WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай

Ядрен взрив в орбита ще парализира цялата планета
Обновена: 3 фев 2011 14:58 | 3 фев 2011 12:35, Елка Василева
82
WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ и Китай са през последните години в надпревара в космическите въоръжения и американците са толкова разтревожени от напредъка на съперника си, че дори заплашили Пекин с военен отговор, ако той не спре.

Това става ясно от поредната порция разсекретени телеграми на Държавния департамент, огласени от WikiLeaks, пише „Дейли телеграф“.

Двете ядрени супердържави периодично демонстрират сила една пред друга, използвайки най-сложно и съвременно оръжие. Напрежението между тях нараства и заплашва с възникване на нов военен фронт.

Всичко започнало през 2007 г., когато Китай унищожил с ракета свой стар метеорологичен спътник, намирал се в орбита на 800 км от Земята.

В Белия дом били шокирани, пише вестникът. Ракетният удар раздробил китайския спътник на хиляди парчета, които създали хаос в орбита и предизвикали заплаха за много действащи американски спътници както с гражданско, така и с военно предназначение.

За да избегнат загуби, САЩ дълго време променяли курса на своите апарати, предпазвайки ги от сблъсък с отломките.

През февруари 2008 г. последвал „отговорът“ на американците – с ракета, изстреляна от борда на крайцер в Тихия океан, те поразили собствен шпионски спътник.

По този начин Вашингтон доказал на Пекин, че е способен да нанася точни удари по обекти в космоса.

Всичко това е секретната страна. Публично САЩ уверяваха, че този удар не е бил военно изпитание, а е извършен единствено по необходимост, посочва изданието.

След китайския удар по спътника САЩ протестирали по дипломатически път пред Китай, заявявайки, че подобни действия застрашават космическите системи на различни страни и сигурността на населението.

В изпратения дипломатически документ се подчертавало, че в бъдеще подобни удари ще се оценяват като преднамерено посегателство срещу американските космически системи и ескалация на конфликта.

В края на протестната нота се посочвало, че САЩ си запазват правото съгласно хартата на ООН и международните закони да защитават космическите си системи с всички възможни средства – както дипломатически, така и военни.

От разсекретените документи на Държавния документ става ясно също така, че Китай е изключително обезпокоен от американските планове за разполагане на противоракетни радари в Япония и особено от разработването и изпитанията на боен лазер, който може да разруши ракета на противника още при изстрелването, преди тя да е напуснала територията на страната.

В Пекин смятат, че подобно въоръжение изобщо не може да бъде наречено отбранително, то е по-скоро нападателно.

С най-нова дата сред разсекретените телеграми е тази,  изпратена от Държавния департамент до американското посолство в Пекин през януари 2010 г. В нея се казва, че разузнаването е засякло поредното „противоспътниково изпитание“ на Китай – една ракета успешно е свалили друга, която се е намирала на 240 км над Земята.
 
В текста се посочва, че тревогите на предишната администрация на Джордж Буш по повод китайските космически въоръжения са останали „в наследство“ на екипа на Барак Обама.

Към тези тревоги могат да се добавят и нови, пише изданието. То добавя, че един от чудовищните сценарии е бил описан през септември 2010 г. от британския министър на отбраната Лайъм Фокс. Той предупредил, че зависимостта на съвременното общество от технологиите го прави силно уязвимо.

Например, ако някой враждебен режим или терористи в един момент извършат ядрен взрив на околоземна орбита, това ще създаде електромагнитно излъчване, което ще парализира цялата планета, разрушавайки всичките й електронни системи, пише NEWSru. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
7
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Ако можеш да си купиш каквото си поискаш на свмета срещу напечатана от тебл хартийка, какво по хубаво от това?Ако някой е готов да ти работи, или да ти продава стоките си десетки години наред срещу шарени хартийки, какво по готино от това?Ако сега Китай и Япония продадат доларите си, долара ще се превърне в шарена хартийка, и това, което са продавали години наред на Америка, ще излезе на американците срещу нищо.Затова сега Америка се чуди как да поевтини долара си, а китайците и японците купуват
54
4
 
3
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Сащ отдавна не са суперсила но още не са го разбрали.Те немогат да плашат китаи защото китаи е наи голения куповач на долари държат около 900 милиярда след това са Япония.Ако ги продадът веднага на пазара долара ще се срине и сащ ще фалират.Проста изтина има даже документален сериял маи ЧАИМЕРИКА се каваще гледаите го и ще ви стане ясно.
53
1
 
8
 
! Отговори
Отговарящ преди 13 години
Ще настане световна финансова криза и ще са засегнати всички държави, не само САЩ. За разлика от номера, който врътна администрацията на Рейгън, когато убеди Саудитска Арабия да увеличи производството на нефт от 2 млн. барела дневно на 9 млн. барела дневно и така доведе до фалита на СССР. Като бонус заради ниските цени на петрола гарантира ускорено развитие на целия Западен свят. ;)
52
1
 
17
 
! Отговори
Питащ преди 13 години
Какво ли ще стане с изправената пред частичен фалит "супер държава САЩ", ако противостоящите им Бразилия, Русия, Индия и Китай повторят номера на Шарл Де Гол от 60-те години като върнат притежаваните трилиони долари срещу златното им покритие и започнат да се разплащат с националните си валути обвързани с цената на златото?
51
2
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
китай излезе напред защото когато младенов каза "по-добре танковете да дойдат" не му стигнаха топлите да го издаде като легална заповед, за разлика от китайското политбюро.
50
1
 
8
 
! Отговори
нещо интересно преди 13 години
уикилийкс и фейсбук и туитър се използват от щатите с цел да създават цъкащи бомби , никой не е предполагал че ще бъдат използвани за сваляне на неизгодни за щатите режими , а уикиликс е много интересна програма , накараха хората да вземат на сериозно този сайт и този шпионин , с цел утре с цел пропаганда или действие срещу , държави , правителства и т.н ако не слушат да им скалъпват компромати с цел да гжи свалят или да ги накарат да слушкат , това е голямата игра в момента .
49
15
 
8
 
! Отговори
joe преди 13 години
До СамоХа ха.Най-вероятно и американците ще започнат да емигрират в Китай,където заплатата е цели 100 долара.Такива умници като теб предричат краха на Америка от много време,но Америка така и си остава най-силната държава в Света.
48
2
 
32
 
! Отговори
Кашика преди 13 години
Не е редно, но ще си кажа, че в Русия е запазен огромен арсенал от всякаква военна техника, в която електрониката е на толкова примитивно ниво, че на практика не може да бъде засегната по друг начин освен механично. Всички си мислят, че Русия е назад с технологиите, но никой не си задава въпроса ЗАЩО ли. Защото имат ЕМП ракети, които ако гръмнат над Чикаго да речем ще спрат и електронните часовници да работят и инак морално остарялата им техника ще е единствената, която ще работи.
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На защитниците на Китай, само мога да кажа, да се молят Китай да не стане номер едно защото тогава наистина ще видят ( и усетят ) кон боб яде ли...Няма по големи безбожници и жестоки от китайците. Който е работел и живял сред такива знае закакво става дума. Не търсете справедливост и правдини, това е утопия. Просто избирате по малкото зло, това е реалността.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бих искал атомния взрив да ви парализира и антенките,комуникоиди,за какво пишете по форумите,като можете да си плямпате и така,а?
45
0
 
11
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Е това е истинска електронна игра, не като разните му там симулатори....
44
7
 
36
 
! Отговори
Само преди 13 години
Само изчакайте още 15 години и ще се убедите сами, че САЩ като икономика ще рухне. Вярвате или не, САЩ скоро няма да бъде световната сила, просто защото Китай има повече население, повече производство и повече ресурси. Да ги *** в Американската Мечта. Държава, създадена от имигранти. И след кратко време - унищожена от имигранти.
43
0
 
6
 
! Отговори
A преди 13 години
Аз се почесах, а ти може да ми го преместиш! хахахаБог да те пази тебе от простотията тиНе ви разбирам, какво само се заяждате из форумите?
42
0
 
11
 
! Отговори
От битака преди 13 години
Усещам че няма да чакам много и ще тръгне бизнеса с противогази и хапчета против лъчева болест !
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от разработването и изпитанията на боен лазер, който може да разруши ракета на противника още при изстрелването, преди тя да е напуснала територията на страната. А Люк Скайуокър какво прави ??? да иде на помогне и той
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като де дразят, почеши секой ти е виновен, че си раздразнителен и психично неуравновесен?от такива като теб трябва някой да ни пази!
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо ново не е казал тоя WikiLeaks, търси слава и пари!
38
5
 
31
 
! Отговори
А преди 13 години
Тази американска арогантност и егоизъм така ме дразнят!!!!
37
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Статията е измислена! Вярно е , че много станции са свалени и продължават да падат, най-различни, не само на САЩ, но причината е съвсем друга! Те първо трябва да се научат , че в Пространството се изстрелват само чисти тела, а не такива, които облъчват населението на Земята !Може дори да се получи пълно блокиране на някои изстрелвания! Те перфектно са наясно с това, но винаги проверяват.Така са свикнали до сега - все да облъчват и правят населението глупаво , покорно и податливо!
36
0
 
23
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Честита Новата Лунна Година на китайците ----- Да работиш за прогрес пред другите, без да ги мразиш - така правят китайците / а и така се прави / ---- Такъв е принципа и наистинските спортисти - Да са по-добри от другите, но чрез труд