Европа като зона на афганистанската война

Остава опасността от талибанско отмъщение на Стария континент
Обновена: 9 окт 2010 19:16 | 9 окт 2010 17:10,
72
Европа като зона на афганистанската война
Засилени мерки за сигурност в Париж. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Войната в Афганистан е преляла извън границите на страната и това е ясно отдавна. Истината се премълчава, но се знае. Последните събития от региона обаче я напомнят с натрапчивост, която предизвиква притеснение, дори страх.

След като САЩ издават предупреждение към своите граждани да са особено внимателни, когато пътуват в Европа, защото има реална опасност от терористични удари, значи талибанският нож е много близо до кокала.

Като членове на НАТО и страни с военни части в Афганистан, редица европейски държави, в това число и България, са в „радара за отмъщение” на екстремистите.

Явен знак за разрастването на войната извън границите на Афганистан са атаките срещу натовските сили през последните седмици в съседен Пакистан. И то в райони, които доскоро въобще не се смятаха за част от „оазиса” на талибаните.

Поради липсата на държавен контрол върху пограничната зона между Афганистан и Пакистан, тя е идеалното убежище за бунтовниците, но влиянието им вече се разпростира и отвъд тази зона.

Значителна „помощ” в тази посока дават и ракетните удари в последно време, които ЦРУ и НАТО нанасят по цели в Пакистан. Мишените са терористи, но елиминирането им има своята твърде висока цена.

Пред бомбите всички са еднакви – и екстремисти, и пакистански войници, и възрастни хора, и жени, и деца. Няма официална информация за броя на цивилните жертви на тази офанзива, но такива безспорно има и със сигурност са много. А това води до създаването на врагове.

Пущуните, които населяват граничните части, живеят по закона за кървавото отмъщение. Око за око. Така че много от тях, дори да не се числят към талибаните, са готови да жертват живота си, за да отмъстят за погубените от американски и/или натовски ракети свои близки. Според древните традиции всяко семейство се стреми де се сдобие с колкото се може повече синове, защото се предполага, че голяма част от тях ще загинат в битка за племенната чест.

Не случайно пакистанското управление не смее да навлезе мощно в кризисните региони, защото рискува жестока гражданска война.

След като никой друг не се нае да коментира поредицата от събития, направи го пакистанският посланик в САЩ. В интервю за ВВС Хюсеин Хакани потвърди, че офанзивата срещу талибанския бастион, ответната реакция и терористичните заплахи за Европа са пряко свързани.

„Работим в тясно сътрудничество с европейските и американските служби за сигурност за предотвратяване на предполагаемите нападения. Хората не бива да изпадат в паника”, твърди Хакани.

В ситуацията на противоречия и изостряне на общественото настроение в Афганистан и Пакистан обаче талибаните установяват своите лагери, укрепват позициите си, обучават терористи с европейски паспорти, които след това тръгват на своя джихад. Мишената вече определено не е само Америка, пък и Европа е по-удобна цел.

По-близо е. По-неподготвена е и по-малко очаква удар. Лесна плячка.

Войната на живо

Източник: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако се легализират наркотиците и воината с "талибаните"ще стане безпредметна.между другото талибани се научиха да стрелят от инструктурите на цру ако се не лъжеме нещо.
37
5
 
18
 
! Отговори
наско преди 13 години
Аз искам да попитам: Като претърсихте цял Афганистан, намерихте ли Осама Бен Ладен? Не, нали. Знаете ли защо? Защото той отдавна си направи пластична операция и сега се подвизава в САЩ под името Лейди Гага!
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Остава опасността от талибанско отмъщение на Стария континент"Дано това отмъщение бъде съсредоточено някой ден в сградата на нашето НС,когато се гласува вот на недоверие към правителството(понеже тогава е почти пълна залата).Ще бъде празник този ден за всички български граждани.
35
2
 
14
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Едно ще кажа, тероризма е пореден от ПРАВИТЕЛСТВАТА И ТО КОНКРЕТНО НА ЕДНО. И сега той се разпространява бавно, като невидим вирус във въздуха, ше дойде часа в който просто ще избухне, а това УПРАВЛЯВАЩИТЕ не го приемат насериозно, за съжеление ние обикновенните хора ще лапнем дървото, заради техните мръсни игрички.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те са в Западна Европа ,защото тя барабар с САЩ се постараха доста да им помогнат за жизнения стандарт,а в Афганистан и СССР им помогна 10 години няма начин да им вземаш всичко и да не предизвикаш ответна реакция ,а и ние искаме да идем в Западна Европа ,просто заради разликата в стандарта --- за Европата знам, ама в Ирак и Афганистан не знам какво търсиме,
33
12
 
