Какво ще повлече падането на минаретата

Швейцарският референдум е на път да отвори Кутията на Пандора
6 дек 2009 13:07,
374
Какво ще повлече падането на минаретата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Расистко и фашистко отношение към турската общност в сърцето на Европа. Така ясно и категорично турският премиер Реджеп Ердоган изрази позицията на Турция към референдума, с който беше одобрена забраната за издигане на нови минарета в Швейцария.

Премиерът дори сравни „ислямофобията” с антисемитизма като престъпление срещу човечеството.

Генералният секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледдин Ихсаноглу нарече референдума „злополучно развитие, което опетнява имиджа на Швейцария като страна, уважаваща различията, свободата на вероизповеданията и правата на човека".

Съветът на мюсюлманите във Великобритания определи вота като трагичен и жалък.

Имамът на една от само четирите джамии с минарета в Швейцария е категоричен, че със своя вот швейцарците не са осъдили една каменна постройка, а мюсюлманите и исляма. „Дори и да го оспорват, случаят е такъв: вотът е насочен срещу хората, изповядващи ислямската религия”.

На другия полюс - Швейцарската народна партия и малката дясна християнска партия „Федерален демократичен съюз”, които организираха референдума, обясняват необходимостта от забраната така: „Защитаваме суверенитета и целостта на християнска Швейцария”.

Тази позиция се споделя от почти всички крайнодесни политически движения в Западна Европа.

Северната лига в Италия (която е приближена до премиера Берлускони), „Фронт Национал” във Франция и популистите на Геерт Вилдерс в Холандия реагираха с възторг на вота в Швейцария и призоваха за дори по-сериозни мерки срещу „ислямизирането на Европа”.

По средата - ООН, ЕС и ПАСЕ заклеймиха решението на швейцарците като „религиозна нетолерантност и нарушаване на основни човешки права” и се притесниха за последствията.

В общи линии очакваната картина.

Но притесненията на международните институции са основателни, защото религиозната забрана в Швейцария може да отприщи напрежението, което се трупа в огромни количества през последните години.

Западните общества, били те напълно демократични и силно толерантни, започнаха все по-силно да негодуват срещу мюсюлманските имигранти в страните им.

Германия и Австрия са може би единствените (и донякъде Белгия), които привидно удържат положението и не позволяват религиозните и расови деления да вземат връх. Крайните десници стоят в сянка (особено след смъртта на Йорг Хайдер) и поне на пръв поглед разбирателство е налице.

Икономическата криза, масовите съкращения и недостига на работни места обаче натежават и дребните престъпления и гетата правят все по-силно впечатление.

Опасенията сега са, че швейцарската забрана може да се окаже детонатора на етническата бомба.

За мюсюлманите минарето-кулата, която се издига над джамията и от която се разнася призива на ходжата за дневните молитви, е неразделна част от религиозните им вярвания.

За противниците наличието на джамия е напълно достатъчно за проповядване на исляма, а минарето е ненужна показност, която нарушава етническия „мир”.

Евентуални религиозни рестрикции, сходни с швейцарските, със сигурност ще дадат благодатна почва на фанатизма.

Омразата може да бъде изострена дори над допустимия максимум, а веднъж отворена, Кутията на Пандора няма затваряне.

Или пък кутията отдавна беше препълнена и на капака му трябваше съвсем мъничък натиск.

С рязкото му отваряне изкочиха проблеми, бутани досега зад евфемизмите на политическата коректност и избиващи единствено в растящата подкрепа за крайнодесните на континента. Публично беше казано, че и християните трябва да имат същите права в ислямския свят, каквито имат мюсюлманите в Европа, например.

Може пък швейцарският референдум да се окаже първият порив за началото на проветряване на „кутията“. Откровените дискусии през тази седмица дават известна надежда, че ще започне истински диалог с истинските имена, който ще даде далеч по-добър ефект от „играта на дребно”. Защото забраната за минарета е именно това - игра на дребно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
до тираджията преди 14 години
абе,колега, ти на колко планети си бил досега,та да определяш кои са най-големите *** на тая планета....? ***....
269
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
По тази логика ако в Европа са расисти към вас - то вие господа мюсулмани сте определено лъжци и двуличници. Колко нови строежа на християнски храмове са разрешени за последните 5-10 години в мюсулмански страни? А колко шинтоистки или будистки храма са построени при вас? Ами защо китайците не се оплакват като вас че нямат достатъчно храмове. Да сте видяли християнин във ваша страна да не зачита законите ви и и религията. Да не говорим за вас самите които и най-малко не спазвате Корана.
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТИЯ *** ОЩЕ СЕ ЖЕНЯТ ЗА СЕСТРИТЕ СИ. ЗА КАКВО ДА ГОВОРИМ
267
0
 
0
 
! Отговори
толерантен преди 14 години
Добре, че тези форуми помагат да се "изпуска парата" на народното недеволство и по писанията тук някои психолози могат да разработят трудове...Трябва и малко историци да се включват, представители на религиите - духовни лица от оплюваните и да разясняват и превеждат писанията по книгите, да не се страхуват, че ще бъдат напсувани...Ниска е културата и грамотността ни - вижда се от обществените тоалитни!
266
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
Никой не е против разни мюсюлмани и други. Но само мюсюлманите се опитват да се изкарат страдалци. Те продължават да се опитват да използват стадния модел на поведение - "ние си искаме и сме много". Само дето бъркат фактите.Никой не ги гони-както искат някои да го представят. Искате в Европа? Спазвайте Европейските правила и ценности. Просто хората в Европа не искат да се чувстват у дома си като на екскурзия в Мароко или анадола. Искате хадж- ходете ис в Мека, искате джамии отидете до Тунис...
265
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
вън черната *** от ЕВРОПА
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
турците пак си слагат големия *** не където трябва
263
0
 
