Пентагонът ще свива разходи

Робърт Гейтс ще преструктурира отбранителното ведомство
7 яну 2011 15:19,
6
Пентагонът ще свива разходи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да съкрати военния бюджет със 78 млрд. долара, съобщава шефът на Пентагона Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс.

Според плановете на военните разходите на отбранителното ведомство ще бъдат съкращавани в течение на 5 години, а междувременно в близките години бюджетът на Пентагона ще продължава да расте. Така планираният военен бюджет на САЩ за 2012 г. е 553 млрд. долара (без да се брои финансирането на международните военни операции), което е с три процента повече от сегашните показатели. По-нататък този ръст ще се забави, а през 2015 и 2016 г. бюджетът на отбраната ще остане практически неизменен.

За достигането на тези показатели Пентагонът планира да съкрати административните разходи и да проведе частично преструктуриране на ведомството. Според BBC ще бъдат съкратени над 100 генералски длъжности и над 200 цивилни позиции в системата. По думите на Гейтс това ще позволи да се освободят от бюрокрацията в работата на министерството.

Съкращенията ще засегнат и няколко неоправдани програми. Например планира се да се сведе до минимум работата по програмата за разработката на експедиционни бойни машини EFV за морската пехота на САЩ. Ведомството се готви и да откаже част от поръчаните перспективни изтребители Lockheed Martin F-35 Lightning II. Забележително е обаче, че в проектобюджета за финансовата 2011 програмата за разработката на този изтребител пето поколение е сред приоритетните.

Предложените от Пентагона мерки по съкращаване на разходите трябва да бъдат одобрени от Конгреса. Не е изключено проектът на Гейтс да не срещне одобрението на законодателите, тъй като съкращаването на отбранителните програми може да се отрази негативно на икономическата ситуация в един или друг щат.

Анонсираната от Гейтс инициатива е част от пакета мерки, насочени към съкращаване на разходите на отбранителното министерство на САЩ. През 2010 Пентагонът обяви, че възнамерява да икономиса до 100 млрд. долара за сметка на съкращаването на вътрешните разходи на ведомството. При това военните подчертават, че тези средства няма да бъдат премахнати от бюджета, а ще бъдат насочени към по-перспективни програми и проекти.

Бюджетът за отбрана на САЩ през 2010 е 636 млрд. долара с отчет на разходите за международни военни кампании (без тях – 533 млрд.). В проектобюджета за 2011 Пентагонът иска финансиране в размер на 678 млрд. долара, но сумата била орязана до 667,7 млрд.

В края на декември 2010 Конгресът одобри проектобюджета за 2011 и го предостави за подпис от президента. Междувременно се появи информация, че Белият дом е поискал от отбранителното министерство да съкрати военните разходи с 90 млрд. долара в течение на пет години, като се започне от 2012.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Robert Gates da ni kaje kakva e pe4albata ot prodajbata na heroin.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светът ще се оправи,след още десетилетие,две.Тогава САЩ няма да са решаващ фактор ,както им е тръгнала скапаната икономика.Няма вечни империи.И тази ще падне! Всъщност,процесът вече е започнал.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Половината американци живеят в каравани.Да не говорим за бездомните,а военните харчат ститици милиарди за войнички по целият свят.От цялата работа печелят големите компании,които трупат печалба и власт,не на последно място.Колко *** народ трябва да са американците,след като одобриха свиването бюджета на НАСА,който в сравнение с военният бюджет е жълти стотинки.Ако военните не харчеха стотици милиарди,американците нямаше да имат проблеми с бедноста.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това прилича като 20% намаление след 200% увеличение.Или тълкуванието е друго - ще 'свият' (гепат) 75 млрд от поробените страни...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пентагонът ще свива разходи...ЩЕ КЪРПИ РАЗПРАНИТЕ ДУП.ЕТА НА *** В ТЯХНИТЕ РЕДОВЕ ,
1
1
 
5
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Пентагонът ще свива разходи. *** ще свива метали. Цецо ще свива мъни от контрабанда. Останалата част от народа ще се свива постоянно....