С ударите на Киев по руските рафинерии беше подпален фитилът на петрола

Те могат да разтърсят глобалните енергийни пазари и дори политиката на САЩ
6 апр 2024 09:29, Елка Василева
155
С ударите на Киев по руските рафинерии беше подпален фитилът на петрола
Снимка: Bloomberg

Много преди да започнат реална война, Русия и Украйна бяха в енергийна война. Горчивите спорове заради доставките на природен газ предхождат настоящата битка с почти две десетилетия. Ескалиращите нашествия на Русия оттогава доведоха до затягане на санкциите върху нейния енергиен сектор, включително решително скъсване със Западна Европа през 2022 г. А през последните две години енергийната мрежа и петролната инфраструктура на Украйна бяха основни цели за руски баражи, пише Bloomberg.

Още по темата
Сега Украйна отвръща с удари по индустрията, която финансира военната машина на Русия. Скорошна поредица от атаки, най-вече срещу руски петролни рафинерии, има потенциала да разтърси не само военните усилия на Москва, но и глобалните енергийни пазари и дори политиката на САЩ.

Украйна вече извърши няколко атаки срещу руски петролни депа и рафинерии през 2023 г., но темпото и обхватът на подобни удари достигнаха нови висоти тази година. Само тази седмица украински дронове предизвикаха пожар в рафинерия в руския регион Татарстан, на повече от 1500 км от границата.

Най-малко 10 рафинерии са били ударени досега. Около 13% от капацитета на Русия е прекъснат, изчисляват анализаторите на RBC Capital Markets. На фона на нарастващите цени Русия миналия месец въведе забрана за износ на бензин. Вицепремиерът Александър Новак инструктира производителите на петрол да дадат приоритет на вътрешните доставки на гориво.

Рафинериите са полезни цели в няколко отношения. Те са стационарни, видни части от инфраструктурата с потенциал за големи експлозии, полезни за пропаганда. Те също така представляват сложни конфигурации от тръби, резервоари, дестилационни агрегати и други части от оборудване, които могат да бъдат трудни за подмяна в светлината на санкциите.

Може би най-важното е, че увреждането им вреди на Русия повече от целия свят, поне засега. Руските рафинерии произвеждат малко повече бензин, отколкото се нуждае страната, оставяйки малко за износ. Така че, ако рафинериите бъдат извадени от строя, най-непосредственото въздействие е върху руските шофьори.

Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
1
 
! Отговори
уверен преди 2 месеца
"Абсолютно съм уверен, че контранастъплението на Украйна ще успее" заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг.
44
3
 
2
 
! Отговори
уверен преди 2 месеца
"Абсолютно съм уверен, че Русия никога няма да превземе Киев" заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг.
43
2
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ: МОЗАК си Киро, МОЗАК. Направо пращиш от акъл. Ама не е зле да си пооправиш правописа. Пише се "мозък" а не "мозак". Но за русофобски *** неграмотността е нещо нормално.
42
2
 
