Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!

Осъденият на 10 г. за опит за убийство в България е помилван
9 сеп 2009 13:00,
270
Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!
Снимка: liverpoolecho.co.uk

Британският министър на правосъдието Джак Строу помилва фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, съобщи ВВС.

Днес той ще бъде освободен от затвора.

22-годишният Шийлдс излежаваше 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година.

По време на последната среща на Строу със семейството на Шийлдс на 28 август министърът е посочил, че "са се появили нови важни доказателства по случая".

Министърът твърди, че тогава роднините на младежа му обяснили за съществуването на трети човек, което ден след боя над бармана устно си признал, че той е побойникът.

"Това, по мое мнение, съществено променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно се е случило в този случай. Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", каза Строу.

Британският запалянко бе арестуван преди четири години след сбиване във Варна, последвало победата на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Турция.

Той бе осъден на затвор и глоба от 90 000 паунда за това, че е ударил с тухла в главата българския барман Мартин Георгиев.

След като близките му внесоха част от сумата, на 23 ноември 2006 г. той бе преместен в затвор на Острова.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия – страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Още по темата

В началото на януари 2008 година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шийлдс.

Тогава изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава, потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври 2007 г.

След обявяването на решението за освобождаването на Шийлдс министърът на правосъдието Джак Строу публикува и официално изявление по казуса, в което се казва: 

„След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България.

Поради това препоръчах на Нейно величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек”.

„Ясно е, че жертвата в този случай – г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже кой е отговорен за това позорно нападение.

Това е въпрос от компетентността на съда в България.

Новите доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс, и последвалите проверки на полицията в Ливърпул са предадени на българските власти от британския посланик в София”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Май е време за едно протестче пред Британското посолство? Да не губим тренинг :)
186
0
 
0
 
! Отговори
Бияча преди 14 години
Компенсация - един гол ***! С топки ... за гарнитура! На Клара - ***, аз у *** да и го тура!
185
0
 
0
 
! Отговори
Клара преди 14 години
Много си *** Бияча.Научи се да се изказваш правилно и тогава изкай тези неща.
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Любопитно ми е пострадалия преди повече от 4 години Мартин Георгиев какво е получил като компенсация.
183
0
 
0
 
! Отговори
Клара преди 14 години
До Бияча а ти като си толкова грамотен що не пишеш правилно?ХА ХА ХА
182
0
 
0
 
! Отговори
Недоволен преди 14 години
Айде да пуснем всички осъдени за престъпления на острова! Като при това заявим, че уважаваме присъдите, но ние сме на друго мнение! Или трябва да пребием някой английски турист и показно да не осъдим никой, за да ги заболи?!
181
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Правилно ! Дано издейства държавата поне компенсация с повече пари за пострадалия, за да може човека поне да няма затруднения с лекарствата които са му нужни за възтановяването му ако е възможно.
180
0
 
0
 
! Отговори
Бияча преди 14 години
Кларо, нека сме като ***...казваш? Та те *** у *** необразована ...ХА - ХА - ХА - ХА
179
0
 
0
 
! Отговори
lud преди 14 години
Пуснали го пуснали го. Това е политически акт на член на правителството им. Това, което трябва да се направи в момента е правителството да реагира гневно и шумно из цяла Европа, това няма да промени нещата, но всички ще знаят, че в този случай България е била онеправдана и под една или друга форма ще има компенсация, а и така всички страни ще запазят достойнството си. Най много ме притеснява обаче, че нашите управници ще замълчат като бит п.дераст.
178
0
 
0
 
! Отговори
Клара преди 14 години
До 176 точно за тази простотия говора.
177
0
 
0
 
! Отговори
Клара преди 14 години
До 176 точно за тази простотия говора.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей Клара ти си неграмотна мааааааа
175
0
 
0
 
! Отговори
Клара преди 14 години
Здравейте на всички.Защо трябва да има злоба помежду ни?Виште ромите колко са задружни.Ако и българите станем така няма да има напрежение,убиди и прочие по форумите.
174
0
 
0
 
! Отговори
мммм99 преди 14 години
Интересно ! Какво щеше да бъде ако някой българин беше се опитал да убие някой британец в британска кръчма.Дали щяха да го помилва този всичо вижадащ министър.
173
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Шийлдс да не забравя да благодари на другаря ГОЦЕ, благодарение на когото той бе пуснат от българския и пратен в английски затвор, от къдет беше ясно, че скоро ще излезне! НИЕ СЪЩО БЛАГОДАРИМ НА ДРУГАРЯ ГОЦЕ!
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
OT KOGA UBIICITE SA PROSTO HULIGANI?
171
0
 
0
 
! Отговори
Бияча преди 14 години
Искам на ротационен принцип да го начукам на Бекъмца, на Роналдовца и на сладката тинейджърка на Берлускони! *** за тая тухла - създала напрежение в тоя почтен форум!
170
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
ДО 171 ТИ НЕ ИСКАШ ЛИ ДА ЖИВЕЕШ В ПО ДОБРА ДЪРЖАВА?ДА НЯМА КОРУПЦИЯ,ИЗНАСИЛВАНИЯ,УБИЙСТВА И Т.Н.
169
0
 
0
 
! Отговори
до 169 преди 14 години
що за глупост, пък е това? Ротационен принцип при различни законодателства!При това, правосъдието е вътрешно -държавна функция? Просто изби рибата с тоя *** коментар
168
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО НИКОЛА ГЕШЕВ.БРАВО СУПЕР СИ.