Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг

Медведев се съгласи да си помисли
7 сеп 2010 21:15, Елка Василева
110
Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг
Нурсултан Назърбаев и Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова в изказването си на форум за междурегионално сътрудничество с Русия за връщане към стария проект за обръщане на реките в Сибир на юг, което ще реши проблема със сушата, предаде ИТАР-ТАСС.

„Защо да не си спомним проекта за прехвърляне на сибирските реки към южните региони на Русия и Казахстан? В перспектива този проблем може да се окаже много голям за осигуряването на питейна вода за целия Централноазиатския регион“, каза Назърбаев.
 
В отговор руският президент Дмитрий Медведев заяви: „Открити сме за обсъждане на най-различни идеи, включително и някои предишни идеи, които в определен момент са били заметени „под килима“.

Еколозите посрещнаха идеята без ентусиазъм. Според тях за Русия това ще се превърне в екологична катастрофа.

Директорът на руския отдел на Световния фонд за дивата природа Игор Честин поясни, че през следващото десетилетие Централна Азия със сигурност ще бъде изправена пред недостиг на вода в резултат на промените в климата. „Не бива тази катастрофа да се прехвърля и на руска територия“, призова екологът.

С него е съгласен и директорът по програмите на Грийнпийс в Русия Иван Блоков. По думите му още по времето на СССР екологична експертиза е потвърдила неприемливостта на тази идея.

„Оттогава нищо не се е променило. Не виждам нито една нова причина за реализация на тази идея. Политическите декларации нямат нищо общо с екологията“, цитира думите на експерта агенция Интерфакс.

Проектът за прехвърляне на част от течението на реките в Сибир за напояване на южните райони на Русия и страдащите от безводие райони на Централна Азия възниква още в края на ХІХ век в Руската империя, припомня NEWSru.

Реални очертания на държавен проект идеята придобива по времето на Съветския съюз в началото на 70-те години на ХХ век, но беше отхвърлена под силния обществен натиск по времето на перестройката при управлението на Михаил Горбачов.

В началото на този век кметът на Москва Юрий Лужков и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев отново повдигнаха този въпрос.

През април 2003 г. на международна конференция Лужков изрази увереност, че проектът за прехвърляне на част от течението на сибирските реки към южната част на Русия и по-нататък в Средна Азия  „не е благотворителност и не е имперски маниер“.

Според московския кмет Русия има пряк икономически интерес от осъществяването му, „тъй като водата стана стока и което е много важно, е възобновяем ресурс“.

През 2008 г. на международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на Казахстан се обърна с призив проектът да бъде възроден на съвременно научно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СибирЮрий Лужков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
za 62 преди 13 години
gledaj si Kavkazkia emirat ,napraven s ruski pari - syshtata prostotia kato Kosovo e......
60
3
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Не е такъв проблем. "Родопите или дългата сянка на Косово"-много ми хареса тази сентенция на "Плача на Слънцето" в другата тема.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То затова Буран гордо ръждясва нейде в Сибир :))) Щото е много яка технология! Колкото за оправданието - Елцин :)))))) аре холан ! 10 години вече Елцин го няма и 10 години още Буран ръждясва нейде на майната си !
58
0
 
2
 
! Отговори
za 56 преди 13 години
Bajkal e neveroiaten, kazvat 4e tam sa 20 % ot svetovnite zapasi na sladka vodavidimistta e okolo 30 metra............. krasivo ene triabva da sysipvame planetata
57
1
 