10
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Настъплението на ВС на РФ продължава към Уманское. Руските бойци атакуват от Тоненкое и се опитват да пробият важен укрепен район на зомбитата в тази посока. През последните 24 часа не се съобщава за успешен напредък на ВС на РФ - боевете продължават.
41
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско н-ние Едно от най-горещите направления в зоната на СВО за последните няколко месеца. Офанзивата, довела до превземането на Авдеевка, продължава и до днес. В Бердичи ВС на РФ държат западните покрайнини. Зомбитата на киевският наркокартел периодично правят опити за атака, а също така обстрелва с артилерия н.м.. В Семьоновка руските бойци успяха да напреднат малко повече в южната част. Някои източници съобщават, че части на руската армия вече са навлезли в центъра на Семеновка.
40
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
На запад и северозапад се водят упорни боеве, а на югозапад ВС на РФ успяха да пробият отбраната на зомбакнацистишена и да постигнат значителен напредък.
39
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Артемовско н-ние. Вниманието е насочено към централната част на това н-ние, където започна офанзивата на Часов Яр. ВС на РФ установиха плацдарм в източните покрайнини на н.м.. Артилерията и авиацията на руската армия нанасят спиращи дъха атаки по позициите на зомбитата в микрорайон Канал. Противникът се опита да организира няколко контраатаки, но понесе значителни загуби, без да постигне успех. В центъра на Богдановка се водят боеве, а от Красное руската армия се придвижва на запад.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Северское направление. ВС на РФ започнаха да обкръжават отвала в Белогоровската кариера. Напредъкът върви от югоизток на запад и север. Ще бъде ли възможно да се обгради кариерата за тебешир и може би самата Белогоровка, за да се блокират пътищата за доставка на вражеския гарнизон? Ако руските витязи успеят в това начинание, то зомбираната по натовски стандарт биомаса ще изпадне в много тежко положение.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия взе Бахмут, взе Авдеевка, сега е пред Часов Яр. А иначе какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с Крим? Върнаха ли вече Крим?
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С контранастъплението стана това, което стана и със СВОто.
34
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ ЩЕ ИМА ИЗБИТИ НАД 1 МИЛИОН ПУТИНИСТА И БОЙКАТА ЩЕ СЕ ДОСТИГНЕ ОЩЕ ПРЕЗ 2025-ТА ГОДИНА :D ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ. 2026-ТА ГОДИНА РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН СЪС СИЛА А САМОЗВАНИТЕ ПУТИН ЩЕ СА ИЗБЯГАЛИ В БЕЛАРУС!) НО ВСИЧКО ТОВА САМО АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ!! ПРИ ПОБЕДА НА ТРЪМП ЗА УКРАЙНА СЛЕДВА САМО ЗАГУБА ЗАГУБА ЗАГУБА И ОЩЕ ЗАГУБА А НАТО И ЕС ЩЕ ГИ ЗАБРАВЯТ ЗА ДОСТА ВРЕМЕ.
33
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
60% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕЖЕЛАЕ ДА УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНАТА НА РЕЖИМА ! 20% Е РЕАЛНАТА ПОДКРЕПАТА ЗА РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС !ТОВА ПОКАЗАХА ДАННИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ИЗВЪН РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КЪДЕТО НЕ СА МАНИПУЛИРА И ПУТИН ИМА ВИНАГИ САМО 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ОПОНЕНТИТЕ СИ! КОГАТО СЕ ОБЯВИ, ЧЕ СА ИЗБИТИ 1 МИЛИОН ПУТИНИСТА НЕРВИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ОБТЯГАТ И РЕЖИМА ЗДРАВО ДА СЕ КЛАТИ!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Путин защо арестува талантливите девойки от *** Райът, а?
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Навални просто си мечтаеше за едно прекрасно по-добро бъдеще, ама Путин го утепа! Русия е страна която убива хората които мечтаят за прекрасно по-добро бъдеще.
30
7
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ Русия понеже има всичко и по много, за това руснаците живеят в мизерия!
29
4
 
2
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 2 месеца
случайно оставен без надзор в редакцията на днесЪ лаптоп,половин пица с кристали и пудрата захар на депутат Петроф - и резултата е съчинение, по картинки :) Липсва само дежурните писъци - Русия агресор, Путин е лош,Слава Кокаине и Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр. Каква реална война мЪ,СалмонЕЛченце?!?!? Имаш ли идея какво значи това?!?Я се поинтересувай как е живота в Киев и как си спокойно живуркат бандеровците и приближените им!!!Кой ви назначава такива неадекватници е все още неразгадана мистерия...
28
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ НЯМА ДА ИМА МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ ТОВА ДА ВИ Е ЯСНО НА ВСИЧКИ! ТЪЙ, ЧЕ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЛИ ЩЕ ИЗГУБИ СЛЕД КАТО СЕ ОБЯВИ КОЙ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще има още много кочбайрями срещу руснаците.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?