Кръвосмешението не е престъпление?

Швейцария обмисля да го извади от Наказателния кодекс
14 яну 2011 17:22,
95
Кръвосмешението не е престъпление?
Снимка: Булфото

Кръвосмешението не е престъпление, смята швейцарското правителство и възнамерява да го извади от Наказателния кодекс, съобщи радио Дойче веле. Срещу тази идея се надигна вълнà от съпротива, като и двата лагера имат силни аргументи за и против.

Ако близнаците Зигмунд и Зиглинде бяха заченали сина си Зигфрид не в музикалния свят на "Пръстенът на нибелунгите" от Вагнер, а в страната на Вилхелм Тел, според параграф 213 от швейцарския наказателен кодекс те щяха да влязат за три години в затвора. Кръвосмешението, което в класическата литература и в театъра предизвиква драматични и дори трагични сътресения, в реалния живот е табу и се преследва наказателно в много държави. Наказателното преследване на кръвосмешението има свой аналог и в гражданското право, което забранява браковете между роднини по права линия и между братя и сестри.

Секс с татко?

Кръвосмешение (или инцест) правистите наричат половото сношаване между кръвни роднини по права линия (баща и дъщеря, дядо и внучка) или между братя и сестри и полубратя и полусестри. (Обаче сексът между чичо и племенница или между братовчед и братовчедка не е кръвосмешение в юридическия смисъл на понятието.) При това във всички изборени "престъпни" конфигурации става дума за доброволни сексуални действия между пълнолетни хора. Тоест, кръвосмешението няма нищо общо със сексуалното насилие срещу деца от страна на родители или други роднини. Педофилските престъпления и сексуалната принуда над непълнолетни се наказват навсякъде по света.

За всички е ясно, че кръвосмешението не води непременно до създаване на поколение, а дори да се стигне дотам – не се раждат непременно увредени деца. Разбира се, поколението от кръвосмесителни връзки все пак е обременено с по-голям риск от увреждания и генетично наследени заболявания. Тъй че в днешната бурна дискусия Швейцария всъщност търси отговор на въпроса кое е по-важно – здравето на народа или индивидуалната свобода за продължаване на рода?

Взривени ценности

Моралистите настояват да се запази статуквото. Защото представата, че родители, баби и дядовци могат едновременно да бъдат сексуални партньори на пълнолетни деца и внуци, или пък, че братя и сестри лягат с еротични намерения в обща постеля, наистина противоречи на основните инстинкти и дълбоко вкоренените човешки ценности. Социалните структури и ролята на семейното съжителство се дискредитират до такава степен, че под въпрос се поставя изобщо семейството като институция.

Либералният лагер с пълно основание обаче пита: защо да е престъпление едно доброволно (сексуално) взаимодействие между двама пълнолетни, които не причиняват вреда на трети лица? Само защото се нарушава едно табу и общоприетите нрави? Това не е достатъчно, архаичните табута и т. нар. всеобщ морал имат само частично присъствие в законодателството.

Кое е "нормално" и кое – не?

Освен това с течение на времето се променят и представите за сексуалност, за "редно" и "нередно", за еротичната свобода, за хомосексуалността. Столетия наред в християнския свят няма разводи, а браковете между хомосексуални двойки и до днес са разрешени в малко страни и наказуеми – в други.

Швейцарските епископи категорично отхвърлят либералната аргументация и плановете да се легализира инцестът. Кръвосмешението е престъпление срещу семейството, твърдят те. То разклаща устоите на най-важната обществена клетка и обърква редовете в тази хилядолетна човешка институция. Спорът продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
Не си разбрал преди 13 години
До 26. Току що четох постинг 20. Там никъде не пише, че в Швейцария е имало социализъм. Човекът иска да каже, че някой нарочно изопачава демокрацията и подкопава тези норми, върху които е изградена европейската цивилизация. Поне аз така го разбрах. Светът познава и други типове цивилизации, в които кръвосмесителните връзки се практикуват ежедневно или пък са някаква традиция - напр. императорски фамилии в Южна Америка, преди Конкистата, така са опазвали чистотата на кръвта си(според тях).
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пример за кръвосмешение е Швеция ,заради рядко населена територия, особено преди 30-40 години.. Който е ходил там , не може да не му е направило впечатление колко много, меко казано инвалиди има в колички. Това ли искат ?
27
5
 
37
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Генетичните болести са най молкото което дявола очаква от кръвосмешението. Целта е унищожаването на християнския свят, създал не само невиждан стандард, а такива недостъпни за диваците ценности като уважение към човека, верност, рицарство, девственост. Семейството е християнско понятие и затова се воюва срещу него - целта е християните да се превърнат в евреи. Това и ще е края на света.
26
3
 
16
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Много ***, много нещо. Причината не е в морализъм, а просто се налага насилствен "стимул" да се избягва кръвосмешение, защото се изражда поколението. Все пак генофондът е много по-ценен от тъпите увлечения на тоя и оня (оная).
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, Швейцария кога беше в социализма ?!Точно откачалките от Запада винаги са се кръвосмешавали.
24
7
 
9
 
! Отговори
маца преди 13 години
дискусията в шв. се отнася за случя в който 50-годишни брат и сестра се изпецкват. сега това води до затвор, дискусията е да не води до затвор. не би трябвало да има такъв закон въобще (интимност по желание между двама възрастни не може да е наказвана по никакъв начин). ако едната от страните е дете, то на възрастния ще му свирят ушите в кауша много години... за разлика от бг където няма закон за инсеста.
23
3
 
23
 
! Отговори
лин преди 13 години
Светът е полудял!!!
22
3
 
35
 
! Отговори
ужас!!!! преди 13 години
Чак пък толкова е извратеност!По принцип съм либерален човек ,зачитам правото на свободен секс,разнообразие,суинг с друго семейство,но да го правят брат и сестра е ужас,да не говорим за родител със собственното си дете!Тръпки ме побиха от тази статия!
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надявам се да е само хипотеза това,за което пише в постинг16.Кръвосмешенията са нещо обикновено в някои групи от мургавото малцинство у нас - сред някои от тях роднинството се зачита само по мъжка линия.А хората с увреждане се ценят,защото носят на домакинството инвалидна пенсия.Чувах,че някои семейства дори търсят подобни хора за снахи и зетьове,поощряват ги да създават потомство и така -без край.А ние осигуряваме социалните помощи.Не знам кой е по-увреден -такива"хитреци" или ние,толерантните?
20
5
 
16
 
! Отговори
Някой цели нещо преди 13 години
Като че ли някой има определена цел,към чието осъществяване се стреми с всички сили и с всякакви средства: Да разруши основополагащи норми,върху които е изградена днешната европейска цивилизация."Изобретяването" на социализма дали пък не беше брънка от тази верига?Чрез соца не успяха да разрушат Европа,сега атакуват други морални ценности,уж в стремеж към демокрация .Какво общо има между патологичната слободия и свободата на личността?Няма нищо общо.Целта е хората да "закопнеят" за тоталитаризъм
19
5
 
12
 
! Отговори
ves преди 13 години
kade ostana 4ISTOTATA ideala...semeinata cenost? Pystoch.....
18
3
 
13
 
! Отговори
някой си преди 13 години
аз знам че в селата покрай Търговище кръвосмешението изобщо не е рядкост - поради хм донякъде изолираността и нравите на общностите там... и информацията ми е от едно момче живеещо там - не знам дали се раждат увредени деца де
17
6
 
25
 
! Отговори
инед преди 13 години
В страната където кравите са по-красиви от жените, какво значение има с кого/какво прави секс швейцареца.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, че всички до тук ,включително и аз осъждаме кръвосмешението, не значи че го няма и у нас.Напротив, по мои наблюдения набира обороти от 10-тина години насам.Бащата -в Италия, майката живее сама с 22 годишния си син, в една стая.Брат и сестра-сами на квартира в чужд град, ученици или студенти.Студент на квартира при леля си в друг град.Майка-вдовица от 15 години, сама със сина си.Пъпчив хиперсексуален тийнейджър и застаряла мома, леля му...И още, и още и още...Все градски легенди...
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, май системата има нужда от reset, преформатиране на диска, инсталация наново и отначало!
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Либерализма има смисъл но само за хора които имат изградени морални и човешки ценности, хора които са цивилизовани личности. За прости, неграмотни и безскрупулни хора либерализма има ефекта от освобождаване на всички първични нагони и инстинкти - т.е. изтрива правилата наложени от векове човешка цивилизация. Т.е. тогава ефекта е на пълна деградация. Човек затова е надарен с разум - да не прави нещата според животинските си инстинкти.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много, ама много си прав.
12
27
 
4
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
sexa si e sex!
11
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преди мислех либерално сега осъзнавам че е било голяма грешка.либерализма унищожава цивилизацията
10
7
 
37
 
! Отговори
УПРАВИТЕЛЯ преди 13 години
Швейцарците са извратеняци ! Там в затънтените селца в планините стават най-големите кръвосмешения.