Кадафи срещу либийците

Кървава разправа с протестиращите, бомбардировки в Триполи
Обновена: 22 фев 2011 07:49 | 21 фев 2011 23:01,
310
Кадафи срещу либийците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Втора нощ на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи в либийската столица. Въздушното пространство над Триполи е затворено.

Бойни самолети обстрелват безразборно квартали на Триполи, според разкази на очевидци.

Свидетел съобщава, че вижда хора, убити при стрелба от бойни самолети. Друг очевидец разказва, че кварталите Фашлом и Завия ал Дахмани са обградени от силите за сигурност.

Хората са на улиците, а над района се виждат пламъци и пушек. Телевизионните канали Ал Джазира и Ал Арабия съобщават за стотици убити.

„Това, на което ставаме свидетели днес, е невъобразимо. Бойни самолети и хеликоптери обстрелват безразборно един квартал след дтуг. Има много, много убити”, разказва пред Ал Джазира Абдел Мохамед Салех. Мъжът казва, че всичко което се движи, е мишена за военните самолети. 

Сейф ал Ислам, син на либийския лидер, отрече пред държавната телевизия информацията, че са бомбардирани квартали на столицата и уточни, че става въпрос за складове за оръжия в отдалечени, ненаселени райони. 

В източната част на града дезертирали войници се бият със силите, лоялни на Муамар Кадафи, съобщи ВВС.

Двама либийски военни пилоти избягаха с машините си в Малта. Те обявили, че са получили заповед да бомбардират протестиращите, съобщи малтийското правителство.

Още по темата

Пилотите, които са полковници, излетели от база близо до Триполи. Единият от тях е поискал политическо убежище. Двамата решили да избягат в Малта, след като получили заповед да бомбардират протестиращите в Бенгази.

Полковник Кадафи, най-дълго управлявалият в арабския свят, е изгубил подкрепата на почти цялото общество, коментира ВВС.

Според източници на ВВС той е напуснал столицата. По-рано в понеделник се появиха информации, че е заминал за Венецуела, но след това високопоставен венецуелски източник и министър от либийското правителство опровергаха информацията.

Редица политици вече изоставиха режима. Министърът на правосъдието Мустафа Абдул Джалил подаде оставка заради „прекомерната употреба на сила”.

Вторият по ранг представител на Либия в ООН призова Кадафи да се оттегли и обвини правителството в геноцид.

Представителят на Либия в Арабската лига Абдел Монеим ал Хони обяви, че „се присъединява към революцията”.
Коалиция от ислямски духовници в Либия обяви за благословен дълг на мюсюлманите да се изправят срещу режима.

Редица райони на страната, включително родният град на Кадафи – Сирт, вече са под контрола на бунтовниците.

Хиляди чужденци се опитват да напуснат Либия. Подготвя се и евакуацията на българите. Регистрираните български граждани в Либия са 500, около 60 от тях с в Бенгази. Правителственият Airbus е готов да излети за Триполи.

Държавната фирма „Техноекспортстрой” е осигурила още един самолет с капацитет от 180 места, който се очаква да пристигне в Триполи на 22 февруари около 12.00 ч. местно време, съобщиха от МВнР.

Засега летището в Бенгази е затворено. Българското външно министерство съветва сънародниците ни в източната част на Либия да не напускат домовете си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още по темата: Бунтът в Либия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще има най-скоро кастинг в Либия за да се излъчи групата, която ще обеси този *** между *** и кървав социопат. Повярвайте ми, мераклийте му са хиляди.
287
2
 
1
 
! Отговори
LIBIEC преди 13 години
GDAFFI E NAI VELIK DARJAVNIK I OFICER.SAMO AMERIKANSKI PODLOGI ALKOHOLICI I NARKOMANI SA SRE6TU NEGO.
286
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАЙ ВЪВ ФОРУМА СРАЖЕНИЯТА СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ В ЛИБИЯ.НАРОДЪТ НИ ИЗДИВЯ,САМО ОМРАЗА ОТВСЯКЪДЕ.НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО,ЗАГУБИХМЕ ЧОВЕШКИ ОБЛИК.
285
0
 
1
 
! Отговори
Innocent преди 13 години
До 299: Свири хармонико, свири...Да си забравил, че простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството (хеле в СССР), животинският страх, безсрамието, доносничеството и още много други си бяха същността на социализъма и не беше нужно някой да ги раздвижва. За Дълес не знам, но другото (пороците на социализма) си цитирал доста точно.
284
2
 
1
 
! Отговори
s преди 13 години
pravyat se planove za 3 svetovnaa
283
1
 
1
 
! Отговори
lewskar do 299 преди 13 години
Това е пълна глупост, както и всичко останало: Първият директор на ЦРУ е Roscoe H. Hillenkoetter, 1947-1950, след него е Walter Bedell Smith, 1950-1953. И чак след него е Allen W. Dulles 19531961. Така че и *** си да съдере, Дълес не е могъл да каже цитираното от теб през 1947 година като директор на ЦРУ.Научи малко фактите и тогава цитирай,благодаря ви.
282
0
 
