В Техеран става страшно

Протести в събота завършиха с неизвестен брой убити, не пускат чужди медии по улиците
21 юни 2009 11:48,
66

Снимка: БГНЕС 

Столицата на Иран се подготвя за нови серии от протести.

Продължаващата политическа борба заради оспорваните резултати от президентските избори продължава, предадоха световните информационни агенции.

Някои държавни медии твърдят, че спокойствието се е върнало по улиците на Техеран и цитират полицията, според която редът е възстановен.

Фактите обаче са други.

Няколко души бяха убити и много други - ранени, в събота, след като хиляди хора не обърнаха внимание на призивите на властта да сложат край на демонстрациите и излязоха на улиците в израз на протест срещу правителството.

Според държавната телевизия „няколко човека“ са загинали, когато „протестиращите“ подпалили джамия.

Засега официално потвърждение за станалото няма, нито е ясен точният брой на убитите. Една от болниците в столицата съобщи за 19 загинали в първите дни на протестите.

ВВС и други чуждестранни медии са обект на непрекъснати ограничения от страна на властите и репортерите не могат да напуснат редакциите си, за да видят с очите си какво се случва по улиците.

В събота министерството на културата забрани на международните медии да отразяват протестите, освен ако нямат официално разрешение от иранските власти, съобщи и CNN.

Още по темата
Лидерът на протестиращите – претърпелият поражение на изборите Хосеин Мусави, бе цитиран да казва, че демонстрациите трябва да продължат и хората имат конституционно право да протестират.

В събота вечерта той обяви пред поддръжниците си, че е готов за мъченическа смърт и поиска изборите за президент, спечелени от Махмуд Ахмадинеджад, да бъдат анулирани.

Американският президент Барак Обама пък предупреди официално Иран да „спре насилието и несправедливите действия срещу собствения си народ“.

Свидетели твърдят, че полицията е използвала сълзотворен газ, палки и струи вода за разпръсване на тълпите от хора в събота вечерта.

Кореспондент на ВВС е успял да излезе на улиците и съобщи, че е присъствал на разстрел на мъж и раняването на няколко други.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
0
 
! Отговори
Men преди 14 години
Ama ti seriozno li go misli6 tova za Iran da u4i 6tatite na durjavno upravlenie. ti vijdal li si kadri ot US? Q sega gi sravni s Iran?!?!? Ti znae6 li kakvi sa pravata na jenite v Iran???? Vidq li kolko e cenata na jivota na dete v Iran?!?!? TI si poredniq bolen komunisti4eski mozuk!!!
64
2
 
0
 
! Отговори
Iso преди 14 години
Анонимен ***,за моето образование не се притеснявай,погледни си своето.Искаш да кажеш,че обама не е *** и не е черен ли,нещо лъжа ли казвам,или какво
63
2
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
Хората знаят какво искат и как да го постигнат а ние тука какво ще направим ако преизберем Дуган и Станишев?
62
2
 
0
 
! Отговори
Ръбъ преди 14 години
Дали капачката запушва всичко, Чичо ?Виното как е сухо, щом тече - Чичо ?Кажи ми що е авангардаИ цензурата може ли да се яде ?Отговарай ве царвул, нали всичко знаеш. *** червения ти *** ..........
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да,перси са.
60
2
 
0
 
! Отговори
Pilat преди 14 години
Абсолютно вярно tako. Иранците са перси и по-произход са ни първи братовчеди. Произхода и на българите и персите е в Памир. И като се базираш на това си направи сметката колко им е стара държавата и цивилизацията (има няма 3000 - 4000 години) и от там и кой кого трябва да учи на държавно управление САЩ да учи Персия или Персия да учи САЩ.
59
2
 
0
 
! Отговори
Pilat преди 14 години
Чичка, явно ти червен психопатясал *** (комунист=изменник на родината). Я малко да ти поразясня нещата. Демокрацията (виж корена на думата) е с гръцки произход. ВИЖ КОМУНИЗМА И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА Е ВЕЧЕ ЧИФ...КА ИЗМИСЛИЦА - ФОРМУЛИРОВКАТА НА ЕДНОТО ИДВА ОТ К. МАРКС, А НА ДРУГОТО ОТ А.РОЗЕНБЕРГ, ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО И НА ДВЕТЕ НЯМА ДА ГО КОМЕНТИРАМЕ И ТАМ СА СИ ВСЕ ЧИФ...ТЕ. А империя с танкове не се пази - за доказателство виж първото и второто Българско царство.
58
2
 
0
 
! Отговори
tako преди 14 години
всъщност иранците не са ли перси?
57
2
 
0
 
! Отговори
tako преди 14 години
всъщност иранците не са ли перси?
56
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
изтървана работа, и тия ще се набодат на демокрацията... ама то така е, една държава която разчита на привидна демокрация, рано или късно е принудена да гради истинска. днеска само протести, утре ще нахлуят пълчища правозащитни и екологични организации, и докато се усетят уредената държава с най-добро правосъдие в света ще бъде жалка сянка на самата себе си.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da e stra6no, kolko da e stra6no, ne moje da stane po-stra6no, otkolkoto e pri nas v momenta !!
54
2
 
0
 
! Отговори
П преди 14 години
САЩ са много вредни за света
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
С удоволствие ще посетя Иран и ще взема с мен жена си и децата, защото имам приятели иранци и други приятели, които вече са били там С ЖЕНИТЕ си и са им останали само добри впечатления, а относно твоята жена съм сигурен, че и в С. Корея би избягала, за да се махне от теб.
52
2
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Горките хора.Тоя ислямски фанатизъм никъде не е довел до нещо добро.И в една държава щом младите протестират, нещата хич не са розови,Няма да я бъде дълго време.
51
2
 
0
 
! Отговори
rah преди 14 години
сомо сащ
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Той, Ицо си е *** по природа, затова не му забелязвайте умозаключенията!
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво значение има че Обама е черен (той е наполовина черен). Но 47 - ти какво образование имаш? Може би незавършено основно по популизъм? В кое селско школо си се мъчил и защо не си копаеш нивата като не разбираш от политика, икономика и демокрация? ***.
48
2
 
0
 
! Отговори
Свободен човек преди 14 години
Убеден съм, че тази гражданска война в Иран, която се задава е запалена отново от САЩ ! ....
47
2
 
0
 
! Отговори
Iso преди 14 години
Нещастниците от ЦРУ пак мятат *** и лъжат по новинарските емисии.Но с Иранците работата не става.Негърчето и той се опитва акъл да дава.Абе ***,виж си на америката оакания гъс.Гледам с удоволствие поредния провал на великите сили в опита си да поробят поредната страна,дръзнала да не им играе по свирката
46
2
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 14 години
Както и да я въртят, аятоласите рано или късно ще си ходят! Иран ще си заеме полагащото и се място в цивилизования свят, а русия ще остане с един съюзник по-малко. Те нейните съюзници са : хвани единия, че удари другия - С. Корея, Куба , Венецуела, ама и там народът като се събуди и прозре, че управляващите са престъпници, ще им тегли шут отзад. Русия- просякинята ще си седне накрая на полагащото и се място!