Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен

Детето искало да си играе, 30-годишният й съпруг я завличал в спалнята
17 апр 2008 10:00,
74
Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен
Снимка: yementimes.com

Йеменски съд одобри искането на 8-годишната Нуюд Али  да разтрогне брака й с 30-годишния й съпруг, предаде Yemen Times.

„Чувствам се много щастлива, че съм разведена. Отново ще мога да ходя на училище“, заяви момиченцето, което преди два месеца било принудено от баща си да се омъжи.

Родителите я излъгали, че ще я дадат на съпруга й, когато навърши 18 години, но една седмица след сватбата я принудили да живее с него.

Момичето е подало и жалба срещу баща си и поискало развод със съпруга си, който я насилвал и биел.

Според йеменските закони, Ноюд не може да осъжда, защото е непълнолетна, но съдията я изслушал и издал заповед за арест на баща й и съпруга й.

„Мъжът ми ми правеше лоши неща. Бягах от него в стаята, но той ме хващаше, биеше ме и продължаваше да прави с мен, каквото си иска. Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята. Това продължи два месеца", казало детето пред съдията.

Когато се оплакала на родителите си и ги помолила да я разведат, баща й й казал сама да върви в съда. Тя така и направила.

Сега, след развода, момичето ще живее при вуйчо си.

Бащата на Нуюд беше пуснат на свобода заради здравословни проблеми, но съпругът й Фаез Али Тамер остава в затвора.

Той не признава вината си. „Тя ми е жена, аз имам права върху нея, никой не може да ми забранява да правя с нея каквото си поискам. Но пък ако съдът или някой друг настоява да се разведа - добре, ще се разведа“, казва съпругът.

Адвокатката Шада Нассер, която защитава момичето, каза, че според закона момиче или момче не могат да встъпят в брак до 15-годишна възраст.

През 1998 година в закона обаче е била внесена поправка, според която родителите могат да съставят договор за брак между децата, даже ако не са навършили 15 години.

До навършването на тази възраст интимна връзка между тях все пак не може да има.

Адвокатът уточни, че делото на Нуюд не е първият такъв случай в Йемен, но за пръв път се случва момичето само да се обърне към съда и да поиска развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
няма лошо да си изказвате мнението, но поне го правете грамотно. Такова нещо като мюсУлмани няма, има само мюсЮлмани!
32
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
"Приятел, много е лесно да направиш подобни разсъждения, когато си израснал и възпитан в друг тип култура и ценностна система. Аз мога да ти кажа, че повечето мюсюлмански жени не са против подобен вид отношения в семейството."Приятел, разболял си се от мултикултурализъм. Лекът е четене и мислене. Има нещо такова като абсолюти ценности и морал, който е над каквато и да е култура, традиция и местен обичай. И тя е: човешкото същество страда и се травмира от изнасилване в детска възраст. Ако една култура на хиляди години отхвърля този морал, то тя греши. Традицията не прави вижданията й верни, а още по-грешни и чудовищни, защото са били поддържани с години, вместо да бъдат изкарани сред светлината на разума и да се сплуят като вампирясали. Повтаряй след мен: "Традицията не прави една идея вярна."
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Исляма си е религия като всяка друга, лошото е когато се практикува от средновековни варвари. Ако се замислите - то и средновековната Европа не се различава особено много и жената не е имала никакви права. Вярно - няма многоженство - но до там. А пък за възрастова граница - дойде ли и първия път и айде по направление. Всяка една религия, когато започне да се използва от фанатици или варвари и става страшно. А когато стане и държавна политика - е тогава вече ...А, сеща, се за един случай в братска Либия: една българка, без да иска, практически осъдила на смърт двама либийци, защото я ущипали по *** на улицата и тя се развикала и ги хванали. A един българин го бяха смляли от бой - него и жена му и го бяха хвърлили в затвора, за това че на публично място беше целунал жена си.Така, че само може да се благодарим, че не сме се родили в някоя такава страна - мъже, жени - все тая.
30
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"Тя твоята "западна-ла" демокрация хвърля бомби дето падаха и в бояна ама айде.Малко трябва и да се мисли бе моето момче.Никога не е толкова лесно както в приказките - "От двете злини - по-малката" - има и много други варианти. Живота е милиарди пъти по-сложен от твоето черно и бяло ама то тебе май са те учили да си кумуноид който вижда само тези два цвята щото е расъл с телевизор опера..."Не бе пич, няма много варианти и света изобщо не е сложен. Много е просто - или телевизор "Юность" или телевизор "Grundig" (хайде да е немско, да не кажеш, че много обичам американците), или "Москвич" или "BMW", или маратонки "Ромика" или "Adidas", или "ЦУМ" или "Mall of Sofia", и т.н. Виждаш ли колко е просто ? :) Ама не, вие искате да ви е мръсничко, да ви е мизерничко, да гледате тъпо през прозореца по цял ден и някой да ви плаща заплатка, да не ви управлява никой, ама и вие да не можете да си управлявате собствената държава, ей това искате. Резултатите са налице, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме държава като цяло, но пък много добре знаем кой е виновен - САЩ и Буш ! И така ще си караме още 100 години ....
29
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 16 години
Тя твоята "западна-ла" демокрация хвърля бомби дето падаха и в бояна ама айде.Малко трябва и да се мисли бе моето момче.Никога не е толкова лесно както в приказките - "От двете злини - по-малката" - има и много други варианти. Живота е милиарди пъти по-сложен от твоето черно и бяло ама то тебе май са те учили да си кумуноид който вижда само тези два цвята щото е расъл с телевизор опера...
28
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"Добре де мюсулманите слепи ли са? Не са !! Значи са много простовати.. Няма логика да виждаш какво прави тази религия с жените и никой да не роптае.. Как 8 годишно дете вместо да си играе с други деца ще обслужва нагона на 30 годишен мъж!!! "Приятел, много е лесно да направиш подобни разсъждения, когато си израснал и възпитан в друг тип култура и ценностна система. Аз мога да ти кажа, че повечето мюсюлмански жени не са против подобен вид отношения в семейството. Това е тяхната култура, това са техните разбирания. Ние просто трябва да намерим начин да доминираме и да не им позволяваме да ни диктуват правилата. За теб това е диващина, за тях е нещо нормално. Те разполагат с огромен ресурс във вид на петрол и няма да е далеч момента, в който ще разполагат с достатъчно финансова мощ, за да решат, че трябва да управляват целия свят. Тогава и вие, скъпи противници на САЩ и Англия, ще започнете да се жените на по 8 годишна възраст, ще носите забрадки, и ще цъкате с език - "еййййй, прав беше Буш навремето да ги мачка", а мъжете ще люпят семки и вместо на мач, ще ходят на неделното пребиване с камъни на площада. Хич не е далеч този момент, ама хич.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
***!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ИСЛЯМА Е РЕЛИГИЯТА НА ПЕДОФИЛИТЕ И ИЗВРАТЕНИ СЕКСУАЛНО МЪЖЕ.. Егати религията, егати културата, егати традициите.. Да продаваш детето си на друг, такива уреждания на бракове ги има само в най-простоватите и изостанали в културно и духовно отношение нации.. Това не е нормално как 8 годишно момиченце ще жениш за 30 годишен мъж!!! Ама то човешкия ми мозък не може и отказва да го проумее!! Тия мюсулмани са страшни педофили бе... Егати религията да ти разрешава да имаш и 20 и 30 жени!!! Тя жената да не е робиня а? Ужас направо съм изумен от затъпелите мюсулманки ,които робски прекланят глава ,че дори и жертвеготово защитеват една религия ,която ги унижава.. И ги задължава да ходят облечени като бостански плашила с чул на главата и завити с парцали от глава до пети..
25
0
 
0
 
! Отговори
OpenAir преди 16 години
После ревете пак като израелската армия бомбардира арабски кочини. Трябва да сте много прости, за да не сте разбрали, че исляма е една скотобойна, една фабрика за производство на ***, които никога не могат да бъдат излекувани и трябва да бъдат изолирани. Чувствате се далеч явно и от исляма, но той вече е дошъл при вас. Не ви завиждам на останалите в БГ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"А руския народ спрете да го плюете, имайте малко уважение кум тези които са дошли да умират, за да може такива като вас и мен да живеят в совбодна държава!!!"Ха-ха-ха-ха ... еййй това комуноидите са страшна работа. 45 години промиване на мозъци и резултатие са налице ... даже се размножават пак с промити мозъци. Предава се по наследство. Стигат до там, че наричат окупаторите на България - освободители. Били дошли да умиртат за нас ... :)))) Буш е окупатор в Ирак, ама руснаците са освободители, а ?
23
0
 
0
 
! Отговори
Ruslana преди 16 години
Къде са любимите ти САЩ сега, да пуснат няколко демократични бомби? Само че в случая американците си цоцат безпроблемно йеменския нефт, така че, едва ли такива истории, дори и ежедневие да са, ще ги трогнат. Американски аршин.
22
0
 
0
 
! Отговори
Gigi преди 16 години
bez komentar......
21
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 16 години
какво значи ,че е болен .за такъв родител не трябва да има прошка а доживотен затвор без право дори и на лечение .той е съсипал детското в своето детенце та тое само на 8 години . това не еродител това е изверг.
20
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"БЪЛГАРИЯ СЛЕД ГОДИНИ ПОД ДОГАНОВО УПРАВЛЕНИЕ !!!"Защо след години бе приятел ? Ти ходил ли си по родопските села да видиш какво е ? В България в 21 век *** си уговарят браковете още при раждането на децата. Женят се по техните обичаи на по 10-12 годишна възраст. Какво ми говориш за след години ?! Явно вие не мърдате по-далеч от градовете и си въобразявате, че всичко това е много далеч от нас ... наивници.
19
0
 
0
 
! Отговори
Gigi преди 16 години
taka e koeto e mnogo tujno...ne samo sofiq a sveta e pulen s takiva 4ernoperki
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Добре де мюсулманите слепи ли са? Не са !! Значи са много простовати.. Няма логика да виждаш какво прави тази религия с жените и никой да не роптае.. Как 8 годишно дете вместо да си играе с други деца ще обслужва нагона на 30 годишен мъж!!! Как ако жена в мюсулманска страна ако и се видят глезените я убиват с камъни или бой с пръчки .. Гледал съм масови екзекуции на жени в Иран, Пакистан и Афганистан.. Обесвания и то по панаири като приятно зрелище!!! Жената няма право да учи ,да се влюби!! Няма право да излиза от къщи сама!! Няма право да говори с други мъже извън семейството!!! Но за сметка на това мъжа и има всички права да я пребива и насилва та дори и да я убие.. Обърнете внимание на следния закон ,който е в сила в 80% от арабските държави - ако мъж изнасили жена в планината го грози смърт.. Но ако я изнасили в дома и или в неговия си дом не подлежи на никакво наказание!!!! Мъжа има право да има и 30 жени но жената няма право на повече от един мъж!!! Егати правата-- Тук жената ако чуе ,че мъжа и си има любовница и се съдят и развеждат и т.н. А в Мюсулманския свят жената е свикнала да споделя леглото на мъжа си с доста други жени...
17
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 16 години
Ти си пълен *** , стой си в любимата америка и лапай *** буш *** ,*** смотан , как ме ядосват такива като тебе не е истина, е заради такива "родолюбци" сме на тоя хал , бягайте всички които искате америка, и дръжте буш за патката, и оня другия където вика , комунистическо и путиново управление, алоооо ясно ли ти е ,че през комунизма това не е възможно ? А руския народ спрете да го плюете, имайте малко уважение кум тези които са дошли да умират, за да може такива като вас и мен да живеят в совбодна държава!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
shushumigi,Sofiia e palna s Arabeli ,a vie si 4atite.........napravete neshto sreshtu tiah na ulitzata........da vi v raiata.......
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
v tazi darjava iavno zakonite sa gi pisali ***!!!jenitba,na 8 godini,konsumacia na braka-sled 15,bashtata jeni deteto si.....izvrateno e i perverzno....no veche nishto ne me iznenadva.....iavno triabva da si smenim ne darjavata,a planetata.....zashtoto i u nashata darjava ne e cvete......
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
БЪЛГАРИЯ СЛЕД ГОДИНИ ПОД ДОГАНОВО УПРАВЛЕНИЕ !!!