WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай

Ядрен взрив в орбита ще парализира цялата планета
Обновена: 3 фев 2011 14:58 | 3 фев 2011 12:35, Елка Василева
82
WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ и Китай са през последните години в надпревара в космическите въоръжения и американците са толкова разтревожени от напредъка на съперника си, че дори заплашили Пекин с военен отговор, ако той не спре.

Това става ясно от поредната порция разсекретени телеграми на Държавния департамент, огласени от WikiLeaks, пише „Дейли телеграф“.

Двете ядрени супердържави периодично демонстрират сила една пред друга, използвайки най-сложно и съвременно оръжие. Напрежението между тях нараства и заплашва с възникване на нов военен фронт.

Всичко започнало през 2007 г., когато Китай унищожил с ракета свой стар метеорологичен спътник, намирал се в орбита на 800 км от Земята.

В Белия дом били шокирани, пише вестникът. Ракетният удар раздробил китайския спътник на хиляди парчета, които създали хаос в орбита и предизвикали заплаха за много действащи американски спътници както с гражданско, така и с военно предназначение.

За да избегнат загуби, САЩ дълго време променяли курса на своите апарати, предпазвайки ги от сблъсък с отломките.

През февруари 2008 г. последвал „отговорът“ на американците – с ракета, изстреляна от борда на крайцер в Тихия океан, те поразили собствен шпионски спътник.

По този начин Вашингтон доказал на Пекин, че е способен да нанася точни удари по обекти в космоса.

Всичко това е секретната страна. Публично САЩ уверяваха, че този удар не е бил военно изпитание, а е извършен единствено по необходимост, посочва изданието.

След китайския удар по спътника САЩ протестирали по дипломатически път пред Китай, заявявайки, че подобни действия застрашават космическите системи на различни страни и сигурността на населението.

В изпратения дипломатически документ се подчертавало, че в бъдеще подобни удари ще се оценяват като преднамерено посегателство срещу американските космически системи и ескалация на конфликта.

В края на протестната нота се посочвало, че САЩ си запазват правото съгласно хартата на ООН и международните закони да защитават космическите си системи с всички възможни средства – както дипломатически, така и военни.

От разсекретените документи на Държавния документ става ясно също така, че Китай е изключително обезпокоен от американските планове за разполагане на противоракетни радари в Япония и особено от разработването и изпитанията на боен лазер, който може да разруши ракета на противника още при изстрелването, преди тя да е напуснала територията на страната.

В Пекин смятат, че подобно въоръжение изобщо не може да бъде наречено отбранително, то е по-скоро нападателно.

С най-нова дата сред разсекретените телеграми е тази,  изпратена от Държавния департамент до американското посолство в Пекин през януари 2010 г. В нея се казва, че разузнаването е засякло поредното „противоспътниково изпитание“ на Китай – една ракета успешно е свалили друга, която се е намирала на 240 км над Земята.
 
В текста се посочва, че тревогите на предишната администрация на Джордж Буш по повод китайските космически въоръжения са останали „в наследство“ на екипа на Барак Обама.

Към тези тревоги могат да се добавят и нови, пише изданието. То добавя, че един от чудовищните сценарии е бил описан през септември 2010 г. от британския министър на отбраната Лайъм Фокс. Той предупредил, че зависимостта на съвременното общество от технологиите го прави силно уязвимо.

Например, ако някой враждебен режим или терористи в един момент извършат ядрен взрив на околоземна орбита, това ще създаде електромагнитно излъчване, което ще парализира цялата планета, разрушавайки всичките й електронни системи, пише NEWSru. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
30
 
! Отговори
kitai преди 13 години
Китай е най големият потребител в света,по една дъвка да ти купят,ставаш милиардер!!!
34
1
 
4
 
! Отговори
IkonomisT преди 13 години
Tova s kitai ne e ot dneska !!! Purvo beshe Germaniq , Italiq , Taiwan , Qponia i tn ;] Kitai ne pravi amaaaaa absolutno nishto razli4no ! Edinstvenata razlika e v mashtabite ! Pazara nai veche ;) Kolko ot vase se zamislqt kakuv pazar predostavq kitai ?! Che to 5 % da zemesh ot nego sa ti edna Evropeiska durjava ?! Ama kitaicite kazvat OK no davate know how ;) Inache nqma sdelka ;)
33
2
 
50
 
! Отговори
е преди 13 години
Китай излезе напред, защото във всяко кътче на всяко мизерно апартаменче всяко китайче правеше нещичко и после за това нещо се намираше пазар. Тук и законно да правим нещо, държавата ще те перка през ръцете, докато не се откажеш- открийте разликите.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 26хахахаМи *** на щатите по хубав ли е?
31
3
 
25
 
! Отговори
boikot преди 13 години
Китайците ще са най-силната държава след няколко години,все пак всяка сутрин за работа тръгват 800 милиона души!!!
30
1
 
31
 
! Отговори
AAAA преди 13 години
Правеха заводи запада в Китай за да експлоатират евтина работна ръка,китайците се събудиха започнаха да им копират на американците самолетите,на французите бързите влакове TGV,подбиха цените,превзеха пазарите и сега запада няма на кой да си продава стоката.Космически заеми с нулева икономика,фалираха....
29
5
 
21
 
! Отговори
Елена преди 13 години
През февруари 2008 г. последвал отговорът на американците с ракета, изстреляна от борда на крайцер в Тихия океан, те поразили собствен шпионски спътник. ...Гиганти на мисълтта! Луди пари на данъкоплатци за създаване на спътник и още по- луди, за да го съборят! Обичам американците!
28
4
 
4
 
! Отговори
xaaxax преди 13 години
Moje da probvat Qnkite ;) Use6tat , 4e sdavat 1 mqsto ;]] Sled 10 - 15 godini shte se u4i kitaiski v u4ili6tata ne Angliski
27
1
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Тия си мерят ракетите,а японците разработват мрежа за космически ***.Ха познайте кво ще ловят с нея?
26
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
kitai e svetovna voenna i ikonomicheska sila nomer 1 v sveta i tova amerika triabva da si priznae.kitaicite prevzeha ne samo zemiata no i kosmosa tam tehnite vazmojnosti sa neogranicheni.strahat na amerika ot kitai e napalno opravdan zashtoto kitai postavi amerika na kolene ili da mu disha v garba.kosmicheskite razrabotki i tehnologii na kitai sa tolkova napred che amerika e na stotici godini nazad izostavashta.usa neka se strahuvat te ne sa 1, ne sa 2 a sa 3 v sveta.treperete ianki kraiat vi do
25
11
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
БОЙ по канчетата на китайците.ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА Е СКОРОСТА БЕ? 28 000 км/чТАПАЦИТЕ са усрали 3000 отломки с големина над 2см. НЕ САМО АПАРАТИТЕ ами и хората са в опасност заради техния *** който ще лети там 300 години
24
5
 
12
 
! Отговори
7777 преди 13 години
Милиони китайци има в САЩ и Европа които са много по добре третирани от нас българите.Парите спечелени там отиват в Китай затова и те имат 2000 милиарда долара в къш и дори прредлагат на всяка европейска държава заем.Много късно европейците се сетиха да затворят границите-Европа е пълна с азиатци и африканци и сега българските работници са им виновни.България дано се запази чиста,но и тя е пълна с ***,турци,помаци
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До сега жълтурковците винаги са натривали носа на САЩ. Спомнете си Корейската война и Виетнам,а защо не и първата половина на Втората световна.
22
4
 
17
 
! Отговори
A преди 13 години
Браво на Китайците... МАШИНИ!!! :Д
21
6
 
12
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Спокойно, но тези са достатъчно ***, за да нападнат Китай, а Китай ще ги изпепели, но и китайците ще претърпят сериозни щети, цялата планета ще претърпи щети...хамериканците, откогато се помня само се чудят къде да правят войни и непрекъснато застрашават световния мир и планетата ни. Тази планета не е само тяхна.
20
7
 
18
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Спокойно, но тези са достатъчно ***, за да нападнат Китай, а Китай ще ги изпепели, но и китайците ще претърпят сериозни щети, цялата планета ще претърпи щети...хамериканците, откогато се помня само се чудят къде да правят войни и непрекъснато застрашават световния мир и планетата ни. Тази планета не е само тяхна.
19
9
 
9
 
! Отговори
до онгондур преди 13 години
Мога да ти помогна със съвет просто си купи билет за китай,индия ,бразилия или русия и ще се чувстваш спокоен!Всяка една от изброените страни те очаква най малкото с по доброто здравеопазване ,защита на правата ти ,липсата на корупция,и безплатно и качествено образование.Така че действай!!!!
18
8
 
4
 
! Отговори
M. преди 13 години
OSTAVETE GLUPOSTITE NA NOSTRADAMUS, CHETETE BIBLIATA- TAM PIWE VSICHKO.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ивка asl pls.
16
4
 
3
 
! Отговори
M. преди 13 години
NAROCHNO PLAWAT HORATA,ZA DA SE OTCHAIAT I DA SE POBARKAT OT STRAH. S P O K O I N O.