Догодина броят българите в Македония

Всеки щял да може да се самоопредели както желае
13 сеп 2010 13:07, Елка Василева
117
Догодина броят българите в Македония
Снимка: БГНЕС

При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи. От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник „Вечер“.

През последните години нарасна броят на македонските граждани, които по различни причини взеха българско гражданство.

„Чрез отворените въпроси всеки ще може да се самоопредели както желае. Ако искат да се самоопределят като българи, те ще могат да направят това. От общия брой ще зависи дали те ще бъдат отделени като самостоятелна етническа група“, каза Благица Новковска, директор на държавния институт за статистика.

Още по темата

Държавната комисия по преброяването в сътрудничество с държавния институт за статистика ще проведе от 1 до 15 април догодина преброяване на населението, което ще се наблюдава от Евростат.

Резултатите ще бъдат обявени през юни 2011 г. Съставът на комисията за преброяването ще е мултиетнически. С преброяването ще се установи колко наброяват всички етнически общности в Македония, пише изданието. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Ами такъв е ,но чаках колегата да потвърди,нали не разбирам уж.
81
11
 
35
 
! Отговори
Историк преди 13 години
До Ханът ( 57):от Персия,днешен Иран,Ирак,Афганистан и т.н. идват не прабългарите, а съвременните *** българи, които Франция екстрадира, и които са известни повече като ***. Пламен Павлов и Божидар Димитров най-добре знаят това.
80
8
 
38
 
! Отговори
българка преди 13 години
Пребройте българите,които напуснаха страната!Ще ви стане ясно каква държава сме-хубава родина,скапана държава!
79
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Захари Стоянов-за Русия Захари СтояновКой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля-зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за
78
11
 
32
 
! Отговори
BG преди 13 години
Имената на държавите е просто териториално делене на македонската империя. В БГ живеят македонци от македонска провинция България в Сърбия пак са мак
77
8
 
33
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
Ами то е е едно и също, бе ***!
76
8
 
34
 
! Отговори
дО 77 преди 13 години
Дали ще кажеш, че сме славяни или траки, все едно ще кажеш! Тракийските думи, открити досега, са откровено славянски! Защото няма разлика между тракийското и славянското! За това стават объркванията в историята, защото ги делят, а това не е правилно!
75
8
 
33
 
! Отговори
Вярно е преди 13 години
До 55-ти! Да, това искам да кажа, не го вярваш, но е истина! Само се замисли защо сме толкова близки езиково до сърбите? Ами защото те/сърбите/ и ние/българите/ сме сродни /тракийски/ народи! Руснаците - също! Изчезнаха многобройните траки и хоп - славяните се появиха от небитието! Траките са отишли в Азия и са се завърнали обратно - това са БЪЛГАРИТЕ! дОШЛИ СМЕ В БАЩИНАТА СИ ЗЕМЯ!
74
10
 
35
 
! Отговори
35 преди 13 години
абе ***-какви сме най точно е написал Пайсии Хиледарски. Пайсии е авторитета, а не ти! отец пасии ясно доказва, че сме славяни! И още нещо-русия ни освободи, защото сме славяни-принос руското правителство да обяви война на турция през 1877 имат най-вече-южнославянските комитети-те заявяват за необходимоста от война за освобождение на българите- славяни. Ако ти си прав, че не сме славяни-излиза, че сме излъгали русия. Русия ни освободи-защото сме славяни!!! Факт!
73
10
 
35
 
! Отговори
Друг българин преди 13 години
Браво, българин /62-ри коментар/, просто ми взе думите от устата! Това е истината за нашата изкривявана и унищожавана история! Най-мощният народ на средновековна Европа не бил оставил нищо на днешните Българи! Какво да кажеш на такива ***!?! Когато истината излезе наяве, тогава и самите македонци ще се самоосъзнаят като българи, каквито винаги са били!
72
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото паспорти толкова българи така би трябвало,защото те ПОЛУЧАВАТ ПАСПОРТ ВЪЗ ОСНОВА НА СТАР ДОКУМЕНТ ДОКАЗВАЩ БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА НЯКОЙ ОТ ПРЕДЦИТЕ ИМ ,ТОВА СПОРЕД ЛОГИКАТА!Според реалността обаче и имайки впредвид политиката на СкоПJE към ВСИЧКО БЪЛГАРСКО БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ АЗ ЛИЧНО НЕ ОЧАКВАМ ДА ИМА МНОГО САМООПРЕДЕЛИЛИ СЕ КАТО БЪЛГАРИ,което от своя страна означава,че България моментално трябва да ПРЕКРАТИ ИЗДАВАНЕТО НА БГ.ПАСПОРТИ ЗА БЮРМски ГРАЖДАНИ ДОКАТО БЮРМ НЕ СТАНЕ НОРМАЛНА СТРАНА
71
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
орфей е маки,гоце делчев,яне сандански,братятя кирил и методий,петко войвода,христо ботев,васил левски,никола вапцаров и други са маке
70
9
 
35
 
! Отговори
българин преди 13 години
Орфей е един от най-известните ни прадеди - точно на нас, българите. А според тебе, какъв е?
69
10
 
33
 
! Отговори
българи преди 13 години
Че са ни нарекли "славяни" - вярно е, за да могат тапири като тебе да го повтарят безкритично векове наред, през последните 100 г. - в угода на съветските комунисти. Но, от "славяните" няма останал никакъв, ама никакъв артефакт, нищо, освен езикът, с който днес чудесно се превеждат тракийски надписи от преди хилядолетия. "Скити", "траки" "илири" са по-раншни дадени от любимите съседи имена на множество сродни племена на Балканите - до Украйна и Русия. По-късни имена са "българи","сърби" и пр.
68
9
 
36
 
! Отговори
:) преди 13 години
Всички грешите българите идват от родилното. Македонците ги носи щъркела (и им кълве мозачетата) :))))))
67
8
 
33
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Кажи сега,че Орфей е българин.Много си подготвен.Това,което го дърдориш е само твое твърдение и на група съветски учени.
66
9
 
35
 
! Отговори
българин преди 13 години
Братко, и вас и нас все още ни тъпчат комунисти. На тях им е изгодно това изкуствено деление на живото българско етническо тяло. На думи са патриоти, но интересът им зависи от Москва и от Белград, а се кланят и на гърци и турци - все врагове на българите. Но, някой ден, както в Германия, нещата може да се оправят, та кръвта, която са проливали дядовците ми за Македония да не е напразно.
65
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този форум се напълни с прабългари, българи-траки, и българи-славяни
64
8
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Много си легендарен.
63
9
 
34
 
! Отговори
35 преди 13 години
абе пичове-явно и при нас има проблем-някой от нас искат да се пишат прабългари, други са античи българотраки, а трети са българославяни :) . А истината е-че славяните , прабългарите и траките се смесват-и нашият род е от трите групи. Все пак мнозинството при това смесване са били славяните. Така, че сме славяни