Фръчковски: Македония сега е богата държава с най-бедния народ

Кандидатът за президент на СДСМ в специално интервю за Dnes.bg
21 мар 2009 23:22,
54
 Фръчковски: Македония сега е богата държава с най-бедния народ
Снимка: БГНЕС

Георги Савчев (savchev@start.bg)

специален пратеник на Dnes.bg в Скопие за изборите в Македония

Кандидатът за президент на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Любомир Фръчковски е роден в Скопие през 1957 година. Той е професор в Правния факултет на държавния университет „Кирил и Методий”. Политическата кариера на кандидата на най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка започва през 90-те: първо като министър без портфейл, след това като вътрешен и външен министър в няколко правителства.

Според последните прогнози на част от политическите наблюдатели в Скопие Фръчковски има реален шанс да се класира втори на вота в неделя.

Пред Dnes.bg политологът Владимир Божиновски от Института за демокрация прогнозира, че кандидатът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов ще е първи, а Фръчковски – втори.

Срещнах се с Любомир Фръчковски в съботата за размисъл – часове преди президентските и местните избори в Македония. Агресивната политическа реклама от последните седмици вече е строго забранена и тук се минава в другата крайност – достъпът до сайтовете на водещите кандидати и партии е блокиран заради предизборното мълчание. 

Щабът на кандидата за президент на Социалдемократическия съюз на Македония се намира в центъра на Скопие и един много любопитен детайл прави силно впечатление от пръв поглед – над плакатите с лика на Фръчко (както е популярен тук) в горната част на сградата се вижда огромен надпис, който рекламира македонските сциентолози.

Фръчковски разчита на изключително мотивиран и приветлив екип в щаба си. И въпреки неприятното време екипът му и той самият спазиха уговорката си с Dnes.bg за извънредно интервю часове преди началото на неделния вот.

Според кандидата за президент на СДСМ „Македония сега е в криза”:

„В Македония нищо друго не работи освен държавата. И държавата е станала една огромна, с най-голям бюджет в историята на Македония, а в същото време има най-бедния народ. Една типично авторитарна структура – най-беден народ, най-богата държава”.

Фръчковски смята, че „изборите могат да бъдат и относително свободни, но няма да бъдат честни”.

Според него властта в лицето на сегашното правителство ВМРО-ДПМНЕ извърша силен натиск с „партийни назначавания в държавната администрация”.

За да опише порочната практика на правителството да назначава свои хора в администрацията, като после ги задължава да гласуват заедно със семействата си за актуалната власт, Фръчковски обаче употреби популярната в скопската преса метафора за „българския влак”.

Помолих го до обясни какво според него означава „български влак”:

„Техника на снимане с телефон за кого си гласувал. Мисля, че и в България го ползваха малко по-рано, сега тук има масов натиск от страна на държавата към тези, които работят в държавната администрация”, обясни Фръчковски.

Според кандидата на СДСМ международната общност добре работи с албанските партии и те няма да рискуват с инциденти.

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ и Демократичната партия на албанците могат да имат интерес от провал на изборите, но само в случай на лошо представяне на ДПА в Тетово и лошо представяне на Георге Иванов в президентските избори като цяло, подчерта Фръчковски.

При балотаж на президентските избори албанците ще решат кой ще е македонският президент, смята той.

Запитах Фръчковски защо тази предизборна кампания беше толкова съсредоточена в миналото, в историята, а не е с по-прагматични послания:

Сегашното правителство си мисли, че ще засегне гърците, че ще отслаби тяхната позиция, ако кажат, че македонците са директно свързани с античните македонци, и Гърция ще припадне, подчерта кандидатът на СДСМ.

Според него правителството прави политически проект от историята:

„Политическият проект означава замяна на моя идентитет, а идентитетът произлиза от културата, а нашата култура е славянска – ние сме основатели на славянската писменост с Кирил и Методий, Климент и Наум, нашите просветители. И сега, след 20 години независимост, някой ти казва: ти не си това, ти си някой друг”.

