Кадафи губи Либия?

Гори правителствена сграда в столицата Триполи
Обновена: 21 фев 2011 13:09 | 21 фев 2011 12:27, Елка Василева
128
Кадафи губи Либия?
Снимка: Reuters

Гори правителствена сграда в либийската столица Триполи, съобщи  Reuters. Репортер на агенцията предава, че Залата на народа е в пламъци, а пожарникари се опитват да я изгасят.

По данни на АФП палежи е имало и в полицейски участъци. Разграбена е сградата на държавната телевизия

Междувременно се появиха информации, че синът на либийския лидер – Сейф ал Ислам Кадафи е започнал разговори с протестиращите за промяна в конституцията.

 

Из страната се носят слухове, че диктаторът Муамар Кадафи е избягал. Неговият син Сейф ал Ислам в обръщение към народа в неделя обеща да се бори с „разбойниците“ до „последния човек“.

Въстанието в Либия обхвана столицата Триполи. Безредиците, обхванали града в неделя се възобновиха с още по-голяма сила в понеделник.

„Повечето градове са изпълнени от протестиращи. Всички сили за сигурност са се предали или са преминали на страната на протестиращите, единственият град /останал под контрола на властите/ е Триполи и тук имаше много сблъсъци снощи“, каза за телевизия Sky News опозиционният активист Халил Сувелхи, който се намира в либийската столица.

Особено яростни сблъсъци са станали в работническите квартали в Триполи, предаде АФП, като се позова на свидетели на събитията.

Очевидци съобщават, че въоръжени противници на режима на Кадафи са поели контрола в най-малко четири района на столицата.

Те се събрали снощи на Зеления площад и се опитали да щурмуват един от дворците на диктатора, но са били разпръснати от полицията, която използвала сълзотворен газ.

„Газът е навсякъде, дори в домовете“, съобщи от мястото на събитията бивш либийски сътрудник на Ройтерс.

Сутринта в понеделник обект на атаки е станала сградата на държавната телевизия и сгради на държавни учреждения, съобщи АФП.

По непотвърдени данни армията и полицията в Киренайка – източната част на Либия, масово преминават на страната на протестиращите.

Войниците-дезертьори са около 150, заловените от верните на правителството войски ги чака разстрел, твърдят източници на Ройтерс.

Полицейски участъци са изгорени и разграбени, оръжието е разграбено и е раздадено на разбунтувалите се.

Протестиращите се опитаха да превземат с щурм с помощта на булдозери двореца на Кадафи в Бенгази, който се охранява от верни на лидера на либийската революция части. Войниците са отговорили с танков и артилерийски огън.

С отбраната на правителствените позиции в Бенгази са се заели двамата синове на Кадафи Хамис и Саади, както и шефът на либийското разузнаване Абдула Сануси.

Според протестиращи, тъй като режимът не се доверява на собствената си армия, е извикал на помощ наемници от Чад и Зимбабве.

Потвърждения за това няма, макар че опозиционерите показват снимки на пленен в бой чужденец.

Смята се, че убитите са стотици. По данни на Human Rights Watch до неделя вечерта са загинали 223 души. Очевидци обаче твърдят, че жертвите общо от безредиците са над 500 души.

Съратници вече са започнали да напускат Кадафи. Вождът на най-голямото либийско племе ал зувай Шалих Фарадж ал Зувай заплаши по телевизия „Ал Джазира“ да спре нефтопроводите, които преминават през територията на Киренайка, ако до ден властите не спрат битката с опозиционери.

Вождът на племето Ал варфала, което живее южно от Триполи, Акрам ал Варфали, обяви, че Кадафи вече не е „брат“ на хората от неговото племе и призова диктаторът да напусне страната.

Посланикът на Либия в Арабската лига Абделмонейм ал Хони обяви, че се е присъединил към революцията. Той бил изпратил телеграма в Триполи за оставката си „в знак на протест срещу актовете на репресии и насилието срещу демонстрантите“.

Напуснал е поста си и посланикът на Либия в Китай Хюсейн Садик ал Мусрати, който призовал армията да прекрати насилието, а целия дипломатически корпус да подаде оставка. Примерът му е бил последван от посланика в Индия Али ал Есауи.

Липсва достатъчно достоверна информация за случващото се. Властите са спрели достъпа до интернет, няма мобилни връзки, ограничена е транслацията на спътниковите телевизии, пише Газета.ru. Чужди журналисти практически не могат да стигнат до Източна Либия и в репортажите си се базират на думите на свои източници.

Синът на диктатора и негов вероятен приемник Сейф ал Ислам направи през нощта срещу понеделник обръщение към нацията. Като говореше на либийския диалект на арабския език, той заплаши либийците с перспективата за хаос и гражданска война и обеща, че армията ще се сражава за неговия баща „до последния човек“.

От изявлението му стана ясно, че режимът на Кадафи е в патова ситуация. „В момента в Бенгази с танкове управляват цивилните“, обяви той, като призна провала на проправителствените сили да удържат на изблика на народно недоволство.

