Крайнодясното залива Европа

Противопоставяне на имигрантите, достигащо до расизъм, среща все повече привърженици
22 сеп 2010 08:34,
206
Крайнодясното залива Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проведените неотдавна парламентарни избори в Швеция всяха смут в иначе спокойната скандинавска държава. Едно от най-развитите постиндустриални общества изпадна в паника след изненадващия успех на радикалната партия на Шведските демократи. Водещи политици, преса и голяма част от гражданите изригнаха срещу платформата на националистите, които настояват за строг контрол върху имиграцията и определят исляма като „нешведски”.

Вечерта след изборите над 6 хиляди души излязоха на спонтанен уличен протест в столицата Стокхолм, за да изразят възмущението си от 20-те депутатски мандата, които отидоха при крайнодесните и на практика лишиха управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Фредерик Рейнфелд от пълно мнозинство. „Не на расизма!” беше основният лозунг, издигнат от демонстрантите.

За силно толерантно и демократично общество като шведското определено е шок в парламента да има партия, която е с ксенофобски възгледи. От 9,4 милиона население в страната 14% са имигранти, тоест около 1,3 милиона. Сами по себе си тези цифри говорят достатъчно за това доколко Швеция е отворена за интеграция на чужденци.

Но колкото и стреснати да изглеждат шведите от успеха на националистите, всъщност този резултат малко или много е логичен. Просто тенденцията за обръщане на немалка част от избирателите към крайната десница в цяла Европа продължи и в Швеция.

В последните няколко месеца Белгия и Холандия останаха без управляващо мнозинство именно заради възхода на антиимигрантски и дори сепаратистки движения на парламентарни избори. Сега политическата криза надвисва и над шведите.

Крайната десница в лицето на Северната лига, водена от Умберто Боси, пък е част от правителството на Берлускони в Италия. Депутатски места за националистите има и в парламентите на Австрия, България, Дания, Унгария, Латвия и Словакия. Същото важи и за Европейския парламент, където мандати има и за британски и румънски крайнодесни.

Водещата линия на крайнодесните е строг контрол върху имиграцията, но се забелязва прогресивно засилване на открити ксенофобия и ислямофобия.

Острото противопоставяне на ислямизацията и членството на Турция в ЕС е водещо в убежденията на датската Народна партия, която има двама евродепутати, и австрийската Партия на свободата – също с две депутатски места.

Забрана за строежи на нови джамии и недопускането на имигранти, които не са от западноевропейски страни, както и твърдо „не” на евентуално присъединяване на Турция към Обединена Европа са исканията на холандската Партия на свободата (четирима евродепутати).

Лидерът й Герт Вилдерс, който сравни Корана с книгата на Хитлер „Моята борба”, дори има забрана за влизане във Великобритания заради антиислямска риторика.

От Великобритания обаче глава надига Националната партия (двама евродепутати), която не допуска цветнокожи членове и иска законово ограничение върху смесените бракове. Пари за имигрантите, които напуснат Острова, и излизане от ЕС са сред другите идеи на националистите, които определят расизма като част от човешката природа.

В България също се наблюдава тенденция за радикализиране на дясното пространство "благодарение" на „Атака” (двама евродепутати).

Националният фронт на Жан-Мари льо Пен (трима евродепутати) също е постоянно присъствие в компанията на крайнодесните. И макар и да не може да се добере до властта, определено е фактор във френския политически живот. Фронтът настоява за спиране на имиграцията на неевропейци и иска всеки французин да има приоритет за работа, социална помощ и жилище пред представителите на малцинствата.

Засилващата се популярност на крайния национализъм определено е тревожен сигнал за основните политически сили в Обединена Европа. Те засега обаче са необяснимо пасивни и не взимат мерки. Някои като френския президент Саркози дори подклаждат огъня – депортацията на български и румънски роми.

Вълнàта от недоволство срещу имигрантите в ЕС логично се вдигна след настъпването на глобалната икономическа криза. Рецесията доведе до покачване на безработицата и хората започнаха да виждат във всеки имигрант потенциален съперник за работно място, който освен всичко друго е готов да работи срещу далеч по-ниско заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
3
 
! Отговори
космополит преди 13 години
тук си прав. "Национализма", т.е. скодоумието, комплексите и ограничеността никога няма да изчезнат. Иначе светът щеше да е съвсем друг.
124
1
 
3
 
! Отговори
Плашене на гаргите преди 13 години
"Крайнодясното залива Европа"Доста пресилено казано, г-н Томов...Навсякъде присъствието на тези партии в парламента е по-скоро символично. Северната лига също не е типична крайно дясна партия. Те са сепаратисти - искат отцепване на Северна Италия - т.е. италианци с/у италианци. Парийте в Унгария, Словакия са заради големите разменени малцинства в региона им, а в Прибалтийските нямат избор в борбата с руското влияние.Преди Льо Пен и Хайдер бяха по-популярни, т.е. даже има спад в интереса
123
1
 
