Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг

Медведев се съгласи да си помисли
7 сеп 2010 21:15, Елка Василева
110
Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг
Нурсултан Назърбаев и Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова в изказването си на форум за междурегионално сътрудничество с Русия за връщане към стария проект за обръщане на реките в Сибир на юг, което ще реши проблема със сушата, предаде ИТАР-ТАСС.

„Защо да не си спомним проекта за прехвърляне на сибирските реки към южните региони на Русия и Казахстан? В перспектива този проблем може да се окаже много голям за осигуряването на питейна вода за целия Централноазиатския регион“, каза Назърбаев.
 
В отговор руският президент Дмитрий Медведев заяви: „Открити сме за обсъждане на най-различни идеи, включително и някои предишни идеи, които в определен момент са били заметени „под килима“.

Еколозите посрещнаха идеята без ентусиазъм. Според тях за Русия това ще се превърне в екологична катастрофа.

Директорът на руския отдел на Световния фонд за дивата природа Игор Честин поясни, че през следващото десетилетие Централна Азия със сигурност ще бъде изправена пред недостиг на вода в резултат на промените в климата. „Не бива тази катастрофа да се прехвърля и на руска територия“, призова екологът.

С него е съгласен и директорът по програмите на Грийнпийс в Русия Иван Блоков. По думите му още по времето на СССР екологична експертиза е потвърдила неприемливостта на тази идея.

„Оттогава нищо не се е променило. Не виждам нито една нова причина за реализация на тази идея. Политическите декларации нямат нищо общо с екологията“, цитира думите на експерта агенция Интерфакс.

Проектът за прехвърляне на част от течението на реките в Сибир за напояване на южните райони на Русия и страдащите от безводие райони на Централна Азия възниква още в края на ХІХ век в Руската империя, припомня NEWSru.

Реални очертания на държавен проект идеята придобива по времето на Съветския съюз в началото на 70-те години на ХХ век, но беше отхвърлена под силния обществен натиск по времето на перестройката при управлението на Михаил Горбачов.

В началото на този век кметът на Москва Юрий Лужков и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев отново повдигнаха този въпрос.

През април 2003 г. на международна конференция Лужков изрази увереност, че проектът за прехвърляне на част от течението на сибирските реки към южната част на Русия и по-нататък в Средна Азия  „не е благотворителност и не е имперски маниер“.

Според московския кмет Русия има пряк икономически интерес от осъществяването му, „тъй като водата стана стока и което е много важно, е възобновяем ресурс“.

През 2008 г. на международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на Казахстан се обърна с призив проектът да бъде възроден на съвременно научно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СибирЮрий Лужков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
12
 
4
 
! Отговори
Руските простотии.. преди 13 години
НЕМАТ КРАЙ!!!!БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ ,ЧЕ НЕ СЪМ СЕ РОДИЛ РУСНАК!!ТИ НАИСТИНА СИ БЪЛГАРИН ,БОЖЕ.....!!!!
80
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Не вярвам тези началници на мафиотски структури (имам предвид Русия и Казахстан) да не са чували за "успехите" на великия Съветски съюз при "прекрояването на природата". И за плачевните резултати от налудничевите проекти (например едно изчезнало вътрешно море).Но очевидно на изток нищо не се е променило. Както за съжаление и в нещастната ни Родина. Управлявана все от същите червени мафиоти, готови да продадат майка си и баща си. Само и само да си пълнят гушите.
79
4
 
19
 
! Отговори
rusnak преди 13 години
Странни коментари...хората разискват гигантски по мащабите си проекти, а някъв мукхлльо с потури и ***, обяснява за някви Лади?? Смешно е вече, гномчета. Всички ви се смеят...
78
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чалгаро-бантустанци, имате още 20-30 години след това вече няма да съществувате, хе хе!И така е най-добре, и без това сте изкуствено създадена държава!
77
7
 
