Българка в капана на терора в Мумбай

Мая Петрова се сблъска с ужаса от терористичните атаки - 195 жертви и разстрел за всички терористи
29 ное 2008 10:37,
18
Българка в капана на терора в Мумбай
Снимка: БГНЕС

Българката Мая Петрова се сблъска с ужаса, който изживяха посетителите на Мумбай по време на координираните терористични атаки.

Работещата в Париж като IT специалист и консултант на БНП Париба била сред чужденците, които се опитваха да напуснат многомилионния индийски мегаполис, след като се оказаха в епицентъра на кървавата баня.

Българката пристигнала с група свои колеги на 17 ноември, за да проведат 12-дневно обучение на индийски софтуерни спецове от "Инфосис”.

Събитията обаче не им позволили да изпълнят програмата си докрай.

„Вечеряхме до късно с моите френски колеги в хотела, в който бяхме отседнали – „Лейла Кемпински”, в северната част на града”, разказва Мая пред вестник „Новинар”.

„Когато се качихме в стаите си около 1 часа през нощта местно време, узнахме от телевизионни канали за случващото се. За нас новината дойде като шок, защото друг французин от екипа ни - Кристиян Ламбер, бе избрал да се настани именно в „Тадж Махал” по време на престоя ни”.

Мая и останалите от екипа успяват да се свържат с него чрез мобилния му телефон буквално в минутите след нападението.

Той им разказал как терористите нахлули в ресторанта на хотела, докато гостите му спокойно вечеряли.

Нападателите открили мигновено безразборна стрелба. Там паднали и първите убити.

Французинът и част от оцелелите посетители са изтикани от служителите по сигурността на „Тадж Махал” в подземията на хотела.

Връзката прекъснала и едва 15 часа по-късно тя и останалите й колеги отново установили контакт с Кристиян, който някак си оцелял в адската нощ на атаката.

Заради шока разказът му звучал несвързано и трудно разбираемо, така че те не могли да научат подробностите.

Българката прекарала първите часове на кризата със заложниците - от съседните улици се чували престрелки, пребиваващите в хотела били в паника.

На сутринта била уведомена, че полетът й до Париж с „Еър Франс” е отменен, защото екипажът на самолета също е отседнал в „Тадж Махал”, като съдбата му е неизвестна.

Сега Мая е отново във Франция, но споделя, че първото й пътуване до Индия очевидно ще остане запечатано в съзнанието й не по начина, по който се е надявала.

Рано тази сутрин специалните части на индийската армия обявиха края на операциите срещу терористите.

Равносметката - 195 невинни жертви и разстрел за всички терористи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
pantud преди 15 години
su6toto se opitah da obqsnq i az ... no sled kato 4ovek sebe si ne obi4ak kak togava drugite 6te go obi4at
16
0
 
1
 
! Отговори
yorgata преди 15 години
много големи тъпири сте , спирам да ви чета
15
0
 
1
 
! Отговори
USA USA преди 15 години
USA Само ти си няма по удобен начин,полека лека Русия ще остане в центара.Ирак ,Афганистан,Турция(комбина сте)а сега Индия,точите зъбки от давна за Пакистан,влизайте няма страшно има оръжие което засрташава светонвната икономика...Защо все там се въртят?Търсят нещо,може би имат СТРАХ.Ами ако Русия има по добро уръжие,срам и позор за всички американци...ще гледами ако сме живи след 20год.филми ...искренно се надявам да бъдат руски:)
14
0
 
1
 
! Отговори
New Age преди 15 години
Оттървете ли се от догмите , тогава ще разширитемирогледа си и ще живеете по добре ...Догмата на вярата и религията, догмата наинституциите ....Догмата ,че без пари не може да има съществуване...Всеки човек се ражда гол, без омраза, завист, егоизъми няма джобове за пари.Днес хората не са променили разбиранията си за светаот много години насам, човешката гледна точка -тоест отношения между индивидите , отношение къмприродата и цялостта на битието.Това спряло мислене е обвито днес от бляскавосттана новите технологии и ценности подвластни напарите ...но човек в мисълта си не се е променил , тойвсе така е дързък и във вечна конкуренция съссебеподобните си...Време е той сам себе си да опознаеУстановените човешки разбирания за норми в светаса остарели , на фона на развиващата се наука итехнологии и не на последно място на фона назадаваща се еколгична катсатрофаВашият свят подвластен на тези норми все повече сесвива оплетен от желанието за реализацияединстевено и само чрез пари и за пари, не се развиваинтелекта, чрез който може да се живее много подобре.Излиза, че Вие развивате интелекта си само на нивоза да изкарва парите си.Оплетен във финансова примка Човек не забелязвамного фундаментални истини за животът и развитиетоси -Развитие на база конкуренция = бедност ,шепа богати,духовна нищета...Съпричастност към всеки = богатство за всички -духовно и материално.Всеки е полезен тогава когато развие интелекта си идопринесе за общата цялост, а такава цялост има ивинаги ще има , никой не може напълно да избяга отприродата и нейните закони , защото всеки се връщакъм нея по един или друг начин.Колкото по добре се използват природните закони иресурси на Земята , толкова по щастлив ще е човек...Изводът е че трябва да се живее в пълна хармония сприродата , ресурсите и са предостатъчни за всекиедин на тази планета...
13
0
 
1
 
! Отговори
кочо преди 15 години
тази баба и все в кемпински е отсядала, финансова криза, да мрът гадовете, ако е на часно макс 3 звезди, ама като е компанията 6 звезди, че и гъзари го раздават.
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
jalko che Bg ne saumyava da si zadurji umstvennya potencial,vsichki se orientiraha na zapad, teroristite v Mombay ne sa shwdi ili norvejtsi, jalko che veche sa i Bg.spomnete si zakona na Arhimed, kogato e kazal Evrika.tTaka stava na praktika i pri nas-te idvat i ostavat v Bg ,a nie shte se prenesem, za jalost
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Статията е много подвеждащо написана, защото както и номер 1 забеляза - тази българка е била в съвсем друг хотел -където не е имало терористи и не виждам от какво би могла да се оплаче.
10
0
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
номер 8 DrS. То е ясно, че е изхранена и изучена в България-иначе няма да е българка а щяха да пишат французойка от български произход или корен. 99% от българите работещи в чужбина са изхранени и изучени в България. На пръсти се броят тези изучени в чужбина и от пак с парички, които мама и тате са пращали от "бедна" България.
9
0
 
1
 
! Отговори
men преди 15 години
ami ti otkude znaesh, che e izhranena i obuchena v BG??? ako e zavurshila obrazovanieto si vav FR, kakto az poznavam mnogo takiva sluchai????a savsem drug e vuprosut, che durzava niama i horata s dobro obrazovanie, kachestva, umenia i znania namirat sami putia kum uspeha si. no tova e savsem normalno. uspeh na takiva hora!
8
0
 
1
 
! Отговори
DrS преди 15 години
Не извъртай въпроса ми . Прочети го внимателно и тогава отговаряй , иначе ще си направя същото заключение за персоната ти като N6
7
0
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
До номер 5 DrS. А ти откъде разбра, че съм казал, че е лошо за жената и че е лошо, че я ценят. За нея е добре. Казвам че се пръснахме като *** по цял свят. А това, че държавата не може да си запази кадрите в които е инвестирала хиляди левове си е за нейна сметка и ще плащат тези данъкоплатци, които са останали в страната.
6
0
 
1
 
! Отговори
do No4 преди 15 години
nomer 4 mnogo si zle, zemi odi i se grumni nekade. e takiva kato tebe neosu6testveni su6testva si izbivat samo kompleksite tuka. ti vuob6te bil li si na zapad, u4il li si, rabotil li si. vseki ima pravoto da tursi 6tastie i realizaciq kadeto si iska. i edva li obrazovanieto koeto na taja jena i e dalo takava gotina rabota e polu4eno v bg.
5
0
 
1
 
! Отговори
DrS преди 15 години
Ти пък откъде разбра че е изхранена и изучена в България . И какво лошо има след като те ценят да работиш навън .
4
0
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
изхранена в България, обучена в България, инвестирани хиляди левове в нея. Накрая, работи за Франция и обучава индийски програмисти в Индия. Пръснахме се като *** из цял свят. Няма точка на земното кълбо вече, където да няма българи.
3
0
 
1
 
! Отговори
Best for the best преди 15 години
разстрел за всички терористи - така се прави
2
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 15 години
Е ти добре ли си? Чети хубаво статията и я усмисли и после пиши.На 300 метра от теб да гърмят невнинни и да ти отменят полета.... по-голям и зловещ капан не знам.
1
0
 
1
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
какъв капан точно бе, *** долни!?!? пак търсите сензацийка, тя е била в съвсем друг хотел, франсето е бил заложник