21
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Една атомна бомба над Вашингтон и край на световния тероризъм гарантирам ви!
32
17
 
12
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Ако тази талибанска *** не се унищожава, ще берем ядове в близко бъдеще. Тяхната цел е да владеят света посредством страх. Голямата разлика е, че на НАТО целта са единствено талибаните, а целта на талибаните е мирното население на САЩ и Европа, защото е по-лесно да убиваш мирни граждани, отколкото обучени войници.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами прибери си ги вкъщи щом ти харесват . Нали виждаш деструктивната им роля в цяла Европа. А са ги пускали и са им давали убежище, да се интегрират. Е мисля не си сляп да видиш как са се интегрирали ...Особенно в Германия и Холандия...и изобщо в цяла европа, то вече почти няма разлика.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти им викаш *** .те па изобщо не те мислят за човек ,е ти готова работа трябва да има и такива, като вас иначе ще е много хубав света .
29
9
 
8
 
! Отговори
Бой на полу=човеците преди 13 години
Агресивните талибани ли са пущуни ли са, каквито и да са, се бият само с по голяма агресия. Браво на НАТО. Войната отдавна епочнала господа, много преди НАТО да нахлуе в Авганистан, но вие това него знаете, защото в повечето случаи, вие виждате и знаете само това, което виждат очите ви. Нормално е повечето да нямат нито информация, нито капацитет да го разберат. Бой на агресивните маймунияци. Да живее цивилизацията.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това че сме в НАТО не означава ,че трябва да имаме войска навън , това са си наши инициативи не съм чул да имаме директна заповед от НАТО за атака,,,,
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е ясно ,мен закакво ме е яд ,че пак невинния народ ще го отнесе...
26
0
 
6
 
! Отговори
555 преди 13 години
Идеята е добра но никой няма да ни пита а пак ще загинат тези които са невинни а виновниците ще изказват съболезнования
25
3
 
21
 
! Отговори
*** преди 13 години
Когато влизахме в НАТО нямаше референдум а болшинството хора не желаеха България да влиза в Нато-Соломон Паси рева от радост.Когато Давахме въздушното си пространство САЩ да бомбадира Сърбия пак нямаше референдум,пак болшинството хора не бяха съгласни а бомби падаха и в България.Когато изпращахме децата си на мисии вна НАТО пак същото.А сега на къде?-САЩ и НАТО ще ни защитят ли?-НЕ.Затова недай Боже да стане нещо виновниците за всички тези благини от НАТО трябва да отидат на съд за геноцит
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако посееш ветрове, ще жънеш бури.
23
1
 
22
 
! Отговори
До Талибан преди 13 години
Ако се чудите къде да турите фишека -- свържете се с данъчните те скоро правиха полети с едно нещо дето вие му викате летящ кон ,а ние хеликоптер те ще ви обяснят къде са обектите и да знаете, че един обект е голям колкото пет ваши села от най-големите...няма да казвате за какво сте дошли ,че ще ви приемат като братя-освободители
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Европа като зона на Афганистанската война"Дааааа време е пак някой да сее уранова демокрация
21
7
 
14
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
прод.на 21.Някой ще каже-съюзниците ни и партньорите от НАТО и ЕС ще ни помогнат.А аз ще попитам-на кого помогнаха до сега съюзниците от Нато и ЕС?20 години ни омръзна от помощи, мерси!Ако се сметнат пропуснатите ползи от това, което разрушихме под тяхно давление, и на кантара се сложи с това, което ни "дадоха",кое ще е повече като приход, като национален продукт, като пари, като благосъстояние на народа?Крайно време е да се осъзнаем, че всичко зависи от нас самите.Никой не иска да сме силни.
20
4
 
11
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
прод.на 20.Лошото е друго.Ние вече нямаме армия, полицията ни може да прави само показни акции и да бие пред народното събрание.Ако тук са се настанили,да кажем хипотетично, 10 човека талибани,те буквално могат да парализират държавата за 3 дена, и да не можем се оправи 1-на година после.Просто нямаме нито сили, нито специалисти, нито пари да се справим с няколко едновременни атентата на инфраструктурата ни.Не дай боже да става нещо!Даже и мобилизация не може да се направи, всичко е продадено .
19
2
 
11
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Прав си, 10-ти.Никой не ни казва колко контингент е обещан, и още ще изпращат.Скоро идваха и директори на ЦРУ, и други висши американци, а и нашите ги привиквот често често там, за да им припомнят какво са обещавали и заради кого са все още във властта.Когато талибаните , с почти подръчни средства почнат да взривяват наред у нас, бъди сигурен, че нито политици, нито синовете им ще видиш в окопите,а ние с тебе и нашите деца пак ще ядем дървото по фронтовете.За чий ни е тоя контингент там?