Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен

Детето искало да си играе, 30-годишният й съпруг я завличал в спалнята
17 апр 2008 10:00,
74
Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен
Снимка: yementimes.com

Йеменски съд одобри искането на 8-годишната Нуюд Али  да разтрогне брака й с 30-годишния й съпруг, предаде Yemen Times.

„Чувствам се много щастлива, че съм разведена. Отново ще мога да ходя на училище“, заяви момиченцето, което преди два месеца било принудено от баща си да се омъжи.

Родителите я излъгали, че ще я дадат на съпруга й, когато навърши 18 години, но една седмица след сватбата я принудили да живее с него.

Момичето е подало и жалба срещу баща си и поискало развод със съпруга си, който я насилвал и биел.

Според йеменските закони, Ноюд не може да осъжда, защото е непълнолетна, но съдията я изслушал и издал заповед за арест на баща й и съпруга й.

„Мъжът ми ми правеше лоши неща. Бягах от него в стаята, но той ме хващаше, биеше ме и продължаваше да прави с мен, каквото си иска. Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята. Това продължи два месеца", казало детето пред съдията.

Когато се оплакала на родителите си и ги помолила да я разведат, баща й й казал сама да върви в съда. Тя така и направила.

Сега, след развода, момичето ще живее при вуйчо си.

Бащата на Нуюд беше пуснат на свобода заради здравословни проблеми, но съпругът й Фаез Али Тамер остава в затвора.

Той не признава вината си. „Тя ми е жена, аз имам права върху нея, никой не може да ми забранява да правя с нея каквото си поискам. Но пък ако съдът или някой друг настоява да се разведа - добре, ще се разведа“, казва съпругът.

Адвокатката Шада Нассер, която защитава момичето, каза, че според закона момиче или момче не могат да встъпят в брак до 15-годишна възраст.

През 1998 година в закона обаче е била внесена поправка, според която родителите могат да съставят договор за брак между децата, даже ако не са навършили 15 години.

До навършването на тази възраст интимна връзка между тях все пак не може да има.

Адвокатът уточни, че делото на Нуюд не е първият такъв случай в Йемен, но за пръв път се случва момичето само да се обърне към съда и да поиска развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
Не мога да си представя ,че човек живеещ с християнски ценности и възпитаван в този дух някога ще разбере хората изповядващи исляма. Това което за нас е гнусно и престъпно изглежда нормално според Корана. Дано само не ги четем толкова често. В другият свят се предполага,че това е ежедневие? Може и да бъркам... но е много жестоко ... и драматично
52
0
 
0
 
! Отговори
emigrantkata преди 16 години
*** smotan,6to ne go osadqt na smart i razstrelqt pybli4no,pak i roditelite te sa nai-vinovni,ba6tata bil bolen mainata my mi onaz kyrva maikata,yj mnogo moralni ama kakvi gi var6at......po pervezni i ot jivotnite sa musulmanite,tyk poznavam mnogo takiva i kakvo li ne sam 4yvala i vijdala,gorqt jenite si otdoly sas zapalka i kakvo li o6te ne,da sa zatriqt dano.....
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мило, Мило, Мило СМЕЛО ДЕТЕ!!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 16 години
poslednite niakolko dni si pisahme za turcite i romite - eto na da se vidiat kakvo predstavliavat i kakvi "cennosti" sa dali na civilizaciata ... izrodeni urodi prestapnici, iznasilvachi na nevinni deca i jeni. posle da mi pishat kolko sa pravedni nacheteni i umni kato jiveiat po zakonite na korana ...
49
0
 
0
 
! Отговори
ozin преди 16 години
В днешно време ислям е равнозначно на терор във всички посоки.Тази религия поражда постоянна заплаха и ще бъде в основата на бъдещ глобален световен конфликт с непознати досега размери. Това е един съвършено различен свят, построен на основи диаметрално противоположни на християнските ценности, начин на мислене и култура.Илюзия е да се мисли, че две антагонистични цвилизации е възможно да съжителстват заедно. Проблема е, че все още ислямският свят не е достатъчно организиран и подготвен да поведе своята "свещена война". Но и това ще стане.Те стават все по-богати и все по-силни. Липсват им само по-добри военни технологии и координация . Но докога?Единственият изход е цялото човечество да осъзнае заплахата и тотално да я изкоренява всеки път когато тя надвисва, независимо как.
48
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 16 години
както четем в статията, адвокат на момичето е жена, т.е. да се твърди, че жените нямат никакви права не е основателно. освен това, пак според статията, закона там не позволява такъв брак. съдията е постъпил правилно, арестувайки съпруга и бащата. другото е въпрос на култура. да, има накъде да се развиват и цивилизоват още, но държавата не е дивашка. моля без междукултурно съпоставяне.
47
0
 
0
 
! Отговори
мюсюлмански педофил преди 16 години
щом е навършило цели 8 години то е вече бабичка ве . ние търси нещо за булка , по младо , максимум до две години
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нека сега някой да ми каже че ги изчаквали да станат на по 18, а преди това не ги пипали и им давали образование. Това не са хора, ако някои от тях не бяха дошли на запад щяха да са същите изверги.
45
0
 
