Светът плаче за Неда

Кадри от убийството на момиче, протестирало в Техеран, взривиха медии и блогове
22 юни 2009 15:41,
182

Dnes.bg предупреждава, че следващите кадри съдържат сцени на насилие и не са препоръчителни за хора със слаби нерви. Клипът е заснет с мобилен телефон, качен е първо в YouTube, а след това и в CNN. 

„Почивай в мир, Неда, светът плаче, докато гледа последната ти глътка въздух, не умря напразно. Помним те“.

Този постинг в Twitter е пуснат от мъж, който се е представил за китарист от Нашвил, Тенеси.

Въпреки че имаше стотици снимки от разпръсването на съботния протест в Техеран, точно това видео, показващо последните мигове живот на млада жена, застреляна от снайперист, предизвика целия свят.

Кадрите са заснети от човек, който е бил на протестите.

Клипът показва млада жена в джинси и бели маратонки, която пада на улицата.

В този момент човекът, който е снимал – най-вероятно с мобилен телефон, притичва до нея и улавя края на живота й.
 
Според блогъри Неда е протестирала в столицата на Иран заедно с баща си, когато проправителствената доброволна полиция Басиджи е открила огън и я е застреляла.

„Последните моменти от крехкия й, млад живот изтекоха на улица Карегех, уловени от камерите на няколко мобилни телефона. И не след дълго започнаха нов живот из компютрите на хора по целия свят, в YouTube и дори CNN“, писа един от блогърите.  

В събота вечерта това бе една от най-горещите теми в Twitter.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Slavi преди 14 години
Abe ti normalen li si?!Estestveno 4e ne e padnal... lele kolko zabludeni hora ima vse oshte sled tolkova mnogo godini
103
0
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 14 години
Цъ! Ни позна,в Китай беше това.Ама където са дрънчели танкови вериги по улиците,там са се "уредили"! А относно убийството - Великия Износител на Демокрация е изтрепал милионони! Някой да реве?!?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Иран винаги е на мушката на американците заради петрола.За иранчаните ако Неда в превод значи "глас" или "призив",то за американците ще е добре дошло да има още граждански размирици в онзи район.Целта им е да се свали правителството на Иран от самите иранчани с такова,което да е слуга на американците.Естествено,че емисиите ще бълват коментари и дебати за това показно убийство по време на демонстрация и естествено,че няма да са българските жълти клюкарско-интригантски.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Неда="глас" ,да, то вече е символ, подобно на "незнайният войн", който спираше танковете в Москва с голи ръце или по-точно с торбички в ръце, явно връщайки се от магазин.Евала на такива хора!
100
1
 
0
 
! Отговори
EMO преди 14 години
Dobre,de.Kakvo ni interesuva niakakva si HEDA?????????
99
0
 
0
 
! Отговори
EMO преди 14 години
Разберете,в ИРАН,"няма не изкам" Там властите не прощават,лошото на жертвите е,че,изкат да променят нещо,но незнаят как!
98
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Иран има над 70 милионно население, така че това че протестират няколко-хиляди човека нищо не означава - от това не могат да се правят изводи че изборите са фалшифицирани, даже си мисля че мнозинството са гласували за Ахмадинеджад.
97
0
 
0
 
! Отговори
Неда="глас" преди 14 години
А знаете ли,че Неда на езика фарси значи "глас" или "призив" и че тази супер красива млада иракчанка със смъртта си ,ще се превърне в символ на демократичната опозиция.Не говорете за никакъв холивуд и жалко,че в бългаските новарски емисии почти не се говори за Иран и за това момиче.
96
0
 
0
 
! Отговори
смешко преди 14 години
Четете ли какво пишете въобще?Проправителствената доброволна полиция Басиджи (откачени щурмоваци) е открила огън и я е застреляла, а полицаите къде са били? Полицаите правителствени, щурмоваците и те правителтвени, снайперистът и той правителствен. Пише заснети с мобилен телефон. То си и личи.
95
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Либен преди 14 години
Боже, какви *** постват тук. Също като ония, дето твърдяха, че на 11.09.01 не паднал самолет върху Пентагона и че Щатите сами са си режисирали всичко това. Голяма част от вас още празнуват на 11.09.01, мразейки неистово Америка и цивилизацията , тогава защо ползвате нещата, създадени там - компютри, самолети, ел. крушки, телефони и т.н. Ако Америка не беше такава, каквато е, светът можеше още да е под комунистически мрак, т.е. едно голямо реалити на Big Brother, a вие щяхте да си пасете овце!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде прочете, че я е снимал американец? Иранците да не би да си нямат мобилни телефони? И кое му е некадърното на изстрела, бре?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наще полицай са същите като тия които са застреляли туи момиче, играят по свирката на комунистите и вече дори не им е останало грам човечност.Дори не им е останало мозак да се спрът и да се запитат защо продължават да изпълняват заповедите на едни пропаднали жалки хора алчни за власт.Които са готови на всичко зада останат във власта че дори и да убият своите деца .
92
0
 
1
 
! Отговори
Germany преди 14 години
Американското разузнаване убива хора и иска да очерни Иран пред цял свят! САЩ са убийци и терористи!!! Те си убиха повече от 3000 мирни граждани, за да имат повод да лочат от петрола на Ирак!!! САЩ са мръсни ***!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сита да ви кажа, сичките теа клипчета, дет си връткат нон стоп по BBC, Voice of America и чифутските каналчета от Израел, ги фабрикуват на конвейра в 9-то студиа на HOLYWOOD w LA-to. Сега разбрахте ли, за кво харчат *** доларчетата, дето ги откраднаха с уж кризата от тях измислена и сътворена кражбата на 21 век!!!!!!!!!!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Жалко за Неда преди 14 години
Жалко за Неда,нека почива в мир докато ние се джафкаме по форумите, мислейки си, че Иран е много далеч от нас и не ни касае.Иска се смелост за да излезеш да протестираш в държавата Иран.Дано смъртта на Неда не остане напразна,защото за мен това е най-обикновен недоволен от нещо млад човек,излязлъл да отстоява исканията си.Съболезнования за татко й,чиято драма не може да се опише с думи.
89
0
 
0
 
! Отговори
Observer преди 14 години
А мислили сте над въпроса това да е снимано в Холивуд примерно? И да е обикновена провокация...До 89 - споделям твоето мнение - американец случайно бил наблизо с включена камера да снима. За какво му е на снайпериста да гръмне едно момиче, и то с некадърен изстрел?
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
проправителствената доброволна полиция Басиджи е открила огън и я е застреляла. ---------------------До антизападните ***: Застреляли са я не полицаи, а някакви откачени щурмоваци. Затова разните атакисти, расатевци и прочие *** трябва да се бият много и да се пращат да чистят крайпътните канавки.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
stoite si mirno bez da protestirate za6toto v po-golqmata 4ast v sveta nikoy ne pla4i za vas naprimer kato amerikancite i evropeycite te kadeto si navrut nosa po4va voina i glad jiv primer e Irak!uj muslimanite teroristi pak bombite garmqt v islqmskite durjavi kak stava tova nemoga da razbera ei horata po-sveta sa mnogo tapi dano doide skoro tretata svetovna voyna!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мале *** много сте прости сичките тука ва!!!! Аз за разлика от вас гледам немските навинарски канали и там всички коментатори и ирански от от дела Pesian BBC включително, че за съжаление не могат да потвърдят достоверноста на филмовиа материал, както и на повечето подобни, дето и те си ги припридават нон стоп. Най-вече голям мяайтап е с едно клипче, дето една кака така си е нагримирала дясното око и се блещи и пули пред обектива, че уж са я кютечиле, че чак може да познайш марката на гримал
85
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 14 години
Neda Sohltani--- glasa na Iranskata demokracia.Neka pochiva v mir!Tova chaka i nas ,ako na 5ti yuli otnovo sme zaspali!