Светлана Медведева възмути белгийците с капризите си

Първата дама на Русия проявила липса на такт
Обновена: 10 дек 2010 13:55 | 10 дек 2010 13:55, Елка Василева
137
Светлана Медведева възмути белгийците с капризите си
Снимка: БГНЕС

Докато президентът на Русия Дмитрий Медведев беше в Брюксел на срещата на върха на ЕС, неговата съпруга Светлана беше на „туристическо“ посещение в живописното градче Брюж.

След визитата белгийската преса „избухна“ с материали, чийто лайтмотив е фразата: „Първата дама на Русия за един ден преобърна Брюж с главата надолу и предизвика най-големите неудобства от години“.

От самото си начало посещението на Медведева започна лошо за местните власти, пише De Standaard. В 15,40 ч. нея я чакаха в кметството за среща с кмета Патрик Менарт. Била извършена голяма подготовка и били предприети безпрецедентни мерки за сигурност.

В определеното време обаче съпругата на руския президент така и не се появила на червеното килимче. Кметът е чакал цели 2 часа, се възмущава изданието.

Нещо повече – от руската делегация обяснили, че Светлана Медведева трябвало да си почине и след това да обядва.

По-късно на срещата си с кмета на Брюж първата дама проявила крайна недипломатичност и дори липса на възпитание.

Менарт я поздравил с победата на Русия в надпреварата за домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г.

Медведева обаче отговорила: „Победителят получава всичко“. Това е прозвучало крайно нетактично, като се има предвид, че Белгия беше съперник на Русия в тази надпревара.

След кметството съпругата на руския президент се отправила към една от главните забележителности на Брюж – базиликата на Светата кръв, където присъствала на коледно представление. Тя пожелала непременно да отиде там половин минута преди полунощ, за да види коледните огньове. Освен това по нейно искане от Антверпен специално бил доведен руски свещеник, съобщава сайтът KW.be.

Програмата на Медведева освен посещението в кметството и базиликата била пазена в пълна тайна. Затова в нелека ситуация се оказали магазините, музеите и ресторантите, които били информирани непосредствено преди посещението на Медведева. Това обаче не било най-сериозното безпокойство.

Белгийците били потресени от шопинга на първата дама.

Магазинът за дантели Rococo съществува в Брюж от над 20 години, но за първи път неговите служители трябвало толкова дълго да се обясняват с клиент.

Пристигайки, Медведева показала с очи шал на витрината. Но това е ексклузивна дантела от ХVІІІ век, уникална и безценна. Не мога да я продам в никакъв случай, разказва собственичката на магазина.

Трудно било да се убеди президентшата. „Разбирам“, казала накрая тя и продавачите изпитали невероятно облекчение.

Дошъл редът на Choco-Story – музея на шоколада в Брюж. Неговият персонал, както и кметът, часове наред чакал височайшето посещение. Служителите били особено впечатлени от изобилието на телохранители – те били 20 и се държали много спокойно.
От музея Медведева си купила джин и течен шоколад, а подарила руски шоколад.

Следващите „жертви“ на капризите на първата дама на Русия станали белгийските ресторанти. За Медведева и обкръжението й била резервирана маса за 20 души в тризвездния Karmeliet. Накрая обаче там не се появил никой, а администрацията дори не била предупредена. Оказало се, че президентшата си променила решението в последната минута и предпочела ресторанта Duc de Bourgogne на брега на канал.

И на това заведение обаче не му било леко. Персоналът разказва, че трябвало да носят менюто 6-7 пъти. Медведева променяла поръчката си, след като предишното поръчано вече се приготвяло, а понякога и след като вече било донесено.
А съпровождащата я охрана се оплакала от проблеми с кърпите в тоалетната.

Никога досега администрацията не била виждала и чувала за подобно поведение и подобни забележки по свой адрес.