0
 
! Отговори
4akala преди 16 години
Малко се съобразявай какво приказваш!Къде си видял български турчин да си продава децата?
44
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
а ти пък си ходи у Москва и лапай оная работа на *** щом толкова те кефи.
43
0
 
0
 
! Отговори
stamat преди 16 години
бах си държавата.мразя буш и новият световен ред,но добре трепе по ирак,авганистан и др такива ***.ще кажете и деца.да,но те после стават същите като родителите си.някой го беше написал тук.
42
0
 
0
 
! Отговори
viktoriq преди 16 години
emi bravo na momicheto!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За съжаление не е само в Йемен а е масово в ислямските държави.. Дори и тука е така, *** си женят дъщерите на 8-9 годинки.. В Сливен по телевизията даваха родилка на 13години и това и е второ дете!!! Българските Турци не ги дават на 8 год. но на 13-14 вече ги продават.. Това си е манталитет на простоватото и необразовано население.. Което не си задава въпроса абе защо го причинявам това на детето си.. А детето като порасне прави същото на своето!! Изумена религия и изумени хора!!
40
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Сега като прочетат педофилите тази статия веднага ще си купят еднопосочни билети за Йемен. Това е държавата, в която педофилията е законна.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това е една аномалия, предизвикана нито само от културния фактор, нито само от личностния. това е един изкривен и извратен човек, който насилва дете в условията на една институционализирана култура, която му дава възможност да го прави. извратеняци педофили има навсякъде, но очевидно там имат повече условия да се проявяват като такива. щом е осъден, значи обществото и държавната институция отричат това поведение, но въпреки това носят вина, че изобщо са допуснали баща да даде детето си на този насилник. жалко, че са пуснали бащата, трябвало е да гние в затвора редом със "съдружника" си.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не разбираш ли ,че точно тоя тип разсъждения ислямизираха света ? Та нали точно с тия хуманитарни организации показващи на света Изрудизацията на ислямския свят си натресохме европейска ислямизация.. Защото вълни от тълпи мачкани мюсулмани приютихме в страните си.. А сега като се нядоха и заживяха свободно техните деца в момента правят Ислямски организации за избиване на християните.. Я виж ,колко християнски общности има в ислямските държави? Такива няма.. Самото споменаване на думата християнин и ще овиснеш на въжето...
37
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 16 години
ето че сам си даваш отговоритезначи има и друго освен америката ти - имало и грундиг (немски) е да ама немците не претиха войски нито в авганистан нито в ирак.имало БМВ е да ама има и рено и пежо и ферари и .. забележи ТАТА - за неосведомените коне с капаци (нищо лично) прави се в индия и струва 2700 долара и предлага долу горе прилична технология за тези пари и е по-добро от москвича. И още един пример - дачия Логан. Така че моето момче - книжки му е майката, е и интернет върши работа ама не само - света е шарен, много шарен и точно т'ва му е хубавото.А колкото до демкрацията в съвременния и вид - не я деля на западна и източна и северна и горна и долна - сите са си едни и същи - тя не е съвършена но нищо по-добро не е измислено. И не е само америка с тази демокрация - намира се и на много други места. И навсякъде има корумпирани личности и цели институции дори, и навсякъде интереса клати феса (нищо лично към фесоносителите), и навсякъде има нарушаване на правата на гражданите на съответната демокрация и т.н.За твое сведение въпросния Буш и неговата шайка превърнаха любимата ти америка в по-омразна от преди - ако не знаеш да ти кажа - навсякъде по света ако си престъпил закона (или дори и да не си и особено ако не си но те обвинят) имаш право на адвокат.В момента в америка има закон според който ако си обвинен в тероризъм нямаш право на адвокат т.е. някои хора могат да правят с тебе каквото си поискат - а това е по-близо до тоталитаризЪма от любимото ти тАтОвО време.аре със здраве.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
amiii .. za tova gi narichat 3tiq svqt :)
35
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"Повтаряй след мен: "Традицията не прави една идея вярна.""Хайде да продължим да мислим в тази насока, приятел. Ти като представител на една възвишена ценностна система, какво би направил когато някъде по света се налага радикален излямизъм, който нарушава човешките права, призовава към свещенна война срещу християните, призовава към унищожаването на цели държави, избива народа си по политически и етнически принцип. Как би помогнал на тези страдащи хора ?
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ужас! възхищавам му се на това момиче за смелостта, но ми е мъчно за хилядите и посестрими, които дори днес се третират като стока. Наистина съм щастлива, че не съм се родила в Ислямския свят! Не, че искам да обидя някого, сигурно и там има много свестни хора, но това да омъжиш едно дете на 8 години е пълен абсурд! Освен това е в разрез с абсолютон всички морални и етични правила! Та тя е дете! И физически и психически! И има пълно право на защита според конвенцията за защита на правата на детето! Замислете се, ТЯ Е САМО НА 8! На тази възраст какво сме правили ние? Играели сме се на кукли или с колички и сме ходили на училище! И дори през ум не ние е идвало да се женим/омъжваме. За полови контакти да не говорим!