Крайнодясното залива Европа

Противопоставяне на имигрантите, достигащо до расизъм, среща все повече привърженици
22 сеп 2010 08:34,
206
Крайнодясното залива Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проведените неотдавна парламентарни избори в Швеция всяха смут в иначе спокойната скандинавска държава. Едно от най-развитите постиндустриални общества изпадна в паника след изненадващия успех на радикалната партия на Шведските демократи. Водещи политици, преса и голяма част от гражданите изригнаха срещу платформата на националистите, които настояват за строг контрол върху имиграцията и определят исляма като „нешведски”.

Вечерта след изборите над 6 хиляди души излязоха на спонтанен уличен протест в столицата Стокхолм, за да изразят възмущението си от 20-те депутатски мандата, които отидоха при крайнодесните и на практика лишиха управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Фредерик Рейнфелд от пълно мнозинство. „Не на расизма!” беше основният лозунг, издигнат от демонстрантите.

За силно толерантно и демократично общество като шведското определено е шок в парламента да има партия, която е с ксенофобски възгледи. От 9,4 милиона население в страната 14% са имигранти, тоест около 1,3 милиона. Сами по себе си тези цифри говорят достатъчно за това доколко Швеция е отворена за интеграция на чужденци.

Но колкото и стреснати да изглеждат шведите от успеха на националистите, всъщност този резултат малко или много е логичен. Просто тенденцията за обръщане на немалка част от избирателите към крайната десница в цяла Европа продължи и в Швеция.

В последните няколко месеца Белгия и Холандия останаха без управляващо мнозинство именно заради възхода на антиимигрантски и дори сепаратистки движения на парламентарни избори. Сега политическата криза надвисва и над шведите.

Крайната десница в лицето на Северната лига, водена от Умберто Боси, пък е част от правителството на Берлускони в Италия. Депутатски места за националистите има и в парламентите на Австрия, България, Дания, Унгария, Латвия и Словакия. Същото важи и за Европейския парламент, където мандати има и за британски и румънски крайнодесни.

Водещата линия на крайнодесните е строг контрол върху имиграцията, но се забелязва прогресивно засилване на открити ксенофобия и ислямофобия.

Острото противопоставяне на ислямизацията и членството на Турция в ЕС е водещо в убежденията на датската Народна партия, която има двама евродепутати, и австрийската Партия на свободата – също с две депутатски места.

Забрана за строежи на нови джамии и недопускането на имигранти, които не са от западноевропейски страни, както и твърдо „не” на евентуално присъединяване на Турция към Обединена Европа са исканията на холандската Партия на свободата (четирима евродепутати).

Лидерът й Герт Вилдерс, който сравни Корана с книгата на Хитлер „Моята борба”, дори има забрана за влизане във Великобритания заради антиислямска риторика.

От Великобритания обаче глава надига Националната партия (двама евродепутати), която не допуска цветнокожи членове и иска законово ограничение върху смесените бракове. Пари за имигрантите, които напуснат Острова, и излизане от ЕС са сред другите идеи на националистите, които определят расизма като част от човешката природа.

В България също се наблюдава тенденция за радикализиране на дясното пространство "благодарение" на „Атака” (двама евродепутати).

Националният фронт на Жан-Мари льо Пен (трима евродепутати) също е постоянно присъствие в компанията на крайнодесните. И макар и да не може да се добере до властта, определено е фактор във френския политически живот. Фронтът настоява за спиране на имиграцията на неевропейци и иска всеки французин да има приоритет за работа, социална помощ и жилище пред представителите на малцинствата.

Засилващата се популярност на крайния национализъм определено е тревожен сигнал за основните политически сили в Обединена Европа. Те засега обаче са необяснимо пасивни и не взимат мерки. Някои като френския президент Саркози дори подклаждат огъня – депортацията на български и румънски роми.

Вълнàта от недоволство срещу имигрантите в ЕС логично се вдигна след настъпването на глобалната икономическа криза. Рецесията доведе до покачване на безработицата и хората започнаха да виждат във всеки имигрант потенциален съперник за работно място, който освен всичко друго е готов да работи срещу далеч по-ниско заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
3
 
! Отговори
sweden преди 13 години
NOLLTOLERANS MOT RASISM, SD SKA UTROTAS FRÅN DENNA PLANET!
104
1
 
2
 
! Отговори
Българче преди 13 години
Всъщност, истинските арийци са днешните перси и те определено не са нито толкова бели колкото германските народи, нито са християни...А в думите "бългАР", "хунгАР", "АР" означава точно благороден, честен.А това дали сме "арийци" или не, едва ли има някакво значение и не променя отношението ми към прекомерната миграция и ислямизация Европа(а то не е особено положително)
103
15
 
