СЗО обяви пета степен на тревога, предпоследна преди пандемия

Предполагаеми случаи на свински грип има в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Германия, Ирландия и Белгия
30 апр 2009 08:42,
33
СЗО обяви пета степен на тревога, предпоследна преди пандемия
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация повиши нивото на тревога на предпоследната пета степен по шестобалната скала и призова страните да активизират своите планове за подготовка за пандемия.

Вчера властите в САЩ официално потвърдиха за първия случай на смърт от новия H1N1 свински грип. Първата жертва на опасната болест е 23-месечно дете от щата Тексас.

В Швейцария бе потвърден първи случай на болен от свински грип.

Според данните на Брюксел предполагаеми случаи на свински грип има в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Германия, Ирландия и Белгия.

Главният санитар на България д-р Тенчо Тенев съобщи, че България е подготвена за свинския грип.

Той посочи, че случаите с болестта в Европа не протичали така тежко, както в Мексико.

В момента референтните центрове у нас, както и тези в Европа, очакват от САЩ тестове за идентифициране на вируса.

В склад на Министерството на здравеопазването има 72 хил. дози от лекарство Тамифлу, което е доказано, че преодолява тежките форми на грип, допълни Тенев.

За летищата Бургас и Варна ще бъде закупена инфрачервена камера, която ще улавя симптомите на свинския грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Нела преди 15 години
Ти първо научи какво означава думата "правоверен"...Смотан със смотан...Има още да ядеш многоооооо казани с боб.....Затворил си очите отворил си устата...
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами , кога ще докарат насам евтино месо от грипави прасета ?
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хайде пак да Ви светна, че пета степен не е 'предпоследна преди пандемия', а последна! Шестата е пандемия. Липсват Ви елементарни аритметични познания!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
яко ни манипулират, от всичко печелят фарма-компаниитеако само 8 мил умрат на 6800 милиона, това е нищои без това населението се увеличи от 1,65 милиарда на 6,5 за 100 години след още сто колко искате да станем 15 милиарда лищше ядем камъни и сярна кисилина
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Излишно всяване на паника, ако питате мен. Също като пилешкия грип. Странно защо уж целия свят беше засегнат, пък хората умираха само в Китай. Същата работа, умряли 2-3-*** в Мексико от свински грип, сега в целия останал свят няма да има нито един. Пък и нали уж глобална, само Европейския съюз ли е в този свят. Не са съобщили за нито един случай в Азия например. Все едно там няма пътуващи до Мексико и обратно.
8
0
 
0
 
! Отговори
Domus преди 15 години
Мюсулманета , като почнат да изпукват като мухи ! Още преди половин година съм споменал че има Вирус на който *** и *** не могат да устоят и за месец им окапват месата !Това им е наказанието за 500 г робство , за 1,5 милиона изклани Арменци , за двете кули в САЩ , за гарата в Мадрид , Лондон , Беслан , Руския театър , за производството на 17 000 тона наркотици в Авганистан който бавно убива нашите деца !
7
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
Porednata valna ot pani4eski stres za horata...za da se pravi iaka targovia s vaksini....da se unishtojat proizvoditelite i t.n...kakto s "luda krava", "pti4i grip" ot tova vinagi si e imalo niakakvi posledici no kato se zashumi i stava "epidemia".....
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Камера, която улавя симптомите на свинския грип"!!! Това е чудо на техниката. В поликлиниките и болниците също ще сложат такива камери и, хоп, няма нужда от лекарииииииии...
5
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 15 години
Ако не си гледал снощи новини на летище София на новия терминал вече е инсталирана инфрачервената камера, която отчита повишена телесна температура. До няколко дни ще бъде сложена и на стария терминал. Всяка камера+оборудване и програма струвала по 90 хил. лв. Така, че спри да плюеш като не си информиран.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига вече с тоя "главен санитар", господа журналисти, имайте малко уважение към човека и към длъжността му, поне в тревожни моменти като този! Шефът на санитарната служба е лекар и само скудоумник може да му лепне определението "санитар"!Утре като се разболее някое от вас, журналистчета, ще плачете и ще чакате някой "санитар" да ви излекува... нещастници.
3
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 15 години
има доказани смъртни случаи сред подрастващите от "лекарството" Тамифлу
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И кога ще ги купят тези камери ???!!!!Като пламне и България ли?Чакат народното събрание да гласува бюдет ли, що ли? В кой век живеем бе кре.тени!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Другата седмица ще поставят 6та степен, гарантирам!!!!Трябва населението да се наплаши максимално, да се всее паника с призива "Без паника!!"Няма нищо по плашещо от това да ти кажат - "Без паника! :)