Ватикана призна извънземните, нарече ги “братя”

Главният астроном на Ватикана уверява читателите, че религията и науката са си взаимно необходими
14 май 2008 11:32,
49
Ватикана призна извънземните, нарече ги “братя”
Снимка: BBC

Главният астроном на Римокатолическата църква съобщи, че допуска възможността живот да има и на други планети.

В своя статия, публикувана във ватикански вестник, Габриел Фюнес пише, че в Kосмоса може би живеят и други разумни същества, сътворени от Бог.

Статията е публикувана под заглавие “Извънземните – братя мои”, съобщава ВВС.

Йезуитът от Чили Габриел Фюнес ръководи обсерваторията на Ватикана. Той е международно признат специалист и си сътрудничи с университети в различни страни.

Според свещеника търсенето на извънземен живот не противоречи на вярата в Бога. Фюнес не изключва някои извънземни, ако те съществуват, да са свободни от първородния грях.

Отговаряйки на въпрос за преследването на Галилео Галилей от инквизицията, Фюнес дипломатично пише, че са били допуснати грешки, но е дошло време да се обърне страницата и да се насочи погледът към бъдещето.

Главният астроном на Ватикана уверява читателите, че религията и науката са си взаимно необходими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
V-1 преди 10 години
Братя извънземни, не знам с какво ви чакат другите народи по света, но ние вече сме готови да ви приемем, опит и идеи имаме достатъчно. Ще ви спретнем значи едни ху-у-убави предприсъединителни програмки, ще ви ги спретнем я, само пари да дадете за тях! И магистрали даже ще ви построим! Че то, Млечният път - път ли е? Асфалт, бетон, естакади, конкурси, търгове, ехе-е-е колко пари има за взимане тука, бедна ви е фантазията братя извънземни!
49
1
 
1
 
! Отговори
Pepo NLO-to преди 12 години
абеееее събратяяя СЕКТАНТИИИ ... *** Бачката пише и казва: Може Би, Сигурно и че Предполага ;) Статията е БОЗА с която днес. бг черпи еУенко еУенков еУенистия от Тетевен :-)
48
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ами Боби мълчи. Но аз се радвам, че се появиха 46 и 47. Неи защото фактически те са по-скоро на моя страна, а защото има и други, които , без значение по какви пътища и причини, са достигнали до неща, към които насочвах Боби, но той упорито, по комунистически и юдейски, се отказваше да се насочи. Така че треперете юдеи, каквото и да правите, каквото и да владеите /от лихварите, т.е банкерите до контрадезинформаторите, т.е. медийните глашатаи на лъжата, порока и разврата / бъдещето е наше, т.е. на Иисус /пътя, истина и живота/. Благодаря, братя и сестри христиани, независимо дали го оценявате или признавате, че сте такива. Истинския Иисус е по-скоро анонимен, отколкото позитивен /Хегел/.
47
0
 
1
 
! Отговори
Rosna преди 15 години
Ne e li vuzmojno "I suzdade Bog 4oveka po svoi obraz i podobie"da e delo na razvita izvunzemna tsivilizatsiya.
46
0
 
2
 
! Отговори
Venko преди 15 години
Фактите за Бог са навсякаде около нас. Ако не можеш да отречеш че всяко нещо което виждаме в природата има дизайн с прдназна4ение, трябва да преизнаеш че природата има дизайнер. А относно тези неща че Бог убивал хората и бил лош, ами ако аз съзнателно убия човек мога ли после да кажа че това зло дело е на Бог е поне не в съда иначе в тоя форум да!(извинявайте). Докато ние вършим злото то ще си бъде покрай нас, дано обаче някой ден да се спрем. Бог е създал добри морални закони които са описани в Библията обаче когато ние ги наруишим винаги има последствие ако не за нас то за някой друг. Законите са затова да се спазват ако аз обаче карам с привешена скорост аз сигурно ще пострдам и виновен ще бъда аз а не Бог, защото той дава законите и а ние трябва да ги спазваме те са си за нас не за Него.
45
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Не знам защо, но края на 4 беше отрязан Затова го повтарям:да успеете да разберете това-онова. Вярвайте ми, няма да съжалявате.А колкото до homo sapiens, е ми това е - около 35 000 години. А връщането назад със стотици и милиони години означава да разглеждаме еволюиращи видове без ясна перспектива - неандерталците са изчезнали, нали? А какво ни пречи така да продължим още по-назад - чак до едноклетъчните и първичния бульон.Позволете ми и една закачка. След като така просто и ясно обяснявате всичко с факти, защо не ми обясти нещо по-просто, което все се опитвам и все немога да разбера. Например вълновокорпускулярния дуализъм в квантовата механика? Предварително благодаря и обещавам да не се смея.
44
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ако бях мнителен, вече щях да съм допуснал варианта, че Вие сте юдеин-фарисеин, защото ловко прилагате талмудистки похвати. А е възможно и наистина да сте от репресиран от ккомунистите род - аз лично съм репресиран, семейството ми също, баща ми е участвувал във въоръжената съпротива против комунизма и отдавна не е жив, бил съм в ръководството на Съюза на репресираните, познавам много от тях в цялата страна и знам, че много от нашите деформации са следствие на преживяното. Това е нормално - валидна е психологията, както вече казах, на Марбе-Мюлер-Узнадзе, а не на Фройд. Та като Ви свързвам с юдаизма и комунизма, не кавам, че това е съзнателно - просто се опитвам да Ви обясня, че фарисеите ловко прилагат установката и несъзнателно ни водят до мнения и действия в своя угода. Доколкото разбирам, изобщо не сте запознати с Талмуда, а там са описани тези неща. А ако решите да се запознавата с Талмуда, правете го тайно, защото в него е казано: който гой си позволява да чете Талмуда, заслужава смърт.Вие не приемате автори ката Карл Сейган, дългогодишен ръководител на програмата за извънземен разув и изпратил в Космос наред с друга информация и песента "Излел е Дельо хайдутин", не признавате Борис Поршнев, Не признавате Булгаков, не признавате Хегел... Но повода беше събитие във Ватикана и аз започнах с неговата оценка по достойнство. Сега допълнително Ви препоръчвам да прочетете http:// .inopressa.ru/times/2008/03/13/16:41:30/godкъдет о е споменато за последния носител на Темпълтъновата премия. За да оцените какво съм имал предвид, когато съм похвалил и одобрил това събитие.Сега с фактите... Ох, тези факти! Пак ще Ви цитирам постановката на програмиста Оукли: данните не са факти, фактите не са информация, информацията не е знание, знанието не е истина, истината не е мъдрост. Аз Ви дърпам към мъдроста, Вие мент към фактите. Е, кой трябва да отстъпи, ако не е юдеин или комунист?Между другото, когато се говори за факти, трябва да се започне с експлицирането на понятията. Ако вие разбирате Бог според вашите описания то аз, дълбоко религиозния учен христианин според моите разбирания съм атеист и дори нещо още по-лошо.Значи Вие все прескачате СТАВНЕТО, макар че в явно приемате крайно тривиалния му вариант като дарвинизъм. Самата публикация, около която започна дискусията ни, показва, че има ставане в Католическата църква а Вие ме връщате към Адам и ***, т.е. към началото на усвояването /ставането на монотеизма/ от евреите на мъдростта на Египет и двуречието. А защо да не Ви цитирам и юдеина Айнщайн: с моя ограничен разум не съм в състояние да проумея четирите измерения, а как тогава да разбера Бог, който се разполага и борави с хиляди измерения?А, да. Хубаво е, че сте запазнат с Протоколите и това обяснява много. От тях може да се усети за какво става дума, но за да се разбере, трябва да се прочетат още много, много книги. Явно и знанията Ви за религията и науката са на същото ниво - усетили сте това онова и ако продължите напред, може и д
43
0
 
1
 
! Отговори
боби преди 15 години
Аз пък изобщо не съм си правил илюзии по отношение на вас.Аз изложих десетки факти в моите резюмета,включително много цитати от библията а насреща получавам само някакви общи приказки,като "самата същност на естеството".Давате ми за пример някакви автори,но вие нищо лично не казвате.Само едно си знаете-бил съм привърженик на юдаизама и комунизма.Пак ви казвам комунизма е най-голямото зло съществувало в човешката история с над 100 милиона жертви,като мои роднини са били избити от комунистите така че няма как да съм им привърженик.Също така не харесвам и религиозния фанатизъм на евреите и за това,че се смятат за по-висша раса от останалите хора.Не съм мазохист,така че също не мога да съм привърженик и на евреите.Ако желаете приведете факти в подкрепа на вашите твърдения както го правя аз иначе тази дискусия е безмислена.Искам поне да обясните-цитата от бибилията-"И създаде бог човека по свой образ и подобие"Значи човека прилича на бог и бог според библията има точно определен образ,а не някакво"самата същност на естеството"
42
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Да, надценил съм Ви. Едно си баба знае, едно си бае. Как пък след толкова обяснения не разбрахте, че аз говоря за ставане, а вие за фиксирано многообразие. И как всичко Ви е ясно и как просто го обяснявате! Е, това поне гарантирано е юдаизъм и комунизъм. Като всичко Ви е ясно и така просто можете да го обяснявате, от Бог до ДНК, що не вземете с такива думи прости и ясни да ми обясните нещо по просто - напривер вълновокорпускулярния дуализъм в квантовата механика. Предварително благодаря и обещавам да не се смея.
41
0
 
0
 
! Отговори
Rosna преди 15 години
Ne e vajno v kakvo vyarva6, vajnoto e da stane6 po-dobur/a/.........
40
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Честно казано не искам да съм груб,но пишете пълни безмислици.Това са някакви алабализми.Бог не бил същество,а самата същност на естеството.Е признавам че въпреки че се имам за интелигентен човек това ми прозвучава като някакъв ноусенс.Само че вие,който говорите за себе си като християнин не знаете ли че в християнството бог има определен образ,както пише в Библията-"И създаде бог човека по свой образ и подобие".Кратко точно и ясно.Бог е определено същество към което отправят молитвите си вярващите,защото всеки вярва че бог ще му помогне,а не някакво абстрактно самата същност на естетството.пак според Библията в деня на страшния съд бог ще отсъди всекиму според делата.Той съща така се явява на Мойсей и други от пророците,а също и на Исус.Така че бог е ясно и точно определен в библията.Колкото до човешкия род не знам откъде черпят сведенията си така наречените от вас "сериозни изследователи",но 35000 години е просто смешна цифра.Когато казвам човек имам предвид Хомо Сапиенс и той съществува от 200000 години.Това е доказано чрез ДНК-анализи и други научни доказателства а не алабализми.Доказано е че всички хора по света са потомци на едно племе от около 200 човека,живяло в африка преди 70000 години.Иначе първите предтечи на човека действително са се появили преди около 7 милиона години,но те не са били хора в съвременния смисъл на думата.А пък свързавнето на едно на юдаизма и атеизма направо му хвърли в тъча.последователите на юдаизма са такива религиозни фанатици,че повече няма накъде и да ги свързват с атеистите е просто глупаво.Та евреите са измирали с милиони през вековете вярвайки,че бог е с тях.Това е религиозен фанатизъм от висша класа.И просто да се сравняват един от най-религиозните фанатици с атеистите е просто смешно.
39
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Очевидно с 37 имаме различия само в някои подробности, така че тук нито е възможно, нито е необходимо да уточняваме. Така че благодарности. Благодарности и към 38. Въпреки съществените ни различия, аз за себе си и надявам се и Вие за себе си по свой начин реализираме и постигаме нещо. Очевидно съм много по-възразтен от Вас и съответно по-улегнал. Младостта е хубаво нещо, но ако иска да въви напред трябва и да слуша. Не само pro, но и contra. И да съотнася всичко със ставащия в него и извън него абсолютен дух в себе си в дух за себе си.Надявам се да се възползвате от насоката, която се опитвам да Ви посоча, включително с конкретни популярни автори. Вярвайте ми, няма да съжалявате. Най-малкото за да опознаете противника си и по-добре да му противоречите и то не с елементарни фарисейско-комунистически пропагандни клишета. Накрая малко конкретика отзад напред. Ако не сте забравили, вече Ви цитирах градацията Оукли и там фактите са в началото. Тези 200 000 години разни любители на сензационната контрадезинформация ги разтягат и над милион. Без да знаят и обясняват какво е това човек. В най добрия случай обаче според сериозните автори става дума за около 35 000 години. В това отношение като начало много полезна може да Ви бъде "О начале человеческой истории" на Б. Поршнев. Няма посвещение, има ставане. Не съм казал най-висшата, а единствената абсолютна религия за христианството. А колкото до ужасяващите събития в човешката история и свързването им с някакъв регулатор дядо Боже просто не ми се говори. Това е деформиран юдаизъм, привнесен в христианството. По въпросите на теодицеята /оправдаването на Бог/ има купища объркана литература, която е добре да се познава, за да се оцени лутането на ставането. И Бог не е същество!!! Хегеловото "абсолютния дух, незнаещ предели", което вече споменах, е непълно, недостатъчно точно, но дава посоката, в която се развива сравнително дълго същността на Бог. Така че Бог не е нещо свръхестествено, а самата същност на естеството. И накрая религията и науката имат в общ вид един обект - АБСОЛЮТА, а постигането му става съответно чрез откровението и вярата при религията и научноизследователските методи при науката. Така че религията и науката взаимно се допълват и противопоставянето им хир, макар и плиткоумен ход на юдаизма, атеизма и т.н.
38
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Вярата в Бог е възникнала,защото човекът не е можел да си обясни много природни явления,както и случващото се в живота-особено смъртта.Аз не приемам че има бог или дявол или каквото да е там свръхестествено.Причината е проста-ако същестувува такова същество то е уредило света по най-жестокия възможен начин.Аз не мога да приема,че някой би желал всяка година да измират милиони невинни деца,също така милиони да стават инвалиди или да се раждат такива.Е за какво ми е такъв бог,който прави такива ужасни неща.Ако той е всемогъщ никога не би позволил да страдат тези деца,а и не само децата.Къде му е справедливостта?Защо е позволил на чудовища като Чингис,Хитлер,Сталин,Пол пот и хиляди други да извършват убийства на милиони?Защо не се е намесил?От друга страна пък за християнството казвате че било най-висщата религия.Но човекът като такъв съществува от 200000 година,а християнство само от 2000.Защо тогава през останалите 198000 години хората не са били посветени за това нещо?Защо е трябвало да си умират без причастие и да отиват в ада?Какво са виновни,че са се родили преди това?Така че драги ми вярващи ,когато дадете факти в подкрепа на бог-тогава и ще повярвам в него.В противен случай става като с чудовището от Лох Нес-уж го има пък досега не са намарени доказателства.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Благодаря ти за добрия коментар 36. Според мен само хора които не са надълбоко в науката ще казват че тя има притоверчие с вярата. Бог ни е дал вярата за да може дори не учения човек да се доближи до него. А когато сме развили своите науки ще можем да разберем Божието величие по добре. Лошото е че някой от нас вярват в думите на хора които не са познали истината за нашия свят. Аз лично обаче нямам достатъчно вяра за да бъда атеист затова вярвам в Бог. Защото за да си атеист също се изисква вяра в определени недоказани неща. Много съжалявам част хората в страната ни които все още мислят че Човекът като организъм е плод на теорията за вероятността. А когато сме извън в спора с вярата тази теория се пренебрегва умишлено защо?. Няма нищо което науката да е създала съвсвем случайно всичко е плод на много дълбоки проучвания и изследвания на методи.(ако някой може да успори това ще бъде много интересно) Надявам се да има хора и то повече учени които да опровергават това. Благодаря за добрите коментари на всички
36
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Отново благодарности. Ети, че ако спорим като хара /бих добавил по христиански/ залочваме да се придвижваме напред, т.е. да има СТАВАНЕ, СТАВАНЕ НА ДУХА В СЕБЕ СИ НА ДУХ ЗА СЕБЕ СИ. зз, аз не съм вярващ, аз съм мислещ уччен. А всеки голям истински учен /последното не се отнася за мен, не защото не се самовеличая, а защото обективно се самооценявам/ е дълбоко религиозен. И не бъркайте религия с религиозна деноминация. Да, всички христиански църкви по свой начин и в различен мащаб се различават и отклоняват от Иисус и то най-вече по вина на техния най-голям враг - Юдаизма. Пак Ви повтарям - съобразете се с нецо некомунистическо и неюдейско. Вече Ви обърнах внимание върху Булкаков. Ще ви е от полза и примерно друго популярно нещо - "Контакт" на Карл Сейган /същия, който изпрати в Космоса "Дельо" и дълги години ръководи програмата CETI"/. А колкото до Иисус и Павел проблема е, че не само степовярвали на комунистическите юдейски лъжи, ами и не и скате да чуете друго мнение, дори на Булкаков, дори на Сейган. А Иисус е реалност, най голямата реалност и тази реалност е Евангелията, които явно сте ги чели по внушение както дявола /казах внушение или установка, защото съм привърженик на теорията на Марбе, Мюлер и Узнадзе и противник на Фройд/. И до 34 и 35 само благодарности, въпреки някои различия, но без различия няма ставане.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като пример ще спомена Дарвин. През 19 век когато той прави своите проучвания и започва да гради своята теория, биологията не е била развита като в днешно време. Дарвин не е знаел нищо за микробиологията и за устройството на клетка. Днес в микробиолгията се откриват неща котото преди 2 века никой не е знаел. Дарвин казва че ако може да се докаже че живите организми имат дори един орган които да е толкова сложен че неможе да еволюра на малки стъпки неговата теория ще пропадне. Клетка е създадена така че дори една част да липсва от нея тя ще умре мигновенно, нейната структра съдържа така наречената неопрстима сложност(ако сте запознати с биолгията). Ето виждате защо се получав това докато науката прави само теории за еволоюций и за големи зривове ще има притоворечие, защото тя се развива и не е сигурна все пак това са теорий, така че неможем да кажем че сле 30 години някой учен няма да създаде друга теория дори още по точна обясняваща нашия сложен свят. Нека когато говорм за нещата да бъдем напълно обективни и честни доколкото е възможно.
34
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 15 години
вярата и науката не си противоречат. Единствено място където те могат да си противоречат е когато науката има теорий за нещо и не е сигурна в това което изследва. Ако науката изчисти своите грешки и се рзвие до съвършенство ще стигне до източникът на всяко нещо- Създателя. Вижте науката се развива тя не е завършена, докато Бог винаги е бил съвършен!. Учените допреди няколко века имаха едни теориий след Анщайн се развиха други. Не збравяйте тя все още се развива. И ако има нещо което науката неможе да изследва това е свръхестественото- то се случва когато Бог за момент от история промени естествените закони на природата и за това те са не разбираеми за повечето от нас. Ако някой от жас е учил информатика ще знае че ингормацията не самосъздава така че не е възможна вселената на не живата материя да създаде информация която съществува в Днк на хората.
33
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Винаги се случва така,че когато споря с някой вярващ аз му привеждам в подкрепа на твърденията си хиляди факти,а той ми отговаря с тъпотии от рода на "Бог е любов" и тем подобни.Не видях нито едни изнесен факт във вашите твърдения който да опровергае изнесеното от мен.Само ме обвинявате че съм повлиян от евреите или комунистите.Не харесвам нито едните ,нито другите.За мен евреите са шовинисти ,защото в севтовната история не можеш да откриеш друг пример един народ да се смята за богоизбран и да има бог само за един народ.Чел съм и "Протоколите на ционските мъдреци" и там са казани доста неща за отношението на евреите към останалата част от човечеството-е просто няма как да съм техен привърженик.Обаче това не променя факта ,че християнството е една мистификация и историческия Исус няма нищо общо с този на църквата.И именно евреин-апостол Павел е създател на това християнство.Колкото до 4-те евангелия установено е че те се писани от ученице на Павел,а не от учениците на Христос.и то са написани всичките поне 40-години след смъртта на Исус.Пак казвам Исус е бил евреин и никога не би му хрумнало да спасява света или тем подобни глупости.Сам казвате,че евреите се опитват да се наложат над останалите хора.е как един евреин възпитан в превъзходството на евреите над другите народи да се загрижи за тях.Това е абсурдно.От моя страна аз като вярващ в науката съм противник на всяка религия с изключение на това,че все пак възпитава някакви морални ценности у хората.Но това се отнася предимно за протестанството,където духовниците имат близък допир с вярващите и проповядват определени морални правила.Докато православната църква просто е останала в 5-ти век.Поповете са охранени шопари,които се бият помежду си за власт.В черквите се пеят някакви неразбираеми за обикновения човек песни.Е как да има авторитет такава църква.
32
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Всъщност я да Ви го кажа направо, какво го усуквам - Вие сте чели доста, но само глупостите и лъжите на противниците на Христианството. Или само те са останали в главата Ви. И всичко, което сте ми написали е образец за елементарността и тъпотията на юдейската фарисейщина. Съжалявам, че сте попаднали и сте се поддали на такива елементарни низасти, но какво да се прави - все повече се уверявам, че е общовалиден анекдота на Игор Шафаревич за мишите опашки, човешките глави, Дарвин и комунизма. Опитайте се да се отървете от мрежите, в които са Ви оплели фарисеите. Слава Богу, че с подобни актове Католическата църква бавно, тромаво и с много лутане продължава напред, слава Богу, че още една Православна църква идва на себе си - имам предвид Руската, така че хайде да помагаме, защото само Иисус е Път, Истина и Живот. И забравете всички елементарни приказки за дядо Боже, Рай и разни др. такива - и те са привнесене в най-елементарен и груб начин, за да не стигнат хората до Иисус. Е, няма да стане, колкото и да забавят ставането.
31
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Все пак благодарности - не само вие, но и други говорят смислено и по-същество. Преди по едни причини, сега по други, живяхме и живеем в информационно ограничено, юдаизирано общество и свят. За да не обяснявам дълго, гледайте "Zeitgeist" и прочетете критиките на пъвата му част. Гледайте и "Майстора и Маргарита" на Владимир Бортко - добре е представил гледната точка на Булгаков. Прочетете Мережковски, Хегел... А сега малко по същество . Вие излагате странна смесица от юдейско-талмудистки, комунистически и верни мнения. А такава бъркотия може да се появи само в свят, доминиран от юдаизма /религиозна съставляваща - Тората и Талмуда, светска примерно комунизма и ционизма/. Прочетете внимателно само Евангелията и ще разберете, че Иисус е в процес на ставане и в крайна сметка се реализира като Син Божи и Син Човешки /а не Син Еврейски/, че прави най-радикалната революция в човешката история, чието реализиране предстои - заменя Закона с Целта и Благодатта. Когато юдейското влияние е било ограничено, това е било разбирано от христианите, дори скоропокръстените - прочетете примерно Иларион Киевски. Като Истински Месия Иисус няма нищо общо от очаквания тогава и все още очакван от юдеите техен /Псевдо/ Месия. Да, в Христианските църкви има много от Савеловия юдаизъм, с него започва инфилтрирането и отклоняването на новото учение, достигнало апогея си с някои варианти на Протестантството. Савел вече ката Павел заявява, че е фарисеин, син на фарисеин в едно от посланията си. Направете справка кои и какви са фарисеите....... Е, дълго е. За да завърша отново ще повторя, че Иисус /този път за да не стане пак недоразумение не казвам Христианството/ е единствената абсолютна религия и нейното ставане в реалния свят само е започнало.