Скопски вестник: През България идват пари за джамии в Македония

Само минарето струвало най-малко 50 000 евро
6 юли 2010 21:45, Елка Василева
117
Скопски вестник: През България идват пари за джамии в Македония
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един милиард евро са инвестирани в радикалния ислям в Македония, пише във вторник скопският всекидневник "Нова Македония".

Вестникът отбелязва, че най-големите суми, с които се финансира строителството на джамии в Македония, влизат в страната незаконно – най-често през България, Турция и през летището в Косово. За тази информация "Нова Македония" цитира свои неназовани източници.

Според изданието през последните 10 години в Македония са влезли 1 милиард евро за разпространение на исляма, 600 милиона от които само за построяването на джамии.

Над 300 джамии са построени в Македония през последните 10 години. Само в столицата Скопие и околностите има двадесетина нови, най-често без разрешение за строителство и без пълната документация, необходима за това обектът да е законен.

Експанзията в строителството на джамии е най-очевидна в Западна Македония и в северните части на страната, но през последните години се строи и близо до българската граница - около Щип и Валандово.

По груба оценка на строителните фирми, занимаващи се с градене на джамии, за изграждането на такъв обект са нужни над 1 милион евро.

Само минарето струва между 50 000 и 60 000 евро.

Новите мюсюлмански храмове в Македония са построени по арабски тертип, за разлика от старите от времето на Османската империя.

Според неофициалните източници на вестника най-много пари за изграждането им в Македония идват от арабските страни, като Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Египет.  

Официално пък най-много пари дава правителството на Саудитска Арабия.

Тези пари са предназначени за откриване на училища и за промотиране на религията, както и за хаджилък в Мека и Медина.

Преди 10 години на хаджилък от Македония са отивали по един автобус хора, а през последните години – по 25-30 автобуса.

Транспортните разходи на тези хора се плащат от правителството на Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокойно българи,ние ще ги оправим македонците.
76
0
 
5
 
! Отговори
Кракра преди 13 години
От прекрояването на религиозните граници до прекрояването на държавните граници, тук на Балканите, крачката е изключително малка ...
75
2
 
3
 
! Отговори
Кракра преди 13 години
А от Македония в България влизат албанци. Така, че обясимо е, че от България влиза финансиране за ислямисти.
74
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
Значи трябва някой да образова мисюлманите, за да видят до къде води исляма. Примери много Авганистан, Пакистан, Ирак, Иран.
73
8
 
3
 
! Отговори
Black sea преди 13 години
Тези фиромци са пълни откачалки. Само плюят срещу нас....Тези дни един приятел от Варна отидоха на свадба в Охрид - булката имала леля. Разказа ми страхотии - на границата два пъти им проверявали багажа взели парфюмите на булката, описвали номерата на банкнотите(евро). В Охрид ги обвинявали че заради раздухване на потъването на катерчето не идвали туристи, келнирите като чуели БГ се държали нагло, една порция кчфтенца струвала 22 евро. Събрали си багажа и моментално обратно.
72
18
 
2
 
! Отговори
Eнесай преди 13 години
Не ни стигат джамиите в България. Както в София така и в другите градове трябва да има повече джамии. В България има повече мюсюлмани от Македоня, затова трябва да се строят повече джамии.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това ще стане чак след като света стане независим от арабския нефт и на ония им секнат милиардите. Тогава ще се оправи света. Камиларската им вяра ще си я практикуват в пустините само. Да ги видя как ще промиват мозъци с пясък :)
70
2
 
10
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Всички халифати,султанати,шейтанати-"оста на злото", принадлежат на бунището на историята.Крайно време е ,светът да се отърси от тази робска ерес.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
промивка... бугарите виновни за ислямизацията на Македония ))) явно медиите са като нашите - служат на чужди разузнавания и интереси..
68
1
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
една има днеска, утре знаеш ли..
67
0
 
7
 
! Отговори
нети преди 13 години
До колкото ми е известно в Скопие има 13 джамии(да не са станали и повече),а в София 1,ако не греша.
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно Доган подготвя почвата да се изнася в Македония :)
65
0
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 13 години
Не върви на хубаво тоя свят.
64
3
 
7
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Според мен съседа сам си е виновен.Докато плюят срещу България,онези строят джамии.Колко джамии има в София,колко в Скопие?
63
0
 
6
 
! Отговори
18 1 81 преди 13 години
Оставете македоните, това е едно от техните проблеми. До колкото виждам днес в България църквите ги строят италианците, американците и други но не българите. Ако ги няма чужденците в България няма да се строят и църкви.
62
6
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 13 години
когато гори къщата на съседа внимавай да не пламнат... Родопите и цяла Южна България
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
радикалня ислямизация на Балканите!! Дъгата се затваря с неописуеми темпове
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе,какво ни занимавате с тези "македонци"?Да ги потурчат най-добре.Въобще не ни трябват.Със закон да се забрани даването на българско гражданство на тези нещастници.Не мога да разбера,какво все напираме за тях-българи били,такива,онакива.Хайде сиктир.Като не си знаят интереса,не 300,ами 3 000 джамии,за една година да им вдигнат.И пак казвам,никакво българско гражданство.Да си стоят в клоаката.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
FYROM-ски искаш да кажеш
58
3
 
10
 
! Отговори
БГ преди 13 години
В историята на FYROM българите и сега не ги споменават като българи, там са турко-монголи или татаро-монголи (от как се залюбихте с турците). Но от истинската история няма да изчезнем не бой се. Апропо в световната истария за македонци като отделен народ не се говори. :))))