Европа като зона на афганистанската война

Остава опасността от талибанско отмъщение на Стария континент
Обновена: 9 окт 2010 19:16 | 9 окт 2010 17:10,
72
Европа като зона на афганистанската война
Засилени мерки за сигурност в Париж. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Войната в Афганистан е преляла извън границите на страната и това е ясно отдавна. Истината се премълчава, но се знае. Последните събития от региона обаче я напомнят с натрапчивост, която предизвиква притеснение, дори страх.

След като САЩ издават предупреждение към своите граждани да са особено внимателни, когато пътуват в Европа, защото има реална опасност от терористични удари, значи талибанският нож е много близо до кокала.

Като членове на НАТО и страни с военни части в Афганистан, редица европейски държави, в това число и България, са в „радара за отмъщение” на екстремистите.

Явен знак за разрастването на войната извън границите на Афганистан са атаките срещу натовските сили през последните седмици в съседен Пакистан. И то в райони, които доскоро въобще не се смятаха за част от „оазиса” на талибаните.

Поради липсата на държавен контрол върху пограничната зона между Афганистан и Пакистан, тя е идеалното убежище за бунтовниците, но влиянието им вече се разпростира и отвъд тази зона.

Значителна „помощ” в тази посока дават и ракетните удари в последно време, които ЦРУ и НАТО нанасят по цели в Пакистан. Мишените са терористи, но елиминирането им има своята твърде висока цена.

Пред бомбите всички са еднакви – и екстремисти, и пакистански войници, и възрастни хора, и жени, и деца. Няма официална информация за броя на цивилните жертви на тази офанзива, но такива безспорно има и със сигурност са много. А това води до създаването на врагове.

Пущуните, които населяват граничните части, живеят по закона за кървавото отмъщение. Око за око. Така че много от тях, дори да не се числят към талибаните, са готови да жертват живота си, за да отмъстят за погубените от американски и/или натовски ракети свои близки. Според древните традиции всяко семейство се стреми де се сдобие с колкото се може повече синове, защото се предполага, че голяма част от тях ще загинат в битка за племенната чест.

Не случайно пакистанското управление не смее да навлезе мощно в кризисните региони, защото рискува жестока гражданска война.

След като никой друг не се нае да коментира поредицата от събития, направи го пакистанският посланик в САЩ. В интервю за ВВС Хюсеин Хакани потвърди, че офанзивата срещу талибанския бастион, ответната реакция и терористичните заплахи за Европа са пряко свързани.

„Работим в тясно сътрудничество с европейските и американските служби за сигурност за предотвратяване на предполагаемите нападения. Хората не бива да изпадат в паника”, твърди Хакани.

В ситуацията на противоречия и изостряне на общественото настроение в Афганистан и Пакистан обаче талибаните установяват своите лагери, укрепват позициите си, обучават терористи с европейски паспорти, които след това тръгват на своя джихад. Мишената вече определено не е само Америка, пък и Европа е по-удобна цел.

По-близо е. По-неподготвена е и по-малко очаква удар. Лесна плячка.

Войната на живо

Източник: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНЕС.БГ ДА ПРЕСТАНАТ ДА ТРИЯТ И СЪКРАЩАВАТ КОМЕНТАРИ.АЛОО НЕ СМЕ В ЕВРЕЙСКА САЩ С МНOГOТО ПРАВА ЗАБРАНЕНИ ЗА чОВЕКА ,А В ЕВРОПА.
17
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
това което,го изскоментираха последната седмица големите глави,обединение,на ФР,Д,РУС,ако стане,може би,след време,сте живеем по добре,мислатова е правилния път
16
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕВРОПА ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ чЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ВОДЯТ ВОЙНИ НЕ ЗА МИР ,А ЗА ТЕХНИ ИНТЕРЕСИ ,НО НИКOЙ ОТ ЕВРОПА НЕ СМЕЕ ДА ИМ ГО КАЖЕ .ДОБРЕ чЕ СЕ НАМЕРИХА ДЪРЖАВИ ОТ ДРУГИ КОНТИНЕНТИ ДА ИМ ГО КАЖАТ.А ЕВРОПА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЛЕЕ И ДА СЕ ПОДЛАГА НА чУЖДИ ИНТЕРЕСИ.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз от статията не можах да разбера ,докато са гонели талибани и са си мислили, че на разни места и села е имало талибани ,колко народ го е отнесъл де хал хабер си няма от световен тероризъм --- и правилно ли е тези хора да решат да ни навестят ,че да си го върнат както намерят за добре, без да ни питат искаме или не.Не ми стана ясно какво става всъщност --бомбардировки талибани невинни отмъщение в Европа,голям караминъон !!!
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AKO SE ZAMISLITE KOLKO VOINI SA VODILI AMERIKANSKITE *** PO SVETA OT KAKTO SA SE RODILI KATO DARJAVA OT "300 GODINI"I AKO SMETNETE KOLKO HORA SA IZBILI PO SVETA.I KATO VIDITE KOLKO ZEMI SA OGRABILI I PRISVOILI.STE RAZBERETE KAKVA "MIRNA" POLITIKA NA OGRABVANE VODIAT
13
4
 
24
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Пуделите на САЩ ще го отнесат,както винаги!!!
12
2
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
tazi voina e na USA,ne e na EU,no xamerikancite napraviha vsichko vazmojno,da ja prenesat v EU,zastoto se izsponasraha,che $,ne moje da nadvie EVROTO,NO,VREMETO STE POKAJE,GODNA LI E EVROPA.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато европейските политици не осъзнаят ЧЕ USA I IZRAEL нямат място в Европа.Dokато се водем по акъла на
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде водете война с тероризма ,аз пощуни и талибани цял живот не съм виждал .как стана така, че ще идват в Бг да ни нападат ,сигурно има някаква причина ,искам всички политици който са решили да изпрашат Бг контингенти когато се започне мелето да са в първия окоп с мен за да можем заедно да да платим ,а не да ни гледат сейра от страни ,както винаги досега е ставало,,,
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си ние нас не можем да оправим а сме тръгнали на другите да даваме акъл.Каква работа имаме там?За тях сме окупатори и ще си платим за това.Така е като слушашме америка.
8
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ВЕЧЕ И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ЧЕ ТОВА СА КЪСО МЕТРАЖНИТЕ ФИЛМИ НА ЦРУ
7
5
 
20
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Докато европейските политици не осъзнаят,че чалмалиите нямат място в Европа,опасността винаги ще е на прага ни.Тия не разбират нито от толерантност,нито от добри отношения.А от друга страна и ние нямаме работа там.Те са способни само да си пушат хашиша и да мързелуват.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като се водем по акъла на америка и ние ще го отнесем каква работа имаме там те да са дошли тука да налгат правела не заслужава ми си го
5
4
 
12
 
! Отговори
антиамериканец преди 13 години
И в коя слаба европейска държавица ЦРУ има най-голямо влияние, за да си подготви необозпокоявано атентата?
4
3
 
14
 
! Отговори
1492 преди 13 години
Все едно в Русия нямат проблеми с чеченци и подобни.Това е бъдещето, войната на цивилизациите вече е факт,друг е въпросът от къде запона.
3
1
 
13
 
! Отговори
събота преди 13 години
Нормално е ,но е ЖАЛКО за потърпевшите
2
9
 
25
 
! Отговори
anonimous 82 преди 13 години
ми тва е,заради Америка сега ние ще го ядем....желая ви успех!!!
1
7
 
31
 
! Отговори
патриот преди 13 години
значи ЦРУ подготвя някой фалшив флаг в Европа ,като 9/11