САЩ и Русия в нова битка за Балканите

Обама мести ПРО в Румъния. Русия прави база в Събрия
8 фев 2010 07:07,
362
САЩ и Русия в нова битка за Балканите
Снимка: БГНЕС

Когато през септември миналата година Барак Обама обяви спирането на проекта за американски противоракетен щит в Централна Европа, светът изръкопляска. Москва още повече.

Руснаците скочиха като ужилени срещу възможността за американски ракетни установки в Чехия и Полша, които Джордж Буш планираше да разположи. Напрежението се покачи до нива, познати ни отпреди двайсетина години. И ето че „президентът промяна” взе решение в името на мира и спокойствието.

Но каква изненада! Съвсем скоро стана ясно, че от Белия дом всъщност са хвърлили око на Балканите и просто ще си преместят ракетите в югоизточния „крачол”. Разбра се, че Румъния е една от страните, които ще приемат на своя територия част от новия американски противоракетен щит (който трябва да пази всички от иранската заплаха).

Букурещ ще разреши на САЩ да разположат наземни прехващачи на балистични ракети и на ракети със среден обсег на действие върху румънска земя. Тези елементи трябва да станат оперативни до 2015 година.

Веднага след обявяването на проекта румънският президент Траян Бъсеску побърза да подчертае, че тази система за отбрана не е насочена срещу Русия.

„Щитът се вписва в принципа за неделимост на сигурността на страните членки на НАТО и ще защитава цялата румънска територия”, изтъкна държавният глава.

В същия дух се изказа и говорителят на американския Държавен департамент Филип Кроули. „Имаме намерение да защитаваме собствените си интереси, както и интересите на нашите съюзници”, заяви Кроули, отричайки противопоставяне на Русия.  

Вашингтон потвърди, че към момента се водят преговори и с други страни за участие в изграждането на защитния комплекс. Не е трудно да се предположи, че става въпрос за балкански държави, най-вероятно в това число и България.

Интерес предизвиква съвпадението на американската активност в балканския регион и преместването на военния щит тук със засилващите се спекулации, че Русия се готви за изграждане на военна база в Сърбия.  

Това ще е първата нова европейска база на Кремъл от края на Варшавския договор и по всичко личи, че е отговор на силното НАТО-вско присъствие в региона.

Още през октомври, когато руският президент Дмитрий Медведев отиде в Белград, за да договори мощни петролни сделки (в това число и преминаването на „Южен поток”), беше обявено създаването на съвместен център за координация при спешни случаи в Ниш.

Центърът ще се установи в летищния комплекс „Константин Велики”, на който предстои тотална модернизация. Руското министерство на извънредните ситуации, чиито връзки с военните не са тайна, ще бъде част от проекта.

Съоръженията като нищо могат да послужат за шпионаж или дори за военни цели. На практика летището става (неособено добре) прикрита руска база. Сърбите отхвърлят категорично тази теория, но знае ли човек. Вашингтон едва ли хваща вяра и се застрахова с щита.

А попарата от игричките на големите, както винаги, ще я сърбаме ние!  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
0
 
0
 
! Отговори
нормален преди 14 години
ае еи скапано *** долно , ти нищо ама нищо не разбираш!!!! само Русия
340
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
.....а срещу мене ( руската мечка) мишки църкат, като ме видят познай къде си бъркат
339
0
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
Кой се "заиграва с руската мечка" бе, ние й се смеем колко е дръглива и жалка в опита си да се сравнява със Запада... Все едно ние да се сравняваме с Швейцария по шоколади, часовници и заплати... то смях, смях, ама и много плач..!
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Попитали Путин ще влизали Русия в НАТО и той казал--Ще влезнем, разбира се,ако трябва и с танковете до Брюксел ще дойдем ,но пак ще влезнем
337
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Минздрав предупреждава, че заиграването с Руската Мечка води до нестандартното лекуване на натовски анални сърбежи, мирис на сибирски партенки по атлантическото крайбрежие, спонтани самозапалвания, рупане вратовръзки и т.н
336
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
niama po goliam v istoriata kradec ot rusnaka ,primeri ima mnogo ,a dali sa izmislili nesto neznam nai veroiatno alkoholizma znam li
335
1
 
3
 
! Отговори
Ian Smith преди 14 години
По времето на СССР не можеха да правят електронни части и чипове и за да не им рухне отбраната разузнаването им крадеше каквото докопа от Запад .Посочи едно нещо направено от руснаци . АМА САМО от тях , без чужди части , лицензи , без крадено .Те могат да изнасят само суровини .
334
1
 