Едва късно вечерта съпругата на руския президент се върнала обратно в Hilton Hotel в Брюксел. Тя вероятно дори не знае какво е струвало нейното посещение на един от най-красивите градове в Европа, заключава пресата, цитирана от NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
10
 
22
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 13 години
ТО БИВА ПРИМИТИВНА РУСОФОБИЯ, НО ТИЯ ЖУРНАЛИСТИ СЕ ***. Пръчковата русофобия на нашата журналистика е красноречив пример подлизурщината на българина към поредният Господар.
89
7
 
22
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
"Персоналът разказва, че трябвало да носят менюто 6-7 пъти." Не подкрепям такова поведение, но все пак това им е работата. Статията е тенденциозна, с извадени от контекста случки.
88
8
 
4
 
! Отговори
Хм преди 13 години
за вас не знам, ама аз лично бих и го отпорил между ц.ц.те :)) :))
87
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Белгийците да не се оплакват толква .За пари са способни и майка си да убият!
86
9
 
20
 
! Отговори
смешно преди 13 години
Ами какво да се очаква!!!Дебела рускиня, има пари, носе тъпче с храни!Потомка на комунисти, които навсякъде изявяват "омразата си към капитализма"!??... по много "средновековен " начин...Единствена Горбачова навремето се обличаше, държеше добре и не се тъпчеше безразборно с храни, а държеше на елегантността си..( въшреки, че и тази елегантност беше "некомунистическа" в сравнение с околната бедност"Но поне не беше противна на външен вид!
85
5
 
17
 
! Отговори
преводач преди 13 години
От един разказ на преводача на Хрушчов за посещението му в САЩ , който гледах по телевизията преди време запомних как обясняваше удивлението на генсека от една коробочка от която стърчала салфетка и всеки път когато изтеглял салфетка се появявал края на нова салфетка.Така той изтеглил с възхищение доста салфетки и възбудено казал на преводача си:Федя , надо сделать и у нас такие коробочки!!!Мисля че тук президентшата е решила да обяснява на европейците как действа коробочката.
84
5
 
13
 
! Отговори
dari преди 13 години
Edna prosta ,piqna ruskinq koqto se e sqmozabravila i nerazbirashta ot nishto
83
7
 
14
 
! Отговори
нене преди 13 години
*** статия, изсмукана от пръстите.
82
8
 
12
 
! Отговори
Sidewinder преди 13 години
Проста и дива колхозничка.....
81
14
 
22
 
! Отговори
Домби преди 13 години
"Но това е ексклузивна дантела от ХV век, уникална и безценна. Не мога да я продам в никакъв случай, разказва собственичката на магазина"hahaha :) също като у нас едно време при социализма, на витрината има хубави неща, обаче като влезеш вътре не се продават.много тъпо от страна на белгийската *** продавачкащом е старо и безцено, що дири на витринататова е магазин където се продаваако човек иска да види нещо старо безценно - отива в музей, а не в магазин.баси тъпите белгийци
80
2
 
9
 
! Отговори
pretenciozna преди 13 години
az puk ne vijdam ot kakvo sa nedovolni belgijcite. Zakusniala bila,ami MADONA, KOJATO ZAKUSNIAVA NA VSEKI KONCERT PO NIAKOLKO CHASA I CHAKA HILIADI DA JA CHAKAT! dANTELATA NE BILA ZA PRODAN-AMI DRUJTE JA V MUZEJA. Izobshto statiata e tendenciozna.
79
4
 
19
 
! Отговори
Порко преди 13 години
хм. гледахте ли В Бруж (К Фарел, Р Фин[е]с)? Ениуей. Има страхотни рускини, умни, образовани, хубави, имам удоволствието да работя с и да познавам няколко такива. Има и много прости. Както и прости англичанки, американки и пр. П Хилтън каква е? Или онова добиче от рекламата на пепси дето каза че вярва на Буш 100%. Да не се генерализира е разбиране на чвешката натура 101..
78
5
 
12
 
! Отговори
бафанабафана преди 13 години
ама и противяга! Кой знае от коя сибирска губерня е изпълзяла...Айде, на оня гном мъжо и още малко му остава да е официална дясна ръка на Путин.
77
2
 
8
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Победителят получава всичко. / Winner takes all
76
9
 
11
 
! Отговори
358 преди 13 години
да, а *** е клоака
75
6
 
9
 
! Отговори
TRIPERA преди 13 години
da darjava e SELJANIN
74
17
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Белгия държава ли е ?
73
20
 
16
 
! Отговори
trunk преди 13 години
мачкай ......за да те уважават.
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И дядото на Ленин е евреин.
71
12
 
52
 
! Отговори
AZZZZ преди 13 години
Изглежда сякаш е завършила с копането с мотика , захвърлила я и се увила в чаршав.Руска ***.Рускините са нахални и прости к*рветини.