Кръвосмешението не е престъпление?

Швейцария обмисля да го извади от Наказателния кодекс
14 яну 2011 17:22,
95
Кръвосмешението не е престъпление?
Снимка: Булфото

Кръвосмешението не е престъпление, смята швейцарското правителство и възнамерява да го извади от Наказателния кодекс, съобщи радио Дойче веле. Срещу тази идея се надигна вълнà от съпротива, като и двата лагера имат силни аргументи за и против.

Ако близнаците Зигмунд и Зиглинде бяха заченали сина си Зигфрид не в музикалния свят на "Пръстенът на нибелунгите" от Вагнер, а в страната на Вилхелм Тел, според параграф 213 от швейцарския наказателен кодекс те щяха да влязат за три години в затвора. Кръвосмешението, което в класическата литература и в театъра предизвиква драматични и дори трагични сътресения, в реалния живот е табу и се преследва наказателно в много държави. Наказателното преследване на кръвосмешението има свой аналог и в гражданското право, което забранява браковете между роднини по права линия и между братя и сестри.

Секс с татко?

Кръвосмешение (или инцест) правистите наричат половото сношаване между кръвни роднини по права линия (баща и дъщеря, дядо и внучка) или между братя и сестри и полубратя и полусестри. (Обаче сексът между чичо и племенница или между братовчед и братовчедка не е кръвосмешение в юридическия смисъл на понятието.) При това във всички изборени "престъпни" конфигурации става дума за доброволни сексуални действия между пълнолетни хора. Тоест, кръвосмешението няма нищо общо със сексуалното насилие срещу деца от страна на родители или други роднини. Педофилските престъпления и сексуалната принуда над непълнолетни се наказват навсякъде по света.

За всички е ясно, че кръвосмешението не води непременно до създаване на поколение, а дори да се стигне дотам – не се раждат непременно увредени деца. Разбира се, поколението от кръвосмесителни връзки все пак е обременено с по-голям риск от увреждания и генетично наследени заболявания. Тъй че в днешната бурна дискусия Швейцария всъщност търси отговор на въпроса кое е по-важно – здравето на народа или индивидуалната свобода за продължаване на рода?

Взривени ценности

Моралистите настояват да се запази статуквото. Защото представата, че родители, баби и дядовци могат едновременно да бъдат сексуални партньори на пълнолетни деца и внуци, или пък, че братя и сестри лягат с еротични намерения в обща постеля, наистина противоречи на основните инстинкти и дълбоко вкоренените човешки ценности. Социалните структури и ролята на семейното съжителство се дискредитират до такава степен, че под въпрос се поставя изобщо семейството като институция.

Либералният лагер с пълно основание обаче пита: защо да е престъпление едно доброволно (сексуално) взаимодействие между двама пълнолетни, които не причиняват вреда на трети лица? Само защото се нарушава едно табу и общоприетите нрави? Това не е достатъчно, архаичните табута и т. нар. всеобщ морал имат само частично присъствие в законодателството.

Кое е "нормално" и кое – не?

Освен това с течение на времето се променят и представите за сексуалност, за "редно" и "нередно", за еротичната свобода, за хомосексуалността. Столетия наред в християнския свят няма разводи, а браковете между хомосексуални двойки и до днес са разрешени в малко страни и наказуеми – в други.

Швейцарските епископи категорично отхвърлят либералната аргументация и плановете да се легализира инцестът. Кръвосмешението е престъпление срещу семейството, твърдят те. То разклаща устоите на най-важната обществена клетка и обърква редовете в тази хилядолетна човешка институция. Спорът продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
6
 
! Отговори
6001 преди 13 години
Човече най лошото е че може да пробият и при нас затова само *** и всичко е шест...
68
1
 
6
 
! Отговори
cons преди 13 години
A moje li s momicheta ot foruma :)
67
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
такъв закон могат да приемат само извратеняци...той толкова ще ги улесни че нямам думи...божееее...побъркан свят...колко мъка има по него...бащи с дъщери,майки със синовете си...отврат за всеки нормален човек даже и да си го помисли... ЗА ГИЛОТИНАТА плачат тия
66
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като признахме ***, сега трябва да признаем и кръвосмешението, а скоро и педофилията... надявам се сте доволни :)
65
3
 
6
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Теа и без това са дегенерирали, така че, поне ще си е озаконено, па и да мушат децата си спокойно! Иначе, що писаници, телевизии, кюрета и тн. и тн. Ноого масраф.Така, белким у перверзиятя го надърват...Ша и и по иефтино също!
64
1
 
25
 
! Отговори
Falkone преди 13 години
последствията са следните от кръвосмешението:психични заболявания,инвалидност,уродство,някой спомена даун има и други.и много самойбийства и убийства.Направете си сметката експериментатори. По-добре експериментирайте в работа. При толкова жени навън,ти да отидеш да правиш секс с роднина----нищо добро не те чака.Това е!Заради 2-3 оргазма повече,животът ти твоя и на други хора ще отиде на кино от 6 до 5.Бог да пази България!
63
1
 
