Гърция е блокирана

Цялата страна стачкува, практически няма транспорт
5 май 2010 10:35,
242
Гърция е блокирана
Снимка: БГНЕС

Гърция е блокирана от обща 24-часова стачка в знак на протест срещу планираното намаляване на доходите и повишаване на данъците.

Мерките за свиване на бюджетните разходи срещу 110 милиарда евро международна помощ за изпадналата в дългова криза гръцка икономика предизвикаха гняв в цялата страна.

Стачката е обявена от двата най-големи синдиката в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Влакове, самолети и кораби спират, защото транспортните работници се присъединиха към служителите от публичния сектор, които започнаха 48-часова стачка във вторник.  

В протеста участват държавният и частният сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите въздушно движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в "Бърза помощ", търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента.

На практика страната ще остане без транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа.

Полетите към и от Гърция спряха в полунощ, а влаковете и фериботите – в сряда сутринта. Училищата, болниците и много офиси се очаква да останат затворени. Масов митинг е планиран в Атина, преди протестиращите да тръгнат към парламента.

Още по темата

Във вторник няколко хиляди учители и ученици имаха протестно шествие до гръцкия парламент, на което носеха черни знамена. Демонстрацията в по-голямата си част беше мирна, но на няколко места избухнаха схватки с полицаите, срещу които протестиращите хвърляха камъни и бутилки.

Десетки протестиращи от комунистическата партия се качиха на Атинския Акропол и разпънаха огромен транспарант с надпис „Хора в Европа, изправете се“.

Лидерите на гръцките синдикати смятат, че мерките ще засегнат само хората с ниски доходи.

„Има други неща, които може да направи правителството, преди да вземе пари от пенсионерите, които получават по 500 евро на месец“, смята лидерът на единия от профсъюзите.

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките до края на седмицата. Те предвиждат замразяване на заплатите, намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, а целта е да бъдат спестени 30 милиарда евро за три години и бюджетният дефицит да се свие под 3% от БВП до 2014 година. В момента той е 13,6%.

Междувременно германският парламент също трябва да гласува плана за спасяване на Гърция. Канцлерът Ангела Меркел ще трябва да защити решението на правителството да се включи в сделката на европейските финансови министри, според която Германия ще даде най-голямата част от кредитите.

"Бъдещето на ЕС е заложено на карта заради гръцката криза", заяви Ангела Меркел в изказването си пред Бундестага, който трябва да се съгласи Германия да участва с 22,4 милиарда евро в спасяването на Атина.

В неделя страните от ЕС се споразумяха да дадат 80 милиарда евро кредити, а останалата част от финансирането ще дойде от Международния валутен фонд.

Сделката ще спаси Гърция от фалит, но първо трябва да бъде одобрена от парламентите в 15-те страни от Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
5
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 14 години
НА СНИМКАТА ПИШЕ РОБИ НАДИГНЕТЕ СЕ СРЕЩУ БАНКЕРИТЕ И ЛИХВАРИТЕ
147
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 14 години
Хора в Европа, изправете се tva koj go e prevegdal pi6e narodi a ne hora i posle vdignete se v smisul na bunt
146
1
 
4
 
! Отговори
НАДУПЕН преди 14 години
ТОВА Е НАРОД ТОВА Е НАЦИЯ ТОВА СА СИНДИКАТИ
145
2
 
3
 
! Отговори
не преди 14 години
така е като разхищаваха пари до сега 13-14 заплата , 500-600 евро пенсии,и да излезнат да стачкуват няма от каде да им намерят пари за да продължи този начин на животте са си цига..
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз пък мисля, че с тези стачки се самонаказват, блокират си сами собствената държава и комфорт. И мисля, че заслужаватх още по-строги мерки и да не рипат по площадите, щото за 20 години се оядоха на чужд гръб, а вече и на наш!
143
5
 
2
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 14 години
БРАВО НА ГЪРЦИТЕ ЕВАЛА СНИМКАТА ГОВОРИ ДОСТАТАЧНО
142
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 14 години
Скапаняци са си византийците ,обаче се чудя пък защо куп народ ще ходи да налива пари по почивните дни в Гърция...
141
0
 
1
 
! Отговори
qwerty преди 14 години
Stigne6 li do IMF ozna4ava,4e nikoi ve4e ne iska da ti dade pari. I e mnogo lo6o za imiga
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е като се погледне реално всички кризи са изкуствени.Зарибят ли те веднъж със заем,почваш да се увличаш теглиш , теглиш и накрая като трябва да се връща става тегаво.От това трябва лишение от онова...и така вече свикнал назаем не ти се ще да се лишаваш.едвали скачат само заради 14 заплата.Сега им дават ама неискат вече,щото трябва да робуват на МВФ и Европа.Стават безгласна буква ако вземат.Знаят те как после цица МВФ след като даде....
139
0
 