Тезата, че от македонците „е започнала и се е разширила славянската писменост”, явно е твърде примамлив акцент за Фръчковски – на нея той е отделил и специална точка в своята „изборна платформа”, която е една от най-раздаваните брошури в кампанията му...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
milom.blog.bg преди 15 години
Особено внимание се отделя на започналите още непосредствено след 9. IX. 1944 г. отношения с титова Югославия. Основен момент в отношенията между България и Югославия си остава македонският въпрос". Още през 30-те години, осъществявайки политиката на Коминтерна в България, българската комунистическа партия възприе антинационалната и предателска политика за разрушаване единството на българската народност чрез прокламирането на самостоятелни добруджанска", тракийска" и македонска" нация. На тази основа, и по инструкции от Москва, българската комунистическа партия преди войната и по време на войната прави всичко възможно, за да подпомогне влиянието на титовата партия за денационализация на македонските българи във Вардарска Македония и превръщането им в център на открит македонизъм и антибългарска политика. Както Коминтерна, така и комунистическата партия на Югославия се възползват от антинаучните внушения на сръбския дипломат в Цариград Стоян Новакович и сръбския етнограф от миналото столетие Цвиич, които, за да улеснят инвазионните тенденции на сръбския държавник Илия Гарашанин към Македония, развиват теорията, че македонците не са българи - ни българи, ни сърби, ни гърци", че са самостоятелна нация. Това дава началото на македо-низма" като работна теза" на коминтернските и сръбски асимилаторски елементи в политиката на Балканите. Прави се опит през 30-те години в СССР по изкуствен път да се създаде македонски език" (защото такъв никога дотогава не е съществувал). Опитът обаче излиза неуспешен и е блокиран от започването на Втората световна война. През август 1944 г. по нареждане на титовия ЦК на ЮКП в нелегалност се прокламира Македонска държава. През септември с.г. (след 9. IX.) делегация на ЦК на Македонската комунистическа партия пристига в София, за да предаде ултимативни искания на титовото ръководство за незабавно обезвреждане" на всички дейци на македонските българи, които се намират на старата територия на България. Най-изтъкнатите са физически ликвидирани още в кървавите септемврийски нощи на 1944 г., определена част, интересуващи специално сръбските асимилатори, са изпратени в Белград, където след инквизиции и разпити следите им се губят. Заедно с това във Вардарска Македония, предадена отново на Югославия с кръвта на хиляди български синове, паднали в отечествената война", по разпореждане от Белград започва зловеща акция за денационализация на българското население по долината на Вардар. Още в самото начало, след пристигането от Белград на ти-товите емисари, са арестувани и избити стотици български патриоти, прекарали десетилетия под сръбско кралско робство между 1918 и 1941 г без да загубят българско съзнание и достойнство. На 6 януари 1945 г. т.нар. кървава Коледа" в различни градове на Вардарска Македония се извършват масови разстрели на българската родолюбива интелигенция, с цел духовното обезглавяване на българската народност и налагане сковаващ страх сред българск
32
0
 
0
 
! Отговори
apostol преди 15 години
ZA6TO NI ZANIMAVATE S TEZI SARBOMANI I PREDATELI,ZA6TO NE PRESTANAT DA KRADAT OT ISTORIATA NA BOLGARIA.ZA PREDATELITE NE TREBVA DA SE GOVORI.TE SA EDNAKVO MRAZENI I OT SVOI I OT 4UJDI.
31
0
 
