Да живее Чили, мамка му!

Най-емоционалният момент от началото на спасителната операция в мината Сан Хосе
Обновена: 13 окт 2010 12:25 | 13 окт 2010 12:24,
42

Миньорът Марио Сепулведа. Снимка: БГНЕС

Виж други галерии »

 

Най-емоционалният момент от началото на спасителната операция в мината Сан Хосе в Чили донесе вторият излязъл на повърхността – Марио Сепулведа.

През 69-те дни под земята той се превърна в нещо като говорител на 33-мата.

След като се измъкна от стоманената капсула, Сепулведа крещеше от радост, тичаше и викаше: „Да живее Чили, мамка му!“.

Марио Сепулведа беше лицето на блокираните миньори по време на престоя им в подземния капан, най-често той говореше на видеозаписите, възприемаше се като говорител и външен министър на затрупаните.

И при излизането изигра специална роля – изнесе всички емоции на мъжете от недрата на земята на повърхността.

Около 1,09 часа местно време Сепулведа излезе от спасителната капсула и последвалите емоционални сцени вече обикалят света. Прегърна жена си, хвърли се сияещ към спасителите, крещеше на приятелите си, размахваше юмруци към небето.

С тъмни очила, за да предпази отвикналите си от светлина очи, 39-годишният мъж тичаше към тълпата около мината. Раздаде на спасителите и на чилийския президент Себастиян Пинера камъни, донесени от мината в тясната капсула.

Веднага след медицинския преглед мъжът, заобиколен от жена си и двете си деца, даде първото си интервю. „Бог беше с мен. И дяволът. Преживял съм много, но никога нещо подобно“.

Сепулведа не иска да става звезда, а да си остане миньор: „Искам да се отнасят с нас като към миньори. Искам да продължат да се отнасят към мен като към Марио Антонио Сепулведа, работник, миньор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Чили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Тъкмо се чудех, ако недай си боже ,и у нас стане това, какво ще направи държавата,и прочетох 25-ти пост.Кристално точно и ясно обяснение на ситуацията в държавата ни.А за Чилийците-някой тук реве срещу Пиночет,вместо да взаимства челен опит.Яжте соя вместо месо, гледайте по телевизията министерствата на веселието,четете във вестниците за бизнесмени с прякори,и чакайте поредните подаяния от ЕС с които "наши хора" изпълняват "програми" от всенародно значение.И после говорете и за Пиночет.
38
4
 
2
 
! Отговори
Хорхе преди 13 години
Като гледам колко от тези, които някога викаха "Бйе, Ка, Пйе!" сега сменят темата за човещината и щастливата развръзка на сагата с миньорите на тема антикомунизъм ми става и смешно, и тъжно. Жалки създания, Пиночет бе престъпник, убиец на няколко хиляди чилийци! Дамо напредналата му възраст и близостта с д-р Алцхаймер го спасиха от наказанието, което заслужаваше! Трябваше някои от вас да бяха на стадиона и да им напъхат бирена бутилка в ануса!
37
2
 
3
 
! Отговори
8 До 38 bora преди 13 години
Ти другарю наакан куманойд е най-добре да ходиш та ториш бора за какво си и учил в ПУЦ-а дет си звършил , наречен партийна школа и недей да се изказваш некомпетентно , щот си не смешен а жалък , панимаеш *** *** .
36
3
 
12
 
! Отговори
bora преди 13 години
да са живи и здрави миньорите ама едно не мога да разбера..........що ги вадят през 50 см. дупка прокопана за 2 месеца а не говориха с наш Бойко.............той магистрала и метро щеше да проказа до тях за 1 седмица
35
2
 
9
 
! Отговори
8 До 34 преди 13 години
Ей тва от болшевишките *** по-големи няма . Америка наливала пари , ми що съветския съюз не налива , стратегически партньор , за какво и срещу кого и защо тогава Турция и Пакистан не са така богати ?
34
3
 
6
 
! Отговори
Мамка му! преди 13 години
Това ако го беше казал тук щяха да му поискат оставката БСП-то и Мартин Димитров най-първо. Щото псува чилийският народ. Мамка му, *** история!
33
5
 