0
 
! Отговори
qwerty преди 14 години
Ti mai trqbva da go nau4i6. Pravilno e. Proveri zna4enieto na peoples v internet, ako ne vqrva6.
138
0
 
4
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
Щом ги познаваш, тогава искай от този заем, да ни отделят няколкостотин милилона, да покрият загубите ни, по време на блокадите, по границите, а и сега! Ние сме толерантен народ и все ни дерат. Но е справедливо, ако ще спят на плажа, пак, да ни върнат поне част, от загубите, нали? А сега имат пари и то миллиарди, не като да нямат. Защото има и пропуснати ползи,в бизнесса, както и нереализирани сделки, както и лихви-просрочка и т.н. Гърците си гледат интереса, а нашият и чуждият не гледат?
137
3
 
7
 
! Отговори
az преди 14 години
Глад за това племе крадливо!!! Ама така, хубаво, да си спомнят 1941-1943 чак...
136
0
 
5
 
! Отговори
с. преди 14 години
Вие явно не разбирате какво ви казвам!Никой не твърди че гърците са прави!То е ясно че не са!Обаче дълги години правителствата им са били принудени да водят такава политика!Хората да живеят добре!Имат силни синдикати!Не като нашите нещастници!И са единни!Не като нас!Какво ги плюете не знам!?
135
1
 
8
 
! Отговори
сънльо преди 14 години
Е, аз съм в ЕВропа. За какво да се изправям? Тъкмо полегнах и пак? Какво искате там, бе, иманяри? Все за субсидии ревете. Все друг да ви бере маслините, да ви чисти улиците? А вие да спите по плажовете?
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма значение искуствена ли е кризата или гръцка.97 си беше изкуствена вярно е.И, че на Костов му се падна да слушка МВФ също няма значение,можеше и друг да еВъпроса е, че ние вече се наиграхме веднъж.Вземеш ли от МВФ ставаш роб.Е затова скачат гърците.А мързеливи и у нас има.Въпроса е дали те ще успеят спротестите си или не.Ако успеят и ние ще спечелим.Но сами едвали ще успеятЗа назидание Европа може да ги съсипе за да не скочат и други.
133
0
 
5
 
! Отговори
до ттт преди 14 години
Прав си ,така е.Но каква е първопричината за това?Несъстоятелността,глупостта,крадливостта на нашите собствени "политици".Те не мисдлят по-далеч от собствения си ***.България-това е много,много жалка приказка.Държава,която съществува вече само виртуално и на книга.
132
0
 
3
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
пПожелавам този път на гърците, да не получат компромисси. Неколкократно през годините са стигали до такива проблеми, макар и не така остри. Но световното свиване на някои пазари, показа дефицита в истинската му севтлина. Та сега хукнаха да реват. Ами да се стегнат и оправят! Имат всичко необходимо, като условия, за нисък бюджетен дефицит. Но е по-лесно да вземеш наготово парите, а другите да му мислят. Егоизма и алчността не прощават, понякога.
131
0
 
5
 
! Отговори
с. преди 14 години
Абе те германците плащат данъци верно!Ама знаеш ли колко уредена държава е Германия!Всичко им е ок!А в България какво се случва!?Здравни осигуровки плащаш!Ако не бутнеш на лекаря и не си доплатиш-мреш!Пътни данъци и винетки!Че и пари от ЕС!Пътищата ни са като след бомбардировка!Другите данъци плащани от нас къде отиват!?Крадене и мазане!Та не говори за германците-те са си екстра!Гърците и с 1000 милиарда дългове пак ще са по-добре от нас!Взели им 14-та заплата!Цирк!
130
0
 
5
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
Хубавото на ЕС, че ако ти потрябва помощ, почти веднага, може да ти се помогне. Лошото е, обаче, че ако я обърка някой заради кефа си, тогава и невинен трябва социално да страда, заради него. А повечето държави, какво са виновни, че гърчолята, работеха на половин ден, живеят си дерибейски и харчат повече, отколкото изкарват? На тях пука ли им за другите страни, от ЕС или си гледат рахата? А, че стачката ни натресе милилони загуби и на други страни, не им дреме - те искат, искат, искат? И защо?
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доста зреене ти трябва не само плащането на данъци е демокрация.А несамо гърците са мързеливи и измамници и у нас ги има.Този егоизъм наложен от запада-,,плащам си данъците не ме закачайте,,е част от робската заблуда за спокоен живот.В германия всички ги плащат или 99% нека са.и какво става?Сега ще ги дерат за да дават и на гърците.тази уравновиловка дето я опитват я имаше у нас още през соца.Пак губиш искам да ти обесня де..