Католическият сексскандал повлече и брата на папата

Георг Рацингер бил свещеник в училище, в което има жертви на насилие
13 мар 2010 16:00,
80
Католическият сексскандал повлече и брата на папата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Георг Рацингер е роден в баварското градче Марктл на Ин. Преди половин век постъпва в семинарията заедно с по-малкия си брат Йозеф.

Впоследствие Йозеф се изкачва в католическата йерархия до най-високото възможно стъпало – става глава на Римокатолическата църква след смъртта на папа Йоан-Павел Втори.

За Георг остава скромната длъжност диригент на църковен хор.

Вече пенсиониран, големият Рацингер се радва на дълголетие (86 г.) и смирен живот. Само че вихрушката „сексуално насилие” в германските католически институции е напът да помете и него.

Разкритията тръгнаха още в началото на февруари от йезуитски колежи. Оказа се, че преподавателите свещеници там насилвали сексуално стотици, дори хиляди студенти, особено през 70-те и 80-те години.

Високопоставени представители на йезуитите в Германия укривали тези престъпни действия десетилетия наред преди пострадалите да съберат смелост и да започнат да говорят.

Сега е в ход мащабно разследване, подготвя се процес, за да се търси отговорност от насилниците.

Правителството на канцлера Меркел пък развърза кесията за финансова компенсация за жертвите.

„Това е само върхът на айсберга”, предупреди директорът на един от злочестите колежи отец Клаус Мертес. И вече е ясно на всички, че отецът е прав.  

Ето че надолу по айсберга се стигна до самия брат на папата.

Бивши негови момчета в известния хор „Регенсбургер Домшпатцен”, както и редица ученици от религиозното училище, към което всъщност е прикрепен хорът, разкриват ужасяващите изстъпления над малолетни, случили се зад стените на божия дом в последните 50-60 години.

Георг Рацингер отрича да е знаел за сексуалното насилие, но признава, че дори той си позволявал да раздава шамари по лицата на непослушните ученици.

„След това винаги съм имал угризения”, жалва се Рацингер и обяснява, че със сигурност е щял да се намеси, ако е знаел за рутинната жестокост на своите колеги свещеници.

В същото време жертвите, разкрили тъмната страна на Германската католическа църква, са категорични, че е невероятно за толкова години служба Рацингер да не е чувал за злодеянията.

„Имаше широкоразпространена система за садистични наказания и сексуална похот както в училището, така и в хора”, се разбира от разказите на пострадали.

Последният скандал логично предизвика реакция от най-високо ниво във Ватикана.

Говорителят на папата Федерико Ломбарди излезе с позиция, че германските църковни власти действат „навременно и решително” в разследването по случая. Папският брат обаче не беше коментиран.

Всъщност това може да се окаже най-тежкият удар по Бенедикт XVI и да разклати сериозно светия му престол.

Докато лично папата излезе сравнително „сух” от скандалите със сексуалното насилие срещу деца от страна на католически свещеници в САЩ и Ирландия, то родната Германия може и да се окаже сериозен удар.

А ако се докаже и вината лично на папския брат, тогава светия отец със сигурност не го очакват тихи и спокойни дни.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ха,че те 90% в църквата са такива брато
15
1
 
23
 
! Отговори
ВЕРИТАС преди 14 години
аз и друг път съм писал по подобни теми,но съм си обещал винаги да споделям това отвращение към тези долни същества.преди време доста години се наложи да работя с монаси и близо до тях...искам да знаете че няма такава долна пасмина,дори и идея нямате за какви отвратителни същества става дума!долни долни и покварени същества... пфууу..сега като се сещам ми става гадно.пази Боже някой истински вярващ да попадне на мое място,сигурно би се гръмнал..или би станал масов убиец.КУЛТУРЕН ШОК!!!
14
1
 
5
 
! Отговори
an преди 14 години
TEZI IZVRA6TENIQ KOITO SA GI PRAVILI, SPORED KANONA NA KATOLICITE, NEE GRQH. TOVA E UDOVOLSTVIE. OLIGOFRENIQTA NASTAPVA S PALNA SILA V CELIQT SVQT. ZATOVA I KRAQT 6TEE MNOGO MA4ITELEN ZA CQLOTO 4OVE4ESTVO. KAKTO PI6E V BIBLIQTA VSEKI SI NOSI KRASTA. NQMA 4OVEK KOITO DA E BEZGRE6EN, NO TOVA KOETO SA VAR6ILI BOJII SLUJITELI, MINAVA ABSALUTNO VSI4KI GRANICI.
13
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Отвращава те защото дявола стои зад католическата църква
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има ли някой запознат с Католицизма... може би там педофилията е разрешена и затова на нас ни се струва страно? Но мен определено Католицизма ме отвращава
11
5
 
8
 
! Отговори
Докинс преди 14 години
Няма да "врът" никъде, 'щото Бог, душата и отвъдното са суеверни измислици; т'ва е най-тъжното.
10
2
 
12
 
! Отговори
Гоморит преди 14 години
а някой да каже за нашите попове и монаси!? долни *** и содомити!
9
1
 
19
 
! Отговори
Дедо Поп преди 14 години
Три пъти "Отче наш" и "Аве Мария" на "Божата флейта" и греховете са опростени! Нищо ново - Пастирите пасат стадото, доят го, колят го, а също така с някои от стадото задоволяват и някои свои по-специфични нужди
8
0
 
18
 
! Отговори
Анатема преди 14 години
Извратени лицемери!Дано да врът в най-горещия казан
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Mи като няма жени ,какво да правят ,поп-поп ,ама не е като без нищо..то като няма ,човек и за козата се хваща
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
наистина много яка религия.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наскоро хванаха главата на Протестанската църква да кара пияна.Какво стана ,нали Германците били върха,и държавата била подредена и мирна,само малко чужденци престъпници.А сега се оказа ,че сами са им се радвали сексуално на собствените си деца.
4
0
 
27
 
! Отговори
Пешо Секирата преди 14 години
Ама големи палавници били тез попчета!И защо правителството ще изплаща финансова компенсация? Да си плаща църквата!
3
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много дълго това бе, не ми се чете толкоз...
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Папата е безгрешен според каноните на католческата църква.А дори да е виновен 2-3 изповеди и всичко му е простено.Ако продължава така накрая ще излезе че Кама-Сутра са я писали католическите проповедници.Аман от педофили.Само в САЩ изплатиха поне 1 000 000 000 на жертвите досега.Само на Луната още не са разкрили педофилски скандал свързан с тези прекрасни индивиди.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХА яка религия си имат тез