Опасен туризъм: Румънците отиват да карат ски в разкъсваната от война Украйна

Вестник "Адевърул": Курортът Буковел им е любима дестинация
18 яну 2024 22:10, Елка Василева
40
Опасен туризъм: Румънците отиват да карат ски в разкъсваната от война Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Най-големият украински ски курорт Буковел, който се намира в Карпатите и е разположен на пет планински върха, е любима дестинация на румънците, особено за тези, които живеят в северната част на страната, информира румънският вестник “Адевърул” в статия под заглавие "Румънците карат ски в разкъсваната от война Украйна".

Курортът в Ивано-Франковска област разполага с около 70 километра писти, отговарящи на международни стандарти. Посещава се и и от деца с организирани екскурзии с автобус. 31 от общо 60 писти са отворени, дневната ски карта струва 180 леи (72 лв.). Има 16 въжени транспортни съоръжения с капацитет 34 700 души на час.

Цените в курорта са по-ниски от преди година, отбелязва “Адевърул” и допълва, че нощувката е между 100 и 1000 леи (40 и 400 лв.), а в много хотели се говори румънски.

Хората споделят своя опит в ски групи във Facebook. Има и официална онлайн общност Буковел Румъния (Bukovel Romania), става ясно от публикацията.

"Пристигнах вчера на граничния пункт "Сигет". Проверката на документите отне максимум 15 минути. Няма признаци на конфликт в района. В Буковел всичко е нормално, тихо", казва един от румънците, карали ски в курорта.

"Единственият контрол на колата беше на митницата, отворих багажника и това беше. По пътя имаше армейски контролно-пропускателни пунктове, но искаха само паспорти, понякога ни пропускаха без проверка", коментира друг румънец.

"Всичко е страхотно! Всеки със здрав разум, включително контрола на пътя (войниците се усмихват)! Много добър път. На пунктовете, като им кажеш, че отиваш в Буковел, дори не ти поглеждат паспортите. Курортът е пълен”, отбелязва трети.

Украйна подаде кандидатура за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 г., а Буковел беше един от основните претенденти за основна арена на игрите, но в крайна сметка беше решено Зимните олимпийски игри да се проведат в Пекин. (Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е значи не е толкова опасен! и не естрашна толкова войната , ако беше - аз поне няма да ида да карам ски където падат яко бомбиима нещо гнило в тая война Л(
35
1
 
4
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
"разкъсваната от война Украйна" май виждат само тези,които имат полза да има "война".....
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Егaти проoстотиятa, едните карат ски, другите лежат по окопите?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Georgiev а ти като си росиофобче защо не ходиш на туризъм на Запад? Продавай дедовите козички и тръгвай към Малдивите . Все пак, нали е Зааападен курорт. Заслужава си един бой през празната ккратуна с дедовата сопа като се върнеш.
32
0
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 3 месеца
На този свят всичко е бизнес. Едни го правят с война ,други с курорти и почивки , трети с каквото се сетят . . .
31
10
 
1
 
! Отговори
Georgiev преди 3 месеца
Въпросът е, защо русофилчетата не ходят на туризъм в Русия? Или барем поне една книга да прочетат :)
30
3
 
8
 
! Отговори
Румен преди 3 месеца
Туй с "разкъсваната от война Украйна" ми и два малко в повече. Имат хората ски-писти, добри са условията, цените са добри, войната е много далече, ще си привличат туристи и това е. Войната не се води на територията на Украйна, а на територията на ДНР, ЛНР и ЗНР. Самостоятелни държави, признати от множество други такива. Дали го написах ясно?
29
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
"Раскъсваната от война" Украйна , миналата година НАПРАВИ РЕКОРДЕН ИЗНОС на селскостопанска продукция. И то не само зърно. Не го забравяйте. И то ВЪПРЕКИ руската блокада по черноморието. Защо да не отидат румънците на курортите им ? После като излезе статистиката и за туристическия им сезон, да не се окаже и че са били по-посещавани от България. Война било имало. По 3000 снаряда на ден се изстрелвали ... Десетки хиляди убити ежедневно... А някой посреща туристи и засява и жъне ниви .... Бааааго.
28
1
 
11
 
! Отговори
Ако това е вярно, то преди 3 месеца
виждаме колко дезинформиран и заблуден народ има. А може би са някакви надежди да пратят туристи и в хотела им да падне ракета, от което Румъния да се възмути до там, че да прати войски в Украйна.
27
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Че те и бежанците в Западна Европа си ходят в отпуска в Окрайна! Ама не стоят повече от месец, връщат се да си вземат полагащите им се хиляди евра
26
1
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 3 месеца
Този район населението е с предимно румънски произход и Румъния им раздава румънски паспорти, неофициално има териториални претенции. Румънците там се чувстват като у дома си, а туризмът е елемент от разширяване на влиянието. Така са румънците, тихо, кротко и докараха нещата румънският да е втори официален език в Молдова. Сега действат и в Украйна...
25
3
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Абе нали руските ракети биели все по болници, училища и най-вече хотели? Нещо не ми се връзва тая статия.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
то страшна война се води, хората карат ски там ...войната е по медиите
23
2
 
21
 
! Отговори
пишман турс преди 3 месеца
Украйна се цепи по шевовете от туристи ,Париж пасти да яде.
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румънецът не разбира, че рискува живота си. Какво ги бърка бендеро-нацистите да го пуснат да влезе, да покара ски ден-два и да не го пуснат да излезе, а да го изпратят на фронта за пушечно месо. Днес дефицитът за пушечно месо е голям.
21
8
 
41
 
! Отговори
A преди 3 месеца
Точно това означава че Русия води воена операция, а не война, и я води правилно и точно така как-то го казва - пуска бомби по воени объекти и xoxло войски . Мирни хохлoтвари и туристи си живеят нормально.
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що да не ходят там?Буковел се намира на хиляда км от фронта в планинска местност на 30тина км от румънската граница, градове на 50-60км от него няма и няма причина да бъде обстрелван.
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Посещава се и и от деца с организирани екскурзии с автобус."............Че кой не би си изпратил детето на екскурзия в държава, която е във война? Даже ако може направо на палатков лагер на фронта.
18
4
 
44
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Сега по аналогия Палестина да отвори морските курорти за сърфисти. Щот нали в Украйна било пълномащабна война, а в Палестина само антитерористична операцийка?!
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И на нашия скиор от Левски му намазаха ските там. Напомня ми малко на безмозъчните овце, които се бутаха да отидат на туризъм в Чернобил заради сериала.