70% от турците не са прочели нито една книга

57% от анкетираните пък считат, че жените не трябва да се появяват на публично място, облечени в дрехи с къси ръкави
24 фев 2009 12:00,
172
70% от турците не са прочели нито една книга
Снимка: БГНЕС

Изследване на турски социолози установи, че над 2/3 населението на страната не са прочели нито една книга. Проучването под название "Кои сме ние?" е било проведено от авторитетната турска организация Konda сред 6482-ма души.

Сами по себе си резултатите от сондажа не са кой знае колко неочаквани, но са определено смущаващи в контекста на претенциите на Турция за членство в ЕС.

70% от анкетираните са признали, че в живота си досега не са прочели нито една книга. 73% пък са заявили, че са против чужденци да притежават недвижима собственост.

От тях почти всички смятат, че съседните на Турция държави представляват заплаха за териториалната цялост на страната. 70% са на мнение, че за да постъпи на работа, жената трябва да иска разрешение от мъжа. 57% от анкетираните считат, че жените не трябва да се появяват на публично място, облечени в дрехи с къси ръкави.

Половината от тях са категорични, че работещите жени трябва да носят на служебното си място хиджаб (дълга до петите дреха), въпреки че това е забранено от конституцията. Както е известно, въпреки че проведените в страната реформи са високо оценени от ЕС, много европейски политически лидери са против приемането на Турция в Съюза.

Официалните доводи са не един и два, но зад всички тях се крие истинската, неназована причина – броят на евродепутатите е пропорционален на населението на всяка страна членка. Което означава, че ако Турция бъде приета, Европарламентът ще бъде доминиран от депутати мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Преди време под някаква друга статия на този сайт един български турчин, изпълнен с гняв и кълнящ наред, се присмиваше, че българите не си подмивали , което за него беше важна черта от турската културна идентичност. Бях сериозно притеснен от това, че даден представител на определена култура може да намира за толкова важно и определящо почистването на човешкия . След молбата от моя страна да изброи 3 произволни книги на турски автори, 3 имена на турски писатели или поети, 3 имена на турски филми последва тишина...Беше тъжно и абсурдно.
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
какво чудно има - 40% кюрди; изостанали анадолски райони..преобладаващите начетени са наследниците на бълагрите мюсюлмани в европейската част на Турция, Истанбул, столицата и по крайбрежието. то и при нас сред мюсюлманите не е по - различна картинката, особено в последните 20 години. като се замислиш и за съседите на турция от тяхна гледна точка - ами я кюрдите, я арменците, я гърците, я иран. май само ние не искаме земя от тях..за жените и разрешението също не ме учудва - нацвъкай 10 маймунки и после кой ще ги гледа?
131
0
 
1
 
! Отговори
chovek преди 15 години
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH Tezi v koi vek jiveqt,jenata ne e predmet a ima prava ravni sas majete.Akala ne mi pobira kak jenite tam priemat da im ogranichavat pravata i da sa svrah podchineni.
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
добре,че сте вие умните.иначе спукана ни е работата,а и не само нашата като чета коментарите.
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
emigrante hodi si s mir:)imeto si smenyam no vyarata ne,a takiva glupatsi kat tebe ima mnogo ne se bespokoy
128
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Нали Доган е прочел 10 хиляди тома в родния си Дръндар! Той ще им предаде наученото! Дано само това не са пълните съчинения на Др. Тодор Живков и Др. Леонид Илич Брежнев, всеки комплект по 20 екземпляра, че тогава много учени ще станат и не знам какво ще ги правим!
127
0
 
0
 
! Отговори
EMIGRANT преди 15 години
KOGATO AZ ZAVARSIH PNMG , TODOR JIVKOV ZAPO4NA DA PRAVI OT POMACI , BALGARI ! A TI SI POREDNIA *** !| AI 4AO ,SLON DA TI GO NACUKA !
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
коне с капаци бяхте през комунизма,такива си останахте някои и след това.научете се да виждате добрите страни на нещата,не само лошите.стремете се да постигате недостижимите неща,вместо да дъвчете един и същ материал от години.
125
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ромска тълпа млати лекар от Спешното във Варна
124
0
 
0
 
! Отговори
turist преди 15 години
pi6at estestveno, pi6at istoriya, ne samo svoyata no 4ujdata:)))))
123
0
 
0
 
! Отговори
Enlightened преди 15 години
Мда, то просветата не е много на мода в ислямския свят. Ха си се просветил малко, ха си изоставил безумната средновековна религия. Пример: превежданите на испански книги само за 1 година са повече от преведените на арабски книги от повече от 10 години насам. Средният представител на ислямския свят е прочел 4 страници през живота си- три от корана и една от хадит. Където основно има инструкции как да бием жена си и няколко стиха защо жената трябва да е неграмотна. Плюс инструкции как да се оженим за дете под 10 годинки. Това са хора, които забраняват книгата Мечо Пух заради...Малкия Прасчо!А като пътувам в Турция, няма и една книжарница на главната улица. Само дюнери и евтини дрехи. Влизала съм в 2 турски книжарници- имаха около 20 книги, преводни заглавия, някакви евтини романтични романчета и екшъни. Тъжно.
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защото носи различна цивилизационна култура и всеобщ примитивизъм!
121
0
 
0
 
! Отговори
Негър от Алабама преди 15 години
Аман от физкултурници, трактористи и шофьори.
120
0
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 15 години
Турците не четат. Те пишат.
119
0
 
0
 
! Отговори
turist преди 15 години
6tom gleda6 s dobro oko na kyurdite v tursiya,kvo ti pre4at tursite v BG,verno si mnogo glupav,stranni iskazvaniya ima6,gubi6 misalta,smeni drogata
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a we ti idyot li si we :)kvi gi dranka6 we sme6nik izlaga6 se :)...tebe samo nekoy reznyak te e..l ta ti e razmatil mozaka ot blaskane:)glupak GLUPAK
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
DOSTA!!!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a balgarin sre6nal li si?:)
115
0
 
0
 
! Отговори
EMIGRANT преди 15 години
TI SI OLICITVORENIE NA TAPIZMA , PROPOVIADVAN OT HODJATA ! ANADAN MU ? KURDITE SA GRAJDANI NA TURCIA , NO SA NAROD SAS SVOBODOLUBIV HARAKTER ! ZA RAZLIKA OT TEBE , POZNAVAM ISTORIATA NA SVETA , ZAVARSIL SAM PRIRODO-NAU4NA GIMNAZIA , PREDI DA VI POKRASTIAT !
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
PRAVETE LYUBOV,ZA DA IMA POVE4E BALGARI,AKO LI NE ,NA OKOLOVRASNOTO:)