Финално: Бурките забранени във Франция

Предвидено е наказание и за мъжете, заставящи жените да покриват лицата си
15 сеп 2010 09:30, Елка Василева
207
Финално: Бурките забранени във Франция
Снимка: БГНЕС

Горната камара на френския парламент практически единодушно подкрепи във вторник вечерта забраната за носене на бурка на обществени места.

Против законопроекта, който през юни беше одобрен от долната камара, гласува само един сенатор.

Законът ще влезе в сила след шест месеца, ако не бъде оспорен пред Конституционния съд. Новината предизвика бурни реакции и моментален ответен удар - в понеделник вечерта анонимен глас заплаши, че в района на Айфеловата кула има поставена бомба.

За нарушителките на закона е предвидена глоба от 150 евро. Бурката няма да им бъде сваляна направо на улицата, а жените ще бъдат отвеждани в полицията за установяване на самоличността, посочва ВВС.

Наказанието за мъжете, които заставят съпругите си да носят бурка извън дома им, ще бъде една година затвор.

Законопроектът предизвика бурни критики срещу кабинета и лично срещу президента Никола Саркози от страна на правозащитни организации. Предложението на властите обаче има широка подкрепа сред обикновените французи.

Привържениците на законопроекта казват, че забраната ще засегне едва малка част от мюсюлманките, които напълно покриват лицето си – те са по-малко от 2000. По думите им този законопроект е далеч по-безобиден от забраната за носене на забрадки, които покриват косата, въведена във Франция през 2004 г., пише ВВС.

Общо във Франция живеят най-много мюсюлмани в сравнение с останалите страни в Европа  – около 5 милиона.
 

Решението на Сената може да бъде оспорено пред Конституционния съд, като за това обаче се изисква петицията да бъде подписана от най-малко 60 сенатори.

Още по темата

Според анализаторите предвид настроенията във френското общество и в парламента толкова несъгласни няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: ФранцияНикола Саркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, не са ни помохамеданчили по една проста причина. Трябвало е някой да храни империята, не може да има само господари, че ще умрът от глад. Като са почнали и след 20 - 30 г. е настанала криза и до там с потурчването. После са потурчвали само по влиятелните родове с цел да не се появяват водачи сред раята. И не смятам, че трябва да съм благодарен на фесовете, ти ако си значи си роб, наведиим се ...
118
0
 
11
 
! Отговори
Мангал Дьо Фханс преди 13 години
Глас народен - глас Божии , щом французите не искат да гледат пингвини облечени в чували по улиците , правителството взема мерки , така поне французите , а тайно и жените ще се чувстват по-добре , а фанатизираните резани карабини , да ходят да тероризират жени по пустините , не в сърцето на Европа , революцията тръгва от Франция , дано скоро да се забранят тия чували и в целия ЕС , а правозащитните организации да ходят да заяитават човешките права там където наистина има нужда Ирак и Афганистан
117
0
 
4
 
! Отговори
Деко преди 13 години
Да речем, че е така. Ама ти говориш за Истанбул, Анкара, Анталия и други подобни места. А в Анадола, дали е така ? Съмнява ме.А в Иран, Афганистан и други подобни ?! Говориме за баш ислямистки страни, а Турция поне засега се води светска.
116
10
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Белият ни цвят идва само от жените ви и мъжете нямате голям принос в това.
115
0
 
7
 
! Отговори
Февзи преди 13 години
Най добре правят французите.А ние тука, нека слушаме още ходжите,които нищо друго не ни учат,а само на разврат и как синовете ни да спът с мъже.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема в България е че етносите се експоатират политически - за да Доган да влезе в парламента той и неговите съпартиици всячески се опитват да изолират и капсулират мюсюлманите в България. Турция е светска държава и носенето на бурки мисля че даже беше забранено, така че българските турци ще е добре да вземат пример от истинските турци.
113
0
 
2
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Няма лошо! Пий си бирата, разхождай съпругата си, но размисли за: как географски бе разпределен вота за новата Конституция. Не ги гледай празноглавците в ЕС и САЩ, които начело с Обама се скъсаха да хвалят резултатите. В цял Свят, военните ги съди военен, а не граждански Съд.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ние на туркините. И нашето се вижда за 500 г. турците станаха по бели от италианците а българите не сме мръднали като цяло е има тук там някой по черен но това е нищо. А сега и турците сте като нас, тук там някой по черен. Да сте живи и здрави ...
111
0
 
