Борисов знаел още след 2002 г., че Йосич му готви атентат

Това твърди бивш висш сръбски полицай пред вестник "Прес"
6 авг 2010 11:17, Елка Василева
51
Борисов знаел още след 2002 г., че Йосич му готви атентат
Снимка: БГНЕС

МВР на Сърбия и Службата за информация и сигурност не разполагат с информация, че Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, който в момента се намира в затвора в Белград, е поръчал убийството на българския премиер Бойко Борисов, пише сръбският вестник „Прес“.

От друга страна, източници от сръбската полиция и спецслужбите казват, че Сретен Йосич дълго време е бил „цар на българския подземен свят“ и продължава да има там силни позиции.

Те припомнят тесните връзки на Йоца Амстердам с хора от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов и подчертават, че пускането на информацията за поръчан атентат от Йосич срещу Борисов може да се тълкува и като „реклама“ за вътрешнополитически цели.

„Кланът „Килърите“ е наброявал 12 брутални мафиотски извършители и те са замесени в многобройни ликвидации в България и в Хърватия", пише сръбското издание по повод информацията, че "Килърите" са имали поръчка за убият Борисов.

"Възможно е да са планирали убийството на Борисов, а дали Йосич им е наредил това, или те сами са решили, а сега, като са се провалили, се опитват да го прехвърлят на него, това е невъзможно да се разбере“, казва източникът на „Прес“.

Изданието припомня, че на 7 април 2009 г., на процеса за убийството на Горан Марянович и Йелена Джорджевич в Белград Сретен Йосич заяви, че Бойко Борисов е бил негов домакин и защитник, докато той е бил в България.

„Там ме защитаваше техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов, собственик на ФК „Локомотив“, с когото ме свързваше бизнес, тъй като той беше законен търговец на оръжие“, каза Йосич.

Още по темата

„Йосич е имал наистина добри връзки с хора от непосредственото обкръжение на Бойко Борисов. Той все пак беше арестуван през 2002 г. в България, когато Борисов беше начело на полицията. Йосич е очаквал помощ от приятелите си, но България го предаде на Холандия, а тя от своя страна четири години по-късно – на Сърбия.

Заявеното от Йосич в съда беше характеризирано като заплаха за убийство на Борисов, но и послание да използва политическите си връзки, за да го извади от затвора“, казва източникът на вестника и допълва, че цели две години (2000–2002) Йоца Амстердам е живял в София под името Марко Милосавлевич.

„Борисов ми е приятел, имахме отлична комуникация помежду си, докато той беше начело на българската, а аз – на сръбската полиция“, казва от своя страна бившият началник на обществената сигурност в Сърбия Мирослав Милошевич за вестник „Прес“.

Милошевич посочва, че не е изненадан от информацията за планиран атентат срещу Бойко Борисов.

„Веднъж Борисов ми каза, че разполага с оперативна информация, че Йоца Амстердам готви атентат срещу него. Това беше след арестуването му през 2002 г. Освен това, когато в Белград организирахме среща на директорите на полициите в Югоизточна Европа през 2005 г., аз исках Бойко да дойде и той потвърди пристигането си. В последния момент обаче се отказа, защото получил информация, че мафията иска да го ликвидира“, казва Милошевич.

Бившият сръбски полицейски шеф не е сигурен в това, което се говори за връзки между Борисов и Йосич, дори не знае дали двамата се познават.

„Не мога да преценя дали Йосич е способен да организира ликвидация от затвора. Но е сигурно, че най-могъщите престъпници от всички държави, независимо дали са на свобода, или са в затвора, продължават да се държат заедно и Йосич продължава да има сериозна опора в българския подземен свят“, казва той.

От своя страна друг сръбски вестник – „Ало“, пише, че сръбската полиция не е била информирана от българските си колеги за случая, но интересното е, че президентът на Сърбия Борис Тадич днес е на посещение във Варна, където ще се срещне точно с премиера на България.

Велко Делибашич, един от адвокатите на Йосич, каза за „Ало“, че е абсолютно сигурен, че неговият подзащитен не е свързан със събитията в България. „Навсякъде по света има хора, които, за да получат статут на свидетел сътрудник, са готови да кажат всичко. Материалните доказателства ще потвърдят, че Йосич няма никаква връзка с тези наказуеми деяния“, каза Делибашич с усмивка.

Сретен Йосич е осъден в Сърбия на 15 години затвор за подстрекателство за убийството на Горан Марянович, а в момента срещу него се води процес за организиране убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
8
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Бо-Бо не спира с PR и рекламните си акции, целящи да повдигнат увехналия гербо-рейтинг, ама вече и канарчетата не му вярват. То вярно, че България е пълна с балъци, ама чак пък толкова. "Що, ти на Гоце и Станишев ли вярваш ? Нали не си балък де ...
7
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 13 години
"Днес" дърти комунисти сте вие.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да смешен PR
5
9
 
20
 
! Отговори
Бай Миле преди 13 години
Г-н Йосич, ако иска да поръча някого- поръчва го. И му се изпълнява поръчката. Щом г-н Борисов е жив и здрав, нямало е поръчка.
4
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че кой ще иска да убие една толкова удобна за комунистическите кукловоди марионетка ?
3
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бо-Бо не спира с PR и рекламните си акции, целящи да повдигнат увехналия гербо-рейтинг, ама вече и канарчетата не му вярват. То вярно, че България е пълна с балъци, ама чак пък толкова.
2
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ei pisna mi ot toia
1
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде стига вече ШМЕНТИ-КАПЕЛИ, че взе да ми писва от мутро-комунистическо-милиционерска простотия.