0
 
! Отговори
Ванчето преди 15 години
Във вестниците си пишат, че и Бербатов е македонец, а не българин. По телевизията неотдавна една се изцепи, че Братята Крили и Методий са техни били символ на "богатото им културно и историческо наследство"....Егати и смешниците
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не са виновни македонците на тях просто им промиват мозъците управниците им ! Виновни са тези,които управляват България вече 20 години и я докараха до това положение всеки да ни се присмива и да се отрича от нас ! Я да е оная стабилна,просперираща и с висок стандарт държава България - ще ги видя тогава дали ще отричат българския си корен ! Сами ще тичат тука и ще се бият по-силно от нас в гърдите,че са българи ! Най-лошото и за нас българите и за македонците е обаче,че докато се припираме помежду си - Ислямът настъпва на Балканите (при нас от югоизток -Турция,при тях откъм Албания и Косово) ... Може и да имаме спорове за миналото но трябва да сме единни срещу тази огромна заплаха ! Затова трябва българи,македонци,сърби,гърци и румънци да се уважаваме !
29
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
VSICHKI TEZI NARODI , SAGLASNO PLANA NA GOSPODARITE NA SVETA , SHTE BADAT ROBI . SEGA GI NASASKVAT EDIN SRESHU DRUG ZA DA GI DARJAT V ZABLUJDENIE OTNOSNO ISTINSKIJA VRAG , KOJTO VECHE E OTVORIL USTA DA GI SKRUSKA . OT VSICHKI NAJ-LESNO SHTE VLEZAT V USTATA NA VALKA MAKETATA , ZASHTOTO IM E NAJ-PLITAK MOZAKA . NO I DRUGITE NJAMA DA SE OTARVAT . EDIN PO EDIN ILI NA GRUPICHKI NIE SME OBRECHENI .NIE NJAMAME CHUVSTVO ZA SAMOSAHRANENIE . NIE MISLIM SAMO KAK DA SE NALAPAME SEGA , DNES , VEDNAGA !!! KAKVO SHTE E UTRE IZOBSHTO NE NI INTERESUVA .
28
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 15 години
приятелю исти мАкедонецтова че сте измислили българската писменост и азбука ,както и цялата българска история ,както и историята изобщо е похвално и всички ние добре го знаем.всичко на този свят е мАкедонско и е измислено от мАкедонци- спор няма.но бих ти дал един съвет- вместо да учите мАкедонска история и азбука,по добре учете албанска такава- това е вашето бъдеще.факт е че въпреки че сте най великата нация и държава на света- твоето дете ще носи фес и потури и ще говори албански език- официалният език в училището му.и то вече няма да се казва Кирил и Методий а ще се нарича Енвер ходжа за съжаление на измислената ви държавица и предстоят десетина годинки славен живот още и след това малко по малко ще се разцепите на независими анклави по Косовски образец.жалко все пак защото така ще си отиде една от най хубавите части на България,но както се казва- каквото сам си направиш никой не може да ти го направи.човек си пати най много от собственият акъл а вие мАкедонците непрекъснато доказвате че точно това ви липсва най много.та така- учете албански,езикът на вашето бъдеще!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КАКТО ЕДИН ИСТОРИК КАЗА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА:МАКЕДОНЕЦ Е ЧОВЕК БЕЗ РЕЛИГИЯ,БЕЗ ИСТОРИЯ,БЕЗ ЕЗИК.ТЕ ДОРИ НЕ СИ ПРИЗНАВАТ ПРОИЗХОДА,НЯМАТ УВАЖЕНИЕ КЪМ СЕБЕ СИ.ДОРИ НЕ ПРИЗНАВАТ СТАРИТЕ КАРТИ НА ЕВРОПА,КЪДЕТО ЯСНО СЕ ВИЖДА ОТ КЪДЕ ПРИНАДЛЕЖАТ.
26
0
 
0
 
! Отговори
SEZAM преди 15 години
ЖАЛКО ЗА ТАКИВА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ СЪРБЕЕНЕТО.МАКЕДОНИЯ СЕГА Е ИЗКУСТВЕННА ДЪРЖАВА-БЕЗ ЕЗИК БЕЗ ИСТОРИЯ И НАЙ ВЕЧЕ БЕЗ САМОЧУСТВИЕ.НЕ СЛЕД ДЪЛГО ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА СЪЩЕСТВУВА.БЪГАРИН ДА СЕ НАРИЧАШ Е ГОРДОСТ ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НИ Е ОТ 1300 ГОДИНИ А МАКЕДОНИЯ ГОДИНИТЕ И СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ-ТЯ Е ЧАСТ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На Панагюрското златно съкровище къде пише "маке" ?сигурно се е изтрило от вековетехахааахх
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе маке,какъв татарин от Азия бе?аз съм си тракиецти въобще чувал ли си за траките,въобще някаква история знаеш ли?траките са първите племена в Европа,първите европейцити сега казваш,че македонците са първи,че от тях е тръгналоахаххахахаскрий се там в дупката си
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не разбирам защо 20 години българската пропаганда не прави нищо в Македония , дайте ми на мен и ви ГАРАНТИРАМ ,че до 30 години Македония ще моли да влезе в състава на България
22
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 15 години
Номер 6 казва, че "българите са повече татари, отколкото славяни".Монголите в средновековието имат невероятни военни постижения, поставят огромна част от Азия и Европа под ботуша си.Монголите всъщност са народ с който наследниците му би трябвало да се гордеят.За добро или зло ние българите нямаме право да се наричаме наследници на монголите, защото процента на монголите, които се заселват по нашите земи е толкова минимален, че не си струва дори да говорим затова.Всъщност през различни времена на територията на България се заселват много и различни народи защото земята ни е хубава прабългари, славяни, траки, илири, алани, хазари, гърци, кумани, латини, нормани дори татари.От всички тези народи три представляват фактор в изграждането ни на народ в съвремието - прабългари, траки и славяни.Ако така наречените македонци ни наричат татари, визирайки прабългарите ще кажа, че това е индоевропейски народ наследник на вавилонската култура и държавност и ако има нещо общо между прабългари и татари, то това е че монголите са били под културното влияние на 2 велики народа в онези времена, този на българите и тиози на Китай.На макетата, които обичат да се тупат в гърдите и да твърдят че са славяни с елинистичен произход ще кажа следното. От трите основни народа, които изграждат българската етнос народа с най-малко кулурни и държавнически постижения е славянският, това определено не е народ от който трябва да се срамуваме, но също така не е и народ който ни е дал особенно много основания да се гордеем с него.Говорейки за истнската македония (елинската) ще кажа че без тракийския народ чийто наследници сме ние нямаше да я има нито античната македония, нито елинската култура.Драги македонци време да излезнете от матрицата създадена да ви държи в заблуждение, колкото по дълго продължавате да сънувате розови сънища толкова по болезнено ще е събуждането ви, а то е непредотвратимо и предстои.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОТ ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ Е В ДНЕШНА Р.ГЪРЦИЯ,ОКОЛО 51%,38%Е Р.МАКЕДОНИЯ И ОКОЛО9% В Р. БЪЛГАРИЯ.ИМА МАЛКО В АЛБАНИЯ ОКОЛО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО.ТОЛКОЗ!!!!!!"ЕТНИЧКИ"МАКЕДОНЦИ ИМА САМО В Р.МАКЕДОНИЯ!!!!! ПРЕТЕНЦИЙТЕ КЪМ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ И КЪМ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА ИМ Е ЕДНА ОБИКНОВЕНА ТИТО-МАКЕДОНИСТКА ШИЗОФРЕНИЯ!ИСТИНАТА ИЗЛИЗА НА ЯВЕ И "ЗМИЯТА' ВСЕ ПОВЕЯЕ ПЛЮЕ ОТРОВА,ЗАЩОТО УСЕЩА,ЧЕ УМИРА.БЕЗ ПРОМЯННА НА ИМЕТО НЯМАТ БЪДЕЩЕ,А НАРОДИТЕ НОСЯТ ИМЕНАТА НА ДЪРЖАВИТЕ,В КОИТО ЖИВЕЯТ."НАЙ-СТАРАТА" НАЦИЯ НА СВЕТА ИМА БЪДЕЩЕ САМО КАТО НОВАТА СЕВЕРНО ИЛИ НОВОМАКЕДОНСКА НАЦИЯ!!!!!НАШИТЕ МИЖИТУРСКИ ПОЛИТИЦИ НАПРАВИХА ТАКА,ЧБЪЛГАРИТЕ ДА РАЗЧИТАТ НА ГЪРЦИТЕ!!!!!???? ДА ИМ ОТБРАНЯВАТ ИСТОРИЯТА И ИСТИННАТА!!! НО ТОВА Е И ОТМЪЩЕНИЕ ЗА САМИТЕ ГЪРЦИ/ПРИЯТЕЛИТЕ НА СЪРБИТЕ/ ЗА НЕИСТОВОТО ИМ ЖЕЛАНИЕ ДА ПОГЪРЧАТ БЪЛГАРИТЕ.СЕГА ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ НАЦИОНАЛНОСТА НА СЛАВЯНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ОБЛАСТА МАКЕДОНИЯ,ЗА ДА ИМАТ АРГУМЕНТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ТУМОРА НАРЕЧЕН FIROM!
20
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Има една стара българска поговорка:Що е маке се е !
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
луно луно земльо македонска и тебе ли ке те делиме
18
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
македонец=бюромец=албанци+***+турци+власи+гърци +сърби+българи=тюрлюгювеч За твое сведение заблудени фиромецо : Татарите завладяват Русия през 11 век, през 12 завладяват Европа, а през 13 век българския цар Ивайло ги побеждава и изтласква извън балканския полуостров. 2 Въпроса към фиромеца: Защо говориш славянски език, а не античен македонски? От къде си сигурен, че си наследник на античните македонци: 1000 години сте били Византийска територия, 300 години сте били Българска територия и 500 години сте били Турска територия?
17
0
 
0
 
! Отговори
глезанчо преди 15 години
с господата от македония невиждам искат да се краме ли или да прокарваме постове между двете държави. Това дали сме били татари, това дали сме били от индо-европейски произход има доценти дето ще кажат.По вазжното е да не се пънем кой е по велик а да работим заедно за едни Балкани без граници, иначе ще се повторя ;'Ще трябва да учим всички и българи и македонци и сърби и гърци --- ТУРСКИ ЕЗИК' по добре помислете по този казус вместо да се ровите в старите неща!
16
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Въпреки отрицателното ми мнение за сърбите,признавам уникалната им способност да промиват мозъци.Единственото,което се сещам,и което обяснява донякъденещата,е че македонците не притежават достатъчноколичество от това вещество...
15
0
 
0
 
! Отговори
глезанчо преди 15 години
като гледам колеги колко енергия се хаби в тези форуми. Странно е всички тези хора неработият ли вместо да пишат по форумите. Разберете македонците ще почнат да се наричат българи като стандарта на живот в Майка България се вдигне и всички ще искат да работият и живееят тук. Г-да разберете веднъж за винаги, че най-големия проблем на балканските държави е Турция. Престанете да се делим и да се замобичували и мразим балканците. Омразата ще ни доведе до това, че всички след 20 години да учим и пишем на турски език. Дай боже да не съм прав, но ако продължават така нещата натам отиват.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Македонците и българите са братя независимо дали това им харесва или не! Братя сме,защото имаме една майка - Майка България ! Това,че властите в Македония промиват мозъците на народа си е факт ! Само не ми е ясно откъде го измислиха това пък,че ние българите сме били "татари" ?! На братята македонци ще им кажа,че Велика България на Кубрат не е била татарска,а още по онова време се е наричала БЪЛГАРИЯ и се е намирала в Азия. Дори често е воювала с татарите ! Единият от синовете на Хан Кубрат на име Аспарух идва с част от прабългарите на Балканския полуостров,където заварва многобройни славянски племена,с които се съюзява срещу Византия и отвоюват ЗАЕДНО от нея територията на днешна България ! Дори да приемем абсурдната ви теза братя македонци,че прабългарите са били "татари",то пак няма как в жилите на съвременния българин да тече повече татарска кръв отколкото славянска (както вие твърдите) защото славяните са били многобройни,а прабългарите - шепа народ в славянското море ! Сега братя македонци,ще ви кажа и нещо за съвремието ни - не се мразете с българите,защото те скоро ще ви дотрябват ! Първо - на вас ви диши във врата идеята за Велика Албания и както върви ислямизацията на Балканите тази идея не е никак илюзорна (справка Косово !). Второ - сега,за да ви вкарат и вас в Европейския съюз - такъв глад и мизерия ще ви докарат (а обедняването ви вече е започнало !), че Майка България ще е отново единственото ви спасение и утеха ! Освен това искам да ви кажа че от години живея в Пиринска Македония и хората тук по нищо не се различават от тези в Северна България или от тези в която и да е друга част на България ! ... PS: само за българи - не се връзвайте на писаниците из форумите на "македонците" защото тези от тях,които киснат по нашите форуми са платени от техните власти и служби !