9
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
ФРАНЦИЯ Е ЛЮЛКАТА НА СВЕТОВНАТА КУЛТУРА , И НАЙ-ТОЛЕРАНТНАТА СТРАНА СПРЯМО РЕЛИГИИТЕ. ПОЗДРАВИ ЗА ПОДЕТАТА КАМПАНИЯ ,ЯВНО ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ ИМЕ ПИСНАЛО. ЧАКАМ КАМПАНИЯТА ДА СЕ ПРОВЕДЕ В БГ. И ЦЯЛА ЕВРОПА ЗА БУРКИ, ФЕСОВЕ,ШАЛВАРИ И ДР. ОТЛИЧИТЕЛНИ БЕЛЕЗИ.
110
8
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Името ти много точно те охарактеризира.Умствените ти възможности се простират единствено до органите,чието име ползваш.Тези,които не влязат в ЕС,рано или късно,ще са в Ислямски съюз.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти защо си анонимен бе пръч. И не бъди сигурен много много в тези неща. Че нещата в ЕС се променят и то по бързо от колкото на такива нкато вас им се иска. Скоро време ще се запътите с керваните към арабистан да ядете пясък. Демокрацията е хубаво нещо но за хора които знаят как да я живеят. Утре ще глсуват подходящ закон под обществен натиск и чао за сахара. Аман от *** ... Дошли на готово и с претенции.
108
0
 
8
 
! Отговори
siana преди 13 години
Живеещите в една държава,трябва да спазват общоприетите норми на поведение,особено на обществени места!При опасностите от терористични актове,още повече е необходимо всеки човек да може да бъде идентифициранПроблема на мюсюлманите е че се опитват в 21век да спазват традиции от 15век
107
0
 
5
 
! Отговори
Сакинех преди 13 години
Бил си в Родопите (в 16-ти век ) да колиш и измъчваш беззащитни хора, лишени (от теб) от възможност да носят оръжие и да се защитят. Това не го може всеки. Това го може само най-долен червей!
106
0
 
6
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Държави, в които населението е предимно с мюсюлманско вероизповедание, визирам Турция, "Македония", Албания, "Косово", Босна и Херцеговина, няма какво да търсят в ЕС. Нямам нищо те да бъдат със статус "асоцииран" и да ползват определени митнически преференции, но до тук.
105
3
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Аз Шипка я пропуснах-бях само в Родопите.
104
3
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 13 години
Абе всъщност си има доста големи християнски малцинства в Ливан, Иран, Египет и т.н., но както и да е. Няма смисъл да залитате в някакви верски разправии - всъщност българи и турци сме с много близки култури, всъщност като оставим настрана религията сме почти еднакви. Проблема в България са ***, които имат много по-различни виждания за живота от всички други етноси в родината ни.
103
0
 
5
 
! Отговори
Сакинех преди 13 години
В Турция Следва - да се приеме да бъдат убивани жените с камъни, заради изневяра на мъртвия си съпруг. И това ми било цивилизация. Това е мръсно гадно безчовечно робство. Кара Садиста да се маха от тук, че Шипка ще му се стори като детска игра. Насилници гадни!
102
1
 
2
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
В Турция си пия биричката навсякъде,жена ми ходи без фередже и навсякъде е пълно с църкви,вкл. и български.И камбаните им бият ли бият и не се дразня от това.Напротив-различните култури създават атмосферата на Истанбул.Иначе,ако ме питаш и аз съм против нинджите.
101
6
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Бъркаш.Нито бия жена си,нито я забулвам.Обществена личност е и е много вероятно да си я виждала много пъти по телевизията.И не бързай да плюеш на някого.Тука само дразня тъпите псевдонационалисти.
100
0
 
8
 
! Отговори
Деко преди 13 години
Ибрахиме...ще ти задам простичък въпрос. В ислямска страна ще ми разрешат ли да пия бира, жена ми да ходи без фередже и да строя църкви на всеки ъгъл ?Е, тогава как искаш в християнска и светска държава да се допусне налагане законите на шериата ?!Не може ние да бъдем толерантни, а вие не.