Вече копаят тунел за спасяването на чилийските миньори

Операцията ще продължи 3-4 месеца
31 авг 2010 15:52, Елка Василева
13
Вече копаят тунел за спасяването на чилийските миньори
Снимка: БГНЕС

Спасителите започнаха прокопаването на тунела, по който се планира затрупаните в мина в Чили миньори да бъдат изведени на повърхността, съобщи АФП, като се позова на източник от чилийското правителство, пожелал анонимност.
 
Работи се в участък, достъпът до който е забранен за журналисти и за роднини на миньорите.

С помощта на специална хидравлична сонда, произведена в Австралия, спасителите планират да направят пробно отверстие с малък диаметър – около 33 см.

Още по темата

След това ще го разширят двойно, като така ще бъде възможно да бъде спусната спасителна капсула и миньорите да бъдат изведени на повърхността един по един.

Сондата прокопава до 20 метра в денонощие, а прокопаният тунел трябва да е дълбок 700 метра. Предполага се, че операцията по спасяването на блокираните под земята миньори ще отнеме от три до четири месеца.

Срутването в мината, намираща се на 800 км северно от чилийската столица Сантяго, стана на 5 август. Дълго време не беше известно нищо за съдбата на 33-мата миньори, намиращи се долу.

Едва на 22 август спасителите успяха да пробият малко отверстие, през което миньорите изпратиха на повърхността бележка, в която се казваше, че и 33-мата са живи, припомня Lenta.ru.

По-късно под земята беше спусната видеокамера, бяха изпратени вода, храна, лекарства и настолни игри.

Психолозите, които следят състоянието на намиращите се под земята хора чрез видеокамера, отбелязват, че състоянието на поне петима миньори предизвиква опасения у тях. По думите им те имат депресия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Чилиминьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
поне 5 имали депресия...Че то да си миньор в Чили сигурно не е много ведър живот по принцип. И без да са затворени долу сe изненадвам, че само 5 от 33 са депресирани
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така и така са вкарали камери долу, да им пратим на чилийците Никито Кънчев за водещ на новата екстремна версия на Big Brother и ще пращаме SMS-и кой да извадят и кой - не.
10
0
 
1
 
! Отговори
minior преди 13 години
naistina dano ospeqt da gi izvadqt golqma 4ove6ka dram pfff
9
0
 
2
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
какви ти три четри месеца 20 метра на денонощие като ги чукнах на сметалото 700 метра това са 35 дни аре да са 45 тези могат ли да смятат или ви дават домашно.
8
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
Аве човек,прав си,след тяхното никакъв "сървайвър "не върви вече.....Всичко ще изглежда детска игра...
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Язък дето пръснаха толкова много пари за дивотии по космоса и по копане на злато и петрол--сега се налага да едно тунелче да изкопаят да спасят хората и какво--като в каменната ера.....
6
0
 
3
 
! Отговори
HM преди 13 години
И дано да стане по- рано от 3-4 месеца.
5
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
Толкова време само с шах и табла трудно ще издържат. Трябва връзка с външния свят - радио или ТВ.
4
1
 
27
 
! Отговори
Редовен преди 13 години
Егати сървайвъра ще е това за миньорите.За съжаление единственото, което могат да спечелят е живота си.Стискам палци за успешното им изваждане и психологическото им възстановяване след това.
3
1
 
20
 
! Отговори
Дано успеят преди 13 години
Дано да успеят да ги изкарат всички живи и здрави, психическото състояние трябва да се следи и дори да се дават маедикаменти с харанта защото 3-4 месеца са много време. Някак трябва да се дъжри психиката им стабилна, незнам как стискам палци.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дано
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано издържат хората да ги спасят