Цялата реч на Сейф ал Ислам беше изградена върху смесица от откровени заплахи, патриотични призиви и ксенофобски изблици с препратки към колониалното минало на Либия.

„Няма да оставим Либия на италианците и турците“, размаха пръст синът на либийския лидер.

Участниците във въстанието според него са „ислямисти“, „наркомани“, „разбойници“, действащи по нареждане на „чужди сили“, извършващи своите злодеяния чрез социалните мрежи.

Въстаналите „разбойници“ искат да превърнат Либия в ислямски емират, смята Кадафи-младши.

Ако продължи така, че бъде по-лошо от Югославия, заяви Сейф ал Ислам. 

Секретарят на висшия народен комитет и фактически премиер на страната Ал Багдади Али ал Махмуди се е срещнал с европейските посланици, пред които заявил, че въстаниците „имат точен разрушителен терористичен план за превръщане на Либия в база за терористи“, съобщи телевизия „Ал Арабия“.

 

 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
4
 
! Отговори
LIBIEC преди 13 години
VIVA COLONEL GDAFFI.SMART NA AMERIKANSKITE PROVOKATORI.
115
1
 
1
 
! Отговори
romel преди 13 години
da ostavim arabskite ku4eta sami da se izbiqt edin drug
114
0
 
3
 
! Отговори
ээээээээээээ преди 13 години
о кеф,какъв кеф.що не съм сега там да си взема едно петролно кладенче.
113
2
 
6
 
! Отговори
ppp преди 13 години
Aide pak amerikancite vinovni...
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Търси се либииското СДС и либииският Жельо Желев
111
0
 
16
 
! Отговори
стилян преди 13 години
"Ако продължи така, че бъде по-лошо от Югославия, заяви Сейф ал Ислам." Това мяза повече на нашенски диалект
110
4
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Между другото,те са били по едно и също време под турско робство с нас, и много еничари от либийски произход са били наградени със земи в България!Нещо да ви говори?
109
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
до 112либийците са били под турско робство,ако не знаеш.
108
6
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо гледа преди 13 години
Ще плачете за Кадафи, ама нейсе!!Тия ще ни изядат и свинското!!!
107
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
бе той диктатора Либия я загуби вече ..но има възможност и живота си да загуби
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците разклатиха целия свят за да насадят техни протежете. Преди това ще продадат и доста от оръжията си де.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а,дано-мн.хубаво си го казал-и кюрдите да се разбунтуват,де що има ***,да измрат
104
6
 
7
 
! Отговори
Ива преди 13 години
Хм..ме знаят какво ги чака след падането на Кадафито, ще има да го търсят. Ние в БГ-то вече сме се возили и се возим 20 години на този влак..
103
0
 
3
 
! Отговори
котарака Хохо преди 13 години
в действие!!!
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да оставим Либия на италианците и турците, размаха пръст синът на либийския лидер.Турция верно била Голема работ щом заплашват и Либия! хахаха
101
10
 
29
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
Какво ЦРУ бе *** . Стотици хиляди, може би милиони са по улиците в Либия . Срещу тях стрелят и ги избиват , но те не отстъпват . Айде червеното бетон да ми обясните как може ЦРУ да накара хората да тръгнат срещу картечниците , танковете и наемниците да *** .Революциите, защото това е революция, са "заслуга" на диктаторите . Никой от някаква разузнавателна служба не може да те прати да мреш .Тиквите ви са пълни не с мозък , а с комунистическа пропаганда .
100
2
 
2
 
! Отговори
Do 101 преди 13 години
Kato kazva6 vsi4ki rezatci da se vdignat v sveta i da plamne karvava voyna ,v tova 4islo vklu4va6 li i turcite v BG interesno mi e da znam
99
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е че Третия Антихрист и кликата уахабити около него, които се намират в Саудитска Арабия са организатори на тези уж революции за доброто на хората, но истинската им цел е не установяване на демокрация, а да свалят светските режими и да се установят ислямитски правителства, които обединени да се изправят срещу Израел с цел унищожаването му, а от там световна война ни е 100 % сигурна. Така че под прикритието на добрите намерения се крият пъклените планове на войнстващия ислям.
98
3
 
3
 
! Отговори
just an opinion преди 13 години
kakvo ste go zahapali Kremencho :D prosto si pravi kefa i vi drazni s pravopisa i by the way, opredeleno e prochel poveche knigi po istoriq ot povecheto pisheshti tuk vzeti zaedno :)
97
2
 
2
 
! Отговори
nacional преди 13 години
SLEDVASHTATA DYRGAVA E IRAN I TAM SHTE BYDE MYTNA I KYRVAVA...........v LIBIA SE ZNAE KADAFI SI ZAMINA A I OTAM PREGOVARIANE ZA PETROLA -CENITE "DOLU" I DR. FIRMI SHTE SE VKLU4AT V POMPANETO NA NEFTA