Номинираният за Оскар Евгений Афинеевски: Гласът на украинския народ трябва да бъде чут

Режисьорът говори специално за предаването "Директно"
21 сеп 2023 21:23, Красимир Ангелов
32

Войната в Украйна не се води само с оръжия и на фронта, това е хибридна война с изключително много пропаганда. Това каза специално в предаването "Директно" номинираният за Оскар режисьор Евгений Афинеевски. Той разказа за последния си филм "Свобода под прицел: Борбата за Украйна", който бе представен на редица филмови фестивали по целия свят и предизвика огромен интерес.

"Светът трябва да разбере, че вече сме в Трета световна война. Само заедно, както хората на Майдана, можем да спечелим тази война. Ние трябва да бъдем обединени, да бъдем заедно с Украйна. Живеем в много опасни времена. Това е хибридна война, с изключително много пропаганда", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Филмът описва ужасната реалност на братоубийствената война, той е разказ за смелостта на украинския народ - демонстриращите разкриват удивителната способност да се обединят и да защитават суверенитета на своята страна, показвайки състрадание и издръжливост дори когато са заобиколени от смърт, разрушения и необозрими военни престъпления.

В лентата виждаме личните истории на граждани, деца, войници, лекари, възрастни хора, журналисти, религиозни лидери и чуждестранни доброволци.

Афинеевски сподели, че за него е било от особено значение на успее да даде глас на хората, които имат нужда да бъдат чути ясно и силно.

Режисьорът с руски корени, който живее в Лос Анджелис, не за първи път се занимава с Украйна като тема. Документалният му филм "Зима в пламъци: Борбата на Украйна за свобода" хвърля светлина върху събитията на Майдана в Киев от зимата на 2014 година и му донесе номинация за Оскар.

"Беше важно да се върнем към събитията от 2014 година и да не позволяваме на света да си затваря очите за тях. Затова беше важно за мен да върна историята на героите, които тогава изиграха важна роля, както и събитията, които започнаха тогава и продължават до ден днешен, за да образоваме хората за последиците от тогава до сега", разказа Афинеевски.

Гледайте целия разговор с Евгений Афинеевски във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо за изгорените хора в Одеса, които не подкрепиха Маедана?!? Те герой ли са?
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Филм за тези украински територии които не подкрепиха Маедана?!? Те страдаха ли?!?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя заради пропаганда ли е номиниран за Оскар или заради умения и качества?
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и украинците толкова ги пита някой. От Зелника и разните му ....лизци около него, никой не може да се вреди да каже две приказки. Избиха си народа, но все от негово име говорят.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз лично съм изморенда слушам гласът на Украйна ,претенциите на украинците,желанията им,капризите им,нуждите им,руският език който говорят.писна ми!!!! Сами си докараха това на главата ,а всички пращаме цената,а наглостта им расте от ден на ден.достатъчно! Всички укри вън,обратно в Украйна и ако искате се биелите до последния човек ,само ни оставете на мира,оставете ни да продължим живота си,не ви искаме !!!!
2
3
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
А Бесарабските Българи, които урките биеха и изтезаваха (и продължават), за тях защо не се говори?
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оффф, спрете с вече!