Гърция е блокирана

Цялата страна стачкува, практически няма транспорт
5 май 2010 10:35,
242
Гърция е блокирана
Снимка: БГНЕС

Гърция е блокирана от обща 24-часова стачка в знак на протест срещу планираното намаляване на доходите и повишаване на данъците.

Мерките за свиване на бюджетните разходи срещу 110 милиарда евро международна помощ за изпадналата в дългова криза гръцка икономика предизвикаха гняв в цялата страна.

Стачката е обявена от двата най-големи синдиката в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Влакове, самолети и кораби спират, защото транспортните работници се присъединиха към служителите от публичния сектор, които започнаха 48-часова стачка във вторник.  

В протеста участват държавният и частният сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите въздушно движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в "Бърза помощ", търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента.

На практика страната ще остане без транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа.

Полетите към и от Гърция спряха в полунощ, а влаковете и фериботите – в сряда сутринта. Училищата, болниците и много офиси се очаква да останат затворени. Масов митинг е планиран в Атина, преди протестиращите да тръгнат към парламента.

Още по темата

Във вторник няколко хиляди учители и ученици имаха протестно шествие до гръцкия парламент, на което носеха черни знамена. Демонстрацията в по-голямата си част беше мирна, но на няколко места избухнаха схватки с полицаите, срещу които протестиращите хвърляха камъни и бутилки.

Десетки протестиращи от комунистическата партия се качиха на Атинския Акропол и разпънаха огромен транспарант с надпис „Хора в Европа, изправете се“.

Лидерите на гръцките синдикати смятат, че мерките ще засегнат само хората с ниски доходи.

„Има други неща, които може да направи правителството, преди да вземе пари от пенсионерите, които получават по 500 евро на месец“, смята лидерът на единия от профсъюзите.

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките до края на седмицата. Те предвиждат замразяване на заплатите, намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, а целта е да бъдат спестени 30 милиарда евро за три години и бюджетният дефицит да се свие под 3% от БВП до 2014 година. В момента той е 13,6%.

Междувременно германският парламент също трябва да гласува плана за спасяване на Гърция. Канцлерът Ангела Меркел ще трябва да защити решението на правителството да се включи в сделката на европейските финансови министри, според която Германия ще даде най-голямата част от кредитите.

"Бъдещето на ЕС е заложено на карта заради гръцката криза", заяви Ангела Меркел в изказването си пред Бундестага, който трябва да се съгласи Германия да участва с 22,4 милиарда евро в спасяването на Атина.

В неделя страните от ЕС се споразумяха да дадат 80 милиарда евро кредити, а останалата част от финансирането ще дойде от Международния валутен фонд.

Сделката ще спаси Гърция от фалит, но първо трябва да бъде одобрена от парламентите в 15-те страни от Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
7
 
! Отговори
шмулю преди 14 години
Ха-ха, връщането е зора. Вярно! И аз искам само да ми дават, без да бачкам. А тия сладури братята византийци ги мързи, та ги боли.
127
0
 
2
 
! Отговори
с. преди 14 години
Напълно си прав за Испания!Ама там 1000 евра са смешна заплата!А килце разкошно свинско е 2.40 евра!А в България нали се сещаш!Те че не са по бачкането гърците е верно!Ама при такава ситуация кой е луд да бачка!?
126
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 14 години
Прав си напълно. Но този път колкото и да стачкуваг гърците няма да спрат мерките. Защото това вече не зависи от тях. Нали знаеш кой поръчва музиката - който дава парите. Така че този пат няма да им мине номера със стачките и блокадите. И така трябва, да се научат да работят, защото те са си виновни че стигтаха до това положение. Не става с мързел, да не работят следобед, да ходят по плажове и купони и да имат заплати, не става. същото е и в Испания ако забелязваш, сиеста следобед по 3 часа.
125
0
 
3
 
! Отговори
до Стоянов преди 14 години
Те не стачкуват ,че им отпускат пари ,а че после трябва да ги връщат и тристата милиарда и новите дето ще ги вземат -- вземането не ги притеснява ,връщането е зора
124
3
 
8
 
! Отговори
с. преди 14 години
Какво плюете гърците не ми е ясно!?Така са си направили нещата,че хората да си живеят добре!А не клатене до дупка като в България!Сега са наясно с нещата!Големите баровци като германците например нямат избор и ще им налеят пари!Иначе еврото е довиждане!Така че пак ще си живеят екстра хората!А българите ще опъват за по 300 евра на месец!Какво повече да кажа!?
123
0
 
8
 
! Отговори
Адолф преди 14 години
до 110:въобще не си прав пич,България НИКОГА не е била изправена пред такава криза,като гръцката!Тази пред 97ма беше изкуствено създадена,докато гръцката си е съвсем истинска и е плод на дебелоочието,наглостта и мързела на гърчолята!
122
0
 
2
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
Да не си посмял да искаш този заем? Ще го приватизират някои кръгове, от фирми, а ще ни извадят душата после да го плащаме, като гърците. Не ни трябва заем, а да не допускаме такива безобразия, като тях! Ония вземаха високи доходи, теглеха високи субсидии, а на практика си направиха голям дефицит. При това са силно развита курортна страна и нямат причина да се оплакват. А ние духаме супата от мафията, у нас, а ако вземем такъв заем, съвсем ще я духаме. Дано и Дянков не мисли, като теб, че лошо!
121
1
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 14 години
Ние не живеем в държава с политика "селски тарикатлък". Фермерите нали искаха да блокират Дунав мост - намеси се полиция и ги разпръсна, понеже е назаконно. А при гръцките блокади тяхната полиция к..венски мълчеше, понеже се таковаше майката на България, не на Гърция. Стачкува се навсякъде, но само проститутките вярват, че с лигавене и келешлъци могат да получават каквото си поискат. Но - до време, докато някой не им удари един отрезвяващ шамар.А че нашите синдикати са *** -така си е.
120
1
 
0
 
! Отговори
до110 преди 14 години
Ти маи и до днес не си разбрал какво стана по-виденово време и какво направи Костов и не случаино казвам видиново време ,а не Виденов защото мисля ,че други от ,,неговата ,, партиоя го направиха тои бе свален от поста ,а на Костов му се падна възтановяването под диктата на МВФ-- но не ми се спори с анти костовисти... всеки има право на свободни волеизлеания и на собствен извратен вкус...
119
0
 
0
 
! Отговори
Стоянова преди 14 години
Не злорадствам против гърците,напротив.Но ми странно-против кого стачкуват те?Всяка стачка априори е насочена срещу субект,който ти е отнел нещо.Не са ли наясно,че те,както и ние трябвеа да се бунтуваме срещу собствените си "елити",които си купуват спокойствието чрез популизъм.Гърците са измислили демокрацията,но за съжаление зле я практикуват.Тези стачки само ще им утежнят положението.
118
0
 
3
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
В това, да се вдига бунт има логика. Но не винаги. Ние вярно сме търпеливи овце и ни експлоатира кой, как си знае. Но те гърците сами са си виновни за положението. Наши управници си преразпределяха БВП и фондовете, а при гърците, доходите им са по-високи и нямат причина за бунтове. Те поне си вземаха повечко от субсидиите. А ние, повечето българи, не само не вземахме, ами и ще плащаме. Така, че са различни нещата. Тук вземаха свои фирми, на някои, мангета и по случайност някой предприемач.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е и така да е, това значи, че трябва да им подкрепяме стачките щото ги мързи и са измамници ли? Те са си свикнали с парите от Европа и искат вечно да е така ако може... И междудругото, плащам си всички данъци до стотинка, облагам се на реалната си работна заплата и мисля, че в БГ данъците са достатъчно ниски в момента, за да може повече хора да направят тази крачка...
116
1
 
1
 
! Отговори
До ЕС преди 14 години
Дайте на нас тези 110 милиарда и елате да ни видите след три години - Гърция ше се казва България. всичките /вече бългерски/ морета ще бъдат бетонирани, Акрополът, Олимп и др. древни шминделки ще бъдат разфасовани и продадени, гърчолята преименувани, а гъркините .....
115
0
 
2
 
! Отговори
до 110-ти преди 14 години
Страшно си прав. Стискам ти ръка.
114
0
 
2
 
! Отговори
Говедарин преди 14 години
106 - Абе и ти си луков глава, ама айде... Надписа няма в предвид "хора - people", а "народи - peoples"...
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
114 а ние? редим се и недаваме да ни предредят в НАП?Как си мислиш?
112
1
 
4
 
! Отговори
с. преди 14 години
Браво!Така се прави!Четете и гледайте как се борят хората!А не като вас мижитурки български!Мачкат ви,лъжат ви,взимате най-ниските заплати в цяла Европа и си траете като мишоци!В същото време храна,телефони,лихви по кредити и така нататък са безумно високи!И си мълчите!Е,няма такава овча нация просто!
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е кой ще плати гръцката сметка, като не ги искат тия милярди? Да продадат нещо тогава...
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не знам за каква клетка ми говориш, но според мен маляките бягат от работата и от деклариране на доходи...
109
0
 
1
 
! Отговори
OT TUR4IN преди 14 години
KAKTO GLEDAM POLOJENIETO NA GARTSIA PORTUGALIA ISPANIA IRLANDIA I BALGARIA NE ZA TURCIA V EVROPA .