Отвлеченият от пирати кораб е освободен. Няма българин

Не се съобщават подробности за акцията на военните плавателни съдове
9 сеп 2010 12:17, Елка Василева
13
Отвлеченият от пирати кораб е освободен. Няма българин
Снимка: БГНЕС

Военните кораби, патрулиращи във водите на Аденския залив, са освободили отвлечения от пирати германски контейнеровоз Magellan Star, съобщи агенция ДПА, като се позова на компанията собственик на плавателния съд Magellan Chartering Services.

Подробности за операцията не се съобщават.

Сомалийските пирати превзеха плаващия под флага на Антигуа и Барбуда контейнеровоз в сряда сутринта. Екипажът се бил събрал в един отсек.

Общо на борба са се намирали 11 души – първоначалните данни сочеха, че на правателния съд има един българин, шестима филипинци, двама руснаци, един украинец и един поляк.

Впоследствие говорителят на МВнР Весела Чернева отрече за нашенец на борда на кораба.

По думите й от министерството веднага са се свързали със собственика на похитения кораб. Оттам пък им обяснили, че на плавателния съд няма българи.

В момента в пиратски плен са 15 българи на танкерът "Панега".

Още по темата

Също в сряда край бреговете на Сомалия пиратите отвлякоха търговския кораб MV OLIB G, плаващ под флага на Малта, чийто екипаж се състои от 15 грузинци и трима турци.

По данни на Международното морско бюро нападенията в Аденския залив през първото полугодие на 2010 г. са намалели значително – 33 нападения при 86 през същия период на 2009 г.

Намаляването на активността на пиратите се обяснява с присъствието на ВМС на редица държави в залива. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Сомалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СКОРО МИНАВАХ АДЕНСКИ ЗАЛИВ С КОРАБ СОФИЯ. ИМА СИ ПЛАН ЗА ЕВАКУАЦИЯ В УДОБЕН НЕПРЕВЗЕМАЕМ ОТСЕК В СЛУЧАЙ НА НАПАДЕНИЕ , НО НИЕ БЯХМЕ В КОНВОЯ И НЯМАШЕ ПРОБЛЕМ. ЛОПШО Е ЧЕ, КОРАБИ ТРЪГВАТ САМИ ПОД НАТИСКА НА ФИРМАТА
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отвлеченият от пирати кораб е освободен. Няма българин........da ne sa go iziali...?
11
0
 
1
 
! Отговори
Мародер преди 13 години
абе те и пиратите май нещо взеха да изхитряват- че кой е луд да отвлича българи и румънци, за тях не се дават пари - за пример-тези от Панега вече взеха да вкарват в преразход пиратите
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото веднъж опитаха и след това се появи фразата Black Hawk Down.Става дума за това, как черни нигра с калашници, ритат американски ***!
9
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
И снимката май е на друг кораб...:))
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво се оказа, всичко е било "шменти-капели"
7
0
 
5
 
! Отговори
Евала преди 13 години
Евала на моряците, че са измислили работеща тактика. При нападение се крият в сравнително изолирано помещение, спират всички ситеми на кораба и чакат освободители. Най-много пиратите да им изтарашат каютите, но поне кораба не е завладян. Защо нашите момчета от Панега не са били инструктирани за такова помещение?
6
0
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Абе тия 1000 сателита имат, как така няма кой да наблиудава тоя залив там и при съмнение веднага да се пратят патрули да ги смажат тез пирати. Това е някаква супер измама!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Не било кораб а било лодка, не било моряк, а било рибар, и той не бил българин а бил румънец и не е отвлечен, а се е напил и му е потънала лодката.
4
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
САЩ няма да нападне пиратите от Сомалия, защото от там се захранват твърде големи богаташи. А и Сомалия не е интересна за него.
3
0
 
6
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Спомням си един стар филм с Бърт Рейнолдс,-Та в една пресслужба на някакво министерство са се събрали журналисти от различни медий и имаше нещо като престрелка от вън ама нещо безобидно беше (по куче ли стреляха не помня), но журналистите веднага награбиха телефоните и започнаха да диктуват на редакциите си в един момент един вика "Колко жертви има" всички замлъкнаха за миг един се изцепи -Пет...и пак стана като кошер и дават един вика -Поне 10 жертви, другия 15 убити и 7 ранени....та и Вие така
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Филма Блек Хоук е за Сомалия---парен каша духа
1
3
 
15
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
Защо USA не направят една акция в Сомалия?Отговорът е ***-защото там няма нищо за крадене и плячкосване.