2
 
! Отговори
Ian Smith преди 14 години
Правят лицензионни коли в десетки заводи.Правят Мерседес, VW, Тойота, корейски.Дали са си марката Нива на Шевролет Пич ти не се ли усещаш как сам доказваш , че ако в Русия въобще има нещо хубаво то е със произход от Запад . Толкова ли сте кухи , че дори елементарна пропаганда не можете да правите . Руснаците нищо не могат да констриурат и произведат сами .
333
2
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
Също така скор.кутия ZF(Германия), окачване Rockwell(САЩ), диференциал Steyr(Австрия), кабината е мисля финландска(Sisu). Военното шаси дава основното предимство пред цивилните конкуренти - иначе руското в руската техника е соц.смехория - всяко дете, виждало москвич, знае това.И това не е "злоба към руското", а присмех към сектантите-путинолюбци, които 20 години след разгрома на СССР, не се уморяват да лъжат за големината на "руския слон, брат на българския слон".. и за какво, кого ще излъжат?
332
2
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
Айде пак да повториме за недочулите: руски двигатели на Дакар няма, защото Русия такива неща сама не може да създаде!Състезателните Камаз са с двигатели на Cummins - фирма от САЩ, както и по-стари немски Deutz."...the young Edouard Nikolaev with an ultra-powerful Kamaz powered by a Cummins engine."
331
2
 
4
 
! Отговори
334 съм преди 14 години
Брилянтна мисъл имаш, знаещ!"Иначе руските двигатели са доказани *** и не биха издържали на тези условия и натоварвания, отделно,че са маломощни."Но "***" издържаха по време на 6 поредни ралита.Живееш в миналия век!В моторосроенето русите имат голям напредък.Да не говорим за авиационните им двигатели - почети за ПАК ФА Т50 и змейовете, които го карат!Наистина не разбирам кое кара някои да злобеят против руското.Там има такива хора,които и с петромакс да търсиш,няма да намериш на запад!
330
4
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
Нали обяснихме защо печели - ходовата част е огромна - на военен камион. Волво, МАН и т.н. нямат такива. А при такова рали тунинговането е ограничено и трябва донякъде да се ползват реални/серийни части.Иначе руските двигатели са доказани *** и не биха издържали на тези условия и натоварвания, отделно, че са маломощни.Е, руските пилоти може и да са добри, но талантливи хора има навсякъде...
329
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аха , и "КАМАЗ" печелят Рали Дакар, сигурно за 6 пореден път!!!Да ти е сладко!!
328
7
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
..."хлапе направи дизайна на новата Дачия джип" - така е, един руснак може да има успех само извън Русия - тъжно.Мило русначе, трябва повече да се напънеш да ни излъжеш, че руснаците не сте блъфьори, ОК?
327
5
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
Тигр е с американски двигател (Cummins) и всичко по-сложно в него не е руско, освен това е 20год по-нов модел от Хъмъра, освен това не е серия в 10ки хиляди бройки - не те ли беше срам да дадеш такова сравненеие??Камаз - също двигател Cummins - плюс ходова част на военен камион, какъвто МАН и сие нямат - пак тъпо сравнение!"Дали са си марката Нива на Шевролет" - да се чете "молят Шевролет за помощ, за да не фалират", хаха!
326
1
 
6
 
! Отговори
До 326 преди 14 години
Господинчо, в Русия не правят вече Москвичи.Правят лицензионни коли в десетки заводи.Правят Мерседес, VW, Тойота, корейски.Дали са си марката Нива на Шевролет.А като решат да направят нещо за работа или за война, *** им дишай в ауспуха. КАМАЗ-ите им взимат първи и втори места в "Дакар", не Волво или МАН.Тигр бие по всички показатели Хамърите. Имат нова генерация дизайнери - едно 24-годишно хлапе направи дизайна на новата Дачия джип. Ех, бедничкият ти, неграмотно злобарче си!
325
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами нормално от страна на румънците - а когато Иран направи ядрено оръжие НАИСТИНА ЩЕ Е НЕОБХОДИМ ЩИТ!Имаше едно филмче (по арабска телевизия, не американска) в която демонстрираха как набират доброволци за бомбени атентати в селце до техеран... ОПРЕДЕЛЕНО беше плашещо!
324
3
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Към всички пишешти!Бъдете обективни.В кръгова отбрана сме!На където и да се завъртим,*** ни е открит!Кой от където свари ни товари!Серсемлъ рая!Анадъмо?
323
0
 
2
 
! Отговори
от 248 преди 14 години
"Путин е от КГБ,само че и в Русия няма комунизъм,нямя колхози,совхози и държавни заводи,нали?"Напротив, Газпром е на Путин - това е все едно цялата германска автоиндустрия да е на Меркел, плюс Меркел да е от еСеС ! Хаха, къде си тръгнал да сравняваш несравнимото..?
322
2
 
1
 
! Отговори
Рони преди 14 години
Ти приятелю като не харесваш демокрацията върви прави минети на *** . Може и на някой *** Аятолахски да вземеш с устенца . Виждам че им се кефиш . Признай си . Малко е извратено , но не е срамно .