20
 
! Отговори
идиотска работа преди 13 години
Кръвосмешението не било престъпление,то и *** на обществено място не е престъпление,но по-важно е че и двете неща не са морални!Дори и само за удоволствие,секс между брат и сестра е гнусна работа!Между 1 или 2ри братовчеди секса за удоволствие е маалко по-нормално нещо,но между брат и сестра,майка и син,това е абсурд!Не знам колко трябва са си загорял и превъртял за секс,че да го направиш?!Естествено,че имаме нужда от повече сексуално разнообразие,но нека да е с приятели,колеги,съседи и др
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напълно си заслужаваме 2012-та да свърши света, щом баща ще ляга с дъщеря, а майка със син! То затова и художествените произведения са трагедии! За да се подчертае, че дори боговете не го удобряват! Ама *** са *** - ти му казваш трагедия, то ти вика - дай да пробвам, имам право да си счупя главата. Като малките деца, а малките деца трябва да се пазят от самите себе си.
61
1
 
17
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
Доказано е, че при такива връзки се раждат много болни от "даун". Пример са Ирландците, затова там се проведоха олимпийските игри за хора с такива увреждания. и до ден днешен продължават да се женят първи братовчеди, и закона не го забранява. "Бракове между родственици са довели до упадъка на династията Хабсбургите в Испания" Случайните бракове между родственици некрият риск, обаче повтарящите се близкородствени бракове генетичните дефекти стават по чести. curious.actualno/news_233
60
1
 
5
 
! Отговори
prodyljenie do #29 преди 13 години
zashtoto tuka si osiguriavat dobri invalidni pensii i socialni pomoshti syshtestvuvashti v mnogo malko drugi dyrjavi . Tova , che govoriat shvedskia ezik NE gi pravo avtomatno i shvedi . Stoi si na selo i NE komentirai temi koito sa nevyzmojni za pileshkia ti akyl - ako vyobshte imash takyv !!
59
0
 
5
 
! Отговори
do #29 преди 13 години
Пример за кръвосмешение е Швеция ,заради рядко населена територия, особено преди 30-40 години..Който е ходил там , не може да не му е направило впечатление колко много, меко казано инвалиди има в колички. Kato shte komentirash neshto , pone si napravi truda da se zapoznaesh pyrvo s faktite !!! Rabotia v socialnata slujba i se zanimavam tochno s takiva hora - invalidi -umstveni i ne i moga da ti kaja sys sigurnost , che povecheto hora v invalidni kolichki sa imigranti koito sa doshli v Shvecia
58
9
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
....защо да е престъпление едно доброволно (сексуално) взаимодействие между двама пълнолетни, които не причиняват вреда на трети лица....За нас и църквата естествено че няма да е нормално ама никаде не пише, че ще се женят или създават поколение - така че тяхна си работа ... А и обикновено тия дето се правят на най-големи моралисти и най-яростно нападат някой в коментарите си - не им е хич чиста работата - приятен ден на всички :)
57
1
 
4
 
! Отговори
star ergen преди 13 години
Pro4etete ne6to ot Leo Taksil,naprimer SVE6TENNIQ VERTEP ILI ZABAVNA BIBLIQ.^6te razberete kak ottsite gledat na krvosme6enieto.Na6ata tsrkva e protiv.No tova polovo vle4enie v semeystvata pravi lo6i 6egi na morala.
56
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кръвосмешението не е престъпление...ИДВА ОТ ЕВРЕИТЕ...ТОВА Е МНОГО 4ЕСТО СРЕЩАНО ЯВЛЕНИЕ В ИЗРАЕЛ.90% ОТ ЕВРЕИТЕ СЕ 4ИФТОСВАТ ПО РОДНИНСКИ, ЗА ДА ЗАДЪРЖАТ ПАРИТЕ В РОДАТА.ЗАТОВА СА ИЗ....ДИ
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия са полудели......
54
1
 
11
 
! Отговори
bashtata преди 13 години
Единственото което би защитил подобен закон е да останат кинтите по фамилийте.Справка....Англия.
53
1
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
онбаши,то при близки роднини-родители,първото поколение е нормално.Умствени и физически недъзи се проявяват след второто.Затова в еврейския квартал в Ню Йорк е пълно с ***.
52
1
 
19
 
! Отговори
човек преди 13 години
досега не бях го гледал , но тази новина е капката след която ще си пусна " 2012 " все повече Развития Запад заприличва на римската империя - педофилия , хомосексуализъм , кръвосмешение , всякакви странности и чудатости считани за нормално . края го знаем , да дойдат варварите .
51
3
 
2
 
! Отговори
keke25 преди 13 години
В UK още си сестрите !
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Погледнете от практичната му страна - там има много богати фамилии, които за да запазят наследените си богатства може и да са склонни на един фиктивен брак. При това без никакви данъци. Именно такива хора могат да имат лоби за подобна промяна, а не разни извратеняци с едипов комплекс.