7
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ЧОРБАКАШЕВ преди 13 години
Умният Бай *** не се досеща, че турците яко са се загледали в нашите БГ земи! Тук няма кой да им противостои, дори и национално самосъзнание нямаме!УсмивкаОтрицателният ни прираст само радва Турция, разграбването и разрахута на държавата ни ги весели, НАТО ги облекчава, обезверяването на народа ги разведрява, а роящата се орда от алчни и безскрупулни политици чертае историята към ритуално самоизтребване на нацията ни!За турците е най-добре да останат само *** в БГ, защото няма ***, който да не твърди че е турчин, ако е нахитрял, така че асимилацията ще е лесна, поне на първия етап, а вторият ще е като кюрдският национален проблем, но той вече ще е вътрешен, техен, което означава че те имат отработен план за действие за него, а никой не е казвал че *** са особено умни!
56
2
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Защо сравнявате Буран с американските совалки. това са две технологии, които не могат да се сравнят. Като чисто научни постижения, хамерите са далеч от нещо дори, което да е бледа сянка на Буран.
55
1
 
2
 
! Отговори
za 55 преди 13 години
otivaj da tyrkash ryjdata :)))a moje niakoia amerikanska kompania lubitelka na antiki da vi dade pari za da snima film tamkoi znae:))
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой в света досега, не е съсипвал цяло море. Руснаците го направиха за няколко години - бившето Аралско море. В момента съсипват Байкал. Очевидно това им е малко! Предлагам ти, да ви командироваме на Марс и да го превърнете в газов гигант или миниятюрна черна дупка - по ваш избор.
53
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Един полет има и то безпилотен. Напълно успешен, отклонението при приземяване е само 3 метра, през Елциново време/тъмните години/ Буран е снет от полети-решението на Предателя Елцин е политическо. Не случайно неговото име в Русия е символ за национално предателство.
52
1
 
2
 
! Отговори
za 51 преди 13 години
Da ti kaja az - 2 edin oficialen i edin neoficialen..........sega Buran ryjdiasvaSega da go sravnim s niakolko stotin uspeshni misii na Shuttle i hiliadite tonove polezen tovar za 20 te godini na programata......
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гарантирам ти, че до 3 години, американците няма да ползва руските консерви :)))
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами .. как да ти кажа... намаляло е петорно. Затънали кораби в пясък на 50 км от бившия бряг е сюреалистично :))) Пристанища на 100 км от най близката локва е ..абсурдно.
49
2
 
3
 
! Отговори
za 49 преди 13 години
ha sega da kajesh kolko sa poletite na Buran i kyde e sega i da go sravnish s amerikanskite sovalki.........;))
48
2
 
3
 
! Отговори
za 47 преди 13 години
Ne ni izdavai planovete, 4e ste doidat oshte 300 000 rashki tuk..........interesno shto ne si stoiat prei ***
47
4
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Най-малкото заради хамерите ще го направим.:)) Да им е по-конфортно да излитат с руските кораби, защото в близките десетилетия няма да имат шанс да летят на свои. А проект като Буран няма да могат да направят и след 100 години, изобщо не могат да си представят как такава огромна совалка може да се изведе в Космоса и да се преземи автоматично и то при скорост на вятъра много по-висока от допустимата.
46
2
 
5
 
! Отговори
Смешно ли ти е преди 13 години
Още си е море (езеро) бе кухар! Понамаляло е двойно от 60-те години, но все още си е там! И нали за това е този проект бе кухар - за да компенсира загубите от напояването от Амударя и Сърдаря! Сега какво ще направят със част от сибирските реки? Ще пресушат северния ледовит океан ли бе мамул? Аман от тиквеници като теб! Тая глава за кво я ползваш бе ***???
45
2
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
Като си направят писта за Ф1 тогава да се праскат руснаците!Сега текат преговори с арабски инвеститори и айсберг да си домъкнем у Софето!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
No Deripaska she mnogo po - bogat......a zambite tam shte sa ubedeni 4e toi e noviat Bog......
43
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
За руските сладководни запаси има кой да мисли, спокойно. Погледнете си родопите, че скоро може да ходите до там с визи. Не е зле да си погледнете и черноморието, как фекални води се изливат на метри от плажовете и т.н.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обади се като го построите :))))) Цялата ви работа е такава - Ще строим завод.