Финално: Бурките забранени във Франция

Предвидено е наказание и за мъжете, заставящи жените да покриват лицата си
15 сеп 2010 09:30, Елка Василева
207
Финално: Бурките забранени във Франция
Снимка: БГНЕС

Горната камара на френския парламент практически единодушно подкрепи във вторник вечерта забраната за носене на бурка на обществени места.

Против законопроекта, който през юни беше одобрен от долната камара, гласува само един сенатор.

Законът ще влезе в сила след шест месеца, ако не бъде оспорен пред Конституционния съд. Новината предизвика бурни реакции и моментален ответен удар - в понеделник вечерта анонимен глас заплаши, че в района на Айфеловата кула има поставена бомба.

За нарушителките на закона е предвидена глоба от 150 евро. Бурката няма да им бъде сваляна направо на улицата, а жените ще бъдат отвеждани в полицията за установяване на самоличността, посочва ВВС.

Наказанието за мъжете, които заставят съпругите си да носят бурка извън дома им, ще бъде една година затвор.

Законопроектът предизвика бурни критики срещу кабинета и лично срещу президента Никола Саркози от страна на правозащитни организации. Предложението на властите обаче има широка подкрепа сред обикновените французи.

Привържениците на законопроекта казват, че забраната ще засегне едва малка част от мюсюлманките, които напълно покриват лицето си – те са по-малко от 2000. По думите им този законопроект е далеч по-безобиден от забраната за носене на забрадки, които покриват косата, въведена във Франция през 2004 г., пише ВВС.

Общо във Франция живеят най-много мюсюлмани в сравнение с останалите страни в Европа  – около 5 милиона.
 

Решението на Сената може да бъде оспорено пред Конституционния съд, като за това обаче се изисква петицията да бъде подписана от най-малко 60 сенатори.

Още по темата

Според анализаторите предвид настроенията във френското общество и в парламента толкова несъгласни няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: ФранцияНикола Саркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно, Франция първо прояви дискриминация към нашите *** като не зачете културното им право да крадат, да смърдят и да не работят, а след това и правото им да проявяват културните си особености където им падне (т.е. правото на свободно придвижване). Сега пак Франция не зачита културните особености на мюсюлманите - т.е. да не се виждат лицата на жените им и така да се маскират и мъже с цел незаконно придвижване... Каква ли ще бъде развръзката от тези дискриминации? Отмяна на особеностите?
138
12
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Охридския патриарх Теофилакт: Някога "един варварски народ на име обри /авари/ като нахълтал на юг...опустошил много градове, та и самия Тивериупол /Струмица/, и от обитателите му едни с меч унищожил, а други заробил, а пък както хубавите здания, така и божиите храмове сринал до земята...Но след като се махнал тоя народ, друг най- беззаконен и най-свиреп народ, наречен българи нахлул от страната на Скития...и се явил като бич божий, изпратен от бога. И като покорил цялата Илирийска страна, древна Македония до гр. Солун... жителите на всеки град разменявали, като преселвали обитателите на едни градове в други...и изобщо всички употребявали като роби" /Тодор Събев, Самостойна народностна църква в средновековна България, С., 1987, с. 89/.Теофилакт Охридски пише това 100 години след унищожаването на българската държава, а това означава какви спомени са оставили българите както у византийци, така и у македонци .Съвременникът на Теофилакт Охридски - руският летописец Нестор Печерски също е отразил отношението на българите към чуждите етноси в тяхната държава и по-специално към славяните. В "Повесть временних леть" Нестор е записал: "За славяните живеещи на Дунава, дошлите от Скития козари, наричани и българи, седнаха на Дунава и насилници на славяните бяха" /Нестор Печерски, Повесть временнь!х леть, с. 29/. За политическото положение на славяните в българската държава съобщава и арабския писател Ибн Даста през 921 г., т.е. през последните години на Симеон: "По време на мир /с Византия/ българите продавали славянски момичета и момчета за роби в Цариград" /Г. Баласчев, Върху държавното и военно устройство на старобългарската държава. - Минало, I, кн. 2, с. 212/. Съобщението на Ибн Даста не само потвърждава известията на другите писатели, но и поразява с факта, че българите като истински тюрки вземали от славяните най-грозния и нечовешки данък - кръвния данък.
137
0
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
" Първата членоразделна дума, която излезлият от пещерите човек произнесъл при вида на животворното слънце, бил радостният възглед " ag !" . Тази турска фонема доказва, че първият човек е бил алпийски брахикефален турчин ! Турската наука най - после даде ключ към големия проблем, който занимава лингвистите от целия свят, а именно произходът на езиците, доказвайки , че турският е в оснавата на всички културни езици !"Този цитат не е виц, а част от научно изследване на турския лингвист Дилмен. То е публикувано през 1937г. в подкрепа на "Слънчевата теория на езика" ( Gunes Dil Teorisi ), залегнала в националнта доктрина на турската нация - най - младата и засега единствена нация в света, която има "баща". Както е известно, тя е създадена след 1923г. от Мустафа Кемал - Ататюрк върху руините на Османската империя чрез геноцид над останалото в пределите и християнско население. Нейната национална идеология е писана по тезиси, формулирани от самия Мустафа Кемал, които указвали какво трябва да съдържа и до какви заключения да стигне новата "история" на турския народ.В турския език разлика между "турски" и "тюрски" не съществува. " Всички брахикефални турци ( хуни, авари, кумани, печенеги и пр.), които тръгнали от нашата древна родина ( Anayurdu) в региона на Алтай, Байкал, Хазар и Памир и се разселили по света, са Ata Turkler ( прадеди на днешните турци), а Чингиз хан и Атила са велики турски пълководци. Не съществуват самостоятелни цивилизации, тъй като всички са произлезли от турците. Другите расови разновидности не можели да създават цивилизации, ако не влязат в контакт с турците" - гласи едно от тези указания. Екипът, на които Ататюрк възложил задачата, без усилие "доказал", че цивилизациите на Месопотамия, Египет,Индия, Китай, Елада, Рим, на хитите, ацтеките и маите са турски цивилизации.Този расистки постулат е запазен до днес в турската национална идеология, но османското минало - пренебрегвано като неопределящо за идентичността на турците в тезисите на Ататюрк, вече е реабилитирано. След няколко радикални "пластични операции" и унищожаване на исторически свидетелства днес то е приведено във вид, удобен да обоснове експанзионистичните цели на Турция, които новото пренареждане на силите след Студената война възроди.
136
0
 
2
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Аз съм рус, със сини очи - типичен германец и доколкото съм информиран прабългарите се числят към индо-германските племена.Явно се занимаваш с подобни изследвания. Я ми кажи към коя група се числи ретророманския?
135
0
 
1
 
! Отговори
Сакинех преди 13 години
Ибрахиме, говориш глупости. Същите глупости за генетиката като Сталин, като глупостите и лъжите, които говорят постоянно имамите в джамиите. Че Ренесанса и правата на човека в Европа били дошли под влияние на исляма....!!!??? Нали не разбираш, каква неизмерима глупост е това.А що се отнася до "белия цвят", дето сте го взели от "българските жени", това не е за гордост. Взели сте го с насилие, не по волята им. Това е престъпление. Нали не разбираш, читако башибозушки. Нали не разбираш!
134
12
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
През 2009 г. публикации в медиите първо в Сърбия, а след това в Македония предизвикаха минискандал в България. Публикувани бяха изследвания на швейцарския институт Игенеа за генетичния произход на народите в Европа. Скандалът в България беше по отношение на това, че резултатите напълно противоречаха на национата митология вместо смеска от прабългари (тюрки), славяни и траки, доминирана от славянския елемент, днешните българи се оказаха един от по-чистите народи в Европа 50 % траки, малък процент славяни и нулев такъв от прабългарите.Още по-дразнещо бе, че генетично македонците не само не се оказаха еднакви с българите, а се оказаха сериозно различни при тях доминираха (антично)македонски, славянски и германски гени. Оказа се даже, че според генетичния профил българите са по-близки с албанците, отколкото с македонците. Самия факт, че швейцарците намират нещо като различен генетичен македонски профил, бе прието неприязнено. Та нали пишман историците тук последните години разправят, че не е имало отделен македонски народ през античността, ами хората, наричани и наричащи се македонци, са били гърци.Тези неща дадоха началото на скандал в медиите, който обаче бързо заглъхна. Някак си българските историци се оказаха крайно несловоохотливи. Чуха се два гласа, че това бил скопски заговор против българщината, които предизвикаха присмех и реакция в някои медии, и всичко бе потопено в зоната на мълчанието.Оказва се обаче, че и в България от известно време се правели подобни изследвания и техните резултати не противоречат с онези на швейцарците. Това е ставало в Националната генетична лаборатория в Майчин дом в София с ръководител проф. Иво Кременски.И какво излезе дотук. Игенеа не са казали нищо, което българските генетици да опровергават. Напротив. И явно държавата не смята подобни изследвания за несериозни. Дори българското правителство е финансирало сходен проект по отношение на гражданите на Р България. Само май резултатите не са очакваните. Но генетиката не е история, където божидардимитровци да разточват кръчмарска логика за вътрешна консумация.Може би е съвпадение, че проектът в България е започнат по време, когато в интернет стана популярно македонците да се аргументират с резултатите от техните генетични тестове, а резултатите на изследванията на швейцарците вече бяха известни (аз поне четох за тях преди повече от две години). Само че и изследванията в България дават резултати, които говорят, че съвременните българи съвсем не са продукт на прословутата смесица на прабългари, славяни и траки. И тук също така прозира и съответна разлика между българи и македонци независимо от общата паневропейска прилика. Така изследванията на скелетите, извършвани от антрополозите, ясно показват, че в границите на България абсолютно доминират европейските расови типове (особено средиземноморският), докато монголоидните черти се намират главно сред тюркското население в Североизточна България (мястото, където някога са се населили българите на Аспарух) и в Кърджалийско. Към същото насочват и езиковите данни. Докато в съвременния български език има две или малко повече думи от прабългарския, в унгарския те са над 300. Т. е. унгарците имат 150 пъти повече езиково наследство от прабългарите, отколкото съвременните българи.Защото последните наистина нямат нищо общо с прабългарите. Само са им присвоили името. Българската нация и съзнание сред славоезичното население в източната част на Балканския полуостров са резултат от процеси, протичащи през последните два-три века и нямат нищо общо с оригиналните българи, чийто наследници се намират днес сред турското население на Североизточна България и сред прогонените от България турци в Турция.Обсадени от все по-големия брой данни от различни науки, самотно и жалко се инатят историците тип Божидар Димитров, но и тяхната конска опашка изглежда все по-проскубана и клюмнала.
133
0
 
2
 
! Отговори
Деко преди 13 години
Това изследване е доста спорно. И досега в науката няма категоричен отговор :1. откъде точно са дошли2. европеидна или монголоидна раса са билиДори и проучването да е вярно и няма нито 1 % техни гени, това не е странно. Те са били капка в славянско - тракийското море и за толкова векове, генът се е изгубил.
132
1
 
4
 
! Отговори
Деко преди 13 години
Помаците нямат българско самосъзнание. Те са си по - скоро ваши хора. 100 % от тях гласуват за ДПС.
131
14
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Швейцарският институт по генетика Игенеа би могъл да нанесе доста голям удар на всички, които до вчера се кълняха в чистотата на нациите, към които принадлежат.Така жителите на България, дължат половината от генетичния си профил (без един процент) на траките, по 15 процента на славяните и елините, на древните македонци 11 и на финикийците 8 процента.И нито един процент на прабългарите.
130
0
 
3
 
! Отговори
Франкофоб преди 13 години
Франция да си направи един министър за арабите!
129
0
 
9
 
! Отговори
Февзи преди 13 години
Най лесно се манипулират помаците.Това сме правили ние с тях преди много години и вие след това.Докато после не дойде пак нашият ред - видяхте Доган какво прави.Не знам в момента кой е с топката,но мисля,че от арабският свят все още ги нахъсват яко.
128
0
 
5
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Едно Ибрахим знае и само него бае. Многократно цитираш този автор, ама "декиш нема да фане".
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да де, ама вие станахте като нас а не ние като вас. Помисли си малко нат това, ако можеш да мислиш като нормален човек а не като лоясъл *** мозък.
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО Кара ИбрахимИди в огледалото и се погледни.Ако си нисък и кривокрак веднага ще те призная за *** читак.
125
0
 
6
 
! Отговори
Февзи преди 13 години
Спомняте ли си как баш - помака от филма "Време разделно" Кара Ибрахим,се обръщаше към хората си?Да,той се обръщаше към хората си просто наричайки ги....кучета....като към кучета
124
14
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Изтъкнатият български историк Страшимир Димитров: "Скъпи мои земляци...Аз последователно съм изтъквал, че не можем да смятаме тюркоезичното българско население за анадолски пришълци, за чуждо тяло у нас. В своята маса те са коренно българско население. Обяснявал съм, че българската народност още през средновековието се състои от два етнически компонента. Първият е на хуноезичните/тюркоезични/ българи /или прабългари, както обикновено ги наричаме/, които дават името на държавата ни и на народността ни. В тази народност се вливат през ХI-ХIV в. и установили се у нас части от племената на узи, печенеги и кумани, чиито езици са много близки до езика на българите, което улеснило бързото им побългаряване и включване в състава на българската народност.Обяснявал съм,че тези българи никога не са били изцяло славянизирани, а си остават през цялото средновековие съществена хуноезична /тюркоизечна/ съставка на българската народност. Поради това всеки знае,че днешните Делиормански турци са потомците на прабългарите...Османското нашествие заварва българската народност не само като славяноезична, но и със значителна хуноезична /тюркоезична/ част, обитаваща предимно източните предели на българската етническа територия.Именно,тези тюркоезични основатели на България са днешните български турци." /Димитров, Стр., Тюркоезичието, стереотипите на мислене и националното помирение, Раб. дело, бр. 7 от 01. 08. 1990 г./.М. Дринов писа по повод тюркобългарите: "Ние приемаме Шафариковото мнение, че /българите/ са от тюркско потекло. При това ние бързаме да забележим, че нас твърде малко ни занимава потеклото на тези българи, защото този си няма мястото в историята на нашия народ, който не е техен потомък и няма нищо общо с тях, освен името, което случайно прие от тях." /М. Дринов, Съчинения, т. I, 1909,
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кара Ибрахим *** фес ти говориш все едно си на 700 години бре, , откъде знаеш откъде им е дошъл белия цвят на някои турци (казвам някои защото повечето са черни ии грозни впрочем) , може пък бабите ви да са обичали български *** или генуезки :)
122
0
 
8
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
Най-после нещо хубаво да стане във Франция.... този път Саркози заслужи аплодисменти! Трябва обаче и другите страни приютили подобни средновековни изостанали в културно и образователно отношение общности ,да последват водещия пример! Колкото по-скоро ,толкова по-добре! Като иска да си поси бурката да ходи в Иран или Афганистан!
121
0
 
4
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Относно отговор 110. Сега стана ясно, че мислиш само с долната част на тялото ти. Като въведете и Шарията в Турция ще цъфнете и вържете. А упоменатият от теб "съюз", може и да не стане.Относно "името" ми. Явно си некомпетентен по много въпроси, за да го разчетеш. Нейсе, важното е да е весело!
120
0
 
8
 
! Отговори
кузман преди 13 години
яяяяя, всички турски *** - ЧИБА ОТ ТУКА, ЗА ДА СЕ ПОРАЗЧИСТИ МАЛКО!