3
 
! Отговори
ъ преди 13 години
АЛЛАХ Е ВЕЛИК!!!!!
102
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Ми с тази политика на неглежиране на културно-историческите ценности на европийските народи и толериране до нихилизъм на всичко африкански, арабско, мисюлманско и всичко неевропейско какво очаквате ? Тенденцията ще се засилва и това е нормално. Всеки държи на собствената си култура, история, рилигия, традиции, народ, държава... Подобни тенденции могат да изненадат само някой щраус, който току що си е извадил главата от пясъка.
101
2
 
6
 
! Отговори
Herr Moik преди 13 години
Точно така!Главният проблем са емигрантите идващи от ислямският свят. Тези кърлежи идват за да живеят от социални, да строят джамии и да тероризират населението. Те не признават държавите в които са се натрапили и се опитват да налагат шарията.Тило Сарацин добре е описал положението в новата си книга.
100
1
 
15
 
! Отговори
ha преди 13 години
Нищо изненадващо. Просто е логично, след като традиционните партии си затвориха очите пред огромния проблем с ***, турците и пр. имигранти това е положението. И главно настроенията са срещу емигранти, които висят на социални помощи, не работят, крадат и извършват престъпления, отказват да се интегрират в обществото и си създават гета. Никой няма нищо против хора, работещи си, наели си къщи или апартаменти, с образование, културни. Турците са голям проблем в Холандия, Белгия и оттам е всичко
99
2
 
8
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Европейците ще започнат да се усещат за ислямо - *** заплаха, ама късно.
98
2
 
11
 
! Отговори
Herr Moik преди 13 години
бъдещето на свята Европа е на крайнодясното. На хората им дотегна либерализъма и кретенските ляво-зелени идеи.***, мюсюлмани и други *** като пиявици са се впили в Европа и смучат ли смучат. *** са яхнали Европа и подтискат населението.Крайно време е справедливоста да бъде възстановена и кърлежите отстранени!Род, родина, фамилия, чест, ред и дисциплина!!!!!
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно ти говориш за анархистите и антифашистите може би
96
11
 
3
 
! Отговори
EUROPA преди 13 години
Скинарите в Европа навсякъде за едни и същи наркомани.
95
2
 
9
 
! Отговори
Аре стига вече... преди 13 години
Стига с този Волен, бе! Не ви ли беше ясно, че е създаден в лабораториите на БКП :) Волен е един гладник, готов на всичко за малко пари и власт. Сега пък е верното куче на Бойко.Дай му на Волен да се репчи на стюардеските в Луфтханза и да прекалява с "бело" :)
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много добра тенденция,браво!!!твърдо за!!!!
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ислямът е нешведски"Е добре, който може да го опровергае?
92
1
 
7
 
! Отговори
... преди 13 години
За жалост изтървахме/ха влака. Сега ще сърбаме попарата. Ама на Ханс преди да го пораздруса кризата му беше яко Ариф и Али да му бачкат, пък той да е началник. Това не е само у БГ- магазинче в гараж с НАЕТ персонал, пък "фирмаджията" шеф. Много вожд, пък индианец йок. ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАБОТИ!
91
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Атака още ли ги бръснат за крайнодесни?! Като гледам волен как смени плочата и ми е ясно, че повече няма да гласувам за него. Защо вече мълчи за *** грабежи и убийства. Май всичко това беше само за да яхне вълната и сега $$$$ затварят устичката
90
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те онея дето палят Църкви да не са по-малко прости от тея дето се мъчат да запалят Джамиите ? и от едната и от другата страна е пълно с гламасаци ,едните сочат другите , псуват се и се заканват .Добре че има нормални хора който се мъчат да ви опазят живи ама и то ще е до време, като гледам,
89
1
 
24
 
! Отговори
Gruppensturmfuhrer преди 13 години
В Пакистан, Ирак, Близкия Изток и половин Азия палят църкви, убиват християни, поругават Кръста всеки ден....след това същите тези идват в Европа и започват да предявяват искания ние да бъдем толеранти, да им уважаваме религията, а наското Кадафи с цялата си наглост насред Рим предложи всички европейци да приемат исляма. В отговор на тези провокации идват и десните партии в Европа, и тяхното влияние ще става все по-силно. Всекиму своето са казали едни по-мъдри хора....колко са били прави
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** се запиши история в някой от университетите -- не се излагай с разни луфтханзовски глупости-- ако искаш ходи обясни на някой европеиски скинове какъв ариец си и от кое племе си ,такава кубинка ще ти завре в задните части ,че ще станеш наи правоверния ариец-ислямис-фундаменталис---от ордена на танцуващите дервиши
87
1
 
10
 
! Отговори
Лисан преди 13 години
А между другото нали Боко обещаваше да отмени двойното гражданство, за да не могат да гласуват турците. Защо сега мълчи като п--кс този лъжец ? А Волен проститутката, нали щеше да спира новините на турски?
86
3
 
5
 
! Отговори
kenef преди 13 години
"български ариец" buahaAHAHAAA