Гладуващите по света са 925 милиона души

На всеки шест секунди умира дете поради недояждане
14 сеп 2010 19:00, Елка Василева
27
Гладуващите по света са 925 милиона души
Снимка: БГНЕС

Гладуващите хора по света са намалели за първи път от 15 години насам с 98 милиона души от рекордния показател през миналата година и сега възлизат на 925 милиона души, се казва в разпространен във вторник доклад на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

Намаляването на гладуващите в света с 9,6%, което се регистрира едновременно с увеличаване на населението на планетата, до голяма степен е резултат на мерките в областта на продоволственото обезпечаване, предприети в Китай и Индия, като се има предвид, че 40% от страдащите от глад според доклада живеят точно в тези страни.

За намаляването броя на гладуващите са спомогнали и благоприятната икономическа ситуация през 2010 г., и по-специално в развиващите се страни, както и започналото от 2008 г. намаляване на международните и вътрешните цени на храните.

Според ФАО въпреки намаляването броя на гладуващите в света от рекордните 1,023 милиарда души през миналата година числото си остава „неприемливо голямо“ и много над зададените цели на организацията за намаляване на този показател към 2015 г.

„Когато на всеки шест секунди умира дете поради проблеми, свързани с недояждане, гладът си остава главната трагедия на света“, каза на пресконференция в петък генералният директор на организацията Жак Диуф.

Почти всички гладуващи живеят в развиващите се страни: около 578 милиона души в Азия и Тихоокеанския регион, 239 милиона в екваториална Африка, 53 милиона в Латинска Америка и страните от Карибския басейн, 37 милиона в Близкия изток и Северна Африка и едва 19 милиона в развитите страни, пише РИА Новости. 

Две трети от населението, което постоянно изпитва глад, живеят в Китай, Индия, Бангладеш, Индонезия, Пакистан, Демократична република Конго или Етиопия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Жак Диуф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дарвин *** се ръководи по талмуда, също както всички други злодеи ционисти!всички са равни, но те (егалитарситите) са по (даже най-!)-равни!според талмуда, вчиски не-евреи са гаи (роби) и трябва да бъдат убити по най-жесток начин.четете повече, преди да дрънкате и плямпате глупости! никой не праща телеграма за да бъде роден, нито си избира родителите! първото право на всеки роден, е да ЖИВЕЕ!
25
0
 
2
 
! Отговори
ИЦО преди 13 години
Лошото е трета световна война
24
0
 
3
 
! Отговори
ИЦО преди 13 години
Гладуващите по света са 925 милиона души. И 1 милион в БГ това прави 926 милионаА тези който живеят в лукс с 999 милиона.Останалите 5 милярда скоро ше огладнеят и те и предстои лошото.
23
1
 
3
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
УЖАС А ДРУГИ ХОРА ЖИВЕЯТ КАТО ПРАСЕТА
22
0
 
1
 
! Отговори
pssssssssssss преди 13 години
ei sj 6a ma razpla4ite.pu6i mi gazot za tezi tapi 6ebeci.nie balgarite kato nemame pari spirame da pravime deca.a tia jivotni ujkim bili gladni a se parcat pove4e ot hlebarkite.gladen 4ovek seks pravi we,olankoolu.ai stiga ste me zanimavali s prostotii.kupete im kondomi.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами той още Дарвин го е казал, че вътревидовата борба отнася най-много жертви. Когато един вид се размножи до толкова, че не може да се изхранва, неминуемо се стига до смърт, това си е природен закон срещу който не може да се рита. Ако днес гладните са 1 милиард, то ако ги храним без да искаме нищо от тях утре ще станат 2 милиарда. Тази спирала не е вечна и неминуемо идва момента на вътревидовата борба.
20
3
 