0
 
! Отговори
тираджия преди 14 години
интересно е че точно смръдливия турчин се напъва та нали другите мюсулмани не ги броят за хора ***.а така наречените БЪЛГАРСКИ-турци са определено най голямата *** на нашата планета
262
0
 
0
 
! Отговори
Eнесай преди 14 години
Забраната показва растежат на Излама в Европа. От ден на ден все повече стават мюсюлманите. Никаква забрана няма да промени това.
261
0
 
0
 
! Отговори
абракадабра преди 14 години
ейййййй! срама немате!пак интриги и напрежение!колко от вас са ходили в швейцария?какво ви пука за минаретата там?да вземем да си гледаме у нашия двор,а?аман от драскачи!щото като има камбанарии,някой се сеща да иде на църква......
260
0
 
0
 
! Отговори
толерантен преди 14 години
"Така че - милост няма! " - Те това може да го каже само един комунист, атеист, но не и християнин...Прочетох малко коментари, жалки душички има и по тези земи, но както и да е...Само неразбрах защо се олицетворява исляма с турците и "воненето", "мръсотията" пак с тях! Да не би в градския транспорт \в който и да е град по тезе ширини\ да се возят само турци? А колко от Вас господа лъжепатриоти \защото съм убеден, че Левси би се срамувал от такива като вас\ имате биде в къщи, а?
259
0
 
0
 
! Отговори
десо до 245 преди 14 години
Това е най-точния коментар до момента.Различните религиозни общности винаги са насъсквани една срещу друга от хора с желание за власт и пари.Кръстоносни походи, религиозни войни в Европа насаждане на религиозна омраза и сега в 21 век ,страхове от нови такива в наше време.Ето това искат хората с властта и парите. И ЗАЩО ЛИ БЕ ПРЕДИЗВИКАНА ТАЗИ ФИНАНСОВА КРИЗА. Тя още повече изостря отношенията м/у християни в Европа и мюсюлманите, които са предимно гастербайтери заемащи работни места .
258
0
 
0
 
! Отговори
Малкото изброени преди 14 години
Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул е класирана на първо място сред десетте най-красиви църкви в Турция.
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА ШВЕИЦАРИЯ .ЗАБРАНА НА ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ.
256
0
 
0
 
! Отговори
Малкото изброени преди 14 години
Кападокия е под турска власт. В уникалните скални църкви и манастири са запазени неповторими стенописи от VI-XII в. (надживели иконоборческия период) - както съкровени образци на раннохристиянска катакомбна стенопис, така и по-късно византийско изкуство от най-високо качество.
255
0
 
0
 
! Отговори
бавно мутираща в хуй преди 14 години
Швейцарците имат право да решават за себе си и те са решили! Прочее, нека се запитаме колко лесно може да се построи църква в Турция, какво е мястото на християните в Египет, за незавидното положение на християните от Ирак поради американската агресия? Верно, близкоизточните християни са твърде далеч културно от швейцарците, но не чак толкова. Ако седнат на една маса християни от Европа и християни от Африка или Азия със сигурност лесно ще намерят общ език помежду си. А какво е общото между християни и мюсюлмани и как да седнат заедно, на една маса, при положение че ония си гостуват разнополово, мъже отделно, жени отделно? Швейцарският референдум е предупреждение за всички европейски правителства, които си правят експерименти с търпимостта на собствените си граждани. Ако не се поучат сега, ще стават много по-лоши неща, нека не се сърди Ердоган, но в Европа има толкова скинхедове и националисти, на които толккова им е накипяло, че са на крачка от това да започнат да нападнат мароканците и сомалийците по улиците и им строшат главите. Очаквам да видя и какво ще стане с 100% цензурираната British National Party, за която никой български журналист май не е писал, но която е 1 сред обикновените английски жители, обсадени от мюсюлмански минарета, мъже с бради и чехли и тлъсти жени увити в чаршафи. Прочее, нали знаете колко прекрасно се разбират мюсюлманите и руснаците, мюсюлманите и китайците, мюсюлманите и индусите? И що така? Явно целият свят е крив, само те (мюсюлманите) - прави!
254
0
 
0
 
! Отговори
до факт преди 14 години
Много точно казано. Унифицирането обаче не може да стане никога.... Противоречи на природните закони. Така че.... исляма да го.... марш в пясъците, откъдето се е пръкнал и при пустинните *** с камилите наречени бедуини да си го изповядват.
253
0
 
0
 
! Отговори
Малкото изброени преди 14 години
искате ли списък и на построените през "турското робсво"А?
252
0
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 14 години
Време е да се види, че "падането на минаретата" няма да доведе до нищо страшно.
251
0
 
0
 
! Отговори
До: Малкото изброени преди 14 години
Ей, ***: МАЛКОТО изброени от теб светини са останали спасени пао чудо Бог знае как, след като ненавистното османско племе поробва ХРИСТИЯНСКИТЕ древни земи на Византия, България, Влахия, Сърбия... Колко са хилядите опожарени, разрушени, взривени църкви, манастири, затрити, избити, изнасилвани и потурчвани цели нации - за това няма алинеи, освен в Божия съд! НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ***! Lex talionis - око за око, зъб за глава!