Правителственият самолет ще прибира българите от Либия

В страната има 500 регистрирани българи
Обновена: 23 фев 2011 13:55 | 21 фев 2011 19:13,
85
Правителственият самолет ще прибира българите от Либия
Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Авиоотряд 28 да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия, с който да бъдат евакуирани българите, живеещи там, съобщи директорът на авиоотряда, цитиран от „Фокус”.

Министерството на външните работи чрез посолството събира българите, които живеят в Либия.

Летището в Триполи засега може да приеме правителствения самолет, по информация, получена в българското министерство на транспорта.

Директорът на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев не се ангажира със срок, в който полетът до Триполи ще бъде осъществен. Преди това българите трябва да се съберат и да имат всички необходими документи.

Самолетът може да качи 90 души на борда. Кога ще бъде осъществен полетът в голяма степен зависи от това дали българите ще са готови за евакуация.

„При първа възможност излитаме и колкото полета са необходими, толкова ще направим”, каза капитан Пенчо Пенчев.

Около 500 са регистрираните български граждани в Либия. Поне 60 от тях са в района на Бенгази.

Още по темата
21 фев 2011 12:27
128

Българи има и в един от градове, където контролът вече е поет от протестиращите – ал Бейда. Всички чужденци, включително и десет българи, са събрани в местната джамия, а бунтовниците са им обещали да ги пазят.

Основен проблем за евакуацията на чужденците е, че Либия иска изходна виза за напускащите страната. Либийският външен министър е обещал след среща с посланици на Европейския съюз в Триполи ускорено да бъде издаването на изходни визи за европейските граждани.

По-рано днес МВнР препоръча на българите, които имат възможност, да напуснат най-скоро Либия с граждански полети за Европа.
От министерството препоръчват всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството ни в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да бъде организирана помощ на място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
40- Па сме много цивилизовани! Дали така мислят и жертвите на 3-те убийства във Врачанско или на тях само им съчувстваме! Или ровещите в кофите за ***! Да ви имам в лицемерите:)
40
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко нали каза, че сме на 6 с арабите! Има дюнери, колкото искате:) Защо се притеснява!
39
9
 
33
 
! Отговори
тъжно преди 13 години
Един цивилизован народ в такъв момент ще се опита да помогне на своите хора изпаднали в беда...
38
4
 
18
 
! Отговори
Мечо Пух преди 13 години
Последните десетина години Кадафи се натягаше на САЩ и на Западна Европа. Англичани, французи и италианци сключиха многомилиардни договори с него. Едните му доставяха оръжие и петролните им сонди дупчат либийската земя, другите му продадоха акции на фиат, а третите го зарибиха с огромни инфраструктурни проекти, но в собствената си страна Кадафито държеше либийците гладни с два долара на ден. Боко е същият, Ес ни хвали, а ние духаме супата.
37
6
 
4
 
! Отговори
nona преди 13 години
може малко празен да се върне
36
4
 
1
 
! Отговори
Радо преди 13 години
До 33Погледни се в огледалото и ще разбереш
35
2
 
5
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Пак до 9.сфг,ти внимавай как ходиш по"белите"страни,та да не се посереш някъде и трябва да те върнат в Бг на наша сметка.Що трябва да плащам за теб?
34
4
 
11
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ти пък кво си платил бе? Социалните помощи на ***! Ето за това България е само територия!!! Ние не сме народ и не заслужава да се наричаме така!
33
5
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
до 18Господинчо ,научи български и после прави коментари ама и тогава няма да стане ,защотото си неук !Пише се Афганистан ,а не Авганистан . За сетрите : Тези които ги освободиха след 9 години ,не можаха да се изнесат навреме от Либия ,не защото не пожелаха , а просто бяха арестувани и стига с тези Сестри !
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тва българите какво е - *** дал ресурси взел,или *** на пичагите,кво е
31
2
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 20: Какво разузнване те гони пък тебе???
30
3
 
14
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Благодаря на тези които ми отговориха.Но, все пак говорим за българи които търсят начин да хранят семействата си,та дори отишли в Хондурас.А,за Либия в статията не става въпрос за българо-либийски семейства,а за работещи българи там.Отделно,ако някоя супер готина"***"ви завърти главата,едва ли ще се съобразите с раса или имидж.Мухаххааааааааааааааа
29
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Там може да е война,но са 100 пъти по добре от България.Имат една раса ,един език,една култура.Няма *** и Турци ,мутри и бандити,няколко езика , малцинства измислени. Нямат умове голями като Боико,Цецо,Дянко,Първанко,Станишка,Симеонка, няма чалга *** и лакоми дебели депутати.
28
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
натегачество
27
5
 
7
 
! Отговори
Адолф Борисов преди 13 години
Фалконът, на борда на който е и Румяна Желева е пропуснал международното летище в Триполи и сега рулира за кацане на летището в Сомалийския залив.
26
4
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
А уж щяха да спират маршрутките...
25
5
 
6
 
! Отговори
987 преди 13 години
боко популистчето! пък и то едва ли ще има много желаещи, щото помним като арестуваха сестрите и надка призова всички българи да се върнат, ама й казаха да си гледа работата, щото по-добре кинти и несигурност в либия, отколкото глад и несигурнсот у бг-то
24
2
 
6
 
! Отговори
wtf преди 13 години
Не знам кога ще бъде "осъщИствен" полета, но "голАма" част от коментарите под статията сигурно пак ще са за това как се отклонява вниманието от важните проблеми - цената на хляба или тока. Нашите сънародници - кучета ги яли :x
23
1
 
4
 
! Отговори
ined преди 13 години
до 13: Недей така - ще стане зян самолета. ПВО-то на либийците като види какви "мръсни бомби" е качил на крилата си - веднага ще го свали още над Средиземно Море преди да навлязъл либийското въздушно пространство.
22
9
 
2
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Либия си получава заслуженото заради сестрите. Бог забавя, но не забравя. Нкъде нямаше толкова жертви както там, и ще се увеличават.