1
 
! Отговори
Tekumze преди 13 години
Pino4et gi napravi naciq, tova e bezsporno, samo nqkoq 4ervena komunisti4eska kratuna moje da misli drugo.....
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тези хора Пиночет ги направи народ! "Те останаха народ въпреки Пиночет. А икономиката на Чили просперира, защото "големият брат" на Пиночет наливаше пари в подкрепа на режима. Стратегически партньор - също като Турция или пък Пакистан.
31
7
 
11
 
! Отговори
do Handel преди 13 години
Точно за Пиночет недей говори. Тая американска *** ***. :)
30
0
 
5
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Да живее!
29
11
 
26
 
! Отговори
Handel преди 13 години
Това което едва ли някоя телевизия ще се осмели да напомни е че от дълги години Чили е най-проспериращата Южно Американска държава и това се дължи на Пиночет. Разкара *** и реформира законите. Сега чилийците имат една от най-ефикасните в света системи за социално осигуряване и практически не са засегнати от кризата.
28
5
 
6
 
! Отговори
Христо преди 13 години
До ДиогенА сега похвали Бог и за хилядите измъчвани и разстрелвани от режима на Пиночет. Уверен съм, че той е бил особено силно и искрено вярващ в Бог човек. Нали, все пак, едната Божа заповед гласи "Преследвай и убивай всеки, който не е съгласен с теб". Толкова си го обичаха чилийците. Имало е защо.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те вадят хората си от ада,ти за запетайката се хвана. ако беше се случило тук,вече само ревове щяха да се чуват отдавна. браво на тези хора.
26
3
 
3
 
! Отговори
крис преди 13 години
Само дето леко не са сложили кавички на заглавието и така излиза, че това е реплика на пишещия ама айъде да не ставам досаден с тези подробности
25
0
 
33
 
! Отговори
Мими преди 13 години
Неописуема радост и сълзи във очите на хората около мен когато извадят от капсулата поредния спасен.Това е то. Държава народ и всички си помагат. Голямо браво на чилийския народ и на истинските мъже. Дай боже да ги измъкнат всички. И ние българите сме състрадателни и съпричасни към радосната НОВИНА- ТОВА ЗНАЧИ ,ЧЕ ОЩЕ СМЕ "ЧОВЕЦИ" .
24
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
представям си българският сценарий : обявяване 6 месечен срок за държавна поръчка кой да пусне капсулата.1 месец умуване,кой е нашият човек.1 месец а му отпусне банката кредит-защото собствени пари няма да даде за тази капсула. купуване капсула - втора употреба. опаааааааааа,ама то трябвало първо държавна порьчка,кой ще изкопае тунела...редуват се същите срокове. в това време капсулата вече е ръждясала,защото нали помните-тя е втора употреба...минава 1.5 или 2 години...за какво ставаше въпрос?
23
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 13 години
Това не пречи да си ***. Китайците удвояват икономиката си на всеки няколко години. А чилииците си спасяват хората макар и с чужда помощ. И в Германия има катастрофи и злополуки. Само вчера на територията на ЕС има убити десетки хора по пътищата. Тук се говори за човешкия подвиг, за волята на хората, а не за регулациите за сигурност. Отвори си наредбите и виж капсулата на НАСА и сам помисли на какви регулации и наредби отговаря, но тя спасява хора.
22
13
 
7
 
! Отговори
диоген преди 13 години
Слава на Бога , че помогна на Пиночет да спре комунистическата *** и да спаси Родината си!Хвала на тези достойни люде които помогнаха на сънародниците си да не загубят вяра и надежда до тяхното спасение!Това може да се случи само в ДЪРЖАВА в която има вярвящи в БОГА хора!От там идват ценностната система и морала- религия и култура!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
21, напротив! Това къде колко катастрофи има говори много за това колко строги са регулациите за сигурност в дадената държава! В държави като Китай регулациите са слаби, а човешкия живот не струва много. В държави като Германия сигурността е по важна от всякакви други критерии!Същото се отнася и за смъртните случаи по пътищата! В Германия полицията е много строга и статистиката им за загиналите по пътищата им е много по добра!
20
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ти си ***. Това, къде колко катастрофи има нищо не означава.