Кръв на две крачки от Кремъл

Показният разстрел на адвокат и журналистка потресоха света и напомниха за Анна Политковская
20 яну 2009 14:10,
83
Кръв на две крачки от Кремъл
Снимка: Новая газета

Москва остава опасно място за борците за справедливост.

Западната преса днес коментира двойното убийство в Русия – разстрела на адвоката, протестиращ срещу освобождаването на "палача на чеченско момиче", и млада журналистка.

Всичко това потресаващо напомня за разправата с Анна Политковская.

"Те се бореха против палача в Чечения и бяха убити в центъра на Москва", това е заглавието в италианската La Repubblica.

Разстрелът става на ул. "Пречистенка", след което килърът бързо изчезва в близката метростанция.

43-годишният адвокат Станислав Маркелов е бил защитник на семейството на Елза Кунгаева - чеченско момиче, убито от бившия руски полковник Буданов.

Руският военен помислил девойката за снайперист. Това била и причината да я залови и удуши.

Буданов се признал за виновен и бе осъден на 10 години затвор. След като излежава 8,5 години, миналата седмица е освободен.

В деня на убийството си Маркелов излизал от пресконференция, на която протестирал срещу предсрочното освобождаване на Буданов и заявил, че ще подаде жалба в Международния съд.

Адвокатът се е занимавал и с делата на антифашисти и активисти на обществени движения.

Станислав Маркелов е бил придружаван от 25-годишната журналистка от "Новая газета" Анастасия Бабурова, която, опитвайки се да защити Маркелов, била смъртоносно ранена и издъхнала по-късно в болницата.

От октомври миналата година студентката Анастасия работи във вестника, като е писала предимно за престъпленията на неонацистите.

"Убийството на адвоката, който водеше важни политически дела, е толкова чудовищно и знаково, колкото убийството на Политковская.

Същата тревога предизвиква и убийството на Барбукова, която е петият убит журналист в изданието, което не се покорява на режима.

Британският The Financial Times пише: "То не е първото убийство на критик на руското правителство или на защитник на правосъдието в Чечения и много напомня за случилото се с Анна Политковская".

Още един един ден на траур по правата на човека в Русия, това е заглавието във френското издание Le Journal du Dimanche.

Вестникът цитира бащата на Елза Кунгаева, който е  убеден, че зад убийството на Маркелов стоят хора на Буданов:

"Само четири дни след неговото освождаване нашият адвокат е убит"

Може би следствието бързо ще установи кой е убиецът, който е бил заснет от камери за външно наблюдение.

"Естествено, ако не му бъде попречено", добавя изданието и напомня, че Русия е на 141-мо място по свобода на словото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 15 години
Те всички изстрели от Кремъл идват.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
В Чечня през всичките години на конфликти са загинали около 20 хил. руски военослужещи.Там е било жив ад,говорил съм и с руснаци които са служили там.Значи в България като те вземат някъде граничар,танкист се смята за тежка казарма.Ами ако трябва да отидеш в казарма,до момента си учил за контролни и класни,завършваш и ето ти един автомат и айде на война в Чечня.Младите войници въобще не знаяха защо са там.Толково много убити руски момчета,зачернени семейства и накрая един руски адвокат да ти защитава терористите.Все си мислите че Кремъл ги поръчва,всеки може да извърши такова убийство.Загубил си син,брат в Чечня,скърбиш и накрая виждаш как ги защитават чеченците.Това не са 5 или 10 войника,а 20 хил.Няма да са намери някой да го очатка ли.По време на война не се мисли,там е касапница.Естествено в Чечня има нарушаване на човешките права,в коя война няма нарушаване на човешките права.Който не е гледал руския филм Война,нека да го гледа.В него се разказва как руски войник който е войвал в Чечня се връща отново там да освободи заложници и да си отмъсти на чеченски главатар.С него постояно се движи англичанин,чиято жена е заложник в Чечня.Русксия войник не се церемони много и избива чеченци за щяло и нещяло.Англичанина го пита защо прави това.Руския войник отговаря-По време на война не се мисли,мисли се преди войната.
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И ние ще станем като Русия след още един мандат на мафията БСП+ДПС.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
РУСНАЦИТЕ СА ПЪЛНИ ***.ИЗГОНИХА СИ НА ВРЕМЕТО НАЙ-УЧЕНИТЕ ХОРА: ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ,ИНЖЕНЕРИ,ДОКТОРИ...ВСИЧКО РАБОТИ ЗА ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ.СЪЩАТА *** МУТРЕНСКА ПОЛИТИКА КАКТО В БЪЛГАРИЯ.ЕДНО КЪМ ЕДНО,ПЪЛНО КОПИЕ И ОТРАЖЕНИЕ.
18
0
 
0
 
! Отговори
дядо поп преди 15 години
Що трепите детето,бе червени !Пораза да ви порази дано!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Po-gnusna "dyrjava" ot Rusiq nqma. Sibirski maimuni i komunisti, bahti gnusnata ko4ina ! ! Na sapun ! ! !
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
У нас малко ли имаше заляти с киселина и убити разследващи?Нека с спомним.
15
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
хаха Пак Америка е лошата вие сте добрите:)ТРепят журналисти...това е показателно.
14
0
 
1
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Даже се чудя защо са се забавили толкова, цели 8 години и половина. Този адвокат явно не е осъзнавал значението на руската мъдрост "НЕ БОЛТАЙ"!
13
1
 
0
 
! Отговори
Егат преди 15 години
Каква Политковска, какви 5 лева ? Тази Политковска НИКОЙ не я беше чувал, преди да я гръмнат.Убили един човек - и вече нямало права в страната. А в Америка знаете ли по колко човека на ден претрепват ? Особенно в негърските квартали ? Аман от поръчкови статии ...
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците нищо лично,но не искам да ги виждам наоколо.Мутренска държава,още живеят 18ти век,примитивно мислене.Другите нации отдавна имат икономически войни,там никой не застрелва противника.Тука в България същата работа.Направил някой фирма да работи,конкуренцията плаща да го бият,запалват и гърмят.Така не се постига нищо.Системата е силно пробита.Руснаците и те се нуждаят силно от военен режим.
11
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
Русия - изчадие сатанинско! Господи, защо сложи тая къща на ужасите толкова близо до Европа!?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се кефя,яд ме е за хубавата нация,как е съсипана от шепа плиткоумни ченгета и военни.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Както и да е... плюй си там срещу Русия и се кефи.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дръпнатите никога не са имали комунизъм,чадо.Нарича се феодализъм.И е прецедент в историята за първият и единствен преход от феодализъм към капитализъм без кражби,без грабене.Чети историята,обучавай се.Кирилизирай си турския Уиндоус.
7
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Не са само нашите полицаии аборигени и индиянци... "Руският военен помислил девойката за снайперист. Това била и причината да я залови и удуши."
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
При дръпнатите (основна част от тях) също е комунизъм, ако не знаеш.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
РУСИЯ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА С МНОГО КОРУПЦИЯ,БЕЗКРАЙНА МАФИЯ И ДАЛАВЕРИ.ИМАТ ТОЛКОВА МНОГО РЕСУРСИ,А СА ПО-БЕДНИ И ОТ ГЪРЦИТЕ.ТОВА ДА ВИ НАПОМНЯ НА БЪЛГАРИЯ?ТАМ,КЪДЕТО Е МИНАЛ КОМУНИЗМА,ВСИЧКО Е СРИНАЛ ДО ОСНОВИ.ДОБРЕ,ЧЕ ТЕЗИ НАЦИИ СЛЕД 500 ГОДИНИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ДРЪПНАТИТЕ,АМА ТАМ ИМА МОРАЛ И ЧЕСТ.
4
0
 
1
 
! Отговори
Десебар преди 15 години
Колко типично за Русия - олигархическа държава, без медии, без свободи и основни граждански права.Мутренска държава
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой някога да е видял нещо добро от кремъл???