Хакери публикуваха писмо за изменение на климата

Имало трикове, които можели да скрият понижаването на температурите
22 ное 2009 11:15,
63
Хакери публикуваха писмо за изменение на климата
Climatic Research Unit. Снимка: cru.uea.ac.uk

Хакери, проникнали в сървъра на Университета на Източна Англия, публикуваха в Мрежата писмо на учен, от което може да се направи извод, че в последните години температурата на Земята не се повишава, пише The Times.

Достъп до архива на електронната поща, съдържащ хиляди писма и документи, предназначен за служебно ползване, хакерите получили в средата на ноември 2009 г., съобщава Асошиейтед прес.

Сред документите, станали обществено достояние, е писмо на професор Фил Джоунс, оглавяващ Центъра по изучаване на климата (Climatic Research Unit) в Университета на Източна Англия, в което той съобщава за „трикове”, позволяващи да се скрие понижаването на температурите. Писмото на Джоунс носи дата от ноември 1999 г.

Ръководството на Университета на Източна Англия разпространи изявление, в което публикуването на писмото се посочва като тенденциозно и „отричащо признатия от световната общественост факт за негативното въздействие на човешката дейност върху климата”.

В изявлението се казва също, че полицията провежда разследване на незаконното проникване в сървъра на университета.

Писмото от сървъра на Университета на Източна Англия се появява в Мрежата в навечерието на срещата на върха, посветена на измененията в климата, която ще се проведе в Копенхаген от 7 до 18 декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Т.н. ср. темп. е понятие зависещо от много фактори, и е манипулируемо от начина на пресмятания. Средната тем. измерена от космоса не съвпада с тази от хилядите хмс- точки. В САЩ има подписка , подписана от32000 учени от ун. и изсл центрове. срещу тенденциозните твърдения. Ал Гор, идеолога на "затоплянето" е подсъдим по 9 лъжливи твръдения. Първия доклад на тема "затопляне", преди 5-6г. бе по поръчка на US арм., и изводът беше, че трябва да се увеличи бюджета и. Друг модел и теория за захлаждан
41
0
 
0
 
! Отговори
Zeitgeist-ve-4YK преди 14 години
До 40:Менче виж си поста пак ще ти го изтрият нецензурни думи и обиди не се толерират :) Не се нерви и на мен вчера ми изтриха поста не знам за кво нито съм обиждал нито нищо май си прав че *** са комплексари ахахаах
40
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Абе що за *** е *** тук, какво толкова бях написал, че триеш бре комплексар ***?
39
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Мойто лично мнение е че все още не разбираме докрай модела на кръговрата в природата. Въпреки че последните години доста напреднахме в това. Но едно е ясно, вечно петрол и газ няма да има. Вечно не може да се увеличава населението. Въпрос на проста математика е.
38
0
 
0
 
! Отговори
Zeitgeist-ve-4YK преди 14 години
До Петков:Аз споменах за проглеждането и да ще мине навсякъде човек.Щото като хората изхубят вяря в техните избрани лидери тогава ще видиш повратна точка в мисленето.Щото нито бойко ще оправи нещо нито който да било.От бат бойко нищо не зависи той ще прави това което му кажат великите банкери те са истинските мастъри на света.Гледайте филма Zeitgeist Addendum и ще ви стане ясна картинката.....А който си мисли че това е конспирация ще цитирам отец Паисий "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА"............
37
0
 
0
 
! Отговори
ZEN преди 14 години
Петков +1
36
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
По-долу някой спомена, че 2012 ще е годината на голямото проглеждане и отваряне на мозъците на човечеството. Трябва да отбележим обаче, че то едва ли ще мине през България. В този, както и във всеки БГ форум откриваме само лични нападки и обиди (и то не какви да е а предимно на глупост), мнения, базирани на уебсайтове, ютюб (?!) и "един човек каза".Много от вас са на Запад, но явно не са се и отъркали в начина, по който обикновено се водят споровете там - подготвено, с аргументи и без обиди.
35
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Ако е истина това писмо е сериозен удар срещу някои научни среди. Мен лично силно ме разколебава дали научния консенсус за глобалното затопляне не е манипулация. В едно обаче съм убеден, промяната на технологиите и икономиката в посока възвращаеми ресурси, рециклиране и консервиране трябва да продължи. На земята всичко е в кръговрат от милярди години, не може с линейна икономика от типа - копай, ползвай, хвърляй да продължаваме вечно.
34
0
 
0
 
! Отговори
BA6TA VI преди 14 години
slushaite sega kakvo shte kaje bashta vi...globalno zatoplqne i zastudqvane i imalo oshte predi horata da se pruknat...tui 4e ne se naprqgaite mnogo a si jiveite jivota.Kakto pee 100 kila v edna pesen - "Rajdame se, umirame - ne se iska mnogo um"
33
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 14 години
Има едно руско документално филмче - Istorija.odnogo.obmana.ili.Globalnoe.poteplenie.2009.Там в прав текст се казва, че няма глобално затопляне причинено и в най-малка степен от човешката дейност. Всичко това е пари и бизнес. Дори 50-те години е имало кампания срещу Глобалното застудяване...
32
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 14 години
До Zeitgeist-ve-4YK.Приемам че няма глобално затопляне.Човешката дейност обаче съсипва природата.Въпрос на десетилетие е сигурно да стигнем до някоя криза.На много голям процент от Земята питейната вода е мираж.Населението на планетата се нуждае от ресурси.Едни палят горите за да ги застроят,други ги изсичат за да има с какво да се отопляват.Не знам някой води ли си статистика за това колко гори са изчезнали.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е този учен какво иска д ами каже?!?! Че невиждам......все пак дотолкова имам памет че да помня какви бяха сезоните преди 20 години и какво са сега......
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво всъщност иска да каже автора на статията?????Толкова много изписано и нищо смислено!
29
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 14 години
Забравяш,че от доста години Хамериканците упорито провеждат експерименти с климата и наливат маса пари в това,разработвайки съвременни природни оръжия.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
http://***.dnes.bg/weather.phpако това е застудяване... нячаше да се притеснявам, ако беше април/май, но 22 ноември...
27
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Гледайте 2012 и да не ви пука, все едно е как ще си идем ;)
26
0
 
0
 
! Отговори
Тома Неверни преди 14 години
Много хубав коментар по темата четох в сайта на National Geographic. Позволявам си да го копирам тук:Йордан Янков - 07/07/2009Първата и най-важна забележка е, че ние нямаме никакви научни доказателства, които да доказват, че глобалното затопляне от края на 20 век е причинено от въглеродните емисии произвеждани от човека. Т.нар. климатични модели са само научни хипотези, но за да станат те част от една утвърдена теория за динамиката на климата са необходими две неща: потвърждение на моделите от експериментално наблюдавани природни феномени и убедително доказателство, че други, естествени фактори не играят роля за наблюдаваното затопляне. Експерименталните данни не само не потвърждават моделите, но и категорично ги опровергават. От 40-те до 70-те години на 20 век имаме ясно изразено разминаване между нарастването на концентрацията на СО2 в атмосферата от една страна и динамиката на средните глобални температури. Тъкмо заради това разминаване в 9 глава на последния доклад на IPCC се казва, че климатичните промени преди 40-те години най-вероятно са от естествен произход, а само затоплянето от 70-те години насам било дело на човека. Да, но ако беше така, защо имаме драстично разминаване между предсказваната от моделите температура и наблюдаваните данни от 2002 г насам? Защо световния океан се охлажда от 2003г. насам? Защо имаме 25% отклонение между наблюдаваните данни и предсказанията на моделите за валежите в тропиците? Защо не се наблюдава характерната за парниковото затопляне вертикална структура на температурите в тропосферата? И най-важното: спътниковите наблюдения категорично не показват характерния за парниковото затопляне отпечатък в инфрачервеното излъчване на планетата. Само тези данни са достатъчни да отхвърлят тезата за парниково затопляне, дължащо се на увеличените човешки емисии СО2. От друга страна, в последния доклад на IPCC крайно неубедително се отхвърля ролята на слънчевата активност за промяната на климата. Изхожда се от презумпцията, че влиянието на слънцето се свежда само до колебанията на слънчевата радиация и се пренебрегват изцяло други, много по важни канали за взаимодействие между нашата планета и слънцето. Докато не се изяснят напълно тези взаимодействия, изключването на естествените фактори за промяната на климата противоречи на каквато и да е научна методология и логика.Ако ние изхождаме от погрешни представи за промяната на температурите, каква е гаранцията, че същите тези модели коректно могат да предсказват бъдещите промени в разпределението на влажните и сухи зони на планетата? Тръгвайки от погрешна презумпция, не можеш да достигнеш до верни изводи.
25
0
 
0
 
! Отговори
AL chvor преди 14 години
xaxaxax chak sega li razbrahte che tova s zatoplyaneto e porednata shashma da vi vzemat parite be baluci
24
0
 
0
 
! Отговори
2+2 преди 14 години
за разлика от винаги готовите да се поддават на манипулации наши медии един от най-престижните английски вестници - Телеграф - постоянно публикува статии, с които открито се надсмива и разобличава лъжата наречена глобално затопляне. През последните 11 години температурите на Земята падат, а през последните 4 количеството ледници се увеличава. Това обаче са факти толкова очевидни, че дори милиардната машина за манипулации стигаща до най-високо политическо ниво няма как да ги скрие.
23
0
 
0
 
! Отговори
ал гор преди 14 години
тъй като гледам, всичко се променя, само хорската простотия е константна величина...къде е снега бе, охлюви??? днеска - 22 НОЕМВРИ - знаете ли колко момиченца видях по къси ръкави на улицата? (и ми хареса даже)м?