С ударите на Киев по руските рафинерии беше подпален фитилът на петрола

Те могат да разтърсят глобалните енергийни пазари и дори политиката на САЩ
6 апр 2024 09:29, Елка Василева
155
С ударите на Киев по руските рафинерии беше подпален фитилът на петрола
Снимка: Bloomberg

Много преди да започнат реална война, Русия и Украйна бяха в енергийна война. Горчивите спорове заради доставките на природен газ предхождат настоящата битка с почти две десетилетия. Ескалиращите нашествия на Русия оттогава доведоха до затягане на санкциите върху нейния енергиен сектор, включително решително скъсване със Западна Европа през 2022 г. А през последните две години енергийната мрежа и петролната инфраструктура на Украйна бяха основни цели за руски баражи, пише Bloomberg.

Още по темата
Сега Украйна отвръща с удари по индустрията, която финансира военната машина на Русия. Скорошна поредица от атаки, най-вече срещу руски петролни рафинерии, има потенциала да разтърси не само военните усилия на Москва, но и глобалните енергийни пазари и дори политиката на САЩ.

Украйна вече извърши няколко атаки срещу руски петролни депа и рафинерии през 2023 г., но темпото и обхватът на подобни удари достигнаха нови висоти тази година. Само тази седмица украински дронове предизвикаха пожар в рафинерия в руския регион Татарстан, на повече от 1500 км от границата.

Най-малко 10 рафинерии са били ударени досега. Около 13% от капацитета на Русия е прекъснат, изчисляват анализаторите на RBC Capital Markets. На фона на нарастващите цени Русия миналия месец въведе забрана за износ на бензин. Вицепремиерът Александър Новак инструктира производителите на петрол да дадат приоритет на вътрешните доставки на гориво.

Рафинериите са полезни цели в няколко отношения. Те са стационарни, видни части от инфраструктурата с потенциал за големи експлозии, полезни за пропаганда. Те също така представляват сложни конфигурации от тръби, резервоари, дестилационни агрегати и други части от оборудване, които могат да бъдат трудни за подмяна в светлината на санкциите.

Може би най-важното е, че увреждането им вреди на Русия повече от целия свят, поне засега. Руските рафинерии произвеждат малко повече бензин, отколкото се нуждае страната, оставяйки малко за износ. Така че, ако рафинериите бъдат извадени от строя, най-непосредственото въздействие е върху руските шофьори.

Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
11
 
! Отговори
Така по-става преди 2 месеца
Руснаците трябва да бъдат разделени между съседни държави, които не са фашистки и имат сиво вещество в главата! Няма държава Русия! Никога не е трябвало да я има! Всички големи катастрофи идват от там! Това е нещо като племенна африканска държава в Европа!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Рафинериите са полезни цели в няколко отношения. Те са стационарни, видни части от инфраструктурата с потенциал за големи експлозии, полезни за пропаганда"------------------Личи си, съдейки по статията ви.
23
9
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 месеца
Вън наглите окраинци!
22
12
 
13
 
! Отговори
Факти! преди 2 месеца
Укропите трябва да бъдат разделени между съседни държави, които не са нацистки и имат сиво вещество в главата! Няма държава Украйна! Никога не е трябвало да я има! Всички големи катастрофи идват от там! Това е нещо като племенна африканска държава в Европа!
21
6
 
8
 
! Отговори
Ивза преди 2 месеца
До 36-Сигурно ще е заради тези, които бият по рафинериите,нещо недопустимо. Ама и те ще си седнат на задните части,няма къде.Лошото,че потърпевши ще сме ние бедните.
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ако стане 10 лева заради кой е, заради другите или заради този дето почна войната?
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега вече не видяхте ли че Украйна нападна Разия?
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разликата е че пожизнения фюрер на Дойчланд не е изкарал толкова на власт, колкото любимеца на Костя и фенклуба му! Други разлики Хитлер и *** няма! Само дето Хитлер е бил по-висок!
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйgeee, aмepиkaнckитe koмиcиoнни нa Kиpo и Kokopьo oт pyckи neтpoл oлekнaxa...
16
4
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Най-голяма загуба от ударите по руските рафинерии имат в ........САЩ !
15
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Ха дано бензина да === Ха дано наистина както казваш бензина да стане 10 лева. А защо не и 15? Тогава всичко ще скочи десеторно, включително и храната, защото и за нея се иска снабдяване или логистика от други държави. Услугите също ще скочат и тогава вие, комунистите, дето постоянно kвичитe, че умирате от глад и колко сте бедни наистина ще измрете. Нас, либералните демократи не ни мислете :))))
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и при Хитлер е така, те се считат за унижени след загубена война, търсят поводи да нападнат Рейнска област, Австрия, Чехословакия, Полша и накрая правят Световна Война в която според собствените си понятия те са прави! Това е и сега Русия, брутална фашистка държава! Историята се повтаря!
13
7
 
16
 
! Отговори
Ха дано бензина да преди 2 месеца
стане 10 лв. и повече, за да се усетят българите, че да помагаш на украинци е като да режеш клона на който седиш! Тези навлеци крадяха от газта, която руснаците доставяха на запад и твърдяха, че броячите не отчитат верно и количествата били други, да ама броячите бяха американски и показваха всеки литър загубена газ! В Германия супера е вече по 1,94-1,96 евро! Бог да благослови еврото и дано в България да пребъде същото! Цени над 2,5 евро за лятото предвещава Блумберг! Ха дано!
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То да нападаш някой и да кажеш- ама ти защо ме удари? Какъв изкривен трябва да има такова мислене?
11
8
 
15
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 месеца
Чиста проукраинска пропаганда! А що не добавите , че краварите им забраниха на питеците да бият по рафинериите? Щото цените на борсите излетяха?
10
7
 
10
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Сега не разбрахте ли че за войната е виновна Украйна, а за Втората Световна е виновна Полша или още трябва да ви казвам?
9
7
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Тая Русия сте вече я фалиралите 3години а тя по-богата става. Ако разчитате на Украйна да удари рафинериите в Хабровск и Владивосток с дрон по-добре се скритите.
8
13
 
20
 
! Отговори
Рики вверх преди 2 месеца
И това няма да помогне на хохлите.Обречени са.
7
12
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
БЕЗПОЛЕЗНА СТАТИЯ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ НЕКАЧЕСТВЕНИЯ РУСКИ ПЕТРОЛ И НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ ПОЛУЧЕНИ ОТ НЕГО!!! ЕДИНСТВЕНИЯ ИГРАЧ НА ПАЗАРА НА НЕФТ Е САУДИТСКА АРАБИЯ КОЯТО 2 ПЪТИ НАМАЛИ ДОБИВА СИ ЗА 2023-ТА САМО И САМО ДА ДЪРЖИ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ВИСОКА ИЛИ ОКОЛО 80 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ КОЕТО СИ Е ДОСТА СКЪПО КАТО МОЖЕ ДА Е И ПО 40 ДОЛАРА ИЛИ НАЙ-МНОГО 60 ДОЛАРА
6
1
 
5
 
! Отговори
БАЦЕ преди 2 месеца
МИЛИ МАНФРЕД, НЕ МОЖЕМ ДА ТИ ИЗПРАТИМ ЧЕКМЕДЖЕТА ЗАЩОТО ЗАПАДА НИ УДАРИ ПО МИТНИЦИТЕ И РУСКИЯ ГАЗОПРОВОД. АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ОТКЪСВАТ ОТ БРАТУШКИТЕ НИ.