Номинираният за Оскар Евгений Афинеевски: Гласът на украинския народ трябва да бъде чут

Режисьорът говори специално за предаването "Директно"
21 сеп 2023 21:23, Красимир Ангелов
32

Войната в Украйна не се води само с оръжия и на фронта, това е хибридна война с изключително много пропаганда. Това каза специално в предаването "Директно" номинираният за Оскар режисьор Евгений Афинеевски. Той разказа за последния си филм "Свобода под прицел: Борбата за Украйна", който бе представен на редица филмови фестивали по целия свят и предизвика огромен интерес.

"Светът трябва да разбере, че вече сме в Трета световна война. Само заедно, както хората на Майдана, можем да спечелим тази война. Ние трябва да бъдем обединени, да бъдем заедно с Украйна. Живеем в много опасни времена. Това е хибридна война, с изключително много пропаганда", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Филмът описва ужасната реалност на братоубийствената война, той е разказ за смелостта на украинския народ - демонстриращите разкриват удивителната способност да се обединят и да защитават суверенитета на своята страна, показвайки състрадание и издръжливост дори когато са заобиколени от смърт, разрушения и необозрими военни престъпления.

В лентата виждаме личните истории на граждани, деца, войници, лекари, възрастни хора, журналисти, религиозни лидери и чуждестранни доброволци.

Афинеевски сподели, че за него е било от особено значение на успее да даде глас на хората, които имат нужда да бъдат чути ясно и силно.

Режисьорът с руски корени, който живее в Лос Анджелис, не за първи път се занимава с Украйна като тема. Документалният му филм "Зима в пламъци: Борбата на Украйна за свобода" хвърля светлина върху събитията на Майдана в Киев от зимата на 2014 година и му донесе номинация за Оскар.

"Беше важно да се върнем към събитията от 2014 година и да не позволяваме на света да си затваря очите за тях. Затова беше важно за мен да върна историята на героите, които тогава изиграха важна роля, както и събитията, които започнаха тогава и продължават до ден днешен, за да образоваме хората за последиците от тогава до сега", разказа Афинеевски.

Гледайте целия разговор с Евгений Афинеевски във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредния безгръбначен и нарочно "сляп" лакей на посолството му дали възможност да ни пропагандира пак разни глупости за Украйна. Ами като толкова му харесва, чудно защо виси тука да ни облъчва а не иде там при укро-фашистите, където със сигурност ще му е по-добре? Признавам, тази поредна пропагандистка статийка не е по грубия шаблон с дебелите лъжи, които ни пробутвахте до сега, но пак си е бълвоч.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна е най пробута държава в света...... защо толкова чоплеше запада там?!?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има ли филм за Домбас?!? Там кой ги бомбеше 8години?!? Забравих просто......
24
1
 
4
 
! Отговори
СВОЙ преди 7 месеца
Този велик режисьор,дали е отразил Грузинските снайперистите,които стреляха и по двете страни.Дали е отразил 5мрд дадени от САЩ за преврата.Украинският народ сега се крие по мазета и вили,за да него хванат кучетата на бандита Зеленаски и да ги закарат в месомелачката.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Културната революция в Китай от времето на Мао дзе Дун ряпа да яде пред евроатлантическите ценности и украинизацията която тече. Обаче и Оскар да дадете на клоуните няма да мирясат.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лайковете не работят освен на русофобите и хората затова и не пишат мнения.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Накрая ще постигнете обратен ефект. Цял свят ще възненавиди укрите ще ги гонят отвсякъде с камъне и дръве.
20
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Пак на нашите и вашите по партийна линия набутан за награждаване. Като онзи тъпчо с м а л о умна та си книга с награда бикът и държата Българска която му плаща за всичко. Така е то. Българското висше общество през 1945 беше заместено от шумкари, Свинаров, говедар, затворници хора от народа... болшевишкият народ де не от Българският.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам за кого и за какво е номиниран този , но ми писна от цялата укронациска пасмина и не искам нито да ги виждам нито да ги чувам нито да им гледам гадните противни краварски физиономии. Всички беди са от тях.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ти си предател, син на комунисти.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Надявам се този предател скоро да бъде арестуван и изпратен в сибир, там природата е прекрасна.
16
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Анонимен13Народният театър откри сезона с много талантлива пиеса " Хага" от администрацията са наели най малко две счетоводни фирми да броят парите от продажбите на билетитеТака че правилно и Оскар и Нобелова награда и там разните му златни Орфеии Мечки ...Всички всички награди заслужава ,ама най вече златна малинка
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТИя оплюха Полша и искат да я съдят дето не им купувала житото... Нагли до мега-порядък.. Давайте им всички награди че иначе ще съдят и вас
14
0
 
15
 
! Отговори
Реалност преди 7 месеца
Те тия дето идват в България ги вижте какви наглеци са и си представете какво е там .
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отворете им границите и никой няма да остане там.Войната е точно,защото не са били чути и нямат опозиция.Насила ги мобилизират.На всички ни се гади вече от вашите пропаганди.Самите украинци ще се изповръщат от вашите съчинения вече...
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Па щом е украйнец, той направо си го е спечелил оскара. Дайте му и нобелова награда
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото повече рекламирате всичко украинско в България, толкова повече ни писва и не ги харесваме. Така че не се хабете повече.
10
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гошо Гошо, разпространяваш дезинформация. Българите в Украйна масово подкрепят Украйна. Даже имаше интервю където разказаха как Копейкин отишъл при тях, те му казали че подкрепят Украйна, той се върнал в България и разказал всичко на 180 градуса. Дискриминацията срещу Българите се случва точно в русия, а не в Украйна.
9
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За Одеса и Донбас на вас информацията ви е само от руската пропаганда и от руската телевизия. В Одеса на антимайдана бяха хора с ножове, бухалки, мачетета, огнестрелно оръжие и молотовки. Всичко е записано на камери. Има видео записи колкото искаш.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смеят ли да не му дадат Оскар и Украйна да ги съди?