12
 
! Отговори
аСФ преди 13 години
Крайно дясното трябва да се подкрепя! Не на *** от Африка в Европа!
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ариец не значи задължително рус и синеок. Хитлер е смятал всички европейски народи за арийци, но е искал да се засили и разпространи нордическият елемент - северните европейци. Практически погледнато, северните народи са по-уравновесени и организирани, отколкото южняците. Южните народи срадат от горещия си темперамент. Хитлер е виждал бъдещето, в което от нациите се изисква голяма морална сила и издръжливост, за да оцелеят в свят от 7 млрд. души.
121
0
 
9
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Мохомедчо, бяло сладко обичаш ли ?
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да, как може такива нахалници да са тези националисти! Ами Хендрик Ларсен и Златан Ибрахимович са типични шведи.
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А сетихте се, по добре късно отколкото никога. А в Швеция протестирали, ами вижте кой протестира. Преобладаващите на протеста са ***, *** и някъква друга ***. Обикновените шведи са на друго мнение. Но последните десетилетия в ЕС и някои други страни ако изкажеш неподходящо мнение може и в пангото да влезеш. Но сега все по открито се говори за състоянието на нещата и все повече ще набира сила ЕС национализма. Хората не искат да се връщат в 15 век.
118
0
 
5
 
! Отговори
282 преди 13 години
ще пият вода от тоалетната ми циганино както и ти
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nikoi neznae ot kakvo i kak sa proizlezli horata - za6to sa 4erni, 4erveni, zalti, bjali. zarkvata edno vreme e razvivala teorii, koito sa bili za sobstvena sa6tita. viarvam na tova, koeto vizdam i pipam, a ne na teorii i predpolozenia, koito niakoi, niakogasi "otkril". na sveta ima HORA i edin zivot ne e tolkova dalag za da me interesuva ot koe pleme proizlizam.
116
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Дефиницията в уики за нация е "хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, териториална обособеност и единно самосъзнание. На кое точно българската нация не отговаря? И моля не бъркай термина "български гражданин" с "българин по националност"
115
19
 
4
 
! Отговори
mohamed преди 13 години
АЛАХ АКБАР!!! КАМИЛИТЕ ПАК ЩЕ ПИЯТ ВОДА ОТ ДУНАВ
114
0
 
20
 
! Отговори
321 преди 13 години
Прави са хората и ги разбирам , просто им е писнало от плъзналата из Европа последните години *** и смрадна цигано-турска *** която иска да строи джамии и да налага тяхната култура.Маи че и при настрябва да стане същото за да се оправим.На следващите избори ще гласувам за тоя който излезе с ясна платформа срещу турците и *** , стига толерантност.
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в учебниците има дефиниция за НАЦИЯ -- не мисля, че ние отговаряме на дефиницията па тея ариици са егати чокундурите привиждат им се всякакви работи
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аре стига бе --и аз съм чел некой работи .като ,,историческа граматика,,големи мега изводи с корена АР ми доказа ,че съм чист ариец .--вервай си
111
4
 
4
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Абе за какви арийци ми говориш в 21 век бе. Ариана не съществува от хилядолетия, а какви са били арийците е по-скоро въпрос на митология. Нас ни интересува да съхраним това което сми изградили през вековете в днешните си земи, като култура, традиции, национално чувство... На кого му пука от кое точно ребро на Адам се е пръкнал преди не знам колко години???
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо неочаквано не се е случило на хората явно им е писнало от тази псевдодемокрация, при която всички малцинства имат само права и постоянно се оплакват, и в България ще стане същото, но може би след 10г.
109
2
 
28
 
! Отговори
123 преди 13 години
СЪБУДИ СЕ ЕВРОПА ! *** ВЪН !!
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1% ot emigrantite v sveta sa svestni hora, koito emigrirat v dr. strani poradi razli4ni pri4ini. ostanalite sa nehranimaikovzi, koito za ni6to ne stavat dori i na lunata. takiva hora ot kakvato i nazia da sa nikoia strana neiska.
107
1
 
17
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Продължение. Европа е на националните държави. САЩ са интернационална мултиетническа и мултикултурна нация. Това там работи, но в Европа не може да стане по простата причина, че европейските държави са национални по своя генезис. Крайно време е да го разберем и да спрем да копираме американския модел. Тук той би имал само негативни последици. Моделът ще се разпадне също както соц. интернационала. Тук държавите са НАЦИОНАЛНИ.
106
1
 
3
 
! Отговори
sweden преди 13 години
javla rasisterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr