Финално: Бурките забранени във Франция

Предвидено е наказание и за мъжете, заставящи жените да покриват лицата си
15 сеп 2010 09:30, Елка Василева
207
Финално: Бурките забранени във Франция
Снимка: БГНЕС

Горната камара на френския парламент практически единодушно подкрепи във вторник вечерта забраната за носене на бурка на обществени места.

Против законопроекта, който през юни беше одобрен от долната камара, гласува само един сенатор.

Законът ще влезе в сила след шест месеца, ако не бъде оспорен пред Конституционния съд. Новината предизвика бурни реакции и моментален ответен удар - в понеделник вечерта анонимен глас заплаши, че в района на Айфеловата кула има поставена бомба.

За нарушителките на закона е предвидена глоба от 150 евро. Бурката няма да им бъде сваляна направо на улицата, а жените ще бъдат отвеждани в полицията за установяване на самоличността, посочва ВВС.

Наказанието за мъжете, които заставят съпругите си да носят бурка извън дома им, ще бъде една година затвор.

Законопроектът предизвика бурни критики срещу кабинета и лично срещу президента Никола Саркози от страна на правозащитни организации. Предложението на властите обаче има широка подкрепа сред обикновените французи.

Привържениците на законопроекта казват, че забраната ще засегне едва малка част от мюсюлманките, които напълно покриват лицето си – те са по-малко от 2000. По думите им този законопроект е далеч по-безобиден от забраната за носене на забрадки, които покриват косата, въведена във Франция през 2004 г., пише ВВС.

Общо във Франция живеят най-много мюсюлмани в сравнение с останалите страни в Европа  – около 5 милиона.
 

Решението на Сената може да бъде оспорено пред Конституционния съд, като за това обаче се изисква петицията да бъде подписана от най-малко 60 сенатори.

Още по темата

Според анализаторите предвид настроенията във френското общество и в парламента толкова несъгласни няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: ФранцияНикола Саркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
0
 
! Отговори
Време Разделно преди 13 години
Не може за една седмица - поне едно поколение време трябва за това.
98
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 13 години
Ислямизация не означава смяна на вярата, а промяна на законодателството в посока на ислямските морални ценности. Това сега се случва в Турция, където преди дни промениха Конституцията в тази посока. Ако някой мюсюлманин пледира пред мен, че смъртното наказание за изневяра е част от ислямската (?) демокрацията, то този човек няма място в Европа.
97
0
 
6
 
! Отговори
Плюя на кара ибрахим преди 13 години
Кара Ибрахим, и ти си от тези, които бият жените си, за да се забулват.Плюя на теб!!!
96
6
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Лошото и хубавото на законите е,че са относителни-винаги могат да се променят с времето.
95
0
 
3
 
! Отговори
кузман преди 13 години
на обществени места се говори езика на страната, има такъв закон, който никой *** не го спазва. в дома си , ако имаш такъв се говори на каквото си искаш.
94
4
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
50 години?Много бе.Ако Османците са искали да ви потурчат или да ви избият,не им трябваха 50 години,нито 500.Щяха да го направят за 1 седмица.Помисли малко.Явно не това им е била целта.
93
5
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
А какво ще ми направиш,ако говоря на английски и какво ако говоря на турски?
92
5
 
0
 
! Отговори
Време Разделно преди 13 години
До Тутанкамон:Тутанкамонче батка, толкова ли си прос, че вярваш на пропаганда като филма Време Разделно. Знаеш ли, че османците са владеели България 500 години - дето с гордост сега го наричаме Робството. Ако са искали да ни смелят и помохамеданчат, за 50 години и помен нямало да остане от България. Сега няма нито робство и нито някой ни владее и пак се разпада България и се слагаме и се сваляме на всеки, та какво остава ако ни някой ни напъне с ятагани!
91
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 13 години
Едно от малкото свестни неща които направиха комунистите в България бе забраната та фереджетата. Под една бурка, ча`дор и подобни може за се крие мустакат фанатик, който може да направи доста поразии сред нормалните хора. Изповядвай си твоята религия, говори си на твоя майчин език, но спазвай законите (писани или не) на България и не ходи гол.
90
0
 
5
 
! Отговори
кузман преди 13 години
виж какво бе декел, тук офециалния език е български и ти ще говориш на български - ясно пи е! на турски ще говориш на неоществени места, а иначе казано - у вас, ако имаш такова! а сиктир ще казваш на кадъната си!
89
7
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Винаги сме готови да помогнем за увеличаване на раждаемостта на българките.
88
0
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
Естествено че има решение и във Франция правят точно това - стимуране на раждаемостта, като целта е да се постигне положителен естествен прираст около 0.1 промила - при които средно всяка жена ражда по малко над 2 деца през живота си /в момента Франция е много близо до тази цел/. По този начин се постига относително равновесие в броя на населението, което е своя страна е гаранция за сигурността в дългосрочен план на пенсионнно-осигурителната и здравната система на всяка една страна.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО ЦЯЛА ЕВРОПА ДА ВЗЕМА ПРИМЕР ПРИЛЕПИТЕ В ПУСТИНЯТА АКО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЕС ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ
86
7
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Франци,умен човек си.Личи по коментарите ти.Но не се занимавай с тези ***.Те разбират само от псувни.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И накрая ще играе бухалката по плоската ти тиква ти нямаш родина нито турция те иска нито българия ти си дърво без корен
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
стига дразни бе толераст!
83
4
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Охо,миризлива мумио,за мен говориш пак.
82
1
 
3
 
! Отговори
кузман преди 13 години
напълно съм съгласен с политиката на саркози и го подкрепям безрезервно! така трябва да стане и в българия, а не да слушаме речите на разни европейци, които не са виждали *** дори и през крев макарон!
81
8
 
2
 
! Отговори
Бг мюслим преди 13 години
А бе аланколу,аз съм различен от тебе,мюсюлманин съм,имам български паспорт,не искам да ставам християнин,не искам и да ходя никъде,защото нямам друга Родина.И какво ще ми направиш сега?Аз в моята Родина-България ще изповядвам каквато си искам религия,ще говоря на какъвто си искам език и ще се обличам както си искам.Ай сиктир.
80
0
 
1
 
! Отговори
Ханц преди 13 години
Кой си приел бе Франци - кои сте вие дето сте ги приели - къде ги приехте - в Каспичан или Пловдив, или в Младост 3! Те бяха поканени в Европа най вече от Германия, защото бяха най-евтината работна ръка след втората световна война. Има голяма разлика между приемане и покана. За Германия тогава е имало и други алтернативи но турците са били най евтини.