1
 
! Отговори
Нина преди 13 години
"""""""Алюзията беше друга, но пък рускините никога не са се отличавлаи с интелект"""""""" И защото съм *** не разбирам думичката "алюзията". Тази не съм я учила, ще преведеш ли на по-разбираем език, моля:))
76
5
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Гледам те внимателно, взирам се в теб, но нищо европейско не видях:))) Бил си в Курск, а се имаш за европеец?:)) Скоро ще ходя в този град, доколкото разбирам имаш и ти невероятни спомени от там, хайде идвай с мен, тамошните мъжкари ще ни спускат и ще ни придърпват отново към тях си...обожавам го...а и на теб ти харесва...:))))
75
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото за какво е направено в България :))) Мила ми Ниночка, бегай си в държавичката и не се занмиавай с нас. Къде сме ние европейците, къде са азиатските *** ! 0.01% от БВП на Русия е благодарение на технологии. Наскоро Лада откриха МП3 плейъра. След 20 години, вероятно ще открият и въздушната възглавница руснаците. Но пък за кво им са на руските коли глезотии. Най добре с волове! Още по добре - да яздиш руски роб. Държи на бой и **** . Ако пък решиш да се извратиш малко - чкаш руска жена.
74
9
 
3
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
Много големи отворковци тези руснаци!Путин ги умори от глад,а те на железа се радват!Тази подводница яде ли се?Сега и пшеница ще ви пращаме да не изпукате през зимата..........
73
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Бил ли си в Курск? Хубав градq с хубави игри и невероятни мъже....прав си:))) Ако отидеш пак в Курск ще те спуснат още пъти..в общи линии здраво клатят тамошните мъжкари, аз съм доволна, а щом и на теб ти е харесало, значи има за какво да си поприказваме.
72
3
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Аз? Притеснена за Кърджали..хи..хи..имам ли вид на притеснена? Просто ми е интересно от геополитическа гледна точка, все пак границите на Балканите все още са динамични.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ще я спускането ? Курск 2 ли ще играем ?
70
3
 
11
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Гледам си "държавичката" още отсега съм си резервирала билетче. Ще наблюдава на живо спускането на първата подводница от новия клас "Северодвинск". В подводните лодки се използват технологии, които са много по-сложни и от космическите. Ето защо Тайфуните няма да имат аналог никога:) А вие какво произвеждате? Искам да наблюдавам как излиза от производство нещо високотехнологично и в Б-я? Е, може и да не високотехнологично чак толкова, но все пак искам да видя нещо направено в Б-я!
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе .. знаем .... фанал си господ за източника на информация. ае бегай да си играеш с камиончета!
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ниночка :))) Ай глей си държавичката /русия/, разтърсвана от терористични атаки и не се притеснявай за Кърджали :) Моля те.
67
0
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 13 години
Ти за моите източници не бери грижа, уики-то ти го давам на теб тъпоъгълнико, и то само картинката от gif-чето, щото явно не ти се удава да разбереш ако ти дам по-сериозни и достоверни доводи и източници на информация, до които имам достъп!
66
4
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Много проточено във времето е предположението ви. Според мен вече има градове като Кърджали, които са готови за отцепване. Наличието на население в определени райони с двойно гражданство създава предпоставка за намеса на турската армията, за да защити своите граждани. И тя ще бъде съвсем "законна"!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да ти кажа :))) Ако за теб Укипедия е достворен източник на информация, то явно си се пръкнал поради Чернобил - грешка на природата!
64
1
 
3
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
Турците се пукат сега защото Дянков дава милиони за реклама на нашите хотели и като се юрнат рускините голяма далавера,че и безплатен секс ще пада!;)
63
2
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Не раждясва, Буран вече го няма от 2002 година ако не се лъжа. четете повече, пишете по-малко:)) Буран трябваше да бъде унищожен-ако бе по-умничък, щях да ти напиша и защо проектът трябваше да се затвори.
62
2
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 13 години
Как да ти кажа ... че не ти се удава четенето, разбирам, навярно е от ЕГН-то, пък и Чернобил може да ти влияе, но поне в същата тази Уикипедия са ти сложили и карта на намалялото ДВОЙНО (а не "петорно") езеро от 60-те години е етапите на намаляването му през годините до 2008-***! А-а-а, загрях на какво се дължи сляпото и неграмотно изопачаване на руската действителност - навярно си герберче, а? ;)