Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно

"Нова Македония" се сети за новина от български вестник от януари 2008
31 юли 2008 19:20,
48
Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно
Проф. Дина Станишева. Снимка: БГНЕС

„Майката на Станишев била гонена заради македонския език!“, съобщава в гръмко заглавие македонският вестник „Нова Македония“.

От изключителна важност е да отбележим датата, на която излиза материалът за Дина Станишева в най-стария всекидневник в югозападната ни съседка- 31 юли 2008 година, четвъртък.

В материала се цитира интервю с майката на Станишев пред българския всекидневник „Класа“:

Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат, казва Дина Станишева.

„Нова Македония“ пише, че тя е професор по славистика, по произход е рускиня, докато бащата на Станишев- Димитър, е роден в Македония.

„Димитър Станишев е роден в село Щука, Струмишко, където семейството му се е преселило от кукушкото село Моравци. По-късно той става висш функционер в Българската комунистическа партия и достига до позицията секретар на Централния комитет. През 1979 година Станишева се оказва в групата от няколко работещи в Българската академия на науките, които били преместени от работните си места от страна на българския диктатор Тодор Живков заради предателство към нацията.“, пише „Нова Македония“.

Дотук добре, но справка в архива ни показа, че цитираното интервю на Станишева (от което е взета и „новината“ на „Нова Македония“) е публикувано във вестник „Класа“ на 17 януари 2008.

Изказването на проф. Станишева е по повод награждаването й с почетен знак от БАН на 16 януари.

Повтаряме, всичко това се е случило и е отразено в българската преса през януари тази година.

Но така цитирано, изказването на проф. Станишева, е непълно. Ето въпросът към нея и отговорът й:

- Но ето сега ви се дава някакво признание...

- Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат. А той не го признава – просто проф. Леков, според нашата научна традиция, пише, че има две-три македонски форми в праславянския език. Аз преподавах праславянски език в университета. Той съществуваше. Българският език не е нещо, което е произлязло като цвете. Има форми, които живеят.

Какво е накарало македонските ни колеги половин година по-късно да обявят изказването на майката на Сергей Станишев за новина и чак в жарките летни месеци да си спомнят за него, остава загадка. И отново историята ще замълчи по въпроса?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До make"Маке", първо се научи да пишеш на български - шльокавицата е само доказателство на нивото ти.Второ, колкото и да ти плащат за предателството, едва ли е достатъчно за цената на перверзията.Трето, някаква си измислена "академичка", рускиня, но добре подплатена нюменклатурно и финансово, няма как да обоснове съществуването на "македонски" език сред силно наплашено население, тероризирано от "србския" комунизъм в продължение на 47 години и впоследствие с напълно промити мозъци.
47
0
 
1
 
! Отговори
stoian stoianov преди 15 години
presledvan sam ot totalitarnite sekti zaradi minaloto na diado mi ,maika mi se samoubi ,prinudeha bashta mi i sestra mi da se spasiavat v ispaniia ,diado mi e ot petrich ,imam rodnini tam i skoro shte sevidim.
46
0
 
1
 
! Отговори
ашладисан преди 15 години
до 17 номер...отворкото....вземи мойто момче се потопи под водата и леко го полапвай
45
0
 
1
 
! Отговори
Dimitar4o преди 15 години
много съм съгласен с теб!Верно така повече ги имаме за близки хора, ама те са много *** да го проумеят.... за голямо съжаление:-((
44
1
 
2
 
! Отговори
X преди 15 години
Ако макендоците не бяха българи ашладисани с комунизъм, никога нямаше да правят въпрос от езика, защото за пример трябва да им е Косово. Единствената страна,на която могат да разчитат е България иначе досега България да имаше граница с Албания и то не защото България ще е "заграбила" Македония и не трябва да забравят, че България първа призна Македония, нищо,че в България знаем, че голяма част от живеещите в Македония са българи. Да си помислят кой им прави проблеми с името на държавата, така че дори кандидатурата за НАТО се провали и да разберат накрая, че като ги смятаме за българи, ги имаме за близки.
43
1
 
1
 
! Отговори
make преди 15 години
Sled osvoboghdavaneto ni ot tursko robstvo,parvite uchebnici v uchilishtata sa prevedenite ot Hrvatska uchebnici,razbira se kakto nie si znaem
42
3
 
0
 
! Отговори
balkan преди 15 години
Vsichi slavianski ezici na Balkanite sa izkustveno sazdadeni
41
0
 
