Белград: Когато не знаят чия страна да вземат, българите удрят Сърбия

Поредната антибългарска статия
6 дек 2009 14:47,
501
Белград: Когато не знаят чия страна да вземат, българите удрят Сърбия
Снимка: БГНЕС

Антибългарската истерия в Сърбия продължава и днес с нова публикация в местната преса. Ден след като официозът "Политика" публикува изпълнена с омраза и обиди антибългарска статия, днес и най-голямото седмично издание продължава темата.

Под заглавие "Когато българите не знаят къде отиват, удрят по сърбите" седмичникът "Магазин прес" публикува мненията на "историци и експерти, които доказват, че двете страни винаги са били на противоположни страни" през последните два века.

Поредната антибългарска статия е изпълнена с много обидни оценки за страната ни и груби фалшификации на историята, включително и за битката край Сливница и сръбските престъпления в Македония. Ето я и нея:

"Сръбският екип от правни експерти, който води битката за Косово на дипломатическото поле пред Международния съд в Хага остана силно разочарован от поведението на България в полза на албанската страна и прие тази позиция като част от традиционното поведение на България в ключови моменти да забива нож в гърба на Сърбия.

Според публичните декларации през последните години двете страни имат добри отношения. България призна независимостта на Косово, а според нашия правен екип, тя дори бе по-яростен защитник на независимо Косово от самите албанци.

Исторически факт е обаче, че България и по време на двете Световни войни бе на противоположната страна от тази на Сърбия, а по време на Първата световна война влезе в конфликта в най-трудния момент и блокира коридора за изтеглянето на сръбските войски и оттам се роди народната приказка: Синко, когато не знаеш на чия страна да застанеш, удари по българите, няма да сгрешиш".

Историкът Сърджан Цветкович казва, че не е никак трудно да откриеш вертикалната линия в сръбско-българската вражда, защото от края на 19 век двете страни винаги са били противници във всички войни.

"Става въпрос за идеологията на малките различия между отделните балкански народи, които се опитват да получат превес за сметка на съседите си.

България още през 1885 година по време на битката край Сливница застава на противоположната страна на Сърбия. Ние също имаме своето участие в този процес. Когато се постави въпросът за Македония, България и Сърбия влязоха във войни, и тези отношения практически продължават и до днес.

Най-тежките моменти станаха по време на Втората световна война, когато Сърбия победи по време на битката край Брегалница. Сърбия получи Македония и от тогава България се чувства ощетена.

Ако погледнем 20-ти век Сърбия и България винаги са били на противоположни страни - Сърбите винаги са били на печелившата страна, докато българите са били склонни да избират по-силната страна. И по този начин те и днес са "американският играч" и поради тази причина толкова енергично защитават независимо Косово", казва Цветкович.

Външнополитическият анализатор Братислав Грубачич твърди, че дипломацията на България е свързана само с моментните интереси на страната ни.

"България е член на ЕС и НАТО, която се опитва да намери своето място и да извлече някаква полза от това за себе си. До колкото съм запознат, в рамките на НАТО България отговаряше за отношенията с нас.

С една дума, намерението на България не бе да ни навреди с нещо, а просто тя подкрепя позицията, която преобладава в НАТО, но и в ЕС.

Нашият проблем е в това, че ние намерихме подкрепа сред страни, които потенциално имат опасности от разцепления и са географски отдалечени от нас. Те ни подкрепят на основата на принципите, но те нямат никакво влияние.

Проблемът идва от това, че независимостта на Косово се признава от Черна гора, Македония и България и ние тогава разбираме, че това има голямо значение и тежест, защото САЩ и останалите страни могат да кажат: Ето, вижте техните съседи ги признават, те познават най-добре ситуацията.

Поради тази причина нашата реакция в Хага бе толкова остра", смята Грубачич. Според него с подкрепата си за албанската позиция България застрашава външнополитическата цел на Сърбия да се превърне в най-важния политически фактор на Балканите.

"Президентът Борис Тадич и външният министър Вук Йеремич непрекъснато говорят за регионалното лидерство и очевидно виждат себе си като регионален лидер. Енергичната подкрепа на България за албанската страна сериозно поставя под въпрос тази концепция в нашата външна политика.

Ние говорим за регионално лидерство сред страните, с които до вчера воювахме. Съвсем естествена е реакцията на държавите от нашето обкръжение да не позволят Сърбия да доминира в региона и особено във време, когато сме последни в списъка за членство в ЕС", казва в заключение Грубачич.

В публикацията има отделно каре за приятелите на Сърбия в България и в него е посочен Павел Чернев, който преди време публично е скъсал знамето на Косово в София.

За премиера Бойко Борисов пише още изданието, се твърди, че имал "приятелски връзки" със Сретен Йоцич и фолкзвездата Светлана Ражнатович, по-известна като Цеца Величкович.

Dnes.bg припомня, че сръбският наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, бе арестуван и предаден на холандските власти по времето когато Борисов бе главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
0
 
0
 
! Отговори
do 426 преди 14 години
Разбира се,че не ги прави по-малко българи.Само,че в резултат на шиптърските зулуми и те остават по-малко.Имаше интервю с една горанка-работеща в местното читалище.Когато репортерката я попита каква се чувства,тя каза,че е албанка.От страх да не колнат шиптърите.В Косово всички неалбанци живеят в страх от тази ***.
428
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичко се връща в живота. Както сърбите ни взеха на нас Македония и Западните покрайнини(след доста пролята кръв), така сега американците им взеха Косово.Има една приказка - не прави това на другите, което не искаш да ти се случи на теб! На сърбите им се върна и то тъпкано. Не е вярно също че албанците са само мюсюлмани 1/3 от тях са християни!
427
0
 
1
 
! Отговори
do 421 преди 14 години
Да бе,сигурно ще се разширява България.След като за 10 години в родопите са построени повече джамий отколкото за 500 години,след като тече масова турцизация на районите и покойните българи ги записват погребват с турски имена,за да няма следи един ден,че по тези места са живели българи,България върви към разширяване.А дано ама надали.
426
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
TUK VE4E E RAZKOVNI4ETO-NA6ATA POLITIKA ZA KOSOVO.VREME E BG DA DEISTVA TVARDO.I KAKVO KATO GORANITE IZP.ISLQMQ TOVA NE GI PRAVI PO MALKO BG
425
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-тежките моменти станаха по време на Втората световна война, когато Сърбия победи по време на битката край Брегалница. Сърбия получи Македония и от тогава България се чувства ощетена.Някой знае ли нещо по този въпрос?Доколкото знам през 2-та световна война сърбите не са победили никого, а са били наритани по задниците от германци и българи за много кратко време.
424
0
 
0
 
! Отговори
Мостич преди 14 години
На Балканите обичам само българите,всички останали да го духат.Нито съм ходил в Гърция,Турция не искам и да ги виждам,през Сърбия минавам по принуда.Може една шепа земя да останем,но да сме си само българи.
423
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сърбите нямат пари дори за бензин,ако караш по магистралита им извън сезона няма кого да срешнеш,А колите стават директно за музей.
422
0
 
0
 
! Отговори
do 417 преди 14 години
Това ти казвам.Че американците отцепиха косово,за да построят най-голямата си военна база на балканите.И ако ми имаш в предвид,че гораните са българи-прав си.Само,че шиптърите не ги колят защото изповядват исляма,за разлика от сърбите.Апропо за гораните,имаше предаване за тях в БТВ репортерите и всички те се оплакваха от албанските набези и гораните са принудени да емигрират от родните си места..Така,че скоро и такива българи няма да има в Косово,заради шиптърската ***.
421
0
 
0
 
! Отговори
SPOKO 418 преди 14 години
POVE4E OT TOVA NEMA NA KADE.OT TUK NASETNE MISLQ BG SAMO DA SE RAZ6IRQVA ,4E NA VSI4KI POSOKI GRANI4I SAS SEBE SI.
420
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Правилно пише 401. САЩ не ратифицира Ньойския договор. Даже нашите съседи Сърбия, Гърция и Румъния са искали напълно да разпарчетосат България, но САЩ не са позволили!
419
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
SEGA GOVORIM ZA KOSOVO
418
0
 
1
 
! Отговори
до 417 преди 14 години
Ти гледай да не загубим половин българия а косово го остави
417
0
 
1
 
! Отговори
DO413 преди 14 години
KAKVO STANA?NAI-NORMALNOTO.SRBITE POLU4IHA TOVA KOETO ZASLUJAVAT.KOSOVO SI E KOSOVO.POVE4E EBG OTKOLKOTO SRPSKO.TAKALI E REALNO?DA TAKA E.TA TAM IMA POVE4E BULGARI OTKOLKOTO SRBI BE.
416
0
 
0
 
! Отговори
психиатър преди 14 години
414 -да дойдеш още сутринта на преглед
415
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 412 ,аз много пъти и ти гарантирам че 410 е прав ,бедност и мизерия до космоса
414
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сърбия ?С един трън да се завъртиш,няма какво да закачиш.
413
0
 
1
 
! Отговори
do 411 преди 14 години
Братски са ни били когато им изнася.те по времето на социализма бяха братки и със Сърбия,но заради тая пуста база "Бондсвийлд" видя какво стана
412
0
 
0
 
! Отговори
ДО 410 преди 14 години
А ти ходил ли си там? Или поне минавал ли си ?
411
0
 
0
 
! Отговори
DO 406 преди 14 години
DO 406:KAKTO EVIDNO BRATSKI SA NI EDINSTVENO USA!!!!!!!!
410
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сърбия ? С трън да се завъртиш,няма какво да закачиш.