10
 
! Отговори
да се спре снасянето преди 13 години
Безразборното раждане на много деца с липса на условия на изхранването им, довежда до гладорията им. Никой не възпира тези полуроботи да снасят деца, като кокоши яйца. Останалото общество, трябва да престане да толерира това безобразие. Западът го прави. Само хапталите либерали говорят за толерантност и какви ли не бръщолевения, но ако посегнете към тяхното имане, веднага рипат като попарени. Либералите са виновни за всичко.
19
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
точно за такива като тебе говорех :)
18
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
гладът дори и да може, не бива да бъде побеждаван, без него обществото бързо се изражда. справка - западния свят. хубаво е че срещу глада се борят предимно глупави хора, а глупавите хора търсят на всичко финансово решение, което разбира се е тъпо и аз съм спокоен че глад ще има.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щото си *** самият ти! пиши на роде език, а не на маймунски!
16
3
 
0
 
! Отговори
a4o преди 13 години
6to li ne me ene za kopeleto na snimkata,6toto ima o6te dva milqrda kato nego i 6toto 6te opasat zemqta katoskakalci li de da znam sigorno i 20 brat4eta i sestri sa kato nego "sladki"
15
4
 
13
 
! Отговори
кризата преди 13 години
я правят тези 3% *** дето ядат 97% от имането в света. на нас останалите 97% остават мизерните 3%.не напразно рокфелер си приз, че ако убият 10-те най-богати евреи в света, никога почече няма да има война.ами да, че на кого принаджлежи монопола върху всяка стока? индустрия, земеделие, хран.-вкусова промишленост, облекло, медицина, тоалетни принадлежости... чак ме заболяха пръстите да изреждам!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
3
 
18
 
! Отговори
Мечта преди 13 години
Гладуващите по света са еди колко си,а колко са милиардерите и милионерите,които се надпреварват в разни класации *кой е по-по - най* Да вземат парите на онези крадливи богаташи-вампири и да въведат по-нормален живот на всички Х О Р А по света Втръсна ми думата криза Има криза,защото парите са събрани в няколко джоба
13
1
 
12
 
! Отговори
Менгеле преди 13 години
Че, аз съм в действителността - европейската, за която качеството е по-важно от колич. И ето ти резултата от това - само допреди месеци Германия имаше по-голям износ от Китай. Китайците осъзнаха силата на образованието още преди 30 години и това почна да дава резултат чак в 21 век, но имат още да напредват. Останалите азиатци и африканците сами си поддържат тази мизерна реалност. Нгуру Угембе от Конго би могла да роди, възпита и образова две деца, вместо да роди и изтърве 20 неграмотни маймуняка
12
3
 
13
 
! Отговори
Подкрепям ЧЕ! преди 13 години
Екслоатират хората на поразия и уж им били пращали помощи!Хайде бе! Кви помощи! Както беше казал президентът на Кения: "Дойдоха с библия и ни накараха да затворим очи за молитва. Когато си отворихме очите, в ръцете си имахме библия, а в техните бяха преминали нашите земи."Че, ако не си го гоедал, препоръчвам ти "Мисията" на Де Ниро:bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0
11
5
 
10
 
! Отговори
ЧЕ преди 13 години
Някой си позволил да ми сложи минус!*** народ-слаба държава!Най тъпия и покорен народ в света!
10
6
 
10
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 13 години
Тъй ли?!Европа и Америка кат са пренаселни,щот не вземат да *** а?!*** *** нацисти!Само да са ми изтрили коментара!
9
2
 
12
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 13 години
Нищо подобно!Сбъркана ви е статистиката!Умиращите от глад са вече 2млрд.души!Тоест една трета от света!То и България ще стане така.А на коментиращите по долу ще им кажа да си заврат главите някъде и да не плямпат ог глупости-вижда се че не искат да си товарят ума с такива неща и да гледат само лъскотий и комерсиализация.Трябва да влизаме в действителността от време на време!
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да *** и без това Земята е пренаселена
7
4
 
12
 
! Отговори
Менгеле преди 13 години
Мислите си, че с тези жални очета на снимката ще ме омилостивите?!? Маймуняците наблягат на количеството, но са закъсняли с около 1000 години. В днешно време е по-важно качеството на мат'ряла!