Путин бесен, плаши с ядрена война в Европа

Руският президент предупреди САЩ, че разполагането на нови противоракетни системи в Източна Европа може да накара Русия да насочи собствените си ракети към европейски цели
4 юни 2007 10:45,
106
Путин бесен, плаши с ядрена война в Европа
Според Путин САЩ настояват да разположат системите, за да се защитават от нещо, което не съществува. Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че разполагането на нови противоракетни системи в Източна Европа може да накара Русия да насочи собствените си ракети към европейски цели и това би могло да предизвика ядрена война, съобщи британският The Times.

В ексклузивно интервю за вестника, Путин заяви: „Очевидно е, че ако част от стратегическия ядрен потенциал на САЩ бъде разположен в Европа и това ни заплашва, ние ще трябва да отговорим“.

Русия реагира доста остро на американските планове да разположи мрежа от системи за противоракетна защита в Източна Европа – план, продиктуван от страховете, че Иран може да изстреля ракети.

Путин обаче се отнесе скептично към този мотив, казвайки, че „такива ракети няма – Иран просто не притежава ракети с такъв обхват“.

По думите му, САЩ настояват да разположат системите „за защита от нещо, което не съществува“.

Не е ли забавно? Всъщност, щеше да е забавно, ако не беше толкова тъжно“, казва той.

Според него, истинският мотив на САЩ е да провокира руско отмъщение и „да предотврати бъдещо сближаване между Русия и Европа“.

Строгите предупреждения на руския лидер бяха отправени дни преди старта на форума на Г8 тази сряда в Германия.  

Безкомпромисното му отношение към ракетната защита на Америка, въпроса с Косово, Иран и климатичните промени бе сочено като причина за провала на срещата между Русия и Европейския съюз миналия месец.
 
Путин настоя, че иска „сътрудничество, а не конфронтация“ и неведнъж обвини САЩ за непримиримостта им. Сега позицията му по въпроса за американската ракетна защита се очаква да предизвика най-големи сблъсъци на срещата на Г8.

Руският лидер призова „американските ни приятели да преосмислят решението си“ и предупреди, че „не можем да сме отговорни за нашите действия в отговор на техните, тъй като не сме ние тези, които инициират надпреварата по въоръжаване в Европа“.

„Ще се наложи да разположим такива системи, които ще могат да пробият американската система за ракетна защита. Какви средства ще бъдат използвани, за да разбием целите, които нашите военни смятат за потенциална заплаха – балистични ракети, крилати ракети или пък някаква нова оръжейна система?“, попита риторично Путин.

Той заплаши, че в отплата Русия може да спре да се съобразява със споразуменията за намаляване на числеността на военните сили и оръжия.

„Намалихме военните до 300 000, тежките ни оръжия се намират от другата страна на Урал. И какво получихме в отговор на това? Източна Европа започна да се пълни с ново оборудване, в България и Румъния има две бази, както и радар в Чехия, а в Полша – ракетни системи. И какво се случва? Случва се едностранното разоръжаване на Русия“, допълва руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 16 години
Положението, дорогие друзя, се напути.Все пак - по-кротко спрямо Русия.Бегъл поглед върху недалечното минало показва, че когато там пръднат ние тук се насираме.И сега няма да ни се размине, май.Още повече,че датата за оцапване на гащите ни е прогнозируема с оглед посещението на Буш у нас.Каква тоалетна хартия или пампернси ще ползваме после зависи от Г.Първанов, С.Станишев и компания.
18
0
 
1
 
! Отговори
Andy преди 16 години
Ох, путинчо - уплаши ме! Ей сега ще си го преместя от левия в десния...Представител на нецивилизонава и недемократична страна, в която арестуват Гари Каспаров и убиват хора, не може да се изказва!!! Трябва да си мълчи и да си кротува в храстите при маймунките!!!Тези ракети срещу Русия ли са бе, аланкоолу?!? Стига сте избивали комплекси, като сте бедни и глупави! Всички срещу радикалния ислям! Война на простотията, глупостта и всичко крайно!
17
0
 
1
 
! Отговори
VASIL KUNCHEV преди 16 години
EDNO PODOBNO IZKAZVANE NE SE RAZLICHAVA OSOBENO OT OT TELEFONNO OBAJDANE OT TERORIST , CHE EDI KADE SI IMA BOMBA I TIA SHTE BADE VZRIVENA AKO NE SE IZPALNIAT USLOVIATA IMU ! TOZI CHOVEK TRIABVA DA BADE OBIAVEN ZA TERORIST NOMER EDNO I NAI GOLIAM REKETIOR V SVETA! POLOVIN VEK EKSPLOATIRAHA POLOVIN EVROPA I NE SE NASITIHA TIA CHERVENI SKOTOVE I ISKAT SEGA CIALA EVROPA DA CICAT ! REALNO POGLEDNATO TE NE MOGAT DA PRAVIAT NORMALNA POLITIKA , OSTANA IM REKETA I ZAPLAHITE ! BI BILO CHUDESNO AKO OBARNE VNIMANIE NA VATRESHNITE SI PROBLEMI , TOVA , CHE NARODA MU MIZERSTVA , A TOI TRAGNAL DA SE PERCHI ! TA NALI TOI SASHTO PREDLAGASHE NA EVROPA DA IM IZGRADIAT PROTIVORAKETEN SHTIT ! I IZKUFELIAT MITERAN GO PODKREPIASHE ! IAVNO PUTIN E ZA PSIHIATAR ! SHTOM V IZRAZ NA BESILIE PRIBIAGNA DO OTKROVENNI ZAPLAHI , OSTAVA DA SI PRIZNAE , CHE SPECIALNITE MU SLUJBI STOIAT ZAD AL KAIDA I DA POEME VINATA ZA UBITITE NI VOINICI V IRAK , KAKTO OTVLECHENITE I OBEZGLAVENITE !......................
16
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 16 години
Живнаха малко покрай високите цени на нефта и на газта и пак започнаха да се правят на империя. Само че вече никой не ги взема на сериозно.
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Жалки червени лакеи. Путин бил бесен, хехе. Да го ду.а!
14
0
 
1
 
! Отговори
2+2 преди 16 години
някои от долните мнения, които предполагам са на хора не живели в комунизма, обясняват как се е появило това чумно зло. В един момент малоумието на подобни типове, които не могат да различат истинското зло и правят минети на злодеи като Ленин, Путин и подобни, надделява. И следва поредната Империя на злото в идторията на човечеството. Която се храни с кръв, мрази светлината и съсипва живота на стотици милиони.
13
0
 
1
 
! Отговори
pepi преди 16 години
Путин е един луд диктатаор, който винаги се противопоставя на Америка и за него всеки е враг! Той не иска Източна Европа да е под западноевропейско влияние, а под руско, както винаги е било. За съжаление!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Според мене на америка нищо и няма,проблема е Буш.Баси дало се власт на човек който е истински ***(обявен е за най- нискоинтелигентния президент на сащ до сега) но спокойно,скоро му свършва мандата ;)
11
0
 
1
 
! Отговори
Ферещанов преди 16 години
Много червенотиквеничета са се навъдили, ще има разреждане и то яко
10
0
 
1
 
! Отговори
Гневният преди 16 години
Да,безусловно по отношение на ракетите и Косово.Особенно за Косово - на тия диваци ако се позволи да постигнат целите си,на Балканите ще бъде нов Армагедон.....мюсулмани против християни.За Иран допуска грешка - тези фанатици ще разпалят термоядрена война съвсем съзнателно,както унищожиха древните склуптури.Нато не трябва да разполага ракети в Европа.Питам - против кого?Нима пътят на корейски и ирански ракети е през Европа?Не,просто искат да унижат и унищожат Русия,а с нея и славянството.Кой *** мисли,че след Русия няма да унищожат и нас,та това е техният план в действие!Къде е Санстефанска България,и кой я унищожи?Нашите "нови приятели".......да ги порази бог......
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Аз пък предпочитам американския военен щит да се разшири колкото се може по-наизток. През Студената война той гарантираше свободното развитие на Западна Европа, която в момента ни влачи разнебитени от Руския ботуш. Сега дойде време този щит да се измести към Източна Европа, за да гарантира малко от малко независимостта на България от Русия.Пълни глупости са това, че БГ е напълно зависима от Русия. Веднъж влезли в ЕС, имаме уникалният шанс да сме част от общите усилия на един могъщ икономически съюз, чрез който България може да постигне много голяма независимост от Русия. За съжаление с комунисти на власт това няма как да стане. И в крайна сметка народът сам си е виновен.
8
0
 
2
 
! Отговори
виц преди 16 години
Отишъл Буш на врачка и попитал:-Кажи ми врачке ще има ли 3 та световна война?-Ще има,отвърнала врачката-А аз ще оцелея ли?-Ще оцелееш Зарадвал се Буш,помислил си че щом ще оцелее значи той ще е спечелил войната, но решил пак да попита:-А кажи ми моля те колко ще струва една Кока Кола след войната?-3 рубли господин президент!
7
0
 
1
 
! Отговори
Марто преди 16 години
make love, not war!
6
0
 
1
 
! Отговори
обикновения преди 16 години
Това, което се случва е логично. Най- скъпата стока са оръжията, а Американската икономика се нуждае от поръчки. Вместо да се ядосва, Путин (според мен - свестен президент) просто трябва да отвори нови работни места в Русия в оръжейната промишленост. Нищо повече не е необходимо, емоциите тук са неуместни.
5
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 16 години
Не са виновни американците. Виновни са генералите от студената война които още ги водат и кретенът БуШ(мен) дето се мисли за Господ, докато при 1 реална война няма никакъв шанс с/у Русия... макар и 1 такава война да би сложела край на света
4
0
 
1
 
! Отговори
n0bu9 преди 16 години
... ами комерсиално предприятие - в случая за оръжия.Буш е пълен *** и не слуша никого, освен "The Company"Не може да стъпи и на малкия пръст дори и на баща си, въпреки че и той е един от най-скандалните президенти на САЩ.
3
0
 
1
 
! Отговори
КГБ преди 16 години
Америка и по-конкретно Буш вече жестоко прекаляват, питам аз, защо не отидат в Бирма, където е ад или в Африка, където все още се избиват и всякакви човешки права са нарушени. Толкова извратено стана всичко.
2
0
 
1
 
! Отговори
maiki преди 16 години
Само така Путин. Тия скапани американци започват да си въобразяват все повече, че са господари на Света.Такива държави /от бившия СИВ/ като нашата не могат да разберат, че сме изцяло зависими от Русия. Америка само иска тя не дава даром нищо.
1
0
 
1
 
! Отговори
CCCP преди 16 години
Повдига ми се от надутите американци и от пълния *** Буш!!! Путин е пример за президент и за умело управление! Дано Буш се вслуша в думите му