3
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
А СРЕЩУ ЦРУ.....НЯМА НИКОЙ...
281
4
 
6
 
! Отговори
Пропаганда преди 13 години
В началото на Студената война 1947 г. - Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ"
280
1
 
2
 
! Отговори
Към 291 преди 13 години
И на коча ташаците се клатят, ама не падат.
279
2
 
0
 
! Отговори
Аморфен Флуидев преди 13 години
"Защо си мислите, че ние сме в различна позиция от тази на обикновените хора в арабския свят?" - Ами може би защото годишната им заплата е наша седмична заплата! ***!
278
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, 295 - капитализма се държи на пропагандата и на още нещо, ама какво беше... а, да - и на високите технологии и стоките, които непрестанно бълва. А социализма опита да се държи само на едната гола пропаганда. :)))
277
1
 
3
 
! Отговори
ppp преди 13 години
много крайна поляризация на капитализъм-социализъм бе хора.. Няма само добър и само лош строй. И двата в основата си се задържат от пропагандата. Явно тази на капитализма се оказа по-силна, засега.. Ще видим и той като се сгромоляса какви неща ще излезнат. И на мен не ми харесва, че Кадафито е диктатор и ми изглежда не с всичкия си, но радикалния ислямизъм дали няма да е по-зле!?.. Не е ли още по-опасно промиване на мозъци..
276
1
 
7
 
! Отговори
lewskar преди 13 години
Най-лошото нещо е за Бг бизнеса,от това че Кадафи го свалят.А да видиме дали "новите демократи" в Либия,ще подпишат и един договор с Бг фирми,или да ли ще си вземем парите за свършена работа,колкото от Ирак и колкото имаме договори с Ирак."'Бедните да го д....."Да ли Тони Блеар не случайно освободи "убиеца от локърби",това е истината,но може би някой си е направил сметка без кръчмаря"ислямският фундаментализъм"..........
275
6
 
11
 
! Отговори
Антикомунист преди 13 години
Комунизмът е болест на ума и сърцето.Лечението е само едно: Убиваш им лидерите. И ако последователите не се откажат от убежденията си (от страх или преосмисляне) убиваш и тях.Иначе оправия със сектантите няма.
274
1
 
6
 
! Отговори
lewis преди 13 години
Хора, немислите ли, че след като падне Кадафи, Либия ще падне в ръцете на ислямистите и ще стане втори Иран, който до началото на 80-те си беше светска република, а сега по-бесни мюсюлмани от тях няма! Кадафи поне удържаше радикалният ислям, а сега властта ще падне в ръцете на терористи муджахидини или членове на някоя ислямска групировка и край с петрола и газта за Европа и очаквайте вече и атентати на старият континент!!!
273
9
 
8
 
! Отговори
КАДАФИТО СИ ОТИВА.. преди 13 години
...СОЦИАЛИСТИТЕ НА ДЖАМАХИРИЯТА ---ЩЕ ГИ БЕСЯТ ПО СТЪЛБОВЕТЕ!ОБИЧАМ ДА ГЛЕДАМ ,КАК БЕСЯТ, ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ, ПРЕСТЪПНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ И СОЦ-"ЕКСПРОПРИАТОРИ"!ТАКАВА Е СЪДБАТА ,НА ВСИЧКИ *** КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИ!УБИЙ РАЗБОЙНИКА---ЗА ДА ГО НАДЖИВЕЕШ!НЕ ЧАКАЙ, ИЗЛИШНО НА ДЪРЖАВАТА!ЕЛЕМЕНТАРНО ,Е...!
272
0
 
23
 
! Отговори
Замислете се! преди 13 години
Ако се опитате да се отърсите от фалшивите приказки и казионната пропаганда и да помислите само и единствено със собствената си глава със сигурност ще разберете, че в т.нар. демокрации управляват същите "диктатори" и техните "обръчи от фирми" като в арабския свят, само дето са добре маскирани зад фразеология, PR и "законодателство" което обаче се отнася "за електората", а не за елита. Защо си мислите, че ние сме в различна позиция от тази на обикновените хора в арабския свят?
271
3
 
9
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Не вярвям в предсказания, но си спомних от за Нострадамус който беше предрекъл 25г. война която ще започне от арабския свят.Страхувам се,че май ще се окаже прав.Лошото е ако се запалят Саудитска Арабия,Дубай,кой знае може да стигне и до Турция.А ние трябва да сме отбранителна линия на ЕС!Е тогава да му мислим,че вече и армия нямяме за авиация да не говорим,а пък танковете ги дарихме на братския македонски народ.Леле кой ще ни опази
270
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako voennite mojeha da razberat che silata na Kadafi svarshi niamashe da streliat sreshtu naselenieto
269
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
брей, кадафито показа топки, респект. ама тия неща трябва да се правят рано, за да са пораженията по-малки, също като лечението на рака.