3
 
! Отговори
slavian преди 15 години
Edin sredno inteligenten chovek ot Bg moghe da komunikira sas vsichki ot Makedonia,Serbia,Hrvatska,Bosna. Tova e dobroto na slavianskata pismenost i slavianskite ezici. Mnogo trud i usilie sme pologhili vsichki slavianski narodi na Balkanite ,za da se otdalechim edin ot drug,no tova ne e tolkova lesno.Chovek triabva da e ghivial izvestno vreme iznan BG i razbira se v drugi Slavianski darghavi na Balkanite,za da e naiasno kolko sme blazki.Tova ,che ima 5-6 dumi v BG ezik ostanali ot Prabulgarite e nishto,pak e i neviarno,zashtoto vinagi se citira-kuce,toiaga i t.n ,no tova ne e viarno zashtoto i v Serbia da kaghesh kuce i v Bosna da kaghesh kuce ,vsichki znaiat kakvo e ,a toiaga e toliaga i sami vighdata goliamata razlika.Mnogo hora sa stanali profesori i akademici s laghi i izmisleni trudave. Kogato ghiveesh v ketka i si ghivial v ketka e po-dobre poveche da slushash i gledash i po-malko da pishesh i prikazvash. I meghdu drugoto samo do predi 35 godini ,dosta lude ot ot ugo-zapadna Bg, se biaha samoopredelili kato makedonci i imaha pasporti s gragdanstvo-makedonec, i sled tova triabvashe da priemat Bg graghdastvo ili cial ghivot da ghiveiat v BG bez graghdansvo. Kraino vreme e da si otvorim ochite i da ni obediniava obshtoto,a ne da tarsime nesashtestvuvashti,izmisleni razliki,meghdu vsichki slaviani na Balkanite
40
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
До сега не съм чул БЪЛГАРИН да напира за македонско гражданство а точно обратно,защо тези ще ги нарека кътъри искат да стават българи,и да не се управдават, че е заради ЕС.
39
0
 
6
 
! Отговори
furian преди 15 години
Защо македонците не могат да правят орална любов?...Защото нямат ЕЗИК!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
пропусна още да добавиш и Клеопатра, Краля Слънце, Астерикс и Обеликс, Ейбрахам Линкълн и Освалдо Риос - видни македонци отдали здравето и живота си за македонската кауза :D :D :D а наздраве с по едно Скопско /кофти менте на Шопско/
37
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да разбера защо днес.бг не си закрият сайта... влизам веднъж на ден само за да се уверя колко са жалки - винаги актуални , винаги с уникланите новини.... МОЛЯ ВИ - СВАЛЕТЕ СИ САЙТА
36
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 15 години
Dokato skopskite komunisti vladeat Vardarsko,si ostavat srbski podlogi koito si me4taiat za Titova Yugoslavia,ama skoro site ke gi pratime naGoli Otok,kadeto TE pra6taha vsi4ki patrioti ot VMRO.
35
0
 
1
 
! Отговори
Dimitar4o преди 15 години
Еи писна ми от *** комплексари!!!!Нека да си държат мизерната държавица!Не ни е притряблава въобще!Нека да си се кефят на "нацията", ама да спрат да закачат нашата история бе! Лично аз се срамувам от такива хора и не искам да имам каквото и да е общо с тях!за вас незнам но да си .........майката
34
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бе не знам за вас, ама аз тоя искрено го съжалявам... много мъка има по тоя свят ей, и много прости хора ;)
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Маке ли е, тури си го на муя!
32
0
 
1
 
! Отговори
новина преди 15 години
Нали имаше една закачка още от едно време, че на сръбския вестник само датата му е вярна и истинска (в случая на македонския)...
31
1
 
0
 
! Отговори
go6o преди 15 години
ti i3bi ribata 4ove4e::)))))))))))))))))))
30
0
 
1
 
! Отговори
Хунза бей преди 15 години
Хунза бейДНК на племето на Хунзите от ПакистанСпоред полу-секретните Гръцки изследвания и сравнявания на ДНК на племето на Хунзите от Пакистан е било намерено много малко съвпадения на ДНК между живеещите в Северна Гърция, най-паче в Гръцка Македония. Обаче подобни изследвания са правени и в областта на Янина, главен град на Епир, където съвпаденията са 21% !!! Северен Епир е населен с доста Албанци, официална Гръцка статистика сочи цифрата 200 хиляди души. В самата Южна Албания пък живеят около 150 хиляди етнически гърци, най- вече около Гирокастра и по крайбрежието на юг от Влора.Какви изводи са направили Груцките изследвачи:1. Хунзите са потомци на албански наемници, съставящи сериозен процент от армията на Александър.2. Старите Македонци са от Илирийската група, което ще рече че те са Албанци !!!!Филип и Александър са давали мило и драго да ги смятат за Гърци, а не за варвари.Подобни случаи има и в Българската история през робството, по-заможни българи се пишат гърци и се погърчват, едно да им върви търговиата, друго да не ги смятат за проста рая, сиреч българи.След като Гръцките изследвачи се натъкват на този шокиращ извод, набързо преустановяват изследванията. От "античките македонци" много не е останало в Македония, още по времето на късните Македонски царе почвайки от Антигон Гонат, Македония е била почти напълно обезлюдена в борбата за Македонския престол. Когато Българите на Кубер идват в Македония и се заселват в Керамисийското поле (Ботоля) там не живее никой !!! Областта е била вече напълно безлюдна. Старите историографи споменват че царете от Македонската династия от Деметрий Полиоркет до Персей, са заселвали областта с обитатели от други области, като най-много се споменава Мала Азия, от Хелеспонт до Милет.Археологическите разкопки в Битолското поле показват фрапиращо голямо присъствие на българска керамика, абсолютно идентична на тази от Плиска и Преслав, което говори, че българите на Кубер за били многочислени. Затова и Крум предприема походи в Македония, за да се съедини с моите чичовци от Македония.
29
0
 
1
 
! Отговори
Миравци преди 15 години
Миравци е село от Гевгвлийска околия, току до границата, на Вардаро